Arvostelussa Motorola edge 20

Arvostelussa Motorola edge 20: miellyttävän ohut
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Motorola julkisti edge 20 -sarjan puhelimet heinäkuun loppupuolella ja saataville ne tulivat elokuun lopulla. Kolmikosta testissä on nyt edge 20 ja myös edge 20 prosta on luvassa testiä.

Edge 20 -sarja sijoittuu enemmän huippuluokkaan tietyiltä osin, mutta hinnat jäävät kuitenkin keskitasolle.

Edge 20:ssä on esimerkiksi OLED-näyttö 144 hertsin virkistystaajuudella sekä 108 megapikselin pääkamera. Tämä puhelin tuli saataville 499 euron suositushinnalla, mutta koska kyseessä on Motorolan puhelin, sen hinta on laskenut jo selvästi. Arvostelun julkaisuhetkellä hinta on 329 euroa.

Tekniset tiedot

  • Rakenne:
  • Muovi, IP52
  • Näyttö:
  • 6.7" OLED, FHD+ (2400 x 1080), 20:9, HDR10+, 144Hz, Gorilla Glass 3
  • Mitat:
  • 163 x 76 x 6.99 mm
  • Paino:
  • 163 grammaa
  • Suoritin:
  • Qualcomm Snapdragon 778G, Adreno 642L
  • RAM:
  • 8 gigatavua
  • Tallennustila:
  • 128 gigatavua
  • Käyttöjärjestelmä:
  • Android 11 + My UX (tietoturva: 1. joulukuuta 2021)
  • Pääkamera:
  • 108 megapikseliä, 1/1.52”, f/1.9, 0.7μm
  • Ultralaajakulma:
  • 16 megapikseliä, 119 astetta, f/2.2, 1.0μm, makrokuvaus
  • Telekamera:
  • 8 megapikseliä, f/2.4, 1.0μm, OIS
  • Etukamera:
  • 32 megapikseliä, f/2.25, 0.7μm
  • Akku:
  • 4000 mAh, 30W lataus, laturi pakkauksessa
  • Liitännät ja yhteydet:
  • 5G (n1 / n3 / n5 / n7 / n8 / n28 / n38 / n41 / n66 / n77 / n78), Bluetooth 5.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2.4 GHz | 5 GHz | 6 GHz Wifi 6E, NFC, USB-C 2.0
  • Muuta:
  • Sormenjälkilukija kyljessä, yksi kaiutin pohjassa, 3 mikrofonia, Ready For -alusta
  • Värit:
  • Frosted Grey, Frosted White, Frosted Emerald
  • Hinta:
  • 499 euroa

Viimeinkin ohut Motorola

Käytännössä lähes jokainen Motorolan puhelin on suhteellisen paksu, mutta viimeinkin tässä asiassa tehdään poikkeus edge 20:n kohdalla. Ja tämän myötä edge 20 on mainio laite.

Puhelimen ilmoitettu paksuus on 6.99 millimetriä ja paino jää mukavaan lukemaan 163 grammalla.

Esimerkiksi edge 20 pron paksuus on 7.99 millimetriä, joka on tosin hyvä lukema sekin, mutta moto g100:n paksuus on selvästi enemmän 9.69 millimetrin lukemalla. Edge 20 pro arvostelun voi lukea täältä.

Edge 20 on vain hieman paksumpi kuin Xiaomi Mi 11 Lite 5G (6.81 mm), joka vakuutti testissä juurikin koolla ja kevyellä painolla.

Rakenteeltaan edge 20 eroaa monista muista laitteista enemmän kulmikkaalla muodolla. Käytännössä takaa ja kyljistä puhelin on tasainen.

Laite on takaa muovia, mutta ainakin omasta mielestä se on tuntumalta hyvä. Muovi tosin kerää herkemmin naarmuja ja yksi sellainen ehti takakanteen jo tulla vain muutaman päivän käytön jälkeen.

Testilaitteen väri on harmaa, joka peittää hyvin sormenjäljet ja edellä mainitun naarmun näkee vain valon osuessa siihen. Motorolalle tyypillisesti pakkauksen mukana toimitetaan läpinäkyvä suojakuori, joka auttaa estämään naarmuuntumista.

Rakenteellisesti puhelimen heikkous on takakamerat, jotka ulottuvat selvästi muusta rungosta. Tämän myötä puhelin keikkuu erittäin paljon tasaisella pinnalla. Hyvin ärsyttävää.

Oikealla kyljellä on virtapainike sormenjälkilukijan kera sekä painikkeet äänenvoimakkuuden hallintaan. Sormenjälkilukija toimii hyvin, mutta painikkeet sijaitsevat rungon yläosassa. Tämän myötä etenkin äänenvoimakkuuden säätämistä varten peukaloa joutuu kurottamaan.

