Googlen Android-käyttöjärjestelmä on viimeisen vuoden kuluessa kasvattanut nopeasti markkinaosuuttaan. Kuten Microsoftin lähes monopoliasemassa oleva Windows aikanaan, Androidin kasvu ja avoimuus houkuttelevat virusten ja haittaohjelmien kirjoittajia.
Juniper Networksin raportin mukaan Android-haittaohjelmien määrä kasvoi syyskuun aikana 28 prosenttia. Lokakuussa määrä kasvoi jo 110 prosenttia syyskuun lukuihin verrattuna. Lokakuun lopussa löydettyjen haittaohjelmien määrä oli Juniper Neworksin mukaan kasvanut huimat 472 prosenttia verrattuna tämän vuoden heinäkuun lukemiin.
Raportti paljastaa, että 55 prosenttia haittaohjelmista vakoilee käyttäjää lähettämällä hyökkääjälle tietoa esimerkiksi käyttäjän sijainnista ja muuta puhelimeen tallennetusta henkilökohtaisesta datasta. Toinen puolikas sovelluksista keskittyy lähettämään tekstiviestejä rikollisten omistamiin maksullisiin numeroihin, joiden omistajan jäljittäminen on kuitenkin käytännössä mahdotonta.
Kommentit (7)
Aijaijai, taisin joskus mainita että avoimuus = täysi katastrofi, ja sen että Android tulee kaatumaan avoimuuteensa. Ja vielä kehtaavat Applen tietoturvasta narista, kun sille ei varsinaisia viruksia ole vieläkään tiettävästi ? Uutisoijat saisivat mennä itseensä ja hävetä.
Mielestäni on kauhean yksinkertaistavaa väittää avoimuuden johtavan suoraan katastrofiin.
Ei ole pakko asentaa ihan mitä tahansa ohjelmia puhelimelleen (tai tietokoneelleen). Harmi vaan että aika suuri osa Android marketin ohjelmista vaatii oikeuksia (usein nettiyhteyden käyttö, paikannus, puhelutiedot) joilla ei ole mitään tekemistä itse ohjelman toiminnallisuuksien kanssa. Suurta osaa tiedoista käytetään mainoksiin, mutta miten käyttäjä voisi tietää mihin niitä käytetään. Juuri tästä syystä en ole asentanut puhelimeeni montaakaan ohjelmaa.
Ohjelmien erityisoikeudet voi kyllä tarkistaa asennuksen yhteydessä, mutta mielestäni suurin ongelma on että ohjelman tekijä voi vaihtaa erityisoikeuksia päivityksen yhteydessä jolloin oikeuksien muuttuminen saattaa jäädä huomaamatta (varsinkin jos käyttää automaattista päivitystä).
@3:
Android market ei anna päivittää automaattisesti mikäli sovelluksessa on muuttunut oikeudet. Vaatii manuaalista päivitystä.
@1 Oikeassa olet. Windows on valinnut oikean tien suljetulla koodilla, kun taas Linux on hädissään avoimen koodin vuoksi.
Ohjelman kuvauksessa olisi jo hyvä kertoa mitä tietoja kerätään ja miksi.
Näin kännykän tuholainen vie rahasi
http://www.tietokone.fi/uutiset/nain_ka...inen_vie_rahasi
"Yhtiö toteaa, että keväällä Androidista tuli suosituin mobiilialusta haittaohjelmille. Syksyllä seurasi vielä suurempi muutos. Mobiilihaittaohjelmia tehdään nyt melkein pelkästään Android-laitteille. Rikolliset näyttävät valinneen yksimielisesti mobiilikohteensa."
Oiskohan googlen pikkuhiljaa aika ryhdistäytyä ja tehdä asialle jotain.
"Raportti paljastaa, että 55 prosenttia haittaohjelmista vakoilee käyttäjää lähettämällä hyökkääjälle tietoa esimerkiksi käyttäjän sijainnista ja muuta puhelimeen tallennetusta henkilökohtaisesta datasta."
Pelkästään jo android käyttöjärjestelmä tekee tätä lähettämällä googlelle tietoja puhelimen käytöstä. Taitaa olla sitten android yksi näistä haittaohjelmista. =)