N97:ssä kotinäyttötila on laajasti käyttäjän muokattavissa: näytöllä näkyy yhteensä kuusi palkkia, joista viiden sisällön käyttäjä saa päättää käytännössä täysin vapaasti. Ainoa pysyvä palkki näytöllä sisältää tiedon kellonajasta, päivämäärästä sekä käytössä olevan profiilista.
Käyttäjä itse puolestaan voi lisätä kotinäytölle muun muassa pikavalintapainikkeita suosikkihenkilöihinsä ja käyttämiinsä sovelluksiin, tietoa saapuneista sähköposteista, kalenterimerkinnöistä, soittimesta, FM-lähettimestä tai valita monista mukana tulevista internetsisältöä hyödyntävistä widgeteistä, kuten AccuWeatherin sääpalkki tai Facebook. Lisäksi kotinäytölle voi lisätä minkä tahansa sivuston uutisvirran RSS-syötteen. Tarvittaessa kotinäytön sisällön voi nopeasti piilottaa vetämällä sormella näytön yli reunalta toiselle.
Mutta miten Nokia kehitteli uuden kotinäyttötilan? Alla olevalla videolla kotinäyttötilan suunnittelusta vastanneet suunnittelijat Juliana Ferreira ja Lee Cooper kertovat asiasta.
Erittäin mielenkiintoinen tieto on, että suunnittelijat kertovat tutkimusten osoittaneen puhelimen käyttöajasta jopa 85 prosentin kuluvan kotinäyttötilassa. Kotinäytön sisällöllä ja käytettävyydellä on siis selkeästi erittäin suuri merkityksensä.
Juliana Ferreira ja Lee Cooper ovat työskennelleet kotinäyttötilan kehityksen parissa viimeisen kahden vuoden ajan ja ensimmäiset hedelmät työstä näkyvät nyt N97:ssä. Tällä kertaa voi sanoa, että kehitystyö ei ole mennyt hukkaan.
Kotinäyttötilan jatkokehityksessä esillä ovat muun muassa palkkien koon muuttuminen automaattisesti niiden relevanttiuden mukaan, uudenlaisen kotinäytön laajentaminen useampiin puhelinmalleihin sekä mahdollisuus useamman kuin yhden kotinäytön käyttöön.
Kommentit (5)
Nyt reilun kuukauden N97 käyttäneenä täytyy sanoa, että kovin herkästi en vaihtasi enään puhelinta sellaiseen josta tätä kotinäkymää ei löytyisi. On niin kätevää avata näppäinlukko ja vilkaista, mitä kaverit on laittaneet Facebookkiin, mitä sanoo säätiedotus ja mitä mun RSS syötteissä on uutisia.
Vaikkakin täyy sanoa, että 5800 XM:ään ero ei muuten ole suuri ominaisuuksien puolesta. Tosin liukuva qwerty-näppiksellä on kiva leuhkia kavereille. :)
Ja tietenkin, noita kotinäyttö widgettejä voisi olla aina enemmänkin, vaikka niiden teko on kohtuu helppoa (html+js) ja itsekin olen pari onnistunut tekemään.
vain pari-kolme pv:ää käyttäneenä en ehken kaikkia kivoja oo vielä hiffannut, mutt niiden ykkös ja/tai kakkos-palkkien sisältöä en onnistu muuttamaan. Minä kun facebookista välitä ja tmvstvaa. Ottaisin muuta tilalle.
Samoin en halua s-postistani näkyvän muutamaa viimeistä postia. Haluaisin vain tiedon, ett onko vai eikö uusia posteja mun lootaani tullut.
Kalenterin kuvake sais olla isompi, kun siihen tilaan hyvin mahtuisi. Mistä?
No näähän on esimerkkejä vain pienistä hiontatoiveistani. Muuten oon positiivisesti yllättynyt uudesta puhelin-monitoimi-koneesta.
Paljon parempi ja innostavampi kuin etukäteisparjauksesta saattoi päätellä!
Tuossa kotinäytössä nyt ei ole mitään mitä ei olisi jo ennen keksitty.
Ja tuotakaan ei onnistuttu tekemään kovin innovatiivisesti. Widgettien vaihtelu/lisääminen on työlästä ja ne ovat tylsän neliön muotoisia kaikki. Lisäksi ne verottavat puhelimen suorityskykyä liikaa.
Kyllä tämä tietenkin Nokian puhelimissa on valtava askel eteenpäin, mutta missä tahansa muussa skaalassa normihomma.
Tuossa kotinäytössä nyt ei ole mitään mitä ei olisi jo ennen keksitty.
Missä muussa puhelimessa on noin monipuolinen live homescreen?
Joo senkin määkin haluaisin kuulla! Kerrohan meille!
Vastaa