Testissä Nokian lippulaiva N97 - hintansa veroinen?

57
Markus Lehtiniitty

Testissä Nokian lippulaiva N97 - hintansa veroinen?
N97 on Nokian uusi ehdoton lippulaivamalli, jollaisena se mahdollisesti pysyykin jopa ensi vuoden puolelle asti. Nokia hehkuttaa N97:n yhteydessä erityisesti sen 3,5 tuuman kosketusnäytön ja QWERTY-täysnäppäimistön yhdistelmää, suurta 32 gigatavun sisäistä tallennusmuistia, viiden megapikselin automaattitarkenteista kameraa sekä personoitavissa olevaa kotinäyttöä. Ominaisuuksiensa osalta N97 edustaa siis puhelinmarkkinoiden aivan kärkijoukkoa.

Tärkeimpiin kilpailijoihin, joita vastaan N97 pääasiassa kamppailee, voidaan lukea Applen iPhone 3GS, Samsungin i8910 Omnia HD sekä samankaltaisempina laitteina HTC:n Touch Pro2 sekä Sony Ericssonin XPERIA X1. N97 on Nokian toinen moderni kosketuspuhelin ensimmäisen oltua huomattavasti N97:ää edullisempi 5800 XpressMusic.



N97 saapui Suomessa markkinoille ensin rajoitetusti 2. heinäkuuta, ja viikkoa myöhemmin 9. heinäkuuta laajemmin. Alun perin Nokia julkisti N97:n jo viime vuoden puolella, joulukuussa Nokia World -tapahtumassa.

N97 ei ole missään nimessä halpa puhelin. Se asettuu hinnaltaan tällä hetkellä noin 650 euron hintaluokkaan. Siltä sopii siis hintansa puolesta odottaa melko paljon. Tämän artikkelin tarkoitus onkin vastata kysymykseen: onko Nokia N97 hintansa veroinen? Vastaus selviää tiivistetysti Loppuyhteenvedosta, mutta suosittelen kuitenkin lämpimästi lukemaan koko artikkelin.

Yleensä kaikki puhelintestiartikkelimme ovat tehtyjä valmistajien toimittamien laitteiden perusteella, mutta poikkeuksellisesti tämä juttu on tehty itse ostamani puhelimen perusteella. Itselläni N97 korvaa päivittäisessa käytössä pari vuotta käyttämäni Nokian ainakin toistaiseksi tuoreimman kommunikaattorimallin, E90 Communicatorin.

N97:n tarkemmat tekniset tiedot voi tarkistaa Puhelinvertailu-osiomme N97-sivulta!

Kaikkia Puhelinvertailu.comin juttuja N97:stä pääset lukemaan klikkaamalla tästä!

Aiemmin olemme julkaisseet N97:stä sen myyntiin tultua unboxing- ja ensikokemusjutun, Puhelinvertailu.comin omistajan AfterDawn Oy:n toimitusjohtaja Petteri Pyynyn kokemukset N97:stä vuorokauden käytön jälkeen sekä kommentin N97:n laturisekoilusta.


Testiartikkelin sisältö

-N97:n vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti
-Myyntipakkauksen sisältö
-Ohjelmiston päivittäminen
-Muotoilu ja rakenne
-Näyttö
-Täysnäppäimistö ja tekstinsyöttö
-Yhteydet
-Muisti ja prosessori
-Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti
-Kotinäyttö ja widgetit
-Toiminta puhelimena
-Viestitoiminnot
-Selain
-Kamera, kuvat ja videot
-Musiikki ja radio
-Kartat ja navigointi
-Pelit
-Kauppa (Ovi Store)
-Hyötysovellukset
-Mukana tulevat sovellukset
-Toiminta-ajat
-Loppuyhteenveto

N97:n vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti

+ tyylikkyys, rakenteen jämäkkyys sekä laatuvaikutelma
+ kotinäyttö
+ laajat, vahvat ominaisuudet sekä kattavat yhteysmahdollisuudet
+ Ovi Kauppa varauksin
- käyttöliittymän kamaluus
- näppäimistön skandien puute ja suunnittelumokat
- tietynlainen keskeneräisyys toistaiseksi
- kosketusnäyttö varauksin

Myyntipakkauksen sisältö

-N97-puhelin (RM-505)
-BP-4L-akku
-AC-10-laturi
-CA-146-laturiadapteri
-CA-101-datakaapeli
-HS-45-kuulokkeet ja AD-54-säädin
-yksi stylus
-puhdistusliina
-Nokia Ovi Suite -DVD-levy
-suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet

-12 kuukauden navigointilisenssi


N97:n elegantti myyntipakkaus

N97:n myyntipakkaus sisältää kaiken tarpeellisen, mutta hyvin vähän mitään ylimääräistä.


N97 ladataan microUSB-liitännän kautta. Mukana tuleekin adapteri, jonka avulla N97:n lataaminen onnistuu myös vanhemmilla Nokian latureilla. Ilahduttavaa on, että adapteri tukee vanhojen pienipäisellä plugilla varustettujen latureiden lisäksi myös vielä vanhempia suuremmalla plugilla varustettuja latureita. Tämä poisti esimerkiksi itseltäni täysin tarpeen hankkia uusi autolaturi, sillä vanhoja suurella laturinpäällä varustettuja autolatureita kaapeista kyllä löytyy. Lisäksi adapteria mukana kuljettamalla N97:n lataaminen onnistuu melkein missä vain Suomessa, sillä lähes joka paikasta löytyy jompikumpi Nokian aiemmista laturivaihtoehdoista.


Myyntipakkauksen sisältö

N97:n mukana ei tule TV-ulostulokaapelia. Nokian edullisemman kosketusnäytöllisen 5800 XpressMusic -puhelimen mukana tuollainen kaapeli vielä oli. Ilmeisesti Nokia on todennut kaapelia kaipaavien määrän liian pieneksi ja on päättänyt säästää kustannuksissa jättämällä kaapelin pois.


Mukana tuleva stylus

Mukana tulee myös yksi stylus, joka kuitenkin useimmilla käyttäjillä jäänee melko turhaksi. Sitä ei välttämättä tarvita käytössä (onneksi!) ja lisäksi sille ei edes löydy säilytyspaikkaa itse puhelimesta.

Ohjelmistopuolelta kunniamaininnan saa mukana seuraava karttasovelluksen 12 kuukauden navigointilisenssi.

Ohjelmiston päivittäminen

N97:ssä on tekninen valmius myös matkapuhelinverkon yli tapahtuville FOTA-päivityksille, mutta toistaiseksi tämä palvelu ei jostain syystä N97:n kohdalla ole käytössä. N97:n päivittäminen onnistuu tämän artikkelin kirjoitushetkellä vielä vain tietokoneen kautta - jos se siis sattuisi joskus onnistumaan.

Itse koin järjettömän suuria ongelmia N97:n päivittämisessä. Ensimmäisellä yrittämällä uudemman version lataaminen päivittämiseen käytetystä Nokia Software Updater -tietokoneohjelmasta epäonnistui. Tämän jälkeen päätin käyttää puhelinta muutaman päivän vanhalla ohjelmistoversiolla, jotta olisi mahdollista tehdä havaintoja pävityksen mukanaan tuomista muutoksista.


Toista kertaa päivitystä yritettäessä Software Updater -ohjelma päivittyikin mallikkaasti. Ohjelma aloitti N97:n päivityspaketin latauksen. Päivityksellä on kokoa messevät 146,3 megatavua, joka on itsessään aivan liikaa. Päivityksen latauduttua ohjelma alkoi asentamaan sitä puhelimeen, kunnes yhtäkkiä asennuksen kerrottiin epäonnistuneen. Se siitä sitten. Sen jälkeen ohjelma ja puhelin aiheuttivat pienoisia kauhunhetkiä, sillä puhelin voi vioittua ohjelman mukaan melko helposti tällaisessa tilanteessa.

Mutta sanooko kolmas kerta päivityksen suhteenkin toden? Sitä en vielä tiedä, sillä en ole ehtinyt vielä koittaa päivitystä kolmatta kertaa. Tulemme julkaisemaan tästä päivityshässäkästä Puhelinvertailu.comissa vielä myöhemmin erillisen jutun.

En siis saanut päivitettyä N97:ääni uusimpaan ohjelmistoversioon ennen tämän jutun julkaisua. Kaikki alta löytyvät käyttökokemukset perustuvatkin ohjelmistoversioon, joka ensimmäisistä Suomessa toimitetuista laitteista löytyi esiasennettuna - eli versioon 10.0.012.

Muotoilu ja rakenne

Nokia ilmoittaa N97:n mitoiksi 117,2 x 55,3 x 15,9-18,25 millimetriä ja painoksi 150 grammaa. Kyseessä ei ole siis aivan pieni tai kevyt puhelin, mutta ominaisuuksiinsa nähden laite on hyvinkin kompakti ja paino tuo laitteeseen vain lisää laaduntuntua.


N97 edestä

N97:n olemuksen perustan muodostaa 3,5 tuuman kosketusnäyttö. Viimeaikaisen N-sarjan muotoilusuuntauksen mukaisesti NOKIA-logo löytyy näytön oikealta puolelta. Näytön yläpuolelta löytyvät kaiutin, kakkoskamera sekä valoisuuden- että etäisyydentunnistimet. Valoisuudentunnistinta käytetään näytön sopivan taustavalon määrän määrittelyssä ja etäisyydentunnistinta tunnistamaan, pidetäänkö puhelinta korvalla, jolloin näyttö kytkeytyy pois päältä. Näytön alapuolelta löytyvät kosketusnäppäiminä vihreä ja punainen luuri sekä erillinen valikkonäppäin.



N97 kansi avattuna


N97:n reunat


N97:n yläpää ja pohja

Puhelimen oikealta reunalta löytyvät tuttuun tapaan äänenvoimakkuuden säädin sekä kameran laukaisinnäppäin. Vasemmalta reunalta löytyvät puolestaan microUSB-liitäntä, jota käytetään sekä puhelimen lataamiseen että tietokoneeseen liittämiseen sekä näytön ja näppäinten lukituskytkin. Vasemman reunan kulmista löytyvät laitteen stereokaiuttimet. N97:n yläpäässä sijaitsevat 3,5 mm:n standardi kuulokeliitäntä sekä virtanäppäin ja pohjassa ainoastaan mikrofonin aukko.


N97 takaa

Takakannesta löytyy kamera, joka ilahduttavasti on suojattu kunnollisella linssinsuojuksella. Kameran lisäksi luukun alta paljastuu myös kaksois-LED-kuvausvalo. Kamerasyvennys kerää melko nopeasti likaa reunuksiinsa. Takakannen alareunasta löytyy pieni kohotus, joka parantaa N97:n käteenistuvuutta.


N97:n liukurakenne...


...koostuu kahdesta saranasta

N97:n liukurakenne toimii erittäin mukavasti, jämäkästi sekä laadukkaantuntuisesti. Liu'uttamalla tulee esiin N97:n kolmirivinen täysnäppäimistö ja vasemmasta reunasta löytyvä suuntaohjain ja sen keskustan vahvistusnäppäin. Näppäimistöstä lisää myöhemmin. N97:n näyttöosa asettuu avautuessaan automaattisesti noin 30-40 asteen kulmaan näppäimistöosaan nähden. Saranarakenne perustuu yhteen lähes koko puhelimen pituiseen elementtiin sekä puhelimen yläpään puolella sijaitsevaan pienempään osaan. Suurempaan on listattu kattavasti tietoa N97:n sisältämistä ominaisuuksista.



N97 tyylikkäänä

Kokonaisuutena N97:n muotoilu on tyylikäs ja rakenne jopa erittäinkin jämäkkä. Rakenne on pääosin muovia, joka ei kuitenkaan pilaa laatuvaikutelmaa. Ainoastaan takakansi ei ole aivan muun puhelimen tasolla luomansa vaikutelman osalta. Ilahduttavaa on myös, että liukurakenteesta huolimatta N97 ei nitise ja natise paljoakaan. Käteen N97 istuu erittäin mukavasti. Positiivista N97:ssä on myös se, että sen kuoret eivät kerää juurikaan sormenjälkiä itseensä. Pääosin myös kaikki näppäimet ja muut sivuilta löytyvät asiat ovat hyvin sijoitettuja. Laturiliitäntä on kuitenkin on hieman hankalassa paikassa kansi auki näppäimistöllä kirjoitettaessa, kun puhelinta samalla ladataan.

N97:n kestävyys tuli testin aikana todettua myös käytännössä. Puhelin tippui kerran laattalattialle reilun puolen metrin korkeudelta sekä kerran noin 30 senttimetrin korkeudelta parkkipaikalla asfaltille. Ilmeisesti puhelin osui molemmilla kerroilla ensin maahan takakuoren puolelta (onneksi), eikä siihen tullut naarmuakaan.

Tässä testiartikkelissamme esillä olevan valkoisen väriversion lisäksi N97 on saatavana myös mustana versiona, jollaista olemme Puhelinvertailu.comissa esitelleet jo aiemmin.


N97 kokovertailussa E90:n kanssa


N97 kokovertailussa E90:n kanssa aukinaisina

Näyttö

N97:n kosketusnäyttö on kooltaan 3,5 tuumaa ja tarkkuudeltaan 360x640 pikseliä. Näyttö toistaa 16,7 miljoonaa värisävyä ja on toteutettu TFT-tekniikalla. N97:n näyttö on resistiivinen kosketusnäyttö. N97:ssä on värinävasteominaisuus eli puhelin värisee aina näyttöä kosketettaessa. Värinävasteelle on valittavissa kolme eri voimakkuustasoa.


Verrattuna edullisempaan 5800 XpressMusiciin, on N97:n näyttö 0,3 tuumaa suurempi. Tuo 0,3 tuuman ero voi paperilla tuntua melko pieneltä, mutta käytännössä ero on erittäin merkittävä. Jos 5800:n näyttö tuntui hieman liian pieneltä, N97:n alkaa tuntua jo riittävältä.

Valitettavasti Nokia on ainakin toistaiseksi valinnut kosketuspuhelimissaan käyttöönsä resistiivisen kosketusnäyttötekniikan kapasitiivisen sijaan. Resistiiviset näytöt tarjoavat kapasitiivisia huomattavasti heikomman käyttökokemuksen, sillä näyttöä tarvitsee painaa kovemmin painalluksen rekisteröitymiseksi. Lisäksi resistiivisellä kosketusnäytöllä ei ole mahdollista toteuttaa monikosketusta. Toki myös resistiivisellä tekniikalla on etunsa: se on edullisempi, se mahdollistaa styluskäytön sekä esimerkiksi käytön hanskat kädessä. Osasyynä Nokian resistiivisen tekniikan valintaan on saattanut olla myös se, että käyttöliittymäpuolen kehittymättömyyden vuoksi kapasitiivisen tekniikan tuomia etuja ei olisi ollut kuitenkaan mahdollista täysipainoisesti hyödyntää.

Muun muassa Apple on käyttänyt iPhoneissaan kapasitiivista tekniikkaa hyödyntäviä näyttöjä. Ero käyttömukavuudessa on selvä: iPhonen näytön koskettelu ja käyttö tuntuu ilolta, N97:n puolestaan työltä. N97:n näyttö on kuiten resistiiviseksi näytöksi melko hyvä ja selkeästi parempi kuin esimerkiksi 5800 XpressMusicissa. Silti, kun on käyttänyt edes kerran kapasitiivisella näytöllä varustettua puhelinta, N97:nkin kosketusnäyttö vaikuttaa lähes kivikautiselta. N97:n näytön osalta täytyy myös kritisoida painallusten tiettyä epätarkkuutta: monesti puhelin tulkitsee kosketuksen väärin.

N97:n mukana toki toimitetaan stylus, mutta en itse ainakaan ole tottunut sitä käyttämään. Laitteessa ei ole sille sisäistä säilytyspaikkaa, vaan Nokia on päätynyt ratkaisuun, jossa styluksen voi kiinnittää puhelimeen silmukalla. Kuitenkin styluksen käyttö on mielestäni menneisyyttä. Mikä muu valmistaja kuin Nokia yrittää tuoda styluksia vuonna 2009 lippulaivamallissaan? Hiljaista on.


Täysnäppäimistö ja tekstinsyöttö

Kannen alta liu'uttamalla paljastuva QWERTY-täysnäppäimistö on yksi N97:n tärkeimpiä erottavia ominaisuuksia verrattuna useisiin kilpailjoihinsa. Valitettavasti näppäimistö kuitenkin pettää odotukset melko pahasti - ainakin omani. Näppäimistö on kuitenkin yksi niistä asioista, joissa henkilökohtaiset mielipiteet tulevat eniten esiin puhelimista puhuttaessa. Oma vaatimustasoni on kasvanut vuosien kommunikaattorikäytön jälkeen varsin korkeaksi.


N97:n täysnäppäimistö

N97:n näppäimistö epäonnistuu kahdessa merkittävässä asiassa. Ensinnäkin N97 on Nokian ensimmäinen täysnäppäimistöllä varustettu laite, jossa ääkkösille ei ole omia näppäimiä. Lisäksi välilyöntinäppäimen sijoitus on outo ja ääkkösten lisäksi myös käytännössä kaikki erikoismerkit joutuu hakemaan muiden näppäinten takaa ensin tai samaan aikaan painamalla myös kontrollinäppäintä. Loppujen lopuksi kaikki heikkoudet johtuvat yhdestä asiasta: näppäimistölle ei N97:ssä ole tarpeeksi tilaa (tai oikeastaan tilaa ei ole vain haluttu hyödyntää täysmääräisesti) ja kompromisseja on tämän vuoksi jouduttu tekemään.

Välilyöntinäppäimen sijainti on asia, johon luultavasti tottuu ajan myötä. Mutta todellinen suurempi ongelma näppäimistön kanssa onkin ääkkösten ja erikoismerkkien hakeminen kontrollinäppäimen kautta. Itse asiassa tämäkään ei olisi niin suuri ongelma, jos N97:ssä olisi yhden kontrollinäppäimen lisäksi toinen kontrollinäppäin toisella puolella näppäimistöä. Mutta sellaista ei laitteesta löydy. Tämän vuoksi kirjoitusnopeus kärsii todella paljon.

Näppäimistössä on toki myös hyvät puolensa. Näppäinten antama vaste on mielestäni hyvä, näppäinten koko riittävä ja lisäksi näppäimet eivät ole aivan kiinni toisissaan.


Tekstinsyöttöä puhelinnäppäimistöllä


Näppäimistön lisäksi N97:n muut tekstinsyöttövaihtoehdot ovat näytölle ilmestyvä puhelinnäppäimistö ja käsinkirjoitus. Käsinkirjoitusta tuskin kovin monet täällä päin maailmaa tulevat ikinä käyttämään. Puhelinnäppäimistöllä kirjoittaminen sujuu odotetun mukavasti. Mielestäni Nokian olisi kuitenkin pitänyt sisällyttää N97:een myös 5800 XpressMusicista tutut näytölle näkyvät QWERTY-näppäimistövaihtoedot, jolloin näppäimistön avaamistarve pienenisi. Mikään suuri ongelma tämä ei kuitenkaan ole.

Yhteydet

N97 tukee GSM-taajuuksia 850, 900, 1800 ja 1900 megahertsiä ja WCDMA-taajuuksia (3G) 900, 1900 ja 2100 megahertsiä. GSM-verkossa tuetaan GPRS- ja EDGE-datayhteyksiä ja 3G-verkossa latauksia nopeuttavaa HSDPA-tekniikkaa. N97:n tukema HSDPA-maksiminopeus on 3,6 megabittiä sekunnissa. Monien muiden puhelimien kohdalla maksiminopeudeksi ilmoitetaan jo 7,2 megabittiä. Käytännössä tällä ei kuitenkaan ole toistaiseksi vielä suurta merkitystä, koska pullonkaula on ennemmin verkon kuin puhelimen päässä.

3G-taajuuksista N97 tukee molempien Suomessa käytössä olevien (900, 2100 MHz) lisäksi 1900 MHz:n taajuutta. Erityisesti 900 MHz:n taajuuden tuki on tärkeää, sillä suomalaisoperaattorit ovat laajentaneet 3G-verkkojensa peittoa suurten kaupunkien ulkopuolelle lähinnä tällä taajuusalueella. N97:llä pääsee siis kiinni suurempiin datasiirtonopeuksiin huomattavasti useammassa paikassa kuin vain 2100 MHz:n taajuutta tukevilla puhelimilla.

Langattomista lyhyemmän matkan yhteyksistä N97 tukee sekä Bluetoothia että WLAN:ia. Tuettu Bluetooth-versio on 2.0 parannettujen siirtonopeuksien (EDR) kera. Luonnollisesti N97 tukee myös Bluetoothin A2DP-stereoprofiilia, joka mahdollistaa esimerkiksi langattomien kuulokkeiden käytön. WLAN:in osalta tuetaan 802.11b/g-konfiguraatiota ja salauksia WEP, WPA ja WPA2 (AES/TKIP). N97 tukee myös viihdelaitteissa käytössä olevaa UPnP-tekniikkaa.


Verkkoyhteyksien priorisointi


N97:stä löytyy verkkoyhteyksien priorisointimahdollisuus, eli N97:n voi esimerkiksi asettaa käyttämään kodin WLAN:ia, kun se on saatavilla ja muulloin puhelinverkkoa. Eri verkkoyhteysosoitteita voi laittaa prioriteettijärjestykseen toiminnon avulla useampiakin.

Tietokoneeseen N97:n voi yhdistää joko Bluetoothin kautta tai mukana tulevalla USB-datakaapelilla. N97:ssa on standardi microUSB-liitäntä, joten periaatteessa mitä tahansa USB-to-microUSB-kaapelia voi käyttää. N97 tukee USB-latausta eli puhelin myös latautuu aina, kun se on kytketty USB-kaapelilla tietokoneeseen.

N97:n mukana toimitetaan Nokia Ovi Suiten 1.0-versio. Ohjelmistosta on tulossa uusi 2.0-versio, mutta koska se on toistaiseksi vasta beta-asteella, niin jätimme sen tässä yhteydessä testaamatta. Tiedonsiirto N97:n ja tietokoneen välillä toimii suhteellisen nopeasti. Tietokone myös tunnisti N97:n heti ensimmäisellä yrittämällä ja kaikki toimi kuten pitikin.

Muisti ja prosessori

N97:ssä on sisäänrakennettua tallennusmuistia 32 gigatavua. Lisäksi laitteesta löytyy NAND-muistia 256 megatavua ja SDRAM-muistia 128 megatavua. Tallennusmuistia voi myös laajentaa microSD-muistikorttipaikan kautta. N97 tukee maksimissaan 16 gigatavun muistikortteja. Mahdollisen tallennusmuistikapasiteetin osalta N97 edustaa puhelinmarkkinoiden kärkeä.

Prosessori, joka N97:n sisältä löytyy, on kellotaajuudeltaan 434 megahertsiä. Verrattuna aiempaan, edullisempaan S60 5th Edition -puhelin 5800 XpressMusiciin on kellotaajuutta tullut hieman lisää: 65 megahertsiä. Tämä on positiivista, mutta kuten jo autojen moottoreistakin tuttua on, niin tehoahan ei ole koskaan tarpeeksi.

Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti

N97:ssä käytetään S60-alustan 5th Edition -versiota. Alusta on kokenut joitakin muutoksia ja parannuksia 5800 XpressMusicissa nähtyyn versioon verrattuna, mutta pääosin kyse on samanlaisesta käyttöliittymästä. Yksi suurimpia uudistuksia on uusi kotinäyttö, josta lisää erikseen seuraavassa kappaleessa.



N97 aukinaisena valikossa

N97:n käyttöliittymää ja käytettävyyttä vaivaavat historiasta juontuvat rasitteet sekä resistiivisen kosketusnäyttötekniikan käyttö. Käyttöliittymän perisynti on epäjohdonmukaisuus: joissakin valikoissa yksi napautus riittää, joissakin tarvitaan kaksi. Selaus toimii eri tapaan eri toiminnoissa: jossakin täytyy raahata, jossakin käytössä on niin sanottu kineettinen selaus (esim. Web-selain) ja joissakin selaus tapahtuu näytön reunasta löytyvää palkkia raahaamalla.


Valikko N97:ssä vaakatilassa

Historiasta juontuvaksi rasitteeksi voidaan kirjata käyttöliittymän näytön yläreunassa tai vaaka-asennossa oikeassa reunassa sijaitsevat valintanäppäimet. Varsinkin vaakanäyttötilassa nämä näppäimet valtaavat suhteettoman suuren alan näytöstä aivan turhaan.

Nokian tulisi uskaltaa uudistaa käyttöliittymää enemmän, sillä nyt ollaan jo tien päässä vanhan S60-käyttöliittymän osalta. Esimerkiksi kineettinen selaus tulisi ottaa käyttöön koko käyttöliittymän tasolla mahdollisimman pikaisesti.





Päävalikko

Sovellukset-valikko


Nokia on viime aikoina tehnyt varsin hyvää työtä S60-puhelintensa valikoiden yksinkertaistamisessa. N97:ssäkin päävalikosta löytyy 12 ikonia, joista yksi johtaa Sovellukset-kansioon. Tässä päävalikon yksinkertaistamisprosessissa Sovellukset-kansiosta on kuitenkin valitettavasti tullut eräänlainen kaatopaikka, minne kaikki roina on vain heitetty. Nokialla riittää siis edelleen työtä tämän asian suhteen: Aktiiviset Muistiinpanot ja Muistikirja tulisi yhdistää, Ohjeet siirtää vain valintanäppäinten taakse, Sijainti yhdistää Kartat-sovellukseen, Tervetuloa yhdistää Ohjeet-sovelluksen, Viestinlukija integroida Viestit-sovellukseen, Podcasting Musiikki-sovellukseen sekä muutama muu nyt N97:n Sovellukset-kansiosta löytyvä kohta siirtää vain osaksi Asetuksia.

Itseäni ärsytti myös se, että käyttöliittymässä kaikkea ei ole lokalisoitu suomeksi, vaan seassa on englantia. Tämä koskee esimerkiksi mukana tulevaa Nokia Drawing -sovellusta ja Ovi Store (Kauppa) -sovellusta. Mielestäni Nokian tulisi ehdottomasti lokalisoida ainakin omat, puhelimien mukana toimitettavat sovelluksensa. Eivät kaikki osaa englantia.

Suurempia ohjelmiston vakausongelmia en N97:n kanssa kokenut. En ainakaan muista, että puhelin olisi noin parin viikon käytön aikana kertaakaan pahemmin jumittunut ja ainakaan uudelleenkäynnistystä vaativaa jäätymistä ei käyttörupeaman aikana ole tapahtunut. Uudemman version, johon en onnistunut puhelintani päivittämään, on kerrottu parantavan yleistä nopeutta ja vakautta, joten tämän asian suhteen N97:n tilanne alkaisi vaikuttamaan jo melko hyvältä.

Ainakin itselläni N97:n kanssa esiintyi kuitenkin kaksi todella rasittavaa ongelmaa. Ongelmat saattavat olla korjattu uudemmassa ohjelmistoversiossa tai sitten puhelimessani on yksinkertaisesti jotain vikaa. Ensimmäinen ongelma esiintyy näytön lukituksen ja lukituskytkimen kanssa. Näytön lukituskytkintä joutuu vetämään kolme kertaa, jos puhelin on ollut lukittuna hiemankin pidempään. Jos näytön lukitsee ja saman tien avaa, niin homma toimii heti ekalla kerralla kuten pitääkin.

Toinen ongelma liittyy myös lukittuna oloon. Ainakin oman käsitykseni mukaan näytön pitäisi avautua lukituksesta aina automaattisesti, kun näppäimistö liu'utetaan esiin ja siirrytään käyttämään N97:ää vaakatilassa - oma puhelimeni ei kuitenkaan tätä läheskään aina tehnyt.

Edellä mainitut kaksi ongelmaa heikensivät merkittävästi vaikutelmaa, joka itselleni N97:stä jäi.

Kotinäyttö ja widgetit

N97:n yksi hehkutetuimmista ominaisuuksista on sen uusi kotinäyttö. Uudistettu kotinäyttö on myös suurin muutos S60-käyttöliittymässä verrattuna ensimmäiseen S60-kosketuspuhelimeen, 5800 XpressMusiciin.


N97 kotinäyttötilassa

Kotinäyttö on nyt hyvin pitkälti personoitavissa. Näytöltä löytyy kuusi erillistä paikkaa, joista viiden sisällön käyttäjä itse saa päättää ja järjestää nämä viisi palkkia mieleiseensä järjestykseensä. Ylimpänä kotinäytöllä näkyy aina kiinteänä kello, päivämäärä kalenterista sekä käytössä oleva profiili. Kelloa painamalla aukeaa Kello-sovellus, päivämäärää painamalla vastaavasti Kalenteri-sovellus ja käytössä olevan profiilin nimeä painamalla saa esiin profiilinvaihtovalikon.


N97:n kotinäyttö vaakatilassa

Kotinäytön personoitu sisältö, eli siis aika- ja profiilipalkkia lukuun ottamatta kaikki muu, on myös helposti piilotettavissa ja jälleen palautettavissa vetämällä sormea näytön reunalta toiselle. Jatkossa olisi hienoa, jos kotinäyttöjä voisi luoda useampia. Tällöin esimerkiksi toiselle puolelle vetämällä näytön voisi saada tyhjäksi kaikesta, mutta toiselta puolelta löytyisikin toinen kotinäyttö. Nokia on itsekin tiedostanut tämän asian ja tulevaisuudessa - jollei N97:ssä, niin ainakin tulevissa puhelinmalleissa - tullaan näkemään mahdollisuus useampaan kotinäyttöön.





N97:n kotinäyttö pystytilassa

Yhteys- ja tapahtumalaatikko


Mitä sisältöä tälle kotinäytölle voi sitten laittaa? Valmiina mukana tulevia mahdollisuuksia ovat FM-lähetinpalkki, Soitin-sovelluksen palkki, sähköpostipalkki, kalenterimerkintäpalkki, Online-jako-palkki, kaksi erillistä neljän sovelluksen pikavalintapalkkia, kaksi erillistä neljän suosikkihenkilön valintapalkkia sekä internetsisältöä hyödyntävät AccuWeather, Amazon, AP News, Bloomberg, Facebook, Hi5 ja Slideshow. Lisäksi kotinäytölle voi lisätä minkä tahansa sivuston uutis- tai muun syötteen (RSS), jonka on lisännyt ensin selaimen Web-syötteisiin. Kaikkien edellä mainittujen ohella jatkossa erilaisia kotinäytön widget-sovelluksia voi ladata verkosta lisää. Kotinäytöstä voi siis jatkossa tehdä juuri itselleen sopivan.

N97:stä löytyy valinta, josta kotinäytölle voisi olettaa voitavan hakea helposti lisää sisältöä. Linkki heittää kuitenkin Ovi Storen etusivulle. Ovi Storeen tulisikin perustaa täysin oma osa-alueensa kotinäyttöwidgeteille.

Kotinäytön sisällön muokkaaminen onnistuu helposti. Valinnat-valikon kautta pääsee kiinni muokkaustoimintoon, jossa näytöllä olevia palkkeja voi vetämällä järjestellä haluamaansa järjestykseen sekä lisäksi sisältöä voi poistaa tai jos tilaa löytyy niin lisätä. RSS-syötteiden lisääminen kotinäytölle on melko hankalaa: ensin täytyy mennä sivustolle, jonka RSS-syötettä haluaa seurata ja liittyä seuraamaan sitä Web-selaimessa. Tämän jälkeen syöte ilmestyy kotinäytön muokkausvalikkoon valittavaksi. Syötteet eivät kuitenkaan päivity automaattisesti, jollei sitä ole erikseen asetuksista määritellyt tapahtuvaksi. Tämä on varmasti liian hankalaa useimmille käyttäjille.

Kotinäyttö on ehdottomasti yksi N97:n tärkeimpiä ja samalla parhaimpia ominaisuuksia. Kotinäytön sisällön laajuus ja muokattavuus muuttavat koko puhelimen käyttötapaa. Varsinaisessa valikossa tarvitsee seikkailla yllättävän vähän, kun kaikkiin itselle tärkeimpiin asioihin ja toimintoihin pääsee käsiksi suoraan kotinäytöltä. Hienoa.

Toiminta puhelimena

Varsinaisessa puhelinkäytössä N97 toimii hyvin. Tosin kosketusnäyttö hankaloittaa käytettävyyttä hieman erikoistilanteissa, kuten esimerkiksi autoa ajaessa puheluun vastattaessa (okei, eihän se ole edes sallittua, mutta kaikki sitä tekevät). Puhelujen äänenlaadun osalta N97:stä ei ole pahaa sanottavaa.

N97:n soidessa näytöllä kulkee vihreä palkki vasemmalta oikealle ja puheluun vastaaminen tapahtuu vetämällä sormella tätä palkkia pitkin samaan suuntaan. Näyttö kytkeytyy automaattisesti pois päältä etäisyydentunnistimen ansiosta, kun puhelin viedään korvalle.

Käytettävyyttä puhelimena parantaa mahdollisuus nostaa suosikkihenkilöitään kotinäytölle pikavalintakuvakkeiksi. Tällaisia neljän henkilön palkkeja voi lisätä kotinäytölle kaksi. Henkilön kuvaa painamalla aukeaa valikko, josta voi valita joko äänipuhelun, viestin tai videopuhelun kyseisen henkilön kanssa. Lisäksi aukeavalla sivulla näkyy kuva, lempinimi sekä yrityksen nimi, jos kyseisiä tietoja on henkilöön liitetty.


Osoitekirjan oletushenkilönäkymä

Kyseinen edellä mainittu sivu on uusi osoitekirjan yksittäisen henkilön oletussivu. Vanha, listatyylinen näkymä henkilön tiedoista löytyy nyt kakkostabista. Muilta osin osoitekirja on N97:ssä vanhaa tuttua S60-peruskauraa. Suosikkihenkilöiksi liitetetyt henkilöt näkyvät osoitekirjassa ensimmäisinä erikseen. Osoitekirjan alareunasta N97:n ollessa pystyasennossa löytyvät pikavalinnat mahdollistavat nopean puhelun soittamisen, uuden viestin luomisen tai uuden henkilön lisäämisen. Luonnollisesti henkilöjä voi jakaa ryhmiin, henkilöille voi lisätä äänitunnisteita ja erilaisia mahdollisia tietoja, joita henkilöihin voi liittää on todella paljon (esimerkiksi teksti, joka näkyy näytöllä henkilön soittaessa tai useiden internetin palveluiden nimimerkit).


Näytöllä näkyvä puhelinnäppäimistö

Tuttuun puhelinnäppäimistöön pääsee kotinäytön alareunasta keskeltä löytyvää näppäimistön kuvaa painamalla. Näppäimiin 2-9 voi lisätä myös pikavalintoja, ykkönen on totutusti varattu vastaajan numerolle.

Viestitoiminnot

N97 tukee tekstiviestejä, multimediaviestejä, ääniviestejä sekä sähköposteja. Teksti- ja multimediaviesteille on yhteinen luontinäkymänsä - viesti muuttuu multimediaviestiksi, jos siihen lisätään sisältöä kuten esimerkiksi kuva, video tai äänite.

Kaikki toimii tekstiviestien ja multimediaviestien osalta kuten olettaa sopii - melkein. Itselläni oli (ja on) saapuneiden viestien kanssa melko outo ongelma, jonka syytä en edes ole vielä pystynyt paikallistamaan. Siirsin vanhasta puhelimestani, Nokian E90 Communicatorista, yhteystiedot Vaihto-sovelluksella N97:een. Saapuneissa viesteissä kuitenkin N97 näyttää tiettyjen osoitekirjasta löytyvien henkilöiden numeroiden kohdalla vain numeron, ei henkilön nimeä.

Viestien kirjoittaminen sujuu täysnäppäimistön myötä melko vauhdikkaasti ja isolta näytöltä viestejä on myös mukava lukea, joten tekstaripuhelimena N97 on mitä mainioin.

Sähköpostien osalta N97 sisältää vakiona vain vanhan tutun perus-S60-sähköpostitoiminnallisuuden. Huomattavasti kehittyneemmästä Nokia Messagingista ei ole esiasennettuna näkyvissä jälkeäkään. Nokia Messagingia kuitenkin tarjotaan asennettavaksi Ohjelmiston päivitys -sovelluksen kautta.


N97 ei tue HTML-posteja vakiona

N97:n sähköpostitoiminnallisuus on vakiona heikko. Sen paras osa-alue on sen käyttöönotto: esimerkiksi Gmail-sähköpostitilin käyttöönotto onnistuu vain syöttämällä oma sähköpostiosoite ja salasana, minkä jälkeen sovellus määrittää asetukset automaattisesti. Sähköpostisovellus lajittelee saapuneet viestit päivämäärän mukaan, mikä on myöskin kätevää. Sähköpostisovelluksessa on kaksi suurempaa ongelmaa, jotka ovat tuen puuttuminen HTML-viesteille sekä push-ominaisuuden puute. Nämä molemmat löytyisivät Nokia Messagingista, joka Nokian olisi ehdottomasti pitänyt integroida N97:n vakiosähköpostisovellukseksi.

Selain

Suuren näyttönsä ansiosta N97:n voisi olettaa soveltuvan varsin hyvin internetin selaamiseen, ja näin onkin. Selainta kannattaa ehdottomasti käyttää näyttö vaakatilassa ja näppäimistö auki. Itselleni tuli hieman yllätyksenä, että N97 peittosi selaimen käytettävyydessä jopa oman, vanhan E90 Communicatorin melko selkeästi vaikka N97:n näyttö on vaaka-asennossa hieman kapeampi näyttöjen ollessa suunnilleen samankorkuisia.


N97:n selain sivupalkit näkyvissä

On kolme syytä, miksi N97 on paljon parempi selailukone kuin E90. Ensimmäinen on tuki 900 megahertsin WCDMA- eli 3G-verkolle. Tämän ansiosta N97 pääsee kiinni korkeampiin datanopeuksiin huomattavasti useammin - esimerkiksi Salossa, jossa asun, käytännössä lähes aina. Toinen syy on N97:n kosketusnäyttö, jonka avulla siirtyminen sivulla sujuu useimmiten suuntaohjaimen käyttöä sutjakammin. Kolmas syy on selainohjelman yleisen käytettävyyden kehittyminen huomattavasti viimeisten parin vuoden aikana.


Selain ilman sivupalkkeja

Internetin selaaminen on yksi N97:n osa-alue, jossa käytetään kineettistä selausta. Se tarkoittaa selaustapaa, jossa sormea vedetään näytöllä vastakkaiseen suuntaan kuin mihin sivulla haluaa edetä. Esimerkiksi jos on sivun yläreunassa, mutta haluaa nähdä alareunan vedetään sormella näytön alaosasta kohti yläosaa. Sivuilla liikkuminen ja niiden selaus toimii suhteellisen näppärästi N97:ssä. Näytön koskettamisen lisäksi toinen vaihtoehto sivuilla liikkumiseen on täysnäppäimistön vasemmalta puolelta löytyvä suuntaohjain, jolla liikkuminen sivuilla on välillä yksinkertaisempaa joten vaihtoehdot täydentävät toisiaan.


Selaimen kosketusoptimoitu valikko

Sivujen lähentäminen ja loitontaminen sujuvat melko kätevästi näyttöä napauttamalla. Toinen vaihtoehto on käyttää erillistä zoom-säädintä. Mukava lisä olisi jos sivuja voisi lähentää ja loitontaa myös puhelimen reunalta löytyvän äänenvoimakkuussäätimen kautta. Applen iPhoneista tuttu kahdella sormella näyttöä "nipistämällä" tapahtuva zoomaus ei ole N97:ssä mahdollista monikosketustuen puuttumisen vuoksi.

N97:n selain renderöi verkkosivut luotettavasti ja vikkelästi. Selain tukee myös Flash Lite 3.0:a, eli esimerkiksi YouTuben perusversion Flash-videot toimivat N97:ssä, ja ne toimivat jopa yllättävän hyvinkin. Itse kuitenkin pidän Flashit yleensä kytkettynä pois päältä selaimen asetuksista, jolloin sivut latautuvat nopeammin ja myös sivujen selailu sujuu kevyemmin.

Positiivista N97:n selaimessa on lisäksi hyvin toimiva valikoiden piilotus ja esilletulo. Näytön oikean alakulman kuvaketta koskettamalla valikot saa näkyviin, ja jollei niitä käytetä häviävät ne näkyvästi mukavan nopeasti.

Kokonaisuutena N97:n selain tarjoaa varsin hyvän käyttökokemuksen.

Kamera, kuvat ja videot


N97:n kameran linssinsuojus

N97 sisältää tarkkuudeltaan viiden megapikselin automaattitarkenteisen kameran Carl Zeissin Tessar -linssillä ja kaksois-LED-kuvausvalolla. Kameran linssiä suojaa liu'utettava linssinsuojus. Kameran tukema suurin kuvien tarkkuus on 2584x1938 pikseliä. Digitaalinen zoomi on tarjolla enintään nelinkertaisena. Takakannesta löytyvän varsinaisen kameran lisäksi N97:stä löytyy myös lähinnä videopuheluihin tarkoitettu kakkoskamera näytön yläpuolelta.

Kameran tuottama kuvanlaatu on ainakin omasta mielestäni riittävä. Alta löytyy muutama esimerkkikuva, joiden perusteella jokainen voi tehdä omat päätelmänsä.

(klikkaamalla kuvaa saat sen näkyviin alkuperäisessä koossa, kokonaiset kuvat ovat useamman megatavun kokoisia!)























Nopeiten kameran saa käynnistettyä liu'uttamalla kameran linssinsuojuksen auki. Kameran käyttöliittymä on yksi N97:n käyttöliittymän vahvimpia puolia. N97:llä kuvataan pääasiassa pitämällä puhelinta vaaka-asennossa. Tällöin näytön oikeasta reunasta löytyvät painikkeet ja vasemmasta reunasta tarvittaessa zoom-säädin. Moniin kuvausasetuksiin pääsee nopeasti käsiksi näpäyttämällä oikeassa reunassa toiseksi alinna olevaa listakuvaketta. Tämän valikon kautta pääsee niin säätämään kuvan asetuksia, kuvausasetuksia, kuin myös hyppäämään videotilaan tai Valokuvat-sovellukseen. Helppoa ja yksinkertaista. N97:n kamerasta löytyy myös itselaukaisin- ja sarjakuvausominaisuudet sekä mahdollisuus tallentaa GPS-paikkatieto mukaan kuviin.


Kameran käyttöliittymä


Kameran kosketusoptimoitu valikko

Kameraa on käyttöliittymän ohella muutenkin ilo käyttää. Kameranäppäin on N97:ssä erittäin hyvä ja tarkkakäyttöinen ja suuri näyttö tuo oman lisänsä kamerakäyttöön.

Videoita N97 kuvaa maksimissaan 640x480 pikselin VGA-tarkkuudella 30 kuvan sekuntinopeudella. Valittavissa on myös 640x360 pikselin tarkkuus, joka vastaa tismalleen N97:n näytön tarkuutta. Videoiden pituus on rajoitettu puoleentoista tuntiin. Videotilassa listakuvakkeesta aukeava ikonivalikoima on huomattavasti kuvatilaa suppeampi. Alta löytyy esimerkiksi yksi N97:llä kuvattu video ladattuna YouTube-palveluun.



Kuvattuihin valokuviin ja videoihin pääsee N97:ssä helpoiten käsiksi päävalikosta löytyvän Valokuvat-sovelluksen kautta. Päänäkymässä kuvat ja videot näkyvät 3x5-ruudukossa. Yhden kuvan katselutilassa kuvien selaus käy kivuttomasti sormea näytöllä liu'uttamalla. Kuvien lähentäminen onnistuu helposti vasemmasta reunasta näyttöä löytyvän zoom-säätimen avulla.


Yksittäisen kuvan katselutila (säätimet katoavat näkyvistä, jollei näyttöön kosketa)


Videon katselutila

N97 tarjoaa kuvien kanssa toimimiseen monia vaihtoehtoja: niitä voi lähettää multimediaviesteissä, sähköposteissa tai Bluetoothilla, jakaa Ovi-, Flickr- tai Vox-palvelussa, muokata, lisätä albumeihin, tagata tai tulostaa. Lisäksi Valokuvat-sovelluksesta löytyy Diaesitys-ominaisuus, joka mahdollistaa nimensä mukaisesti kuvien esittämisen automaattisesti vaihtuvana sarjana. Asetuksista voi valita vaihtumisnopeuden sekä haluttaessa diaesitystä säestävän musiikin.

Musiikki ja radio

Ehdottoman positiivisesti N97:ssä kaikki musiikkiin liittyvä on koottu yhden Musiikki-sovellusvarjon alle. Sen alta löytyy niin musiikkisoitin, linkki Nokian musiikkikauppaan kuin myös radiosovellus.

Massiivisen 32 gigatavun sisäisen tallennusmuistinsa ansiosta N97 soveltuu mainiosti musiikkisoittimeksi. Myöskin itse musiikkisoitinsovellus onnistuu lunastamaan odotukset. Musiikkiansa voi selata kaikki kappaleet sisältävän listan lisäksi esittäjien, albumien, soittolistojen, lajityyppien tai säveltäjien mukaan. Lisäksi erillinen osio löytyy podcasteille.





Soimassa ATB:n Don't Stop

Musiikkikirjasto


N97 osaa näyttää levyjen kansikuvat, jos sellaiset tiedostojen yhteydestä löytyvät. Lisäksi soitin tarjoaa mahdollisuuden satunnaistoistoon sekä uudelleen toistoon. Soittolistoja voi muokata puhelimessa ja lisäksi luonnollisesti löytyy vielä taajuuskorjain. Taajuuskorjain tarjoaa vakioasetuksen lisäksi valmiina tilat bassovahvistukselle, klassiselle, jazzille, popille sekä rockille. Musiikkisoitinta on mukava käyttää suurella näytöllä.


Musiikki-sovelluksen etusivu

Musiikin osalta N97:n erikoisuus on sen sisältämä FM-lähetin. Se mahdollistaa puhelimesta lähtevän äänen lähettämisen FM-taajuuksilla, eli esimerkiksi autossa voi kätevästi soittaa musiikkia puhelimesta aivan tavallisen radion kautta ilman mitään lisävarusteita. Ainakin omassa autossani (Audi TT) FM-lähetinominaisuus toimi mainiosti. Ohjekirjassa FM-lähettimen toimintasäteeksi luvataan enintään kaksi metriä. FM-lähetin on todella mukava lisä puhelimeen.


FM-lähettimen yksinkertaiset asetukset

N97:een voi liittää suoraan käytännössä mitkä tahansa kuulokkeet, kiitos standardin 3,5 millimetrin kuulokeliitännän. Äänenlaatu on riittävän hyvä musiikin peruskuluttajille. Lisäksi musiikkia voi N97:n kanssa kuunnella joko langattomasti stereo-Bluetooth-kuulokkeilla tai laitteesta löytyvien stereokaiuttimien kautta. Näiden kaiuttimien tarjoama äänenlaatu on melko surkea, äänenvoimakkuus puolestaan tällä laadulla jopa liian kova.