Vasemmalla puolen on Google Assistant -painike, joka on meillä Suomessa hieman turhahko. Pohjassa on USB-C -liitäntä, SIM-kelkka sekä yksi kaiutin.

Laadukas näyttö, mutta…

Edge 20 ja edge 20 pro eroavat toisistaan muutamilta osin, mutta näyttö on kummassakin samanlainen.

6.7-tuumaisessa näytössä käytetään Full HD+ -tarkkuutta sekä OLED-tekniikkaa. Erikoisuus on peräti 144 hertsin virkistystaajuus eli tältä osin puhelin on parempi kuin muut.

Asiaan tosin liittyy tässä kohden mutta. Suorituskyvystä vastaa Snapdragon 778G, joka ei ole omasta mielestä riittävä pyörittämään sisältöä tällaiselle näytölle.

Normaalissa netin selaamisessakin esiintyy välillä nykimistä, joten käyttö ei ole aina niin tasaista. Toki esimerkiksi kevyempi pelaaminen onnistuu. Itse pelasin Razer Kishi -ohjaimen kera uutta Rocket League Sideswipe -peliä, eikä tässä ongelmia esiintynyt.

AnTuTu-testisovellus (v9.1) antaa puhelimelle pisteiksi 512775. Edge 20 prossa käytetään tehokkaampaa Snapdragon 870 -piiriä, jonka myötä tämä puhelin saakin pisteiksi 711842.

Oikean elämän käytössä edge 20 pro onkin siis selvästi sulavampi käytettävyydeltään. Edge 20:n kanssa samassa hintaluokassa oleskeleva Mi 11 Lite 5G puolestaan saa pisteitä Snapdragon 780G -piirin myötä 528246. Mi 11 Lite 5G tuntuu olevan sulavampi käytössä, vaikkakin sen näytön virkistystaajuus on “vain” 90 hertsiä.

Muilta osin edgen 20:n näyttö on erittäin hyvä. Värintoisto on hyvää ja myös kirkkaus yltää hyvälle tasolle.

Näytön kaveriksi on tosin laitettu vain kaiutin pohjaan, joten stereoääntä edge 20 ei tarjoa. Tämän myötä esimerkiksi YouTube-videoiden katselu ei ole niin miellyttävää. Stereokaiuttimien puute on omasta mielestä iso miinus.

Ohuen rungon myötä edge 20 on saanut sisälleen 4000 mAh akun, kun monissa muissa Motorolan puhelimissa on 5000 mAh akku. Tämän myötä monissa Motorolan puhelimissa akunkesto onkin yksi niistä paremmista ominaisuuksista, sillä käyttöä saa irti pariksi vuorokaudeksi yhdellä latauksella.

Siispä pienemmän akun myötä akkua riittää edge 20:n kohdalla hieman yli vuorokaudeksi. Yleensä latasin akun kuitenkin joka päivä.

Hyvänä puolena voidaan kuitenkin sanoa juuri akun lataus, sillä puhelin tukee 30 watin latausta. Noin puolen tunnin latauksella saakin riittävästi virtaa päivän tarpeisiin.

Käyttöjärjestelmä saanut pari lisäystä

Henkilökohtaisesti pidän Motorolan puhelimien puhtaasta käyttöjärjestelmästä, johon on tuotu muutamia käteviä lisäyksiä, kuten kameran nopea käynnistäminen kääntämällä puhelinta kahdesti.

Käyttöjärjestelmä on nyt myös saanut pari uutta lisäystä, joita en ole aiemmin Motorolan puhelimissa nähnyt. Aloitusnäyttöä painamalla hetken pohjassa pääsee kotiasetukset-valikkoon, josta voi valita nyt aloitusnäytön tyylin.

Vaihtoehtoina ovat sovellusalusta, joka lisää kaikki sovellukset erilliseen näkymään, kun pyyhkäisee näytöllä ylöspäin. Toinen vaihtoehto on lisää kaikki sovellukset aloitusnäkymälle.

Toinen lisäys on puolestaan gif-editori, jonka avulla voi tallentaa näytöllä näkyvän sisällön gif-muotoon.

Nämä lisäykset saapuvat myös muihin puhelimiin. Esimerkiksi jo moto g51 5G -mallissa nämä löytyvät.

Ohjelmiston erikoisuus on myös Ready For -alusta, jolla voi yhdistää puhelimen ulkoiseen näyttöön, jolloin puhelinta voi käyttää enemmän tietokoneen tapaan. Ready For toimii näillä puhelimilla myös langattomasti, mutta tätä en onnistunut itse kokeilemaan.

