Testissä Xiaomi Smart Band 7 Pro
Sisällys
Xiaomi on vuosia kerännyt suosiota edullisilla ja toimivilla aktiivisuusrannekkeilla, jonka osoitti vaikkapa testattu Mi Smart Band 6 -ranneke.
Vuoden 2022 kohdalla Xiaomi teki hieman erilailla, sillä tavallinen Smart Band 7 sai kaveriksi nyt testattavan Smart Band 7 Pron.
Pro-malli sijoittuu tavallisen mallin yläpuolelle, tarjoten jonkin verran ekstraa. Tosin hinnan osalta tätä aktiivisuusranneke ei enää voi kutsua edulliseksi, sillä suositushinta on 129 euroa. Tavallista Smart Band 7 -aktiivisuusranneketta (sekä muita samankaltaisia aktiivisuusrannekkeita) saa noin 50 eurolla.
Kysymys siis kuuluu, onko Smart Band 7 Pro yli kaksinkertaisella hinnalla ominaisuuksiensa arvoinen.
Tekniset tiedot
Rakenne:
- Silikoniranneke, muovi, näytön suojana lasi, vesitiivis 50 metrin syvyyteen (5 ATM), ei painiketta
Näyttö:
- 1,64”, AMOLED-kosketusnäyttö, Always-on, 280 x 456, 326 PPI, jopa 500 nitin kirkkaus, automaattinen kirkkaus
Mitat:
- 44.7mm x 28.8 x 11 mm, 31 grammaa (rannekkeen kanssa)
Akku:
- 235 mAh, jopa 12 päivän akunkesto, magneettinen laturi
Ominaisuudet:
- Sykemittaus, veren happisaturaation mittaus (SpO2), unen seuranta, stressin seuranta, kuukautiskierron seuranta, yli 110 urheilutilaa, 10 juoksuohjelmaa, sää, ilmoitukset, musiikin hallinta, Bluetooth 5.2 BLE, Mi Fitness -sovellus
GPS:
- Sisäänrakennettu
Hinta:
- 129 euroa
Lenkkeilyn voi hoitaa ilman puhelinta
Smart Band 7 Pro on useimmilta osin varsin tavanomainen aktiivisuusranneke, mutta Xiaomin laite tarjoaa yhden merkittävän edun: sisäänrakennettu GPS-tuki. Tuon ominaisuuden ansiosta Xiaomin ranneke lähentelee kevytälykelloja.
Sisäänrakennettu paikannus tarkoittaa, että puhelinta ei tarvitse pitää esimerkiksi juoksulenkin aikana taskussa tarkan matkan mittaamiseksi.
GPS on juurikin omaan mieleen tärkeä, sillä en puhelinta pidä mukana juoksemisen aikana.
Paikannus toimii useimmiten hyvin nopeasti ja treenin seurannan voi aloittaa käytännössä vain muutaman sekunnin odottelun jälkeen, mutta toisinaan laite jättää käyttäjän odottamaan.
Paikannus on välillä niin hidas, että joudun odottelemaan jopa yli minuutin ajan, että yhteys saadaan, vaikka seisoskelen avoimella alueella.
Mutta kun yhteys on muodostettu, se pysyy koko ajan vakaana.
Yhden napin puute
Smart Band 7 Pro on ulkoisesti varsin yksinkertainen. Etupuolella on neliömäinen 1,64-tuumainen AMOLED-näyttö, kun taas takaa löytyy sensori ja latauspinnit. Kylkeen on laitettu mikrofonia, mutta minkäänlaista painiketta ei ole tarjolla.
Näyttö on varsin hyvän kokoinen ja itse aktiivisuusranneke painaa noin 31 grammaa. Esimerkiksi Huawein Band 7 -aktiivisuusrannekkeessa on 1,47-tuumainen näyttö pienemmällä paksuudella ja painolla. Erot ovat tosin käytännössä marginaalisia, ja kumpikin on kevyen tuntuinen ranteessa.
