Epic oli jo etukäteen päättänyt, että se ei aio maksaa Googlen ja Applen kehittäjiltä keräämiä "veroja", eli jättiyhtiöiden itselleen ottamia siivuja kaikesta rahavirrasta mitä pelien ja sovellusten kehittäjät sovelluksistaan saavat.
Tuolloin sekä Apple että Google nappasivat itselleen 30 prosenttia kaikesta rahasta, mikä sovelluksen kautta käyttäjiltä perittiin - olipa kyseessä sitten Spotifyn tilaus, hyötysovelluksen kertaostos tai vaikkapa ilmaispeli Fortniten sisällä tehdyt mikro-ostokset.
Näin ollen Fortnite julkaistiinkin Androidille Google Play -kaupan ulkopuolella eli käyttäjien piti ohittaa Androidin sisäänrakennetut varoitukset ja ladata peli itselleen suoraan Epicin sivuilta.
Applen puhelimissa vastaavaa vaihtoehtoa ei ollut koskaan ollut, vaan kaikki sovellukset ja pelit oli pakko asentaa Applen App Storen kautta. Epic julkaisikin Fortniten kiltisti App Storen kautta, mutta kieltäytyi ohjaamasta pelin sisäisiä ostoksia kulkemaan Applen maksurajapinnan läpi. Eli yhtiö kieltäytyi pulittamasta Applelle "Apple-veroa" pelin liikevaihdosta.
Sittemmin Fortnite lisättiin myös Googlen sovelluskauppaan - mutta jälleen samalla logiikalla, eli Epic ei suostunut ohjaamaan mikromaksuja Googlen maksujärjestelmän kautta tapahtuviksi, vaan ohitti "Google-veron".
Lopulta sekä Apple että Google heittivät Fortniten ulos sovelluskaupoistaan. Tempun jälkeen Epic yksinkertaisesti haastoi yhtiöt oikeuteen, syyttäen niitä monopolinsa väärinkäytöstä.
Sen jälkeen lumipalloefekti on pyörinyt eteenpäin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa ja molemmilla puolin Atlanttia mobiilijätit ovat joutuneet viranomaisten silmätikuiksi - juurikin määräävän markkina-asemansa ja sen käytön tiimoilta.
Euroopan Unioni vihelsi omalta osaltaan pelin poikki vuoden 2024 keväällä voimaan tulleella Digital Markets Act -lainsäädännöllä. DMA:n ansiosta Applen on pakko sallia myös muut sovelluskaupat iPhoneille kuin omansa. Androidillahan sovelluskauppoja on ollut ennestäänkin jo lukuisia.
Nyt ympyrä on tavallaan sulkeutunut, sillä tänään Epic avasi oman sovelluskauppansa sekä Android- että iPhone-käyttäjille.
Android-käyttäjille Epicin sovelluskauppa on saatavilla maailmanlaajuisesti, mutta Apple ei ole joustanut linjastaan muun maailman suhteen tuumaakaan, eli Epicin iPhone-sovelluskauppa toimii vain Euroopan Unionin alueella.
Sekä Google että Apple ovat tietoisesti tehneet kilpailevien sovelluskauppojen asentamisesta varsin kinkkisen prosessin, mutta Epic avaa iPhoneille tarkoitetulla ja Androideille tarkoitetulla ohjevideollaan asennuksen vaihe vaiheelta.
Epicin pelikaupasta löytyvät luonnollisesti mm. Fortnite, Fall Guys sekä Rocket League Sideswipe. Ennen poistamista Applen App Storesta, Fortniten iPhone-versio tahkosi Epicille rahaa 13 miljoonaa dollaria päivässä.
Kommentoi artikkelia