Komission mukaan Androidista on muodostunut markkinaosuudella mitattuna Euroopan johtava mobiilialusta. Sen tärkeimmillä kilpailijoilla, Applen iOS:llä ja Microsoftin Windows Phonella, on merkittävästi pienempi markkinaosuus. Vaikka Android perustuukin avoimeen lähdekoodiin, ei se ole sitä oikein käytännössä: Androidin ympärille luodun Open Handset Alliance -yhteenliittymän (OHA) sääntöjen mukaan puhelinvalmistajien on lisättävä laitteisiinsa Googlen tarjoamat verkkopalvelut sekä pidättäytyä vaihtoehtoisten Android-kehityshaarojen käytöltä.
EU tutkii nyt ovatko nämä ehdot ristiriidassa kilpailulainsäädännön kanssa.
Esimerkiksi Samsung ei voi tällä hetkellä luoda omaa kilpailevaa Android-käyttöjärjestelmää ja lisätä siihen Googlen palveluita, koska se on OHA:n sääntöjen vastaista. Samsung ei voi myöskään vaihtaa nykyisissä puhelimissa Googlen verkkopalveluita esimerkiksi Microsoftin vastineisiin, vaan puhelimista on joka tapauksessa löydyttävä Googlen palvelut.
Microsoft kävi 2000-vuosikymmenen aikana tiukkaa taistelua EU:n kanssa Media Player- ja Internet Explorer -sovellusten paketoinnista osaksi Windows-käyttöjärjestelmää Tämä kiista päätyi EU:n hyväksi ja Microsoft joutui maksamaan yli miljardin euron edestä sakkoja.
Kommentoi artikkelia