Nokian musiikkikaupan toimintaa emme tämän jutun yhteydessä erikseen testanneet.

N97:stä löytyvä FM-radio tukee myös RDS-ominaisuutta. Radiota kuunnellakseen tulee tulee johdollisten kuulokkeiden oltava kytkettynä N97:een. Radiosovellus on tutun yksinkertainen. Valitettavasti N97:stä ei löydy Nokia Internet Radio -sovellusta esiasennettuna. Kyseinen sovellus ei myöskään ole vielä lainkaan saataville S60 5th Edition -alustan laitteille.

Kartat ja navigointi

N97:n mukana toimitetaan 2.0-versio Nokia Kartat -sovelluksesta. Koska Nokia tullee sisällyttämään uudemman, uunituoreen kolmosversion karttasovelluksestaan jossakin vaiheessa N97:n puhelinohjelmiston päivitykseen, arvioimme myös tässä testissä N97:n kartta- ja navigointiominaisuuksia uuden version perusteella. Kolmosversion myötä koko Nokian karttasovelluksen nimi muuttuu Nokia Mapsista (Nokia Kartat) Ovi Mapsiksi (Kartat).


Kartat vaakatilassa

Kartat-sovellus ottaa suuren hyppäyksen eteenpäin 3.0-version myötä. Se tuo muun muassa paremman käyttöliittymän, jouhevamman käytettävyyden, uusia ominaisuuksia kuten tiedot liikenteestä sekä huomattavasti parannetun lisenssikaupan. Muutamissa kokeiluissamme karttasovellus löysi oman sijainnin aina nopeasti, noin 10 sekunnin pintaan. Uudessa 3.0-versiossa on panostettu käytettävyyden parantamiseen kosketusnäyttökäytössä, missä on myös onnistuttu. Kartat on myös yksi sovelluksista, joka hyötyy paljon suuresta 3,5 tuuman näytöstä.





Kartat pystytilassa

Kojelauta


N97:n mukana toimitetaan 12 kuukauden Walk & Drive -navigointilisenssi, joka siis käsittää navigoinnin jalan liikkuen sekä autolla ajaen. Ääniohjaava navigointi toimii sukkelasti sekä selkeästi, eikä siitä ole juuri sen enempää huomauttamista. Reittisuunnittelu toimii vikkelästi ja tarvittaessa uudenkin reitin N97 pystyi tarjoamaan yllättävänkin nopeasti. Ainakin omat navigointitarpeeni N97 ja Kartat-sovellus pystyvät täyttämään täydellisesti. En ole kovinkaan kokenut navigaattorilaitteiden käyttäjä, joten en osaa kommentoida N97:n tarjoamia navigointiominaisuuksia kovinkaan yksityiskohtaisella tasolla.





Liikennetietopaketin hinnat

Omat lisenssit


Melko uusi erikoisuus N97:ssä on sen sisäänrakennettu digitaalinen kompassi. Tämä mahdollistaa huomattavasti paremman navigointikokemuksen kävellen liikkeellä ollessa, esimerkiksi kaupunkien keskustoissa, kun puhelin tietää suuntansa.

Kartat ja navigointi on yksi osa-alue, jolla N97 on tärkeimpiä kilpailijoitaan edellä - varsinkin, kun ottaa vielä huomioon mukana tulevan 12 kuukauden navigointilisenssin.

Kauppa (Ovi Store)

N97 on ensimmäinen puhelin, jonka mukana toimitetaan Ovi Kauppa (Ovi Store) -sovellus esiasennettuna. Tässä N97-testiartikkelin yhteydessä onkin hyvä syventyä myös hieman tarkemmin Ovi Storen sielunelämään.

N97:n mukana toimitettiin esiasennettuna Ovi Store -sovelluksen 1.0-versio. Sovellus kuitenkin ilmoitti heti ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä uudemman version olevan saatavilla ja, että se on ladattava. Päivityksen lataus ja asennus onnistuivat mukavasti, mutta tämän jälkeen kauppasovelluksen joutui käynnistämään manuaalisesti itse uudelleen. Ovi Store -sovellus on englanninkielinen.

Kaupasta lataaminen vaatii Nokia-tilin (Nokia Account) luomista. Itse käytin jo olemassa olevaa tiliäni ja kirjautuminen sillä onnistui helposti ensimmäisellä yrittämällä. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen sovellus muistaa aina kirjautumistiedot eikä niitä tarvitse enää syöttää jatkossa.





Ovi Storen suositeltujen lista

Jo ladattu sisältö


Itse yllätyin Ovi Storen käytettävyydestä, josta muualla ollaan aiemmin puhuttu paljon pahaa. Mielestäni Ovi Store on kokonaisuutena helppo- ja mukavakäyttöinen ja ainakin selkeä parannus sovellusten, pelien ja sisällön hankkimisessa aikaan ennen Ovi Storea. Ovi Storen kompastuskivi onkin mielestäni toistaiseksi ehdottomasti liian suppea sisältö.

Sisältöön pääsee Ovi Storessa tutustumaan seuraavien osioiden kautta: Recommended (suositeltua), Applications (sovellukset), Games (pelit), Audio & Video (äänet ja videot) ja Personalisation (personointi). Omat aiemmat lataukset löytyvät My Stuff -osiosta. Ovi Store -sovelluksessa on ilahduttavasti käytössä kineettinen selaus. Eri sisältöjä saa näkyviin suositusten, suosion tai viimeaikaisten lisäysten perusteella. Mahdollisuus on myös valita näkyviin ainoastaan ilmainen tai maksullinen sisältö. Lisäksi tarjolla on osiokohtainen hakumahdollisuus. Ovi Store -sovellus toimii melko nopeasti.





JoikuSpot Premiumin sivu

Ovi Storen valikko


Sisältökohtaisillla sivuilla on kuvankaappauksia sisällöstä, sisällön saama tähtiarvio skaalalla 1-3, julkaisijan kirjoittama kuvaus, tieto latauksen koosta, mahdolliset kommentit sekä linkkejä vastaavaan sisältöön. Lataaminen ja asentaminen on helppoa: sisältösivuilta painetaan vain Download-nappia, jonka jälkeen puhelin lataa sisällön ja käynnistää sen asennuksen automaattisesti sekä lähes kaikissa tapauksissa vie asennuksen myös automaattisesti loppuun. Asennuksen valmistuttua sovelluksen voi käynnistää suoraan Ovi Store -sovelluksesta. Moitittavaa löytyy siitä, että Ovi Store -sovellus näyttää sisältölistauksissa jo aiemmin puhelimeen ladatun sekä asennetun sisällönkin.

Itse olin kiinnostunut ennen kaikkea lataamaan Ovi Storesta erilaisia ilmaisia pikkupelejä. Valitettavasti niitä ei juuri sieltä löydy. Yhteensä ilmaisia pelejä löytyy Games-osiosta vain kahdeksan kappaletta. Vain kahdeksan! Ja näistäkin ehkä kahdessa tai kolmessa on edes jotain järkeä. Sovellusten osalta tilanne on sentään hieman parempi. Silti Ovi Storen ehdoton kompastuskivi on toistaiseksi (ainakin artikkelin kirjoitushetkellä) sisällön suppeus.

Muuten, N97:sta löytyy myös Nokian vanha tuttu Lataa-sovellus, josta on myös mahdollista ladata sovelluksia. Mielestäni tässä ei ole mitään järkeä enkä voi ymmärtää, miksi Lataa-sovellus on mukana N97:ssä. Nokian tulisi oppia keskittämään panoksensa!

Pelit

N97:n mukana toimitetaan Suomessa esiasennettuna yksi peli, Gameloftin Guitar Rock Tour, joka karkeasti ottaen vastaa monille varmasti tuttua Guitar Heroa puhelimessa. Peliä pelataan näyttö vaaka-asennossa näyttöä koskettelemalla. Peli on puhelimen mukana tulevaksi peliksi varsin viihdyttävä, mutta välillä pelatessa N97:n näytön vaatima painalluksien voimakkuus häiritsee pelikokemusta.


Mukana tuleva Guitar Rock Tour -peli

N97 tukee myös N-Gage-sovellusta, jonka kautta pelejä voi myös hankkia maksua vastaan. Esiasennettuna N-Gage-sovellusta ei N97:stä kuitenkaan löydy, mutta Ohjelmiston päivitys -sovellus tarjoaa sitä asennettavaksi. N-Gage-palvelun sisältö on maksullista, mutta peleistä on saatavilla myös rajoitettuja kokeiluversioita. Suurta osaa peleistä ei ole vielä optimoitu N97:lle.

Lisää pelejä voi ladata myös esimerkiksi Ovi Storesta. Sieltä ei kuitenkaan toistaiseksi ilmaisia, vähänkään parempia pelejä juurikaan ole saatavilla. Maksullisia pelejä emme tämän testiartikkelin yhteydessä testanneet.

Hyötysovellukset





Kalenterin kuukausinäkymä

Viikkonäkymä


S60-alustan aiemmista puhelimista tuttu Kalenteri-sovellus toimii hyvin N97:n suurella näytöllä. Kuukausinäkymä jakautuu kahteen osaan: päivätaulukkoon sekä valitun päivän merkintöihin. Viikkonäkymä on melko samankaltainen kuukausinäkymän kanssa ja päivänäkymä puolestaan odotetun yksinkertainen. Kokonaisuutena kalenteri toimii hyvin N97:ssä ja se hyötyy sen tarjoamasta suuresta näytöstä. Valintanäppäinten yhteyteen on ympätty kolme pikatoimintonäppäintä: näkymän vaihto, uuden kokousmerkinnän luonti ja uuden tehtävämerkinnän luonti.


Aktiivinen muistiinpano

Nokian pitäisi ehdottomasti yhdistää Aktiiviset muistiinpanot ja Muistikirja yhdeksi sovellukseksi tai tiputtaa Muistikirja jo pois uusista puhelimista. N97:ssä kuten monissa aiemmissakin puhelimissa on nyt kaksi saman tehtävän täyttävää sovellusta ilman, että mitään tarvetta kahdelle sovellukselle on. Syy siihen, että Aktiiviset muistiinpanot -sovellus ei ole korvannut Muistikirjaa toistaiseksi on ilmeisesti se, että aktiiviset muistiinpanot eivät ole synkronoitavissa tietokonesovelluksiin. Nokian tulisi kuitenkin tämä toiminnallisuus sovellukseen ehdottomasti rakentaa ja dumpata Muistikirja historiaan.


Yksinkertaisen hyvä Kello-sovellus

Kello-sovellukseen pääsee N97:ssä käsiksi erittäin helposti koskettamalla kotinäytöllä aina näkyvissä olevaa kellonaikaa. Itse Kello-sovellus on hyvin yksinkertainen. Se tarjoaa mahdollisuuden useisiin erillisiin hälytyksiin, joille voi antaa omat nimensä sekä mahdollisuuden valita hälytys joko ei-toistuvaksi tai toistuvaksi vuorokauden sisällä, päivittäin, työpäivisin tai viikottain. Hälytyksien lisäksi Kello-sovelluksesta löytyy yksinkertainen Maailmankello-toiminnallisuus.


Laskin pystytilassa


Laskin vaakatilassa: sivupalkki vie liikaa tilaa!

N97:n Laskin-sovellus tarjoaa vain peruslaskutoiminnot (yhteen, vähennys, kerto, jako, neliöjuuri ja prosentti). Lisäksi laskin näyttää aiemmat saman käyttökerran laskutoimitukset selattavana listana ja laskutoimitusten tuloksia pystyy tallentamaan muistiin myöhemmissa lausekkeissa käyttöä varten. Pystynäyttötilassa laskimen näytöllä näkyvät painikkeet ovat tarpeeksi suurikokoisia, mutta vaakanäytöllä tilaa hukkuu yläreunan ja oikean sivun palkkeihin aivan liikaa, jolloin laskimen painikkeet jäävät ainakin omille sormilleni jo liian pienikokoisiksi mukavaa käyttöä silmällä pitäen.


