HU: Vain yksi Suomen 5G-verkoista toimii ilman kiinalaista teknologiaa

Petteri Pyyny
19. elokuuta, 2024 19:12

Helsingin Uutisten mukaan Suomen kolmen suuren kännykkäoperaattorin 5G-verkoista kahdessa on käytössä kiinalaista teknologiaa verkkojen infrastruktuurissa.
Ainoastaan ruotsalaisomisteinen Telia on tehnyt linjauksen, että yhtiön verkoissa ei käytetä lainkaan kiinalaista verkkoteknologiaa.

Norjalaisomisteinen DNA ja suomalainen Elisa kertovat Helsingin Uutisten laajassa selvityksessä käyttävänsä myös kiinalaisten yritysten verkkoteknologiaa 5G-verkoissaan.
Käytännössä "kiinalaisyrityksillä" viitataan joko Huaweihin tai ZTE:hen, jotka ovat globaalisti merkittävät kiinalaistoimijat verkkoinfrastruktuurin tuotteissa.

Euroopan Unioni on linjannut sekä Huawein että ZTE:n ns. korkean riskin laitevalmistajiksi, joiden käyttöä tulisi rajoittaa. Suomessa rajoittaminen on toteutettu siten, että operaattoreiden verkkojen ytimessä ei ole kiinalaisteknologiaa, mutta tukiasemissa kiinalaista teknologiaa käytetään.

Muissa Pohjoismaissa HU:n mukaan on käytössä tiukempi linja ja niissä myöskään tukiasemissa ei saa käyttää EU:n korkean riskin laitevalmistajia.

Telian verkoissakin kiinalaisteknologialla toteutettuun radioverkkoon voi törmätä Telian ja DNA:n yhteisesti käyttämässä Suomen Yhteisverkossa, jos tarjolla on ainoastaan 4G. Kun Suomen Yhteisverkon infraa uusitaan 5G:ksi, poistetaan samalla myös kiinalaisteknologia käytöstä.

Maailman neljän suurimman 5G-verkkotoimittajan joukossa ovat Huawei, ZTE, Nokia ja Ericsson.

Lue myös: Näissä maissa eri kännykkämerkit valmistetaan

Lue myös nämä
Tägit
Kiina Huawei ZTE Telia Elisa DNA
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.