Linux-sovellukset tulossa Androidille

Petteri Pyyny

Linux-sovellukset tulossa Android-kännyköille
Google on tuomassa Linux-sovellukset myös Android-maailmaan.

Yhtiön toinen käyttöjärjestelmä, Chrome OS tukee jo nyt Linux-sovelluksia, käyttöjärjestelmään rakennetun tuen kautta. Mutta nyt Google haluaa siis laajentaa Androidin käytettävyyttä vastaavalla tavalla, eli tuoda täysverisen Linux-ympäristön myös Androidille.

Käytännössä kyseessä on Androidin sisällä pyörivä virtuaalikone, eli tavallaan käyttöjärjestelmä käyttöjärjestelmän sisällä. Linuxiin pääsisi käsiksi kehityksessä olevan Terminal -sovelluksen kautta. Sovellus olisi eräänlainen silta Androidista laitteelta löytyvään toiseen käyttöjärjestelmään, eli Linuxiin.

Kehitystyö on vasta aivan alkuvaiheessa, mutta Googlen koodaajat ovat lisänneet jo ensimmäiset koodipätkät Androidin avoimen lähdekoodin version (AOSP) koodikirjastoon. Virtuaalikone pohjautuisi Debianiin ja vaatii toistaiseksi merkittävän määrän manuaalista työtä, jotta siitä saisi mitään järkevää ja käytettävää irti.



Mutta mitä ilmeisimmin tavoite on, että Terminal-sovelluksen lopullinen versio olisi suhteellisen käyttövalmis Linux-ympäristö, johon voisi hypätä suorittamaan Linux-sovelluksia suoraan Androidista.

Kehitystyö vaikuttaa linkittyvän siihen, että Google on askel kerrallaan tekemässä Androidista eri ympäristöihin mukautuvaa käyttöjärjestelmää. Tuleva Android 15 on kaiken muun lisäksi tekemässä puhelimista myös tietokoneita. Eli puhelimen voi pian kytkeä ulkoiseen näyttöön, näppäimistöön ja hiireen ja se muuttuu tietokoneeksi. Lisäksi Androidiin on tulossa sovellusten ikkunointi, joka tekisi Androidin työpöytäkäytöstä huomattavasti miellyttävämpää.

Lisäämällä Linux-yhteensopivuuden virtuaalikoneella osaksi pakettia, Google on selkeästi mahdollistamassa Androidin laajemmankin käytön - ja kenties pitkään uumoiltu Chrome OS:n ja Androidin yhdistyminenkin nähdään jonain päivänä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G04s – hinta laskenut -40%

Motorola Moto G04s
89 € Prisma Verkkokauppa
95 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Motorola Moto G73 – hinta laskenut -31%

Motorola Moto G73
180 € Hobby Hall
206 € CDON
219 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 259 €

Honor X7a – hinta laskenut -30%

Honor X7a
69 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Honor 90 – hinta laskenut -29%

Honor 90
199 € DNA
239 € Power
279 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.