USB-adapterilla liitetty laite tunnistautuu N8:ssa ulkoisena levynä, jonka tiedostot esittäytyvät PC:ltä tutussa hakemistorakenteessa. Entistä kätevämmän ominaisuudesta tekee se, että sitä voi käyttää myös matkapuhelinten väliseen tiedonsiirtoon. Ainakin Nokian matkapuhelimen, kuten videolla esiintyvä C5, saa liitettyä N8:n kaveriksi asettamalla puhelimen massamuistitilaan.
Videolla: Nokia N8:n USB OTG:ta esitellään
56USB-adapterilla liitetty laite tunnistautuu N8:ssa ulkoisena levynä, jonka tiedostot esittäytyvät PC:ltä tutussa hakemistorakenteessa. Entistä kätevämmän ominaisuudesta tekee se, että sitä voi käyttää myös matkapuhelinten väliseen tiedonsiirtoon. Ainakin Nokian matkapuhelimen, kuten videolla esiintyvä C5, saa liitettyä N8:n kaveriksi asettamalla puhelimen massamuistitilaan.
Kommentit (56)
Kätevä. :)
Kätevä on, en vaan tiä kuinka moni jaksaa aina jotain ylimäärästä piuhaa kantaa mukanaan? yleensä varmaan kun tuolle on tarvetta se on jääny kotiin. Tosin sitten ku tuo yleistyy niin on parempi todennäköisyys, että muiltakin löytyy
yksi kysymysmerkki mikä heräsi mikä ei selvinny videosta, miten jos haluaa monta tiedostia kerralla siirtää, en tiedä mitä oli options valikossa, kun sitä ei kertaakaan painettu, tai miten jos haluaa monta kansioo siirtää kerralla, voiko kansioita jotenki painella nopeasti aktiiviseksi
Aika hieno ominaisuus tuo USB OTG. Nokia siirtyy nyt oikeasti lähemmäksi "mobiilitietokonetta".
Ihan kiva, mutta melkoisen tarpeeton.
"Flash-muistejen"
Onkohan toimittaja sattumoisin alle 10-vuotias?
Todennäköisesti USB OTG tulee olemaan arkipäivää kaikissa muissa paitsi Applen kapuloissa parin vuoden sisällä.
Siis hetkonen luin tuosta youtubesta, että toi tyyppi sano, että toi tukee ainoastaan fat32 juttuja, kuka sitä enää käyttää? Mulla on ainakin ulkone kovo ntfs, muiskortti ntfs (oma koneeni ainakin valittaa, että muistikortti on täynnä vaikka siellä pitäisi olla parikin gigaa tilaa, kun käyttää ntfs saa tämän kaiken tilan käyttöön. Aikamoinen vaiva aina formatoida asemia uusiksi, että toimivat molemmissa hyvin
Voisko tosiaan näin olla?
sehä tarkoittaa myös, että jos menet kaverille ja hänen muistikortti/ulkonen kovo on ntfs, hänen täytyy ensin tyhjentää muistikortti/kiintolevy ja laittaa se fatiks ja sitten vasta siirrellä filet
@6
Ja kun Apple sen iPhoneensa joskus tuo, vasta silloin ihmiset alkavat kiinnittää huomiota siihen. Ja sekös Apple -vihaajia ärsyttää. ;)
@5:
En aivan. Virheitä sattuu meille vanhemmillekin, kuten tulet vielä huomaamaan. ;)
Niin kuulosti nokia taas hyvältä paperilla, mutta ahmedin kommentin jälkeen en ole yhtään enää niin varma
Itse ainakin automaattisesti oletin, että tuossa toimii sitten kaikki
>Siis hetkonen luin tuosta youtubesta, että toi tyyppi sano, että
>toi tukee ainoastaan fat32 juttuja, kuka sitä enää käyttää?
Se on oikeastaan ainoa suht yhteensopiva formaatti ja sitä tuetaan todella laajasti. yleensä muistikortit ja tikut on sillä formaatilla.