Tuore tuttavuus, piirtosovellus Nokia Drawing

Täysin uutena sovelluksena N97:n mukana tulee Nokia Drawing -piirtosovellus. Nokia Drawing on esimerkki sovelluksesta, joka olisi pitänyt ehdottomasti lokalisoida myös suomeksi, mutta on ainakin toistaiseksi englanninkielinen muuten suomenkielisessä puhelimessa. Itse sovellus on hyvin simppeli: valita voi joko piirtotilan, pyyhkimistilan tai tekstinsyöttötilan. Jokaisen toiminnon luoman jäljen kokoa on mahdollista muuttaa kolmen vaihtoehdon välillä ja piirto- sekä tekstinsyöttötiloissa värin voi valita mustasta, punaisesta, vihreästä, sinisestä ja valkoisesta. Luonnollisesti piirrokset on mahdollista tallentaa, jonka jälkeen ne ovat esimerkiksi lähetettävissä multimedia- tai sähköpostiviesteissä. Sovelluksessa voi myös avata minkä tahansa kuvan muistista, johon voi sitten lisätä omat piirroksensa.

Lisäksi N97:n mukana toimitetaan Quickoffice-sovellus Office-dokumenttien katseluun, Zip-sovellus pakattujen tiedostojen käsittelyyn, 15 päivän kokeiluversio PDF-tiedostojen lukusovellus Adobe Reader LE:stä, Sanakirja-sovellus, sekä Tiedostonhallinta, Muunnin, Haku, Äänitys sekä Viestinlukija. Näistä ei kuitenkaan ole uutta sanottavaa. Kaikki ajavat asiansa. Jos joku haluaa jotain näistä tietää, niin voi kysyä kommenteissa.

Mukana tulevat sovellukset

N97:n mukana toimitetaan esiasennettuna useita kolmansien osapuolten sovelluksia. Ainakin Suomessa näitä ovat JoikuSpot, Traveler, YouTube (linkki), AccuWeather, Amazon, AP News, Bloomberg, Facebook, Hi5, Slideshow, Boingo ja Qik.

Ohjelmiston päivitys -sovelluksen kautta Nokia tarjoaa omia sovelluksiaan ja päivityksiä helposti ladattavaksi.





Tarjolla olevat päivitykset

Asennetut päivitykset


Toiminta-ajat

N97:n mukana toimitettava BP-4L-akku on kapasiteetiltaan 1500 milliampeerituntia. Kyseessä on sama akku, joka löytyy esimerkiksi E71:n, E90 Communicatorin ja N810 Internet Tabletin sisuksista. Akku edustaa siis kapasiteetiltaan suurinta mahdollista tasoa, joka Nokialla on tarjota.


N97 ilman akkua

Nokia itse lupaa N97:n puheajaksi GSM-verkossa maksimissaan 570 minuuttia ja 3G-verkossa 360 minuuttia ja valmiusajaksi GSM-verkossa maksimissaan 430 tuntia 3G-verkossa 400 tuntia. Musiikintoistoajan maksimiksi kerrotaan 40 tuntia ja videonkatselun puolestaan vastaavasti 5,5 tuntia. Videota pystyy kuvaamaan maksimissaan yhden tunnin.

Ilahduttavasti voin sanoa, että suurikapasiteettinen akku ajaa asiansa N97:ssä. Sinä aikana, kun N97:ää olen käyttänyt en ole kertaakaan joutunut ongelmiin toiminta-aikojen vuoksi vaikken ole edes ladannut puhelinta aivan joka yö. Toki jos puhelinta käyttää päivän aikana huomattavan paljon, joutuu N97:nkin lataamaan vähintään joka yö.

N97:ssä käytetään microUSB-porttia myös lataamiseen. Mukana toimitetaan onneksi adapteri, jonka avulla sekä Nokian vanhalla suurempipäisellä että uudella pienempipäisellä laturilla N97:n lataaminen mahdollistuu.

Lue aiempi juttumme N97:n laturisekoilusta!

Loppuyhteenveto

Oman kokonaismielipiteeni muotoutumisen kaari N97:n suhteen on ollut melko erikoinen. Aivan aluksi, ensimmäisen muutaman käyttöminuutin ajan, N97 vaikutti todella "coolilta" laitteelta. Tämän jälkeen, kun puhelinta alkoi oikeasti käyttämään, fiilikset laskivat todella nopeasti. N97:n käytettävyys tuntui surkealta ja välillä jopa tuntui siltä, että olisi ollut erittäin mukavaa palata käyttämään aiempaa, vanhaa, tuttua puhelintaan. Tämä johtui siitä, että välillä syntyi tilanteita, joissa N97:ää ei yksinkertaisesti osannut käyttää eikä sen hienouksia ymmärtänyt. Voin kuvitella, miltä vähemmän puhelimia käyttäneesta ensihetket N97:n kanssa voivat tuntua, kun ne olivat välillä vaikeita näinkin kokeneelle käyttäjälle kuin allekirjoittaneelle.



Pikku hiljaa muutaman päivän N97:ää käytettyä, alkoi laite aueta paremmin. Siihen alkoi tottua. Päähän alkoi muodostua käsitys, ettei N97 loppujen lopuksi niin surkea laite olekaan. Askel askeleelta puhelin alkoi tuntua tutummalta ja mukavammalta käyttää, jonka myötä N97:n parhaat puolet alkoivat osoittamaan voimaansa. Aloin pitää N97:stä.

Loppujen lopuksi kyse on mielestäni ehdottomasti parhaasta Nokian puhelimesta, jota olen koskaan käyttänyt. Puhelimessa on vielä muutamia heikkoja kohtia, joista osa korjaantunee ohjelmistopäivitysten myötä. N97 edustaa toistaiseksi lupausta jostain paremmasta.

N97 on tyylikäs, jämäkkä ja antaa hyvän laatuvaikutelman, kotinäyttö on todella merkittävä uudistus käyttöliittymään ja N97:n ominaisuudet edustavat kokonaisuutena markkinoiden parhaimmistoa. Myös Ovi Store on merkittävä parannus aiempaan verrattuna. Toisaalta, S60-käyttöliittymä on ajastaan jäljessä paljon, näppäimistö on tarpeettoman hankala sekä kosketusnäyttö raskas käyttää.

Verrattuna ehkäpä tärkeimpään yksittäiseen kilpailijaansa, Applen iPhone 3GS:ään, on N97 tylsempi mutta enemmän ominaisuuksia tarjoava puhelin. Yhtä totuutta siitä, kumpi näistä kahdesta on parempi puhelin, ei ole. Kysymys on mielipiteistä, mitä kukin arvostaa ja kuinka paljon. Itselleni esimerkiksi iPhone ei ollut edes vaihtoehto, koska halusin puhelimeni sisältävän jatkossakin fyysisen QWERTY-täysnäppäimistön siihen kommunikaattoreissa vuosien mittaan tottuneena.

Mutta palatakseni tämän jutun alussa esitettyyn kysymykseen, niin miten lie N97:n hinta/laatusuhteen. Onko N97 hintansa veroinen? N97 on melkoisen tyyris 650 euron hinnallaan, joten sen tulisi olla myös erittäin hyvä, jotta se vastaisi hintaansa. Mielestäni näin kuitenkin loppupeleissä on. Itse en ole ainakaan pettynyt ostokseeni.



Jos jutustamme löytyy virheitä tai haluaa kysyä jotain N97:stä, sana on vapaa kommenttien puolella!


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno10 – hinta laskenut -35%

Oppo Reno10
179 € DNA
275 € Summ

Alin hinta viikko sitten: 275 €

Honor 200 Smart – hinta laskenut -34%

Honor 200 Smart
99 € Veikon Kone
99 € Power
149 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Honor X8a – hinta laskenut -30%

Honor X8a
69 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 99 €

HMD Fusion – hinta laskenut -28%

HMD Fusion
229 € Gigantti
229 € Power
229 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 319 €

Kommentit (57)

JiikaxFIN
JiikaxFIN

1

"N97:ssä käytetään microSD-porttia myös lataamiseen."
Eikös tuol ole microUSB-portti? Saatan toki olla väärässä :D

Vastaa
msly
msly

2

@1.

Luonnollisesti näinhän se on. microSD on sitten muistikorttistandardi ja microSD-paikkakin N97:stä löytyy.

Vastaa
EeroKakko
EeroKakko

3

Edit: olinpa auttamattoman hidas. Jostain kumman syystä koko ad jumittaa minulla, eikä kahta aiempaa kommenttia näkynyt.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
aapo (vahvistamaton)

4

Itte nyt viikon käyttäny kyseistä luuria. Mulla oli jo puhelimen softa päivitettynä valmiiksi siihen 11. jotain versioon. Hienostihan tuo on pelittänyt, mitä nyt nokia messaging sovelluksen kans ongelmia ko ei meinaa millään hyväksyä oikeita salasanoja postilaatikoihin... Tosiaan saisi olla vähintään 2 noita kotinäyttötilaa, nyt tuohon ensimmäiseen ei sovi kaikki mitä haluaisi. Miettii kuitenkin miten monta kuvaketta iphonen oletusnäyttötilaan on tungettu. Joo näyttöä saa kyllä painella lujaa että se ottaa mut se on aikalailla tottumiskysymys. Tietty pelit ei näytä niin fiksulta ko esimerkiks iiluurisa mut eipä tule pelailtua niin ei haittaa tuo.

Vastaa
EeroKakko
EeroKakko

6

jaa, luin kyllä. Eivät vain näkyneet jostain syystä sillä hetkellä kun kirjoitin.

E: Hitaasti editoituu puhelinvertailun puolella kommentit...

Vastaa
Massikka
Massikka

7

Mahtavaa, kun otit ne Nokia lasit päästä, kun teit artikkelia. Vaikka se onkin Nokian tekemä, on siinä puutteita, joita iPhonessa ei ole ja toisin päin. N97 olisi minunkin tuleva puhelimeni, mutta pidän käytettävyydestä erittäin paljon entisenä iPhonen omistaja. Tämän hetkinen Nokia N79 taas kun ei tarjoa sitä tippaakaan, jota ei ilmeisesti löydy hirveästi N97:kaan. Se on surullista.

Vastaa
ZingaZ
ZingaZ

8

"Vasemmalta reunalta löytyvät puolestaan microSD-liitäntä, jota käytetään sekä puhelimen lataamiseen että tietokoneeseen liittämiseen sekä näytön ja näppäinten lukituskytkin."
Tosiaan tietääkseni puhelimen lataukseen käytetään microUSB liitäntää ja microSD on muistikorttipaikka.

Vastaa
teosto
teosto

9

@ 8
sä tuut nyt kusenverran myöhässä tilanteeseen. se juna meni jo.

onhan tää hyvä puhelin ollut näin viikonkäytöllä.
pieni natina kuuluu puhelimesta sillontällön. tarvinnee lähettää takuusseen sitten joskus tulevaisuudessa kun ovat saaneet suuremmat bugit korjattua

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ex-Pertti (vahvistamaton)

10

Pitipäs yksi kohta lukea pariin kertaan kun en tajunnut.
"...vaaka-asennossa. Tällöin näytön oikeasta reunasta löytyvät painikkeet, oikeasta reunasta tarvittaessa zoom-säädin. Moniin..."
Mitenkäs ne molemmat voivat löytyä samalta reunalta? Kenties typo? :)

Vastaa
msly
msly

11

Nuo mainitut typot on nyt korjattu pois.

