PhoneArena raportoi tänään Idahon kansallisen laboratorion tutkimusryhmän julkaisemasta artikkelista, joka käsittelee älypuhelinten kameran CMOS-kennon hyödyntämistä säteilyn havaitsemisessa. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi gammasäteily synnyttää puhelimeen osuessaan ionisoituja elektroneja, jotka ovat havaittavissa kameran avulla. Säteilyn aiheuttama jälki on kuitenkin vaikea erottaa muusta kohinasta, minkä vuoksi tutkimusryhmä kehitti tähän tarkoitukseen oman CellRad-sovelluksensa, joka tekee älypuhelimesta alkeellisen säteilymittarin.
Tutkijat käyttivät testikappaleina Samsungin Nexus S-, Galaxy Nexus- ja Galaxy S3- sekä LG:n Nexus 4 -älypuhelimia, joista Nexus S suoriutui parhaiten. Tutkijat kykenivät myös erottamaan eri tyyppiset säteilyt toisistaan niiden jättämän jäljen perusteella. Lisäksi he arvelevat, että käyttämällä älypuhelimen etu- ja takakameroita saattaisi olla mahdollista myös tunnistaa, mistä suunnasta säteily tulee.
Tutkijoiden kehittämä CellRad-sovellus ei kuitenkaan ole toistaiseksi yleisesti saatavilla, ja tutkijat myös painottavat, ettei älypuhelin käyttökelpoisuudestaan huolimatta vedä vertoja säteilymittarina oikealle Geiger-mittarille.
Kommentoi artikkelia