FBI varoittaa: Älä lataa kännykkääsi koskaan näin!

Petteri Pyyny
20. elokuuta, 2024 21:00

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on julkaissut varoituksen, jossa se kehottaa kansalaisia välttämään kännykän lataamista julkisista USB-porteista.
Lataukseen tarkoitettuja USB-portteja on usein tarjolla lentoasemilla ja kahviloissa. Niissä riittää siis, että kännykän latausjohto yhdistetään suoraan tarjolla olevaan USB-porttiin.

Palvelu on sinänsä näppärä varsinkin ulkomailla, joissa käytetään erilaisia pistorasioita kuin Suomessa: turistilla pitäisi olla mukanaan adapteri kunkin maan pistorasiaan. Mutta USB-portti on universaali, joten pelkkä oma laturin piuha riittää.
Mutta FBI:n varoituksen mukaan osa julkisista latausporteista saattaa tarjota mukanaan muutakin kuin kännykän kaipaamaa virtaa. Eli käytännössä haittaohjelmia tai vakoiluohjelmia.

Nykyaikaisiin älypuhelimiin ei periaatteessa voi asentaa ohjelmia ilman käyttäjän hyväksyntää. Mutta tässä tulevat ongelmaksi käyttäjät itse: päivittämättömissä kännyköissä on tiedossa olevia tietoturva-aukkoja, jotka voivat pahimmillaan mahdollistaa juurikin USB-portista ilman käyttäjän hyväksyntää asentuvia (haitta-)ohjelmia.

Lue: Mitä tapahtuu, jos Android-kännykkää ei päivitä?



Ja kun siirrytään isojen poikien vakoilun puolelle, ovat ns. nollapäiväaukot miljoonien arvoisia valtiollisille toimijoille, jotka haluavat asentaa vakoiluohjelmia haluamilleen "vastapuolen" toimijoille. Nollapäiväaukot ovat sellaisia haavoittuvuuksia järjestelmissä, joille ei ole vielä edes olemassa paikkausta.

Yhdysvaltain viestintäviranomaisen FCC:n mukaan pahikset jättävät toisinaam myös USB-johdon roikkumaan kutsuvasti valmiiksi julkiseen latauspisteeseen. Myös tavallisia seinälatureita jätetään johtoineen tarjolle - ja johdossa itsessään on haittaohjelma, joka napsahtaa käyttäjän puhelimeen, jos se kytketään johtoon kiinni.

FCC kertoo myös saastutetuista latausjohdoista ja latureista, joita on jaettu lahjoina erilaisissa tapahtumissa.

Ohjeet ovat siis yksinkertaisesti nämä:

Lue myös nämä
Tägit
FBI laturi haittaohjelma Android Apple iPhone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.