NTFSää kannattaa käyttää jos tietää että ainostaan käyttää mediaa Windossissa.
NTFS tukea saa myös muihinkin käyttöjärestelmiin (rahalla mutta myös avoimenkoodin projekteja), mutta luotettavuus ei välttämättä ole niin kova että sitä kannattaisi käyttää.
Mobiilissa NTFS tuki on aika harvinaista, onko sinulla heittää esimerkkejä mitkä sitä tukisi , varsinkaan kirjoitusta.
Jatkoa edelliseen...
Jos käytössä iso USB levy, ja jos sen formatoi NTSFlllä ja sitä tarkoitus käyttää siirettävänä alustojen välillä , niin yleensä sinne luodaan myös FAT osio siirettävyyttä varten.
FreeRunnerista tuo jo löytykin, mutta miksihän se on jäänyt pois N900:sta? Minusta ihan hyvä olla olemassa, varsinkin jos mahdollistaa esim. näppäimistön ja peliohjaimen käytön tarvittaessa (matkalla, muuten tietty käytetään tietokonetta).
@12 et voi olettaa, että kaikki olisi tehnyt noin, suurin osa kun ei edes ymmärrä mikä fat32 ja ntfs on, eikä myöskään tajua että se ntfs ei kaikkialle toimi
Mun windows 7 ei ainakaan tykkää fat32:sta, mulla on myös yks fat 32 kovalevy kiinni mikä alko hidastelemaan todella paljon ku siirryin win7 ja myöski toi sanomani muistikortti ongelma kertoi sitä
@11 ja tosiaan kannattaa muistaa, että suurin osa tavallisista ihmisistä käyttää nimenomaan windowssia
Mukavalta vaikuttaa...
delic: Nokian laitteissa on perinteisesti pystynyt valitsemaan monta tiedostoa kerrallaan, enkä usko, että tuokaan kapula tekee siihen poikkeusta.
Itselleni tuo ominaisuus on jotain uskomattoman hienoa. En mihinkään erityiseen sitä käyttäisi, mutta tuollainen avoimuus on jotain aivan mahtavaa. En keksi miksei toi toimis N900:ssa, jonka linux-pohjaisella alustalla voisi tuon kanssa tehdä paljon hienoja asioita.
Todellakin kantaisin miniUSB-USB adapteria mukana. On useamman kertaa tullut tuskailtua bluetoothin kanssa musiikkia pyöritellessä kavereiden kanssa puhelimien välillä.
14@
>Mun windows 7 ei ainakaan tykkää fat32:sta, mulla on myös yks fat
>32 kovalevy kiinni mikä alko hidastelemaan todella paljon ku
>siirryin win7 ja myöski toi sanomani muistikortti ongelma kertoi
>sitä
Jos koneesi sekoilee FAT32:n kanssa (Microsfotin formaatti sekin), niin siitä kyllä seuraa ongelmia monientaksulaitteiden ja muistikorttien kanssa.
> ja tosiaan kannattaa muistaa, että suurin osa tavallisista
> ihmisistä käyttää nimenomaan windowssia
Totta, mutta vain tietokoneessa, kyllä ne kamerat, muistikortit jne. käyttävät FAT32sta, tai muuten ne vaatisi siihen winkkariinkin erilliset softat.
Tiedostojärjestelmä on kuitenkin se olleellisen osa käyttöjärjestelmää ja kullakkin käyttöjärjestelmällä on omansa, FAT on siinä pelissä ainoa jota tuetaan laajasti.
@14 melkein kehtaisin väittää, että suurin osa usbitikuista on fat32 tikkuja. Koska ne on kaupasta ostettaessa siinä muodossa. Ulkoiset kovot taitavat myös olla siinä muodossa oletuksena, näin ainakin on ollu näiden kohdalla joihin minä olen törmännyt.
