Apple myi kevään ja alkukesän aikana yhteensä 47,5 miljoonaa iPhonea sekä 10,9 miljoonaa iPadiä. Kaava on aiemmilta vuosineljänneksiltä tuttu eli uusimpien iPhonien myyntiä ei tunnu pidättelevän enää yhtään mikään, kun taas iPadien nousukausi on selvästi taittunut paikallaan junnaamiseen.
IPadin kasvukipuja on selitetty erityisesti sillä, että tablettien päivityssykli on käytännössä lähempänä tietokoneita kuin puhelimia, minkä vuoksi laitteiden jatkuva päivitys ei ruoki kasvua.
Kiina oli tälläkin vuosineljänneksellä Applelle erityisen vahva. Liikevaihtoa kertyi yli 13 miljardia dollaria, mikä on tuplasti viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden. Kiina oli Applen toisiksi vahvin markkina heti Pohjois-Amerikan jälkeen.
Kategorian "muut laitteet" liikevaihto oli keväällä 2,6 miljardia dollaria. Ryhmään kuuluu Beats-kuulokkeiden, iPodien ja Apple TV -laitteiden lisäksi myös uusi Apple Watch -älykello. Apple ei ole kommentoinut uuden älykellon myyntilukuja, mutta viime vuonna vastaavana ajanjaksona saman kategorian liikevaihto oli 1,8 miljardia dollaria. Tästä voidaan yrittää haarukoida, älykellojen tuottaneen Applelle huhti-kesäkuun aikana noin 800 miljoonaa dollaria liikevaihtoa (kun oletetaan, ettei kategorian muiden laitteiden myynnissä ole tapahtunut erityisiä romahduksia tai harppauksia).
Kommentit (9)
Niin se on, kuten sanottu: Vain yksi menee edellä, kaikki muut tulee perässä..
Microsoftkin on hiipunut Appleen verrattuna 'nakkikioskiksi'.
Applen liikevaihto tupla MS:n liikevaihtoon nähden.
Mainiota!
Milloin EU alkaa määräämään Applelle sakkoja markkina-aseman väärinkäytöstä ja poistattaamaan applen laitteista ohjelmistoja sekä vaatimaan laitteisiin mm. pakollisia vaihtoehtoisia selainvaihtoehtoja oletusasennuksena kuten ovat Microsoftille aikoinaan tehneet? Nythän apple käytännössä määrää millaisia ohjelmistoja laitteille saa asentaa ja ottaa vielä kaikkien ohjelmien myynnistä prosenttiosuuden, onko tämä reilua kilpailijoita kohtaan? Ja tietysti, koska yritys alkaa olla liian suuri niin se täytyy pilkkoa osiin.
(Ja ennen kuin kenelläkään menee herne nenään, älä lue liian vakavasti.)
63% prosenttia liikevaihdosta puhelimista. Luku alkaa olemaan jo aika vaarallisen korkea, kun ottaa huomioon markkinan lähestyvän saturoitumisen. Länsimaissa lähes kaikilla on jo älypuhelimet. Apple alkaa olemaan jo kaikilla markkinoilla nyt kun Kiinakin alkaa olemaan hallussa. Sitä kautta se ei tule enää helposti onnistumaan. Mielenkintoista tulee olemaan mistä/miten kasvu kaivetaan. Momentum on kyllä huikea.
Eipä sitä taida kukaan pystyä määräämään mitä selainta jokin puhelin käyttää, ja hyväksyykö muita selaimia :D
Applella on oikeus ottaa prosenttiosuus sovellusmyynnistä, sillä firmahan hoitaa koko jakelupuolen ja softat.
Ihmettelen miten puhelinvertailu.com:in toimittajat eivät vieläkään osaa kirjoittaa iPhonea oikein...
Siihen varmaan vaaditaan ensiksi määräävä markkina-asema, jota on aika vaikea väittää Applella olevan, kun markkinaosuus on jossain 20% hujakoilla puhelimissa. Microsoftilla oli hallussaan noin 90% markkinasta ja käytti asemaansa väärin.
Kyllä, kuten miltei kaikki muutkin toimijat (MS ja Google). Mikään ei estä ostamasta kilpailevaa tuotetta, suurin osa asiakkaista tekeekin niin.
Ja vaara on mikä? Applen kannattavuus on erinomainen kautta linjan ja kustannukset erittäin hyvässä kunnossa. Ilman puhelimiakin Apple olisi jopa nykykoossaan erittäin suuri ja kannattava firma. Ja toki kustannuksia voi markkinatilanteen muuttuessa hallita ja pankkitili antaa mahdollisuuden vaikka millaisiin liikkeisiin.
Mikään ei kasva ikuisesti, mutta kasvun hidastuessa tai vaikka liikevaihdon kääntyessä laskuun on vaikea povata Applelle suuria ongelmia jos ja kun kannattavuus on kunnossa ja pankissa taaloja vaikka kuinka moneksi vuodeksi kantamaan heikompien vuosien yli.
Applen kulku on kyllä ihailtavaa. 20%:n markkinaosuudella 63%:n siivu (jos luku pitää paikkansa) puhelinmyynnin liikevaihdosta. Applelle tilanne ei ole millään tavalla vaarallinen. Kasvua voi hakea kasvattamalla markkinaosuutta.
En tiedä minkäsuuruinen markkinaosuus Android laitteilla on yhteensä mutta kuvittelen sen olevan aika suuri. Enemmänkin pidän sitä vaarallisena erityisesti kuluttajille. Todelliset vaihtoehdot jäävät vähiin. Uusia kilpailevia toimijoita kaivattaisiin lisää.
No, mobiilissa on kuitenkin kaksi vahvaa toimijaa, jotka molemmat vievät alustojaan selvästi eteenpäin. Tämä silti vaikka Androidin osuus on globaalisti prosenteissa todella iso, mutta kalliimmissa luureissa ja vaikkapa jenkeissä Applenkin osuus on erittäin merkittävä.
Tietokonepuolella oli minusta ihan eri tilanne vuosituhannen vaihteen tienoilla ja muutaman vuoden siitä eteen päin. Nythän ei ole enää "pakko" monen tavallisen tallaajankaan käyttää Windowsia, ilmankin pärjää aivan mainiosti.
Ehkä kolmannelle vahvalle vaihtoehdolle ei yksinkertaisesti ole tilaa avoimilla kilpailuun perustuvilla markkinoilla.