Itse laitteesta sekä rannekkeesta jää kuitenkin itselle suhteellisen helposti jäljet ranteeseen, mikäli ranneketta pitää vähänkään liian kireällä. Rannekkeet lähtevät laitteesta helposti irti, joten ne ovat vaihdettavissa.
Smart Band 7 Pron näyttö on myös laadultaan hyvä. Näyttö siis perustuu AMOLED-tekniikkaan, joka tukee aina päällä -toimintoa. Lisäksi näyttö tukee automaattista kirkkautta, joten näytön kirkkaus on aina sopiva.
Laitteen kylkeen ei ole laitettu painiketta eli käyttöjärjestelmän ohjaaminen onnistuu vain näyttöä käyttämällä. Itse lasken painikkeen puutteeksi ja miinukseksi, sillä sellaisella on aina helpompi ja nopea tehdä tiettyjä asioista, kuten treenin lopettaminen.
Smart Band 7 Prossa käytetään yksinkertaista käyttöjärjestelmää, joka tarkoittaa, että älyä laitteesta löytyy lähinnä vain nimestä.
Käyttöliittymän ohjaus toteutetaan eri suuntiin pyyhkäisemällä.
Merkittävin ero muihin vastaavanlaisiin aktiivisuusrannekkeiden käyttöjärjestelmiin on se, että pyyhkäisy vasemmalta oikealle avaa pikavalikon muutamalle toiminnolle ja sen kautta pääsee asetuksiin.
Toiseen suuntaa pyyhkäisy tuo vastaan käyttäjän muokattavissa olevat pienoisohjelmat, kuten sään, sykkeen ja stressin. Yleensä muissa aktiivisuusrannekkeissa sivuttainen pyyhkäisy kumpaankin suuntaan avaa nämä pienoisohjelmat.
Alhaalta ylöspäin pyyhkäisy avaa Pron kohdalla listan muista toiminnoista. Tarjolla on vain muutamia ohjelmia. Yksi näistä on Alexa -ääniavustaja, mutta se ei kuitenkaan ole Suomessa käytettävissä, joten kyljen mikrofoni on myös turha tämän myötä. Kaiutinta laitteessa ei ole eli Bluetooth-puheluita ei tällä laitteella voi tehdä.
Ylhäältä alaspäin pyyhkäisemällä saa esiin puhelimesta saapuneet ilmoitukset. Ilmoituskeskus on todella yksinkertainen, sillä ilmoitukset voi vain lukea, joten todellista käyttöä ei sille ole.
Käyttöjärjestelmä on kokonaisuudessa toimiva, mutta vastaan tuli myös ärsyttävä bugi.
Onnistuin jotenkin asentamaan aktiivisuusrannekkeelle herätyskellon herättämään joka aamu klo 9.00, joka on etenkin viikonloppuisin rasittava. Aktiivisuusrannekkeen mukaan herätys ei siis ole käytössä.
Tutut urheilutilat yhdellä erolla
Smart Band 7 Pro sisältää kattavan kokonaisuuden urheilutiloja. Valmistajan mukaan niitä on yli 110 kappaletta, joten jokaiselle löytyy jotakin.
Aktiivisuusrannekkeelle harvinaisuutena tarjolla on myös 10 kappaletta juoksuohjelmia, jotka toimivat mukavasti yhteen sisäänrakennetun paikannuksen myötä.
Omalla kohdalla liikkuminen koostui tämän laitteen kanssa juurikin juoksemisesta ja kävelystä, joten juoksuohjelmia tuli käytettyä.
Näin aloittelevan juoksijan näkökulmasta aloittelijalle suunnatut ohjelmat toimivat hyvin, sillä juoksemisen aikana ranneke värisee tasaisesti pitäen huolen, että vauhti pysyy hyvänä ja että syke ei nouse liian korkealle.
Mutta kokeneemmat juoksijat todennäköisesti haluavat katsella muualle, sillä aktiivisuusranneke ja puhelimessa toimiva Mi Fitness -sovellus tarjoavat juoksusta varsin köykäisesti tietoja.