Hyvin on toiminu fat32 usbi-kovo mun win7 x64 pro:ssa.. ja tiedänpähän ainakin sen, että saan nuo tiedostot auki melkeestä millä tahansa vehkeellä, vaikka mun telkkarilla kun isken usbin kiinni.
piti vähä googlettaa ja löysin syyn tuolle omalle fat32 ongelmalle muisitikun kanssa
"The maximum possible size for a file on a FAT32 volume is 4 GiB minus 1 byte (232−1 bytes). Video applications, large databases, and some other software easily exceed this limit. Larger files require another formatting type such as NTFS."
yksittäinen fileni oli liian suuri tuolla formaatille, enpä tiennykkää tuota rajoitusta, eli kyse ei ollutkaa mitenkään windowssin toimimesta fatin kanssa, vaan yksinkertaisesti fatin rajoituksesta
@16
Kyllä ainakin nykyisissä S60 vehkeissä pystyy valitsemaan monta tiedostoa kerralla, ja siirtämään/kopiomaan ne muualle tiedostojärjestelmässä.
@Raatis:
Ei pysty N900. Rautapuolen tuki puuttuu. FreeRunnerissa taas softan tukea voisi parantaa. ;)
@19
Voi herranjumala, jos tuo uutena asiana tuli :D
@7 delic
> Siis hetkonen luin tuosta youtubesta, että toi tyyppi sano, että toi tukee
> ainoastaan fat32 juttuja, kuka sitä enää käyttää? Mulla on ainakin ulkone
> kovo ntfs, muiskortti ntfs
Jokaikisellä myydyllä muistikortilla ja tikulla on fat32 tiedostojärjestelmä, niitä ei kyllä myydä ntfs:llä varustettuna. Tokihan sä itse voit formatoida muistitikun jne mihin formaattiin haluat, mutta FAT on kyllä standardi noissa muisteissa. Ja sitäpaitsi tuki tiedostojärjestelmälle nyt on ohjelmistokysymys, eli sillä ei varsinaisesti ole mitään tekemistä USB-OTG:n kanssa.
@22 kuten todettua kaikki ei ole mitään tietokone nörttejä, kommenttisi on aivan turha
Voisin mennä nyt tonne kadulle ja kysyä vaikka 20 ihmiseltä paljonko on fat32 rajoitus, uskoisin että 19 toteaa, että mikä ihmeen fat 32 ja viiminen saattaisi todeta, että ei hajuakaan :D
Tiedoksi nörtille kaikki ei tosiaan tiedä paljonko fat32 rajoitus ja yleensäkään, että mikä on fat32 eikä heitä myöskään koko asia kiinnosta
@11 user_org
Nimenomaan, NTFS ei ole ollenkaan niin yleisesti tuettu formaatti kuin FAT32. FAT32 on tosiaan ainut yleisesti tuettu formaatti. Lisäiksi usein NTFS on tuettuna vain lukua varten, ei kirjoitusta. Esimerkiksi Linuxissakin oli pitkään vain hyvin vaillinainen NTFS-tuki, joka käytännössä salli ainoastaan lukemisen. Linuxin ytimen NTFS.tuki on edelleen varsin vaillinainen, siksi käytetä'änkin FUSE:n perustuvaa NTFS-3G:tä, joka tarjoaa täyden kirjoitustuen. NTFS-3G on kuitenkin aika uusi lisäys, eli pitkään edes sitä ei ollut.
@19
FAT32 on käytössä myös esimerkiksi digitaalisissa videokameroissa, ja 4Gt tiedostokokorajoitus merkitsee niissä niinkin paljon, että limitin tullessa täyteen laite luo uuden tiedoston.
Tiedostojärjestelmät ylipäätään ovat vielä jäänteitä 90-luvun kilpailutilanteesta, jolloin jokaisen oli kehitettävä oma järjestelmänsä. Siihen nähden FAT32 on oikeastaan ollut ainoa vaihtoehto joka on jotenkuten toiminut kaikissa.
