DNA kertoo, että asiakkaille itsenäisen verkon palveluiden käyttöönotto tulee mahdolliseksi vaiheittain vuoden 2022 aikana.
Kyseessä on 4G-verkosta itsenäisesti toimiva ratkaisu, joka mahdollistaa 5G-tekniikan täysmittaisen hyödyntämisen. Toistaiseksi käytössä oleva 5G-verkko tukeutuu vielä 4G-verkkoon yhteyden signaloinnissa (non-standalone, NSA), vaikka varsinainen datansiirto tehdään suurelta osin 5G-verkossa.
Hiljattain vastaavasta itsenäisen 5G standalone-ydinverkon käyttöönotosta kertoi Telia ja myös Elisalla sama tekniikka otettiin käyttöön jo heinäkuussa.
"Syy 4G-verkon hyödyntämiseen 5G-rakentamisessa on tietysti ollut 4G-verkon laajuus. 5G-peittoa on ollut nopea rakentaa valmiiksi tehdyn infran päälle. Itsenäinen 5G-verkko on kuitenkin 4G-tekniikasta riippumaton ja siitä syystä selvästi aiempaa ratkaisua kehittyneempi, operaattorin näkökulmasta myös toteutukseltaan yksinkertaisempi", kertoo DNA:n runko- ja IP-verkkojen johtaja Kimmo Liikonen.
Itsenäinen 5G-verkon avulla on mahdollista tarjota yksittäiselle asiakkaalle taattu nopeus sekä pienempi viime. DNA:n mukaan asiakas voi havaita itsenäisen 5G-verkon hyödyt erityisesti kodin kiinteää 5G-yhteyttä käyttäessään.
Kommentoi artikkelia