DNA kertoo, että alasajon myötä taajuuksia ja resursseja vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön sekä muille uusille tekniikoille, joiden kehittämiseen DNA siirtää vapautuvat resurssinsa.
4G- ja 5G-verkot tarjoavat selvästi 3G-verkkoa enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta mobiiliverkkojen jatkuvasti kasvavaan tarpeeseen.
3G:n käyttö on ollut vähäistä, sillä vuoden 2020 lopulla 3G-verkossa siirrettiin enää vain reilu 2% DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta.
"Vuoden 2023 lopulla 3G-verkko on ehtinyt palvella televiestintää jo liki 20 vuotta. Nykyaikaisemmilla verkkoratkaisuilla, kuten 4G ja 5G, saavutetaan merkittävästi korkeampia tiedonsiirron nopeuksia, ja myös verkkojen kapasiteetti on suurempi. Datan siirtomäärät 3G-verkossa ovat laskeneet vuodesta toiseen merkittävästi. Tämä on hyvä aika päästää pitkään palvellut 3G-verkko eläkkeelle", kuvailee DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.
Puhelimien kohdalla 3G-verkon alasajo ei pääasiassa edellytä asiakkailta toimenpiteitä, kuten puhelimen vaihtoa, sillä lähes kaikki DNA:n verkossa toimivat päätelaitteet hyödyntävät jo nykyisellään 4G- tai 5G-verkkoja.
Jos käytössä on vielä vanha laite, joka ei pysty hyödyntämään uudempia verkkotekniikoita, se siirtyy automaattisesti käyttämään vuoden 2023 jälkeen 2G-verkkoa.
DNA:lla tiedostetaan myös, että esimerkiksi osa riistakameroista tai yritysasiakkaiden käyttämistä maksupäätteistä toimivat pääasiassa 3G-verkossa. Tällaiset laitteet alkavat kuitenkin jo nyt olla iäkkäitä, ja niiden päivittäminen ehtii todennäköisesti tulla ajankohtaiseksi joka tapauksessa vuoden 2023 loppuun mennessä.
"Uudet verkkoratkaisut ovat tietenkin suorituskyvyltään ylivoimaisia 3G:hen nähden, mutta samalla myös energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä. DNA:n radioverkon päästöt suhteessa siirretyn datan määrään ovat laskeneet jo neljäsosaan vuoden 2016 lukemista", Laari huomauttaa.
Kommentoi artikkelia