Mikäköhän on artikkelia kirjoitettaessa oikein ollut, kun microUSB on useampaankin otteeseen muuttunut microSD:ksi. Ihme juttu. :)

Vastaa
cryonic^
cryonic^

16

"Tosiaan saisi olla vähintään 2 noita kotinäyttötilaa, nyt tuohon ensimmäiseen ei sovi kaikki mitä haluaisi. Miettii kuitenkin miten monta kuvaketta iphonen oletusnäyttötilaan on tungettu."
<br/>
<br/>Puhelimessahan ON kaksi noita kotinäyttöjä. Pyyhkäisemällä näyttöä oikealta vasemmalle - tai päinvastoin - tulee 2. kotinäyttö näkyviin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
transam (vahvistamaton)

17

Puhelimessa ei ole sinänsä kahta kotinäyttöä. Kotinäytön roinat saa piiloon kun näyttöä pyyhkäisee mainitsemallasi tavalla. Pirun hienoa olisi jos noita kotinäyttöjä saisi useampia :)

Vastaa
Tenitsi
Tenitsi

18

Ei todellakaan ole hintansa väärti. Yli 400€ halvemmalla saa 5800:n, joka on käytännössä sama puhelin (sama rauta) ilman turhaa näppistä ja pienemmällä muistilla.
Jos haluaa erinäköisen 5800:n yli 400€ kalliimmalla, niin siitä vaan.

Vastaa
sobc
sobc

19

Itse testiä oli kiva lukea, mutta valokuviin voisi panostaa. Ne olivat kauttaaltaan alivalottuneita ja epäteräviä. N97:lla otetut testikuvatkin olivat parempilaatuisia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JiM Beam (vahvistamaton)

20

Hyvä artikkeli!

Videokuva oli hiukan rauhaton. Itse huomasin, että jopa hieman zoomaamalla digitaalisesti saa vielä jotain selvää videosta. No huononeehan se tietty.

Mulla ei tullut kuin 3kk navigointi, Sauniksen kytky. Taitaa olla eri versioita tuosta liikkeellä. En tosin ole vielä aktivoinut kun on TOMTOM, kai se siitä vasta lähtee laskemaan?

@Teini, vaihdoin just tuosta 5800:sta tähän, ei oo kuule ihan sama puhelin. Mutta jos oot niin fiiliksissä wanhasta niin osta multa pois! :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Anonyymi (vahvistamaton)

21

Ehkäpä OVI kaupasta sais enempi softaa ja pelejä (ilmasia) jos Nokia ei vaatis Java verified jne. sälää softilta. Kukaan täysjärkinen ei ala maksamaan $400-500 vuoden signaus avaimesta siitä ilosta että voi saada OVI storeen ohjelmansa ilmaiseksi jakeluun. Nokia on tuolla järjettömällä taktiikalla karkottanut aika paljon piensoftan tekijöitä iPhonen ja Andoidin puolelle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kirjava (vahvistamaton)

22

Kiitos paljon kattavasta arvostelusta! Jään kuitenkin odottamaan, että Nokia pääsisi siinä käytettävyydessä Androidin tai iPhonen tasolle, käytän kuitenkin puhelinta päivittäin useita tunteja - ja nyt ei puhuta tekstailusta tai soittelemisesta.

Oman näkemykseni mukaan Nokian kaksi suurinta heikkoutta onkin juuri mainittu "insinöörimäisyys" ja toisena sinunkin kritisoimasi Ovi Storen valikoima - mikä muuten johtunee juuri tuosta insinöörimäisyydestä. Varmasti Symbiankin alkaisi saada lisää sovelluskehittäjiä, jos sille koodaaminen ei olisi niin *piip* vaikeaa! Ja sovelluksen markkinointi ja tienaaminen sillä on vieläkin lapsenkengissä verrattuna esim. Applen tai Googlen ratkaisuihin. Hartaasti toivonkin, että Nokia alkaisi panostaa enemmän siihen Maemoon tai ottaisi Androidin alustaksi - eikä tyytyisi vain korjailemaan S60:stä. Symbianin käyttäminen on vieläkin kuin tutustuisi virtuaaliseen kommunismin maailmaan.

Halusin vielä vuodenvaihteessa ehdottomasti uuden Nokialaisen S60:llä, mutta kurssi muuttui Androidin suuntaan hyvin nopeasti. Nyt vain odottelen i7500 saapumista Suomeen tai sitten tilaan hätäisenä Saksasta.

Vastaa
sirmarkku
sirmarkku

23

hieno arvostelu.. suorempaa vertausta samsungin i8910 tosin olisin toivonut, käsittääkseni aika pitkälti samat specksit, ilman qwertyä tosin toi samppa..

Vastaa
candyking
candyking

24

Olipahan kattava paketti :) Yksi kohta jäi kuitenkin mieleen..

Mietiskelit tuolla, että on liikaa turhia samankaltaisia sovelluksia, ja ne olisi pitänyt yhdistää.. Itse 5800:sta käyttävänä olen ratkaissut ongelman vain siirtämällä kuvakkeet omaan kansioonsa. Tuo sovellukset tuntuu todellakin olevan se kaatopaikka, mihin kaikki turhat voi heittää.. Mutta siis, mielestäni tässä saa nuo turhat kuvakkeet silla tavalla hyvin piiloon, kaikki vaan samaan kansioon ja siellä pysyy! Tuosta n97:sta vielä, kaveri omistaa, ja tuo FM lähetin-toiminto on osoittautunut erittäin hyödylliseksi.. Harmi etteivät musiikkipuhelimeen sitä viitsineet laittaa.

Vastaa
candyking
candyking

25

Olipahan kattava paketti :) Yksi kohta jäi kuitenkin mieleen..

Mietiskelit tuolla, että on liikaa turhia samankaltaisia sovelluksia, ja ne olisi pitänyt yhdistää.. Itse 5800:sta käyttävänä olen ratkaissut ongelman vain siirtämällä kuvakkeet omaan kansioonsa. Tuo sovellukset tuntuu todellakin olevan se kaatopaikka, mihin kaikki turhat voi heittää.. Mutta siis, mielestäni tässä saa nuo turhat kuvakkeet silla tavalla hyvin piiloon, kaikki vaan samaan kansioon ja siellä pysyy! Tuosta n97:sta vielä, kaveri omistaa, ja tuo FM lähetin-toiminto on osoittautunut erittäin hyödylliseksi.. Harmi etteivät musiikkipuhelimeen sitä viitsineet laittaa.

Vastaa
Mumuli
Mumuli

26

Kiva artikkeli. Muutama asia vaan harmittaa suuresti, kerrotaan asiaa mutta jätetään todellinen syy kertomatta. Lukijalle tulee muutamasta kohtaa fiilis että huono puhelin kun ei ole tehty sitä ja tehty tätä. Kuten esim. väitetään ettei resistiivinen tue multitouch. Sitten puhutaan kuinka iPhonella saa "nipistettyä" koska on multitouch ja tästä puuttuu se. Ensimmäiseen vastaus: kyllä se tukee, mutta ei voi! Toiseen: Se ei ole puute, vaan pakollinen juttu. Apple on patentoinut puhelimiin multitouch ominaisuuden ja sitä ei saa muut merkit käyttää. Vika ei ole silloin Nokiassa, tai puhelimessa. Kirjoittaja voisi ihan hyvin selittää miksi puhelimessa ei ole multitouch ominaisuutta, eikä vain kertoa että "Hei tää on vähä tällänen kun tästä puuttuu se"

Vastaa
dotJarska
dotJarska

27

Kielipoliisi iskee! Alkaa+infinitiivi, eli "alkaa tuntua", ei 'alkaa tuntumaan'.

Johan oli laaja ja hieno artikkeli. Kiitokset erittäin perusteellisesta paketista.

Vastaa
msly
msly

28

@19.

Tiedän itsekin, että valokuvat olivat tällä kertaa heikompi osa-alue artikkelissa. Itse olen surkea kuvaaja. :) Minkäänlaisia maksullisten kuvauspalveluiden ostojen kuluja ei PV.comin talous kestä. Joskus aiemmissa testijutuissani on ollut harrastajavalokuvaajan ottamia kuvat, mutta nyt tämä ei onnistunut aikataulullisesti.

@23.

Valitettavasti itse en ole Samsungin i8910 Omnia HD:tä käyttänyt, niin vertailujen teko ei ollut mahdollista.

@24.

Ei mielestäni tuo ole ongelma, että samankaltaisia sovelluksia ei saisi itse piilotettua vaan se, että niitä ylipäätään löytyy. Olisi parempi keskittää panokset yhteen sovellukseen ja tehdä siitä parempi. Bonuksena tulisi myös selkeämmät valikot.

@26.

Miksi esimerkiksi Palmin Prestä löytyy monikosketus? Myös muilta valmistajilta on (käsittääkseni) monikosketusta tukevia puhelimia tulossa. Apple toki omistaa joitakin patentteja siihen liittyen, mutta Nokiakin omistanee paljon patentteja, joita Apple tarvitsee.

Resistiivisen näytön osalta mielestäni monikosketuksen puuttumista suurempi ongelma on heikko käyttökokemus, joka syntyy kovaa painamisen tarpeesta ja jonkinlaisesta epätarkkuudesta.

@27.

Korjasin tuon mainitsemasi kohdan. Varmasti tuollaisia on muuallakin, toivottavasti eivät häiritse liikaa. :)

Vastaa
Kmozmo
Kmozmo

30

Hyvä artikkeli, kiitos siitä. Itselläni ollut myös viikon päivät käytössä, ja hiljaa hyvä tulee.

Yhden "ison" puuteen huomasin. Puhelimen Haku-toiminto ei tue enää osoitekirjasta numeroilla hakemista? N95 ja E71:llä kyseinen toiminto oli kätevä. Sai duplikaatit löydettyä 400 numeron joukosta erinomaisen helposti.

Ja itsekään en ole saanut päivitettyä laitetta. Tosin johtuu varmaan siitä, että 101x eri Nokian softaversioo koneelle asennettuna.

Ja Nokian edustajalta kuultua. Ensimmäinen päivitys on tarkoituksella estetty ladattavaksi suoraan puhelimella, tiedostokoonsa vuoksi. Tällä estetään tyhmempien käyttäjien suuret datalaskut.

Vastaa
Recoza
Recoza

31

Aivan loistava artikkeli, muutamia puutteita tai turhia negatiivisuuksia ehkä omasta mielestä, mutta niitä nyt on kaikissa kun on kuitenkin kyse pitkälti mielepide asioista. Itsellä ollut nyt reilun viikon n97 käytössä ja omasta mielestä oikein loistava puhelin. Omani kävin kyllä jo viikon sisällä dap-vaihtamassa uuteen kun pientä helinää kuulu. Tätä vikaa on ollut monilla muillakin. Artikkelia lukiessa oppi itsekin monta uutta asiaa puhelimesta ja se oli todella mukava yllätys. Hienoa kun joku viitsii ja osaa tehdä näin laajoja ja asiantuntevia artikkeleita. Yksi mikä Nokian olisi omasta mielestä pitänyt toimittaa laitteen mukana on suoja, siis saman tyylinen kumisuoja mitä 5800 saa. Tietty kyse on varmaankin kustannuksista ja siitä että suojat kuuluvat lisävarusteisiin. Noh tilasin itselle invicible shieldin niin sillä saa toivon mukaan näytön suojattua hyvin ja toimivasti. Ja tosiaankin kun puhuit artikkelissa siitä lukitusnäppäimen viasta niin softan päivitys korjaa sen täydellisesti ja sen jälkeen lukitusnäppäin toimii niinkuin pitääkin.

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

32

Itsellä on ollut N95 ja myöhemmin N95 8GB, kummatkin vuoden verran, koskaan ei ilmennyt mitään sanottavaa. Puhelimet toimivat moitteettomasti. Sain uuden N97 vajaa kuukausi sitten, nokian e- myymälästä. Hieno, musta. Vaikeampi oppia käyttämään mutta muuten tosi kätevä (kiitos esim tämän artikkelin opin uusia asioita). Pari päivää sitten akku tyhjeni täysin ja N97 sammui... eikä sitä enää saa henkiin! Mikään ei auta, ostin uuden laturin ja kokeilin vielä N95 laturia välikaapelilla. Ei toimi. Onneksi on vanha N95 mukana matkalla! Kun palaan kotikaupunkiin vien sen korjaamoon ja kerron sitten täällä missä on vika. Onko kenelle muulle sattunut samaa?

