Puhelin helisee? Tästä on kyse

Petteri Pyyny

Heiluta puhelintasi korvan vieressä ja kuuntele - kuuletko vaimeaa helinää? Ei syytä huoleen - tästä on kyse
Heiluta puhelintasi korvasi lähellä - varovasti, mutta reippaasti. Kuuluuko sisältä vaimeaa räminää, kolinaa tai helinää?

Jos puhelimesta kuului helinää, ei ole syytä huoleen - omistat todennäköisesti hieman arvokkaamman puhelimen. Halvimmista puhelimista kyseistä ääntä ei nimittäin kuulu - elleivät ne ole jollain tavalla oikeasti rikki.

Useimmissa hieman arvokkaammissa puhelimissa räminä kuuluu (heh..) asiaan.

Kevyt koliseva tai helisevä ääni johtuu hyvin todennäköisesti siitä, että heilutettaessa puhelinta, puhelimen takakamera heiluu puhelimen sisällä.

Miksikö takakamera sitten heiluu puhelimen sisällä..?

Jos puhelimessasi on optinen kuvanvakain eli OIS, sen takakameroista vähintään yksi on varustettu mekaanisella kuvanvakaimella. Tällaisissa puhelimissa takakamera pääsee yleensä liikkumaan parin millin verran vapaasti puhelimen sisällä, silloin kun kyseinen kamera ei ole käytössä.

Tilanne muuttuu kun optisella kuvanvakaimella varustettu kamera otetaan käyttöön, eli avataan kamerasovellus ja "zoomikerroin" vastaa sitä kameraa, josta OIS löytyy. Tällöin kamerakennon ympärillä oleva pienet magneetit "nappaavat" vapaasti puhelimen sisällä olevasta kamerasta "kiinni" ja vapaa liike vähenee.



Käytännössä kameraelementti kelluu puhelimen sisällä siksi, että se liikkuu vapaasti puhelimen heilumista seuraten ja näin se poistaa kuvasta ja etenkin videosta tärinää. OIS:lla varustetut puhelimet ovat tyypillisesti arvokkaampia kuin muut puhelimet, sillä mekaaninen ratkaisu on luonnollisesti kallis valmistaa.

Eron huomaa selvästi, jos kuvaa videota samalla kävellessä ja puhelimessa on OIS - ja vertaa tulosta videokuvaan, joka on kuvattu puhelimella, josta OIS:ää ei löydy.

Optinen kuvanvakain on käytössä kalliimmissakin puhelimissa yleensä vain pääkamerassa ja toisinaan myös telekamerassa ("zoomikamerassa") - mutta ei oikeastaan koskaan laajakulmakamerassa.

Voit kurkata puhelinten tietokannastamme tiedon siitä, onko puhelimessasi OIS:ää vai ei.

Lähteet:

Joissain puhelimissa OIS on toteutettu eri tavalla, joten ne eivät välttämättä helise edes kameran ollessa pois käytöstä. Useimmiten ratkaisuna on kameraelementtiä paikallaan pitävien sähkömagneettien pitäminen jatkuvasti kevyesti päällä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -47%

Motorola Moto G34
89 € Power
89 € DNA
196 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Oppo Reno 12 Pro – hinta laskenut -23%

Oppo Reno 12 Pro
390 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 509 €

Motorola Moto G04 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G04
79 € Elisa
98 € Dustin Home
99 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Nothing Phone (2) – hinta laskenut -18%

Nothing Phone (2)
449 € Verkkokauppa.com
449 € Proshop
549 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 549 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.