Ennen kännyköiden vapautumista matkapuhelimen omistamisesta saattoi joutua vankileirille tai pahimmillaan teloitettavaksi. Egyptiläisen Orascomin hallituksen valvonnassa rakentama 3G-verkko on kuitenkin kasvattanut käyttäjämääriään huimasti. Verkon käyttäjämäärä on kasvanut vain kahdessa vuodessa 70 000 käyttäjästä aina 800 000 saakka. Nykyään kännykät ovat erittäin suosittuja erityisesti 20 - 30 vuotiaiden keskuudessa.
Silti kännyköiden määrän kasvaminen ei ole parantanut tiukasti eristäytyneen maan kansalaisten mahdollisuutta saada tietoa ulkomaailmasta. Maan 3G-verkkoon ei voi nimittäin soittaa ulkomailta eikä Pohjois-Korean verkosta voi soittaa ulospäin. Myöskään internet-liikennettä ei sallita.
Vaikka verkko kattaa noin 94 prosenttia asukkaista, se peittää vain 14 prosenttia koko maan pinta-alasta. Verkko toimii käytännössä ainoastaan maan pääkaupungissa Pjongjangissa, jossa kansalaiset ovat hallituksen jatkuvan valvonnan alaisina.
Puhelinten korkeat hinnat suhteessa keskimääräisiin palkkoihin pitävät kännykät lähinnä paremmin toimeentulevan kansanosan käytössä. Puhelinten hinnat ovat noin 350 dollarin eli 250 euron tietämillä, kun keskimääräinen kuukausiansio on vain 15 dollaria.
Kommentit (5)
Eikö tuossa vaiheessa kun netti on kielletty olisi kannattavampaa rakentaa pelkkä 2G verkko? Olisi myös kiva tietää mitä malleja tuolla myydään tuohon hintaan.
hieno maa tuo Pohjois-Korea.. Oikein 3G verkkokin löytyy.
1@
>Eikö tuossa vaiheessa kun netti on kielletty olisi kannattavampaa
>rakentaa pelkkä 2G verkko?
Ei
Se onkin mielenkiintoista nähdä milloin tuokin valtio kupsahtaa omaan mielettömyyteensä. Nyt olisi korkea aika vierailla siellä; Suhteellisen suljettu talous, vanha kunnon kommunismi, ja upea sensuurikulttuuri.
Ei tuollaista pysty näkemään missään muualla.
Eiköhän sitä jossakin vaiheessa tiedot ulkomaailmasta leviä sen verran, että vallankumous kääntää asiat päälaelleen.
Tietääkö kukaan miten netin sensurointi käytännössä tapahtuu? Palvelimet valtion tiloissa yms?!
@4 Itseänikin kiinnostaa kyllä suuresti nähdä P-Korea vielä "suljettuna". Kuin Orwellilainen teemapuisto.
Tosin uskon kyllä vahvasti, että uuden tekniikan ja tiedon lisääntyessä (vääjäämättömästi), käy "arabikeväät". Kiinassahan jatkuvasti vaaditaan vapauksia, enenevissä määrin. Todennäköisesti Kiina ehtii kääntää kelkkansa ennen kuin P-Korea, jolloin raukkaparat jäävät yksin.