@23 miksuh
niin mutta mites ku nykyään on kaikki isompaa ja juuri tuon 4 gigan rajoituksen takia on vaan kätevä vaihtaa se ntfs, esim yksi hd leffa viä enemmän kun 4 gigaa, yks hyvä pelin image viä nykypäivänä 4 gigaa helposti kaikki on isompaa kuin ennen, 4 gigan tiedostoja on tänä päivänä paljon, joten iha ymmärrettävää jos ihmiset käyttää ntfs:ää esim ulkosia kovoja missä säilötään tavaraa
nyt ku mietin tätä niin mielestäni outoa jos nykypäivänä isot muistikortit esim (16gigane) ja ulkoset kovot on fat32, koska mistä tavallinen tallaaja tietää, ku ei mahdu joku file tikulle vaikka pitäisi iha köykäsesti mennä 16 gigan tikulle 4,2 gigan leffa. Tuskin ne siellä anttilassa sanoo, että se on muuten fat32 et saa siihen 4 gigaa isompaa fileä sisään ja näin netti täyttyy kyselyistä, että mikä on ku ei toimi
http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/723867
My point exactly
> nyt ku mietin tätä niin mielestäni outoa jos nykypäivänä isot
> muistikortit esim (16gigane) ja ulkoset kovot on fat32, koska mistä
> tavallinen tallaaja tietää, ku ei mahdu joku file tikulle vaikka pitäisi
> iha köykäsesti mennä 16 gigan tikulle 4,2 gigan leffa.
No kyllä ne vaan on FAT32 formaatissa. Se pitää vaan tietää, että siinä on tuollainen rajoitus. Et sä voi olettaa, että sä voit aina joka asisata selvitä tietotekniikassa ottamatta yhtään selvää asioista. Ja totta, Anttilan-myyjät harvemmin tietää tommosia asioista, mutta asiakkaan kannattaakin siksi itse selvittää nuo itselleen tai pyytää avuksi joku kokeneempi. Se ei luulis olevan kauhea ongelma pyytää vaikka joku kaveri mukaan ostoksille, tai sitten kannattaa suosiolla kävellä johonkin tietokoneliikkeeseen sen Anttilan sijasta.
> yksittäinen fileni oli liian suuri tuolla formaatille, enpä tiennykkää
> tuota rajoitusta, eli kyse ei ollutkaa mitenkään windowssin toimimesta
> fatin kanssa, vaan yksinkertaisesti fatin rajoituksesta
FAT32 on 32bit tiedostojärjestelmä, ja 2^32 = 4294967296, joten tiedoston maksimikoko on 4GB. Tuolla ei siis ole mitään tekemistä prosessorin bittisyyden kanssa. 64bit tiedostojärjestelmien suurin tiedostokoko onkin sitten niin suuri, että se tuskin nykyisellään kovin helposti alkaa rajottaa :)
@29
> FAT32 on 32bit tiedostojärjestelmä, ja 2^32 = 4294967296, joten tiedoston > maksimikoko on 4GB.
Tosin monissa 32bit tiedostojärjestlmissä se maksimikoko on vain 2GB (2^31)
@29 ja @30
> joten tiedoston > maksimikoko on 4GB.
Mikähän suurempikuin merkki tuohon lipsahti, se ei kuulu riville.
@27: oletko ottanut huomioon sellaista asiaa, että ehkä kaikki eivät kuitenkaan virallisesti tue piratismia? ;) En kyllä ymmärrä miksi tästäkin asiasta pitää niin kättä vääntää. Niissä on edelleen se fat32 sen takia, että se on yhteensopivin tiedostojärjestelmä käyttöjärjestelmien kanssa. Ja kun sen saa kerta vaihdettua kätevästi ja nopeasti itselle sopivampaan tiedostojärjestelmään, vaikkapa sitten tuohon ntfs:ään, jos on tarve isomille tiedostoille, niin miksi siitäkin pitää niin kovaan ääneen itkeä? Mutta jos on niin alkukantainen, että on peukalo keskellä kämmentä, niin sitten kannattaa pysyä kaukana tietotekniikasta.