Mutta Motorolalle tuttuun tyyliin kovin pitkää päivitystukea ei ole tällekään laitteelle luvassa. Isona päivityksenä on luvassa Android 12 ja Android 13 sekä tietoturvaa parin kolmen vuoden ajan. Tämä on selkeä heikkous, sillä esimerkiksi Samsung tarjoaa keskihintaluokassa tukea 3 tai 4 vuotta. Motorola kertoo aloittavansa Android 12 -päivitysten jakelun helmikuussa ensimmäisille laitteille eli tässäkin ollaan jäljessä muita valmistajia.

Tietoturvan osalta tilanne on hieman parempi, sillä Motorola on tuonut jo pari päivitystä julkaisun jälkeen, joten suojauspäiväys on julkaisuhetkellä 1. joulukuuta 2021.

Monipuoliset kamerat

Enemmän huippuluokkaan kuuluminen näkyy kamerateknologiassa.

Kameroita on laitettu taakse kolme kappaletta. Pääkamera on malliltaan 108 megapikseliä. Tämän parina on 16 megapikselin ultralaajakulma sekä 8 megapikselin telekamera. Eli tällä kertaa puhelimessa ei nähdä turhia kameroita, kuten makrokameraa tai syvyystunnistusta.

Edge 20 pro sisältää saman pääkameran ja ultralaajakulman, mutta pro-versiossa käytetään periskooppiobjektiivia. Tämän myötä pro-malli tarjoaa 5x optisen zoomin, kun edge 20:ssä telekamera kykenee 3x optiseen zoomiin.

Edge 20:n pääkameran tuottama kuva on perushyvää kamaa. Se on selkeää, mutta toisaalta 108 megapikselin lukemalla voisi olettaa parempaakin tarkkuutta ja laatua.

Ultralaajakulman kohdalla laatu selvästi putoaa ja kuvista tulee tummempia. Telekameran kohdalla voi huomata vastaavan laadun tippumisen.

Ohjelmistoon on tuotu vähäiseen valaistukseen pimeänäkö-kuvaustila, mutta se toimii vain pääkameralla. Toiminnaltaan tämä kuvaustila tekee ok-jälkeä eli kuvista tulee valoisampia ja selkeämpiä, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan mikään ihmeellinen suoritus.

Ohjelmistossa on myös mielenkiintoinen kaksoiskuvaus-tila, jonka avulla voi ottaa samasta tilanteesta samanaikaisesti kuvan vaikkapa pääkameralla ja telekameralla.

Videon osalta pääkameralla voi kuvata 4K 30fps -tasolla. Pääkamerassa ei ole optista vakautusta, mutta ohjelmiston avulla toteutettu vakautus onnistuu tehtävässään hyvin, joten kuva on tasaista esimerkiksi kävelyn aikana.

Yhteenveto

Tämä puhelin on hyvä etenkin painon ja ohuen rakenteen ansiosta. Lisäksi näyttö on erittäin pätevä ja kamerakokoonpano on monipuolinen.

Mutta tietyissä asioissa on jouduttu säästämään. Suorituskyky ei ole niin hyvä kuin voisi olla näin nopealle näytölle. Lisäksi karsittujen ominaisuuksien kohtalon on joutunut kokemaan stereokaiutin, jota ei ole sekä päivitystuki, joka ei ole kovinkaan hyvä.

Motorola edge 20 tuli myyntiin 499 euron suositushinnalla, mutta sen hinta on jo ehtinyt laskea tarjousmyynnin myötä jo lähemmäs 300 euroa.

Alempi hinta luonnollisesti nostaa tämän laitteen osakkeita, sillä tuolla 499 euron hinnalla kilpailu on kovaa.

Alle 400 euron hinnalla edge 20 on hyvä vaihtoehto muiden joukossa. Kilpailuun löytyy myös muita vaihtoehtoja. Näitä ovat esimerkiksi Galaxy A52s 5G, joka on läheistä sukua Puhelinvertailun testaamalle Galaxy A52 5G:lle sekä myös Puhelinvertailussa vakuuttanut OnePlus Nord 2. Jos etsinnässä on etenkin kevyt ja ohut puhelin, kannattaa katsoa myös Xiaomi Mi 11 Lite 5G tai käytännössä samanlainen Xiaomi 11 Lite 5G NE.

Plussaa:

  • Paino
  • Ohut
  • Näyttö
  • Monipuoliset kamerat
  • Akun lataus

Miinusta:

  • Suorituskyky
  • Vain yksi kaiutin
  • Keikkuu tasaisella pöydällä
  • Päivitystuki / Päivitysten saapuminen laitteelle

Motorola edge 20

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.