Tarjolla on matka, kuljettu reitti, aika, tahti, kalorit, askeleet ja syke.
Mitään erikoisempaa varsin hitaasti tietoja synkronoiva sovellus ei tarjoa. Esimerkiksi Galaxy Watch5 Pro -älykello tarjoaa edistykselliset juoksumittarit ja matkasta korkeuden, joita Xiaomin laitteen kohdalla ei ilmoiteta.
Kokonaisuutena tämä aktiivisuusranneke toimii parhaiten aktiivisuuden mittaamiseen eli unen, sykkeen, askeleiden ja kaloreiden seuraamiseen sekä veren happitason mittaamiseen.
Tosin parista asiasta tulee antaa huomautusta.
Unen osalta Smart Band 7 Pro tunnistaa heräämiset melko heikosti. Mikäli aamulla jää sänkyyn selaamaan puhelinta, aktiivisuusranneke tunnistaa tämänkin uneksi, jonka myötä uniraportti vääristyy helposti todellisuutta paremmaksi.
Lisäksi sykemittauksen kanssa on esiintynyt muutamaan otteeseen häikkää, sillä laite ilmoittaa hetkellisesti sykkeen selvästi korkeammaksi, mutta palautuu jonkin ajan päästä normaaliksi.
Riittävän hyvä akunkesto
Yleisesti yksinkertaisten aktiivisuusrannekkeiden ja kevytälykellojen suurin vahvuus löytyy akunkestosta, joka on pitkä.
Smart Band 7 Pro ei tee tässä asiassa poikkeusta, vaikkakin paikannuksen käyttö liikkumisen aikana vie akusta oman osuutensa.
Kokonaisuutena Xiaomin laite ansaitsee tästä plusmerkin.
Xiaomi itse lupaa akun riittävän jopa 12 vuorokaudeksi, joka tietenkin riippuu käytöstä. Itsellä laite kestää täydellä latauksella neljä päivää, kun GPS:ää käyttää kerran päivässä ja näytön aina päällä -toiminto on käytössä päivisin.
Itselle kyseinen akunkesto riittää hyvin, sillä otan aktiivisuusrannekkeen joka päivä jossain vaiheessa pois ranteesta, jonka aikana sitä voi sitten ladata.
Lataus tapahtuu mukana tulevalla latausjohdolla, joka kiinnittyy aktiivisuusrannekkeen pohjaan vahvasti magneeteilla.
Yhteenveto
Smart Band 7 Pro on hyvä laite, mutta ei Pro-tason hyvä. Tämä puettava laite eroaa muista vastaavanlaisista puettavista laitteista muutamalla ominaisuudella, mutta lista on kovin lyhyt.
Keskeisin lisäys on sisäänrakennettu paikannus.
Tosin hinta on näihin muihin vastaavanlaisiin laitteisiin nähden noussut selvästi, sillä Smart Band 7 Pro maksaa 129 euroa, kun muut maksavat noin 50 euroa.
Smart Band 7 Pron tilannetta heikentää myös hieman kalliimmat laitteet. Tarjolla on muun muassa oikeaa älykelloa Galaxy Watch4:n muodossa, jota saa noin 150 eurolla. Myös kattavampaa kokonaisuutta terveyden ja urheilun osalta on saatavilla, sillä esimerkiksi Polar Ignite 2 -urheilukelloa myydään 169 eurolla tai toisinaan halvemmalla hintalapulla.
Omasta mielestä ominaisuuksiin nähden Smart Band 7 Pro on liian hintava, joka painaa laitteen houkuttelevuutta alaspäin.
Plussaa
- Tyylikäs näyttö, automaattinen kirkkaudensäätö
- Paino
- Akunkesto
- Helppokäyttöisyys
- Kattavasti urheilutiloja
- Juoksuohjelmat
Miinusta
- Ei Pro-nimen arvoisia ominaisuuksia
- Ei painiketta
- Heräämisen tunnistus heikkoa
- Muutamat bugit
- Hinta
Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!