Tuommoiselle olis ollut monestikkin käyttöä.
@30 miksuh
> Tosin monissa 32bit tiedostojärjestlmissä se maksimikoko on vain 2GB (2^31)
Niin lisätään tähän nyt vielä sen verran että toi pätee lähinnä varsin vanhoihin tiedostojärjestelmiin. Yleensä 32bit tiedostojärjestelmän tiedostojen maksimikoko on 4GB, mutta esim Linuxin ext2-tiedostojärjestelmässä se oli pitkään historiallisista syistä vain 2GB.
Niinhän sitä voisi kuvitella, mutta itse olen töissä törmännyt sekä NTFS-tikkuihin että sellaisiin joissa ei ole minkäänlaista tiedostojärjestelmää. Molemmat ihan ison valmistajan perustikkuja.
Usko tai älä(hiukan ohi aiheesta), sellaisiakin vielä näkee jotka vaativat jonkun ajuriasennuksen ennenkuin toimivat windowsissa(linuxit yleensä näkevät ongelmitta). Yleensä ajuri on mukana tikulla, mutta kerran kävi niin että pistin tikun ensimmäisenä linux-koneeseen, ja kun huomasin sielä olevan NTFS:n, poistin osion ja loin FAT32:n tilalle, lähti ajuri ilmeisesti kävelemään, eikä tikku toiminut enää windows-koneissa.
Yleensä noi asentavat ajurit vielä uudestaan joka kerran kun vaihtaa USB-porttia. Ei voi kuin ihmetellä Microsoftin ajatuksenjuoksua.
@btr
> Niinhän sitä voisi kuvitella, mutta itse olen töissä törmännyt sekä
> NTFS-tikkuihin että sellaisiin joissa ei ole minkäänlaista
> tiedostojärjestelmää. Molemmat ihan ison valmistajan perustikkuja.
No kyllä tollaset on erittäin harvassa.
> Usko tai älä(hiukan ohi aiheesta), sellaisiakin vielä näkee jotka
> vaativat jonkun ajuriasennuksen ennenkuin toimivat windowsissa(linuxit
> yleensä näkevät ongelmitta). Yleensä ajuri on mukana tikulla, mutta
> kerran kävi niin että pistin tikun ensimmäisenä linux-koneeseen,
On, mutten kutsuisi noita varsinaisikksi massatuotteiksi. Nuo on usein esim niitä erikoistikkuja, joissa on esim salaus ja tikkuun rakennettu sormenjäljen tunnistus jolla salauksen saa auki. Noita on olemassa, mutten ole koskaan nähnyt niitä myynnissä missään.
@34 miksuh
Perhana, ei pitäs lähteö korjailemaan omia kommentteja jölkiköteen ilman tarkemopaa itseasiassa. Itseasiassa se 2GB raja on varsin yleinen. No jakatapuksesa molempia näkee 32bit filesysteemeissä, 2GB ja 4GB.
Jep jep, FAT32:ssa on rajoituksensa, mutta onko niistä oikeasti haittaa kännykän kanssa? Harvoin tarvii kännykkään tunkea jotain 8gigan hd leffoja, kun näyttökään ei ole full hd tasoa nähnytkään.
Tosin jos meinaa käyttää samaa NTFS ulkoista kovalevyä, jota käyttää tietokoneessaan, niin sitten voi olla ongelmia. Ehkä kannattaa osioida se ulkoinen kovalevy jotenkin 1/4 FAT32 ja 3/4 NTFS. No jokatapauksessa tuollanen ominaisuus taitaa olla ainoastaan N8ssa tällä hetkellä?, ja jo siitäkin itku tuli.. ei kelpaa mikään.
