Ainoastaan ruotsalaisomisteinen Telia on tehnyt linjauksen, että yhtiön verkoissa ei käytetä lainkaan kiinalaista verkkoteknologiaa.
Norjalaisomisteinen DNA ja suomalainen Elisa kertovat Helsingin Uutisten laajassa selvityksessä käyttävänsä myös kiinalaisten yritysten verkkoteknologiaa 5G-verkoissaan.
Käytännössä "kiinalaisyrityksillä" viitataan joko Huaweihin tai ZTE:hen, jotka ovat globaalisti merkittävät kiinalaistoimijat verkkoinfrastruktuurin tuotteissa.
Euroopan Unioni on linjannut sekä Huawein että ZTE:n ns. korkean riskin laitevalmistajiksi, joiden käyttöä tulisi rajoittaa. Suomessa rajoittaminen on toteutettu siten, että operaattoreiden verkkojen ytimessä ei ole kiinalaisteknologiaa, mutta tukiasemissa kiinalaista teknologiaa käytetään.
Muissa Pohjoismaissa HU:n mukaan on käytössä tiukempi linja ja niissä myöskään tukiasemissa ei saa käyttää EU:n korkean riskin laitevalmistajia.
Telian verkoissakin kiinalaisteknologialla toteutettuun radioverkkoon voi törmätä Telian ja DNA:n yhteisesti käyttämässä Suomen Yhteisverkossa, jos tarjolla on ainoastaan 4G. Kun Suomen Yhteisverkon infraa uusitaan 5G:ksi, poistetaan samalla myös kiinalaisteknologia käytöstä.
Maailman neljän suurimman 5G-verkkotoimittajan joukossa ovat Huawei, ZTE, Nokia ja Ericsson.
Lue myös: Näissä maissa eri kännykkämerkit valmistetaan
Kommentoi artikkelia