Janne Yli-Korhonen
3. elokuuta, 2020 13:30
Operaattorit, Gigantti ja Veikon Kone ovat kuun vaihtumisen myötä paljastaneet heinäkuun 2020 myydyimmät puhelimet sekä myydyimmät älykellot.
DNA:n heinäkuun myydyimpien puhelimien Top 15 -listalla on kuusi Samsung-puhelinta, viisi Applen mallia, kolme Honoria ja kaksi Huawein puhelinta. Ykköspaikan tällä kertaa otti Huawei P Smart 2019, jonka perässä tulevat Samsung Galaxy A20e sekä Apple iPhone 11.
Lisäksi edullisemman hintaluokan puhelimista listalle ylsivät Galaxy A41, iPhone SE, Galaxy A71, Galaxy A51 sekä Honor 20 Lite.
"Koulujen alku näkyy aina myös puhelinmyynnissä. Koululaisen reppuun hankitaan käteen ja käyttöön sopiva puhelin, jonka hinta ei kirpaise maksajan kukkaroa ja joka täyttää käyttäjänsä toiveet mahdollisimman hyvin. Ensimmäinen puhelin hankitaan lapselle etenkin perheen sisäisen yhteydenpidon helpottamiseksi ja sen valinnassa kiinnitetään huomiota erityisesti hintaan ja helppokäyttöisyyteen. Koulun aloittajien suosikki on tänä kesänä selvästikin Huawein edullinen P Smart 2019. Vaikka Huawein uusissa malleissa ei Googlen palveluita ole, tästä ja monesta muustakin myynnissä olevasta Huawein mallista löytyvät kaikki totutut palvelut, ja päivitykset toimivat jatkossakin", kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.
Elisalla kärjen valtasi kuluttajien listalla Galaxy A20e, jonka perässä ovat iPhone 11 ja iPhone SE 2020.
"Samsung Galaxyn suosittu A-sarja vei jälleen voiton myydyimpänä puhelimena, mutta myös Applen mallit kiilasivat kärkisijoille A-sarjan väliin. OnePlus 8 jatkoi myydyimpänä 5G-puhelimena. OnePlus Nordin ennakkomyynnin perusteella näyttää kuitenkin siltä, että Nord-malli tullaan näkemään 5G-listan kärjessä elokuussa", Elisan laiteliiketoiminnan johtaja Ville Valkama kommentoi tuloksia.
Neljänneksi puolestaan ylsi Honor 7S, jonka lisäksi listalle ovat päätyneet myös Huawei P Smart 2019, Huawei Y5 2019, Nokia 130, Honor 9X sekä Samsungin edullinen 5G-puhelin Galaxy A51 5G.
"Näyttää siltä, että Samsung Galaxy A51:n käyttäjät ovat havainneet, ettei puhelinta kannata enää ostaa 4G-versiona. Vastaavia siirtymiä tullaan näkemään myös muiden puhelinmallien osalta", sanoo Valkama.
Yritysasiakkaiden puolella löytyy tutusti paljon Applea ja Samsungia, joiden lisäksi listalle mahtuvat myös molemmat OnePlus 8 -sarjan puhelimet sekä Nokia 7.2.
Myös Telian kuluttajien listalla vahvoilla oli Galaxy A20e, joka nappasi kärkipaikan Huawein P Smartin ja iPhone 11 edestä. Näiden taakse ovat päätyneet muun muassa iPhone SE, Galaxy A41, Galaxy A71 sekä Redmi Note 8T.
"Myydyimpien matkapuhelinten listalle nousi heinäkuun aikana peräti kuusi eri brändiä, joista uusimpana tulokkaana Xiaomi. Kuten kesäkuussakin, kuluttajien suosiossa oli Galaxy A20e, jota hankitaan usein lasten ensimmäiseksi älypuhelimeksi", Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoo.
Gigantin kuluttajien listan kärjessä jatkaa edelleen Huawei P Smart 2019 -malli, joka on pitänyt kärkipaikan jo useamman kuukauden ajan. Tämän perässä tulee useampi Samsungin edullisemman hintaluokan puhelin, iPhone SE, Huawei Nova 5T sekä Motorolan Moto G8 Power ja Sonyn Xperia 10 II.
"Myös pienempien merkkien menekki on heinäkuun aikana kasvanut, ja myynti jakautuu nyt useamman merkin kesken", Gigantin puhelinmyynnistä vastaava myyntipäällikkö Mikko Pesonen sanoo.
Lisäksi Gigantilta kerrotaan puhelinkaupan sujuneen vilkkaana heinäkuussa. Myynti kasvoi sekä kappalemääräisesti että arvossa mitattuna vuoden takaiseen verrattuna.
Veikon Koneella jatkuu sama trendi eli ykköspaikan otti Huawei P Smart 2019, jonka lisäksi listalla ovat Galaxy A71, Galaxy A51 ja Galaxy A41.
Veikon Koneelta kerrotaan, että Huawei P Smart on erityisen suosittu koulunsa aloittavien nuorten keskuudessa, sillä puhelin tarjoaa hintaansa nähden hyviä ominaisuuksia.
Älykellojen ja -rannekkeiden kysyntä on kasvanut kesän aikana.
"Suomalaiset ovat tänä kesänä lomailleet usein lähiluonnossa liikkuen, mikä näkyy myös äly- ja urheilukellojen sekä aktiivisuusrannekkeiden hyvissä myyntilukemissa. Tuoteryhmän kysyntä kasvaa edelleen voimakkaasti, ja sama koskee myös valikoiman laajuutta", kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.
DNA:n heinäkuun Top 15 -listalla on kaikkiaan viisi Samsungin ja neljä Huawein laitetta sekä Apple-, Honor- ja Garmin-malleja kaksi kultakin valmistajalta. Älykelloja listalla on kaikkiaan kymmenen ja rannekkeita viisi.
Elisalla puolestaan kärkipaikan otti jälleen Polar Ignite, joka on hyvä esimerkki kellosta, jolla voi myös käyttää nettiä.
"Meillä on Suomessa yhdet maailman parhaista verkkoyhