Syynä tälle päätökselle ovat ChevronWP7-ohjelmaa kehittäneiden tahojen ja Microsoftin väliset neuvottelut, joiden tarkoituksena on tuoda kaikkiin Windows Phone 7 -puhelimiin mahdollisuus ajaa Windows Phone Marketplacen ulkopuolelta hankittuja sovelluksia. Microsoftin puolelta asiaa tukee Windows-puhelimien kehitystiimiä johtava Brandon Watson, ja neuvotteluja koskevana hyvän tahdon eleenä ChevronWP7 päätettiin ottaa pois jakelusta.
Neuvotteluiden onnistuminen on kotikoodareiden lisäksi tärkeää myös monille yrityksille, sillä Windows Phone Marketplace ei ole avoinna kaikissa maissa, joten esim. Liettuassa toimipistettään pitävät yritykset eivät voi jaella ohjelmiaan kyseisen kauppapaikan kautta. Lisäksi Windows Phone Marketplacen kautta ei voi jaella mitään aikuisviihdesisältöä, joten tälläkin sektorilla toimivat yritykset saisivat mahdollisuuden lähestyä potentiaalisia asiakkaita uudella tavalla.
Mitään tarkempaa aikataulua neuvotteluiden edistymisestä tai tulevista muutoksista ei ole annettu, mutta ChevronWP7-kehittäjien mukaan hyviä uutisia on luvassa toivottavasti lähiaikoina.
Kommentit (8)
Kyllä pitää pystyä ohjelmia asentaan ilman marketpleissiä, kuten symbianilla ja androidilla.
Ihan hieno homma kerrankin, ovat tajunneet tulla vastaan asiassa! Onko tämä uusi suunnan muutos M$:ltä?
Älä ole sinisilmäinen, Tuskin Microsoft koskaan luopuu kyseenalaisista toimintatavoistaan.
Jonkin aikaa sitten MS julisti "We love open source", mutta firmoja uhkaillaan patenteilla jatkuu entiseen malliin. Microsoftin kilpailukeinoja ovat hallitseva markkina-asema, suljetut formaatit ja FUD.
Tämä on ehdottomasti hyvä asia sekä käyttäjille, että kehittäjile. Tähän tosin tarvitaan kontrollia ettei homma ryöstäydy aivan villiksi, koska muuten tuosta hyötyy myös haittaohjelmien kehittäjät. Eli käytännössä tarvitaan jokin Symbianin tapainen allekirjoitus- ja testaussysteemi, jolla varmistetaan, että sovellukset voidaan yhdistää kehittäjään ja ohjelmat käy testattavana vaikkei niitä myytäisikään Windows Phone Marketplacessa. Tuo on käyttäjien etu haittaohjelmien karsiutumisen lisäksi sikälikin, että testauksen ansiosta ohjelmien laatu on parempi kuin jos pakollista allekirjoitus- ja testausprosessia ei olisi.
@4
Niin siis tarkoitan, että voisihan se olla samantapainen, ei välttämättä täysin mutta jotain saman suuntaista, kuin esim Symbianilla, että on eri turvatasoja. Esim Symbianissa jos sovellus ei tarvitse pääsyä puhelimen tärkeämpiin palveluihin ja tietoihin niin sillon sovelluskehittäjä voi allekirjottaa sovelluksen itse tarvitsematta testauttaa tai allekirjotuttaa sovellusta (self signing), mutta syvemmälle puhelimeen pääsy vaatiikin sitten sovelluksen testauksessa ja allekirjoitettavana käyttämisen.
Vastaava systeemi voisi olla Windows Phone 7:ssäkin. jokatapauksessa jonkinlaista kontrollia tarvitaan, koska muuten tosiaan avataan ovet haittaohjelmille, vakoiluohjelmille jne.
@ 6
Jotenkin arvasin, etä joku Symbian-allerginen alkaa heti selittää tuollasta.
Mulla ei ole mitään velvollisuutta selitellä sulle sanomaani, mutta... Minä en missään vaiheessa ajatellut kuten sinä väität. Mokoma ei edes käynyt mielessäni. Kommenttisi on siis täysin asiaton, täysin aiheetonta henkilökohtasta mustamaalaamista ja suoraansanoen täysin typerä.
Ihan noin sulle tiedoksi: Minä käytin Symbiania ainoastaan esimerkkinä sovellusten allekirjoittamis- ja testausprosessista. WP7 kuten muutkin mobiilialustat tarvitsee jonkinlaisen kontrollin Käytin Symbiania esimerkkinä, koska Symbianille on luotu tuollainen systeemi. Mitään muuta syytä Symbianin mainitsemiseen ei ollut, kaikki muut kuvittelemasi taka-ajatukset on ihan oman mielikuvityuksesi tuotetta.
On täysin naurettavaa, että jotkut näillä sivuilla ei kestä sitä, että sanotaan sana Symbian tai sanotaan, että "asia xyz on näin esimerkiksi Symbianissa" jne. Jos olette noin kettakaikkisen fanaattisesti allergisia Symbianille niin olkaa sitten, mutta pitäkää se omana tietonanne.
Symbianin sovelluksen allekirjoitus systeemi on kirjaimellisesti perseestä, sillä kaikki softa/pelit löytyy kaikkialta muualta kuin ovi storesta(ainakin ei-symbian^3 tapauksissa(tosin onnistuin löytämään muutaman softan/pelin, jotka valittaa varmenne virhettä), ja suurin osa vaatii joko päivämäärän muuttamisen, tai puhelimen hakkeroinnin tai hankkimaan ohjelman. jolla voi itse allekirjoittaa softaa että asentuu.
s60v1 ja v2 softien asennus oli paljon parempi mitä s60v3 ja siitä ylöspäin, ei tarvinnut mitn "allekirjoittaa" ja "haittaohjelmia" oli vähän, eikä niitäkään tullut kun käytti järkeä mitä asensi
@8 Doomer, niissä oli aikarajoitukset. Olen törmännyt sellaisiin, jotka tehtiin paljon aikaisemmin ja aikaraja oli vanhentunut (2 vuotta). Uudelleen allekirjoittamalla saatiin toimiva sovellus. Eikä se perseestä ollut vaan turvallisuuden vuoksi.