Apple joutui EU:n tutkinnan alaiseksi - yrittää kiristää Unionia lopettamaan tutkinnan tai tekoälytoiminnot eivät saavu Eurooppaan

Petteri Pyyny
23. kesäkuuta, 2024 11:10

Apple on kasvanut viimeisen puoletoista vuosikymmenen aikana niin isoksi, että yhtiön luulot omasta vaikutusvallastaan tuntuvat olevan vähän liiankin isot.
Apple, kuten kaikki muutkin Euroopassa toimivat yhtiöt ovat nyt Euroopan Unionin uuden Digital Markets Act -lain alaisia. Lisäksi Apple ja joukko muita erittäin suuria yhtiöitä kuuluvat DMA-lain alla ns. portivartija-yhtiöiden listalle.

Portinvartijoiksi lasketaan valtavaa vaikutusvaltaa verkossa käyttävät teknologiajättiläiset kuten Apple, Amazon, Google ja Microsoft.
DMA-laki kohtelee näitä yhtiöitä erityisen tarkasti, sillä lain tarkoitus on sekä suojella kuluttajien yksityisyyttä että mahdollistaa pienempien kilpailijoiden reilu mahdollisuus kilpailla teknojättejä vastaan.

Uusien sääntöjen vuoksi Apple onkin jo joutunut ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja hyväksymään vuoren muutoksia siihen, miten yhtiö toimii Euroopassa. Ilmeisin muutos oli tietysti iPhonejen siirtyminen USB-latauksen pariin, mutta merkittävämpiä muutoksia ovat pykälät, joiden pohjalta mm. App Storen monopoli iPhonen sovelluskaupassa täytyy murtua.

Kaikkiin näihin vaatimuksiin Apple on suhtautunut äärimmäisen penseästi. USB-C -latauksen osalta huhuttiin jopa latausliittimestä luopumista kokonaan EU:ssa myydyissä iPhoneissa. Mutta vielä isompaa kitkaa on nähty App Storen osalta, jossa Apple on pyrkinyt keksimään kiertoteitä säilyttääkseen App Storen monopolin itsellään, tekemällä muista sovellusten lataustavoista joko vaikeita tai kalliita.

Näiden ja monien muiden seikkojen vuoksi vaikuttaa siltä, että EU on lätkäisemässä Applelle raskaat sakot DMA-lain rikkomisesta. Sakot voivat kohota miljardeihin.

Nyt vaikuttaa siltä, että Apple on päättänyt "kostaa" tilanteen Euroopan Unionille. Uusimpiin iPhone-malleihin tuotiin laaja, käyttöjärjestelmään integroitu tekoäly, joka pohjautuu OpenAI:n GPT-kielimalleihin.

Apple ilmoitti vain hetki sen jälkeen, kun huhut EU:n tutkinnasta alkoivat leviämään, että se saattaa jäättää tekoälytoiminnot julkaisematta kokonaan Euroopassa, viitaten "DMA-lain epäselvyyksiin".

Sinänsä iPhonejen tekoälytoiminnoilla ei pitäisi olla mitään tekemistä DMA-lain kanssa, joten päätös kuulostaa puhtaasti painostuskeinolta, jolla Apple yrittää taivuttaa EU:ta luopumaan asiaan liittymättömien rikkomustensa tutkinnasta.

Noin neljäsosa Applen globaalista liikevaihdosta tulee Euroopasta. Luku sisältää myös Britannian, joka ei enää kuulu EU:hun, mutta maa on laatimassa hyvin pitkälti DMA-lakia vastaavaa kansallista lainsäädäntöä.

Lue myös nämä
Tägit
Digital Markets Act Euroopan Unioni Apple iPhone tekoäly Apple
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.