Onhan se varmaan ihan kiva jos jossain kokouksessa sulla on vaan N8 ja toi kaapeli mukana ja jollain asiakkalla tai työkaverilla on jotain matskua(videoo kuvia yms. isompaa filua (alle 4gb)) tikulla niin melko kätevää siirtää ne nopeesti itelle talteen.
Tais mennä Delic hiljaiseksi, kun pyhä sota Nokiaa vastaan ei sujunutkaan suunnitelmien mukaan, kun eise FAT32 niin idioottimainen valinta ollutkaan ;)
Kyllä k.o tikussa joku salaussofta oli, mutta niin taitaa olla käytännössä kaikissa nykyään. Ja tosiaan ihan massatuotetikusta oli kyse.
Niin tai näin, mitään järkeähän tuossa ei ole, kyse lienee jostain yksittäisestä batchista, noiden mallit kun vaihtelevat melkoista tahtia.
Itselleni ei sinäänsä tikun tiedostojärjestelmällä ole väliä koska vedän ne joka tapauksessa gpartedilla tyhjiksi. Tietysti jos vakiona voisi luottaa kaikissa olevan tyhjän FAT32:n, ei tarvitsisi vaivautua. Nyt ne ovat lähes poikkeuksetta täynnä ties mitä softaa ja ajuria tehtaalta tullessaan.
@39, sori olen ollut kiireinen
Mikä ihmeen pyhä sota? voitko katsoa mun ekan kommentin sanoin, että kätevä on, mutta kyllä mun mielestä se olisi huomattavasti kätevämpi jos siinä olis ntfs myös
ja se on toki iha lässyn lässyä että tota ei käytettäis piraattien siirtoon, sitä käytetään nimenomaan siihen pääsääntöisesti, vai mitä ajattelitte kaverilta hakea ja siirrellä puhelinten välillä? no musaa pelejä ja leffoja niinpä niin koska joku yksittäinen pdf kuva tai kuvat ei tuollaista vaadi
pakko vielä laittaa loppuun kommentti nokiakäyttäjiltä miinuksena iphonesta koska sopii tähän niin hyvin: "jos menet kaverin työ ja haluat kopioida luurista/luuriin musaa niin miten tämä onnistuu" jep jep :)
Tosiaan hyvä olisi olla sekä fat32 ja ntfs ettei tarvi kaverin tykönä sitten arpoa, että saankohan mä ny kopioitua siltä mitään vai en. Kerranki ku kyseisestä usbihommasta olis hyötyä niin kaverin ulkonen onkin ntfs ja siinä aletaan sitä formatoimaan ja kopioimaan tiedostoja uusiksi, saattaa olla myös tapa millä se vaihtuu lennosta, mutta sellasesta ei varmastikkaan ihan jokainen tiedä ja siinä vaiheessa menee jo sen sortin säätämiseksi, että helpommallakin varmaan pääsee ilman usbonthegota, kuten taskusta löytyvällä muistitikulla
Varmaan olisi kätevää jos siinä olisi tuki kaikkien muidenkin käyttöjärjestelmien omille levyjärjestelmille. Ja vaikka kahvinkeitin vielä päälle. Ei vain ole kovin realistinen idea. Etenkään kun NTFS ei ole avoin eikä Microsoft suuressa viisaudessan suostu kertomaan kuinka sinne olisi tarkoitus kirjoittaa rikkomatta koko järjestelmää. Pelkäävät varmaan että joku menee kirjoittamaan sille oikeasti toimivia työkaluja.
@42 jep, nokian on vaan hyvä sitten mainita tuo fat32 jossain, että ei tule ihmisille sitten yllätyksiä, tällä hetkellä ei ainakaan nokian virallisilla sivuilla spekseissä lue
Useimmat ihmiset kun automaattisesti olettaa, että kaikki toimii
@43
Ihmiset jotka olettavat automaattisesti olettavat kaiken toimivan (eli peruskäyttäjät), tuskin formatoivat tallennusvälineitään erikseen NTFS:ksi. Ja jos NTFS-levyltä on pakko jotain siirtää, voi sen edelleen tehdä kytkemällä puhelimen tietokoneeseen, jolloin tiedostot voi siirtää normaalisti massamuistitilassa.
Vanhentuneen FAT32:n asema de facto -standardina on kaikkien alalla toimivien yhteinen ongelma, mutta tällä hetkellä kukaan ei ole aktiivisesti halukas ajamaan asiaa. Eli näillä mennään.
Applen käyttöjärjestelmä ei edes tue NTFS tiedostojärjestelmää. Fat tiedostojärjestelmä on ainoa, joka tunnistuu Apple, Linux ja Windows koneissa. Itselläni on Applen tietokone ja jos puhelimessa olisi NTFS tiedostojärjestelmä ei sitä voisi liittää koneeseeni lainkaan.
Applen käyttöjärjestelmä ei edes tue NTFS tiedostojärjestelmää. Fat tiedostojärjestelmä on ainoa, joka tunnistuu Apple, Linux ja Windows koneissa. Itselläni on Applen tietokone ja jos puhelimessa olisi NTFS tiedostojärjestelmä ei sitä voisi liittää koneeseeni lainkaan.
Kyllä se, Delic nyt on vaan niin, että se ntfs ei olisi yhtään hyvä juttu. Ja mitä se sinua haittaa, kun et tätä Nokiaa kuitenkaan osta? Tuosta 4GB tiedostokokorajoituksesta ei tosiaan ole tänä päivänäkään mitään haittaa, niinkuin todettua, miksi valmistajien pitäisi piraatti-imageiden takia tukea ntfs:ää?! Väität vaan väittämisen ilosta, vaikka sinun kommentointisi on todettu jo hölmöksi.
BTW, mikä puhelin itselläsi on?
Niin ja miksi olet itse formatoinut tietävänä ulkoisen kovosi ntfs:ään ja selitit saavasi näin kaiken tilan käyttöön levyltä, mikä nyt ei pidä yhtään paikkaansa ja samalla haukut toista nörtiksi, joka oikeasti tietää, kuinka asian laita on... hoh hoh....
@44
Kuluttajalle olisi tosiaan hyödyllistä jos vanhasta fat32:sta päästäisiin siirtymään johonkin nykyaikaisempaan standardiin. Fat32:n rajat alkavat jo nyt haittaamaan peruskäyttäjää, saati sitten viiden vuoden päästä.
Esimerkiksi EU voisi vaatia, että homma pistetään samalla tavalla kondikseen, niin kuin tuon kännyköiden USB-laturin kanssa. Sovitaan joku tiedostojärjestelmä X ja kaikkien EU:n alueella myytävien tuotteiden pitää tukea sitä vuodesta Y eteenpäin.
Luonnollisesti tiedostojärjestelmän tulisi olla avoin ja ilmainen kaikille, jotta kaikenmaailman pellepelottomat voivat rakennella rauhassa mitä ihmeellisempiä vehkeitä muistitikkujen/korttien ympärille.
Hyviä jo olemassa olevia vaihtoehtoja on monia, puuttuu vain joku juntta, joka pistää pallon pyörimään.
48@
> Esimerkiksi EU voisi vaatia, ...
> Sovitaan joku tiedostojärjestelmä X ja kaikkien EU:n alueella
> myytävien tuotteiden pitää tukea sitä vuodesta Y eteenpäin.
FAT32 on sitä käytännössä, kyse ei olisi enään mistää jonkin laite ryhmän laturiliittimestä vaan tiedostojärjestelmiä laitteita on huimasti enemmän. FAT32 jatkoa tukee myös se että alkaa kohta jo olemaan vapaakin.
