Tämän seurauksena Venäjän viestinnästä vastaava viranomainen Roskomnadzor on estänyt pääsyn Telegramin IP-osoitteisiin maasta. Ongelmana vain on se, että esto on tehty hieman turhan järeästi: Telegram käyttää Amazonin pilvialustaa ja blokkauksen seurauksena kymmenet tuhannet muutkin kuin Telegramin IP-osoitteet ovat kadonnet venäläisten ulottumattomiin.
Mukana vahingossa estettyjen osoitteiden listalla ovat mm. monet venäläiset tai Venäjällä toimivat pankit, verkkopelit ja muut nettipalvelut.
Telegram started using Amazon's AWS to bypass Russian censorship. Now, if you were @roscomnadzor (highly unlikely because nobody's as dumb as these doorknobs), what would you do? Certainly not block 655352 IP addresses belonging to Amazon, right? That would be so stupid... oh pic.twitter.com/AxEHfRUGnU
-- Manual (@CatVsHumanity) 16. huhtikuuta 2018
Sittemmin viranomaiset ovat estäneet samalla rysäyksellä myös tuhansia IP-osoitteita, jotka toimivat Googlen pilvipalveluissa, pahentaen tilannetta entisestään.
Koko episodin ehdoton huipennus lienee se, että myös valvontaviranomaisen (Roskomnadzorin) omat verkkosivutkin olivat estettyjen joukossa eli nekään eivät enää toimi.
Things that @roscomnadzor successfully blocked:
— Manual (@CatVsHumanity) 18. huhtikuuta 2018
✔Their own website
✔and their monitoring devices (Ревизор)
✔Google Cloud
✔Amazon AWS
✔Payment processors
✔Retail store chain
✔Gett ridesharing app
✔National social network OK
What @roscomnadzor didn't block:
❌Telegram
Telegram on kuitenkin reagoinut tilanteeseen ja vaihdellut palveluidensa IP-avaruuksia ja palvelu tuntuu toimivan osalle venäläiskäyttäjistä edelleen. Myös VPN-verkot ovat kovassa käytössä estojen myötä sillä niiden avulla IP-osoitteiden estoa voidaan kiertää, kierrättämällä oma verkkoliikenne Venäjän ulkopuolelle.
Kommentoi artikkelia