Vaikka yhtiön osavuosikatsauksessa toimitusjohtaja Lars Nyberg peräänkuulutti datakäytön kasvun vastaavuutta myös hinnoittelun kanssa, Saxénin mukaan kyse ei välttämättä ole suoraviivaisista hinnankorotuksista.
"Tiedonsiirtopalveluista veloitetaan vähemmän bulkkina ja enemmän käytettyjen palveluiden mukaan. Kyse on siis siitä, miten yhä suuremman osan investoinneista vievän tiedonsiirtokapasiteetin kustannukset heijastuvat tiedonsiirtopalveluiden hinnoittelussa.", Saxén selittää.
Soneran suunnitelmat mobiililaitteiden VoIP-palveluiden erillishinnoittelusta muutamissa maissa kuuluvat siis uuteen bisnesmalliin, jossa dataliittymistäkin veloitetaan niillä käytettyjen palveluiden perusteella eikä suoranaisesti siirretyn datamäärän mukaan. Ruotsissa ja Espanjassa VoIP-tuki on tarkoitus tuoda erillisenä lisämaksullisena ominaisuutena datapakettien yhteyteen.
Taustalla on ajatus, että asiakas voi punnita tarpeensa esimerkiksi Skype-puheluille ja säästää paketin hinnassa. "Asiakas voi valita tarpeensa mukaan, jolloin tiedonsiirron kustannukset myös kohdistuvat reilummin käytön mukaan", kertoo Saxén.
Kommentit (3)
Onko tämä laillista? Eikö se riko vapaan internetin periaatteita, että jonkin protokollan käytöstä pitää maksaa erikseen?
Ihme touhua.. En usko VoIP:n olevan se joka eniten mobiiliverkkoja kuormittaa. Silti siitä pitäisi maksaa erikseen.
Onneks on Tango ja Whatsapp.
Suomessa ei kai käsittääkseni ole kirjattu lakiin säädöstä net neutralitysta, eli siitä, että kaikkea dataa pitäisi kohdella tasavertaisesti. Eli ei, TeliaSonera ei riko lakia tuossa, mutta liikkuu kyllä sellaisella alueella, että uskoisin EU:n gonahtavan tuohon aika nopeastikin jotain -- tiedä vaikka värkättäisiin EU:n kattava lainsäädäntö tuon tueksi.
Aiempi ehdotus EU-laajuiseksi net neutralityksi kaatui vuosi sitten, mutta silloin huolena olikin lähinnä datan siirtäminen eri nopeudella/prioriteetilla eri lähteistä. Nyt TS meinaa lätkäistä tietylle datalle hintalapun, joka varmasti tuleekin aiheuttamaan ihan uudenlaista vipinää EU:ssa :-)