Petteri Pyyny
14. joulukuuta, 2022 7:53
Verkkoyhteyksien laatua seuraava tutkimusyhtiö Opensignal on julkaissut jälleen Suomen mobiiliverkkojen tuoreimmat tilastot. Tutkimus seuraa yli 100 miljoonan mobiilinettiä käyttävän laitteen tietoja maailmanlaajuisesti. Yhtiön datan pohjalta voidaan sanoa yleisesti, että Suomessa mobiiliyhteydet ovat erinomaisella tasolla - ja rajoittamattomala datalla varustettuina kenties maailman halvimpia.
Opensignalin tutkimus arvottaa mobiiliverkkojen eri ominaisuuksia ja luo niistä kaikista omat tilastonsa.
Kun tuloksissa otetaan huomioon kaikkien eri verkkojen kaikki eri sukupolvet, nopeimmat latausnopeudet saavutetaan Suomessa DNA:n verkossa, joka päihittää kilpailijat varsin ylivoimaisesti.
Lähetettävän datan (upload) osalta, kaikissa verkoissa (3G, 4G, 5G) voittaja jälleen DNA selvällä erolla muihin kilpailijoihinsa nähden.
Mutta kun tutkitaan vain ja ainoastaan 5G-yhteyksiä, tilanne muuttuu hieman:
Pelkästään 5G-verkkoihin keskityttäessä DNA voittaa nimellisesti, mutta Opensignal huomauttaa tässä yhteydessä, että vaihteluvälistä johtuen ykkössija jaetaan tässä kategoriassa DNA:n ja Elisan kesken, sillä niiden 5G-verkot ovat käytännössä yhtä nopeita latausnopeuksiltaan.
Mutta 5G-verkossa lähetettävän datan eli upload-nopeuden osalta DNA vie kisan helposti nimiinsä ja tässä Elisa puolestaan jää vertailujoukon hännille.
Mielenkiintoinen mittari on myös Opensignalin consistency-mittari eli tietynlainen verkon johdonmukaisuus tai yleinen luotettavuus. Opensignal rakentaa tämän mittarin useista osista: lukuun vaikuttaa latausnopeuksien lisäksi myös verkon pätkiminen, "lagi" ja tiedonsiirrossa ilmenneet virheet.
Olemme käsitelleet verkon lägiä eli "pingiä" eli latenssia artikkelissamme, jossa arvioitiin, miten nopea netti tarvitaan pelaamiseen.
Opensignalin johdonmukaisuus -lukemalla mitattuna kärkeen nouseekin Telia. Yhtiö ei loista siirtonopeuksissa, mutta tietyntyyppinen datan varmuus vaikuttaisi Opensignalin tutkimuksen pohjalta olevan Telian vahvuus.
Tutkimuksen otanta koski elokuun 2022 ja lokakuun 2022 välisenä aikana kerättyä suomalaiskäyttäjien aineistoa ja siihen voi tarkemmin tutustua täällä.