Siellä ei käytännössä ole kilpailijaa, tietenkin FAT alkaa osittain olemaan pihalla ja uutta voisi kehittää, vaatimukset olisivat aikakovat, skaalautuvuus , sopivuus sulauteutuista ja isoihin tietokoneisiin ja uusiin tekniikoihin, ja valtaviin tietomääriin, silti käyttöjärjestelmät käyttäisivät omiansa.
Onko edes tiedostojärjestelmä tulevaisuudessa niin oleellista, data siirretään kuitekin protokollilla joitakäyttäessä tuolla ole väliä.
Eikö muka joku muista tiedostojärjestelmistä sopisi? Siis muu kuin NTFS tai FAT, niissä on kuitenkin vapaitakin vaihtoehtoja.
Eikö esim. XFS, Ext4 tai ReiserFS sopisi?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedostojärjestelmä
http://en.wikipedia.org/wiki/File_system
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems
Tietenkin tämä vaatisi, että laitteisiin lisättäisiin sille tuki, mutta jos kaikki uudet laitteet tukisivat sitä FAT:in lisäksi (mahdollisesti EU:n määräyksestä tai edes suosituksesta). EU ei varmaankaan saisi määrätä tuota FAT:ia pakolliseksi, mutta sen uuden kylläkin ja FAT tulisi laitevalmistajien puolelta (oma on vikansa jos ei sitä tue).
En tosin tiedä voiko EU päättää moista, mutta en minä tainnut sitä ensimmäisenä ehdottaa ja joku varmaan tietää siitä paremmin.
@21
N900:ssa on kuin onkin rautapuolen tuki USB OTG:lle, eli tuokin feature on näköjään yhteisön puolesta työn alla. Todennäköisesti vaatii alkuvaiheessa modatun kernelin, mutta saa nähdä lisäileekö Nokia kiireiltään sen joskus virallisestikin. Epäilen, ja muutenkin yhteisökoodauksessa ollaan vasta alkutaipaleella.
Lisää täällä: http://talk.maemo.org/showthread.php?t=52227
@51:
Sitten minulla oli väärää tietoa. Tämmöistä kuitenkin olin joskus lukevinani ja varmaan luinkin, mutta se ei ollut sitten oikein. Hyvä näin. :)
Näkyy muuten FreeRunnerkin (SHR:llä varustettuna, testing-versio) liittävän automaattisesti nuo USB-levyt, jos niitä sille tarjoaa (kokeilin). Ainut vaan, ettei oletuksena ole muita tiedostonhallintasoftia kuin pääte, joten muutakin softaa siihen voisi kaivata. Mutta hyvä tämänkin juttu. :)
Pakko kommentoida tähän hieman "vanhempaankin" uutiseen. Eli onko kenelläkään tullut mieleen, että puhelimesta, jossa on 12 megapixelin kamera, hd-videokuvaus ja videoeditointiohjelma, voisi juuri tällä tavalla jakaa niitä itse tehtyjä ja otettuja videoita ja kuvia kavereiden kanssa milloin tahansa, missä tahansa. Ei siis välttämättä tarkoitettu piraattien helppoon siirtämiseen vaan puhelimen ominaisuuksien täyteen hyödyntämiseen.
@53.
Sitähän nuo jotkut manasivat, että kun ei sovellu piratismiin FAT32n takia :)
Ja sitä mietittiin, että kenellä kulkee aina se microUSB-roikka mukana..
@54.
Sitä tuossa lueskelinkin ja mietiskelin. Jos nyt välttämättä haluaa laittomuuksia harrastaa, niin siihen varmasti löytyy nippu hyväksi todettuja keinoja ennestäänkin.
Roikka onkin hankalampi, mutta eiköhän sellainen, joka jotain haluaa jakaa omasta puhelimestaa, ota myös sen roikan mukaan, jos luulee tarvitsevansa. Ja sen hankaluushan riipuu roikan pituudestakin, ei sen välttämättä tarvitsekaan olla mikään metrin kaapeli aina :)
Ahaa, tuonnehan pamahti juuri aiheeseen liittyvä uutinenkin hetki sitten.