Vastaa
Nozu
Nozu

33

Ei kuulosta kyl rahan arvoiselta vekottimelta. Milloinkahan markkinoille tulee Samsung OmniaPRO B7610, se kuulostaa hyvältä. Saa nähdä sit paljonko on hintaa ja millainen on Windows Mobile käytännössä, kun en ole moista käyttänyt. :/

Vastaa
msly
msly

34

@32.

Itselleni kävi samanlainen ongelma tämän testiartikkelin kirjoittamisen jälkeen joskus.

N97:stä oli akku loppu eikä lataaminen tietokoneen kautta tai laturin kautta näyttänyt onnistuvan. Tai aloitus olisi ainakin kestänyt useamman kymmenen sekuntia.

Onneksi vanhassa E90:ssäni on samanlainen akku. Vaihdoin N97:n akun siihen - lataus alkoi samantien. Otin sitten heti pois vielä ja ajattelin kerran kokeilla N97:llä ja sitten taas toimi normaalisti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Joo (vahvistamaton)

35

Samaa teki 5800 aikoinaan kun oli.

Kun siinä lataus loppu niin viimeiseksi teoksi se alkoi sulkemaan ohjelmia, prosesseja ja vapauttamaan muistia. Aina ei ehtinyt kaikkia tehdä jos oli paljon erilaisia päällä...

Kun alko lataamaan niin kesti kauemmin kun normaalisti ennen kun palkki tuli näkyviin. Oma oletukseni on että puhelin tekee jotain itsekseen ennenkun lataus alkaa?

Jos sulki puhelimen heti lataa ilmoituksen jälkeen (sammu kuitenkin yleensä muutenkin alle minuutin kuluttua ilmoituksesta jos jotain raskaampaa teki) lataus alkoi välittömästi.

Vastaa
lmfmis
lmfmis

36

Tuo latauksen aloituksen hitaus johtuu yksinkertaisesti USB Battery charging speksistä joka ei salli imuttaa enempää USB väylästä kuin 100mA - silloin kun laite ei pysty itse kirjautumaan väylälle. Ikävä tuo mykkä latausaika.

Tervetuloa uusi latausstandardi...

Vastaa
ViBr
ViBr

37

Kiitos hyvästä artikkelista!

Olin jo kerennyt tuomita N97:n "ei kiinnosta lokeroon, mutta artikkelisi yhdistettynä siihen, että pääsin samaisena päivänä sellaista kokeilemaan, sai kiinnostukseni heräämään.

Onko sinulla tai kellään muulla tietoa värinähälytyksen toimivuudesta? Huhujen mukaan sen kanssa on ollut ongelmia. Lisäksi mustan ja valkoisen on kerrottu käyttäytyvän eri tavalla.

Ikävä kuulla, että Nokia ei vieläkään ole oppinut tekemään puhelimia valmiiksi ennen markkinoille päästämistä. Kameran linssin naarmuuntuminen on valitettavan odotettua Nokialta, ja sitä ei voi softapäivityksellä korjata.

Hintahan on aina maksajalle liikaa, mutta rehellisesti sanottuna yllätyin puhelimen edullisuudesta. Odotin jopa Kommunikaattorihintoja 800-1000€. Toisaalta voidaan olettaa, että hinta ei laske kovin nopeasti. En ihmettelisi, vaikka puhelin maksaisi yli 500 vielä ensi kesänäkin.

Maltillisesti odotteln Nokia World julkistukset, ennen kuin teen hätiköityjä johtopäätöksiä. Mielestäni olisi jo aika kosketusnäyttöiselle E-sarjalaiselle, joka ottaisi E90:n paikan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Joo (vahvistamaton)

38

@36 Imfmis

Kiitos lisätiedosta, tämä on nyt selvä johtuu standardista.
Alla lisää asiasta (viimeinen lause).

Tuolle ei nyt voi mitään ja täytyy ajatella positiivisesti että luontoa säästyy.

Tämähän oli jo käännetty Nokian laitteen viaksi/toimimattomuudeksi. Eli kun laitetaan liian pieneen (esim. vanhaan) laturiin lataus voi jopa hidastua alle laturin kapasiteetin. Kyllä tekniikka ja standardit menevät eteenpäin...

"A main issue addressed in this new specification includes defining a mechanism that detects whether a particular device is hooked to an AC charger, host, or hub. If it is connected to a hihg-powered port, the device in question can then ask for more than 500mA of power, otherwise, a cap is set at 2.5mA, 100mA, or 500mA.

The new specs will also enable portable devices to juice up at 100mAh if they're unable to start".

http://www.ubergizmo.com/15/archives/200..._finalized.html

Huom. Asiasta voisi laittaa tietoa myös artikkeliin lataus sekoilua...

Vastaa
30146264
30146264

39

Silmiini osui tuolta että 5800xm:n mukana tulisi videokaapeli. Pari päivää sitten ostetussa puhelimessa ei kuitenkaan ollut sellaista eikä myöskään suojakoteloa eikä pöytätelinettä. Ilmeisesti nokialla on tarvetta kääriä lisää rahaa taskuihin näistä lisävarusteista koska gigantin myyjän mukaan nokia on muuttanut myyntipakkauksen sisältöä, eikä se videokaapeli siis enää tule laitteen mukana.

Vastaa
Tiimoo
Tiimoo

40

Joo luin jostain että, tutkimusten mukaan kaapelia ei tarvita. Sellasia samanlaisia tulee joka laitteen mukana. Suojakotelo sais kyllä tulla mukana!

Vastaa
cheat2000
cheat2000

41

n97 seuraa aikaansa. useimmissa taulutelevisiossa on jo usb portti johon voi liittää esim kännykän ja katsoa sen kautta kuvat ja kuunnella musat. sellainen kaapelihan siellä laatikossa on:)

Vastaa
melanooma
melanooma

42

Kiitokset loistavasta artikkelista !

Onko kukaan muuten keksinyt kuinka Web sivuilta saa copy pastella tavaraa muille puhelimen sovelluksille. Olen mielestäni kokeillut melkein kaikkia vedä - raahaa - paina nappulaa yhdistelmiä mutta mikään ei toimi. Tekstinvalintakursorin saa näkymään tuolla joikkarilla, eli ainakin puhelin tajuaa että tässä olisi nyt tekstiä, vielä kun sen saisi valittua ja kopsattua taltee... Niin usein tulee haettua esim mestojen puhelinnumeroa webin kautta, ja nyt ei sitten pysty suoraan niihin soittamaa...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rikupir (vahvistamaton)

43

Varsin kattava testi. Kovassa työkäytössä N97:n osoitekirja on aika vaatimaton. Esim. yrityksen nimellä ei voi hakea henkilöä. En ainakaan ole löytänyt ko. toimintoa. Toinen huono asia N97:ssa on olematon FM radio. Langattomilla kuulokkeilla ei voi kuunnella radiota. Myös radion herkkyys on huono, ei tarvitse mennä kaupungista kauas, kun kanavat katoavat.

Vastaa
KJInnanen
KJInnanen

44

Hyvä ja kattava artikkeli ja omat kokemukseni N97-puhelimesta ovat hyvin samansuuntaisia. Yhdessä asiassa olen hieman eri linjoilla ja se on kapasitiivisen ja resistiivisen kosketusnäytön käyttö: minusta resistiivinen kosketusnäyttö on huomattavasti mukavampi käyttää juuri siksi, että näyttöä pitää painaa. Ja näytön käyttö onnistuu kynällä, tikulla, luottokortilla jne. Sormellakin näyttöä on mukava tökkiä silloin, kun valinnat eivät ole niin lähellä toisiaan, että valinnan pystyy isommallakin sormella tekemään. Itselläni on myös IPhone ja sen heikkous on minusta juuri näyttö: se on liian herkkä eikä tarjoa juuri mitään vastetta kosketukseen. Lisäksi se toimii vain sormella koskettamalla eikä se toimi luotettavasti pakkasessa! Ei ainakaan itselläni toimi. Resistiivinen näyttö taas toimii - vaikka hanskat kädessä. Itse olen siis todella tyytyväinen resistiiviseen kosketusnäyttöön, vain tietty epämääräisyys silloin tällöin häiritsee, kun komennot eivät mene aina perille.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ihmettelijä (vahvistamaton)

46

Onko tätä juttua editoitu? Ettekö te loppuyhteenvetona jo kertaalleen todenneet että ostos kaduttaa ja pitäisi odotella seuraava iphonea tai vähintääkin vaihtaa N900:seen? :/

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

47

Heh heh. Katuminen on niin suhteellista... Toivo elää tällä hetkellä firmware 2.0 päivityksessä :P Toisaalta en varmasti osta N900 ensin lukematta porukan, erityisesti M. Lehtiniityn omakätisesti testatusta koneesta kirjoittamaa uutista!

Vastaa
kallu60
kallu60

48

Olisit vähän tutustunut siihen"roskaan mitä on tungettu sekaan"niin olisit ehkä löytänyt Suomalaisen ohjemisto tarjoajan sieltä roskista!JoikuSpot on täysin suomalainen sovellusten kehittäjä minkä Nokia on ottanut huomioon ja sietähän löytyy,ei nyt karvalakkia pakkasella mutta varsin toimiva sovellus aivan nimellisellä korvauksella,15€ sillä saa N97 toimimaan Wlan lähiverkkona jolla saat vaikka läppärin pelittämään jos vain puhelin on 3G verkossa ja vielä aika vikkelästi,nettimittari antaa N97 paremmat arvot kuin mokkulalla ja tuosta hinta politiikasta sen verran että yhden 32 Iphonen hinnalla saa kaksi N97!

Vastaa
stillborn
stillborn

51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yesse:

No nyt kun verrataan N900:seen eihän tätä kannata ostaa.

Joo ei todellakaan. N900 tulee kotiin kohta. Samsungin uusi Omniankin ehdin jo ostaa mutta sen sain jo myytyä pois.

Vastaa
kallu60
kallu60

52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti stillborn:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yesse:

No nyt kun verrataan N900:seen eihän tätä kannata ostaa.

Joo ei todellakaan. N900 tulee kotiin kohta. Samsungin uusi Omniankin ehdin jo ostaa mutta sen sain jo myytyä pois.


Teitkö hyvän voiton kun myit Sampan pois?

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

53

uuden softan jälkeen N97 on kätevä ja toimiva. Nyt olen tyytyväinen puhelimen kokonaisuuteen, hardwaresta softaan! N97: hieno ja tarpeellinen peli! :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MJR (vahvistamaton)

54

Oottekos lukenu tuon TM:män testin N900 puhelimesta?
Minunkin se piti hankkia mutta n97:n ostan...

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

56

Vaihdoin operaattoria Vodafoneen (espanja) ja he antoivat minulle ilmaiseksi N97 minin. Ajattelin vaan kokeilla mutta hei, sehän on tosi kätsy. Ihan kuin olis "vanha" N97 kädessä mutta ilman ensimmäisiä ohjelma versioita, suoraan versiolla 2.0 Ja kone on tuntuvasti pienenpi. Samankokoinen kuin 5800! Suhteelinen rakkauteni N97:määni haihtui samantien ja nyt se löytyy jonkun laatikon pohjalta vanhempien nokioitteni vierestä. :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
risotto87 (vahvistamaton)

57

Mielenkiintoinen artikkeli. Kerrankin ominaisuuksiin on tutustuttu kunnolla.

Itse kuitenkin 2-vuotta tuota puhelinta käyttäneenä sanoisin sen olevan huonoin ja kallein puhelin, jonka olen omistanut.

Laite on ollut 5 kertaa huollossa, kertaalleen vaihdettu uuteen ja kaikenlaiset kummalliset ongelmat vain tuntuvat jatkuvan.

Käytännössä tuolla mallilla ei ole enään minkäänlaista myyntiarvoa. Eikä omasta mielestä kovinkaan kummoista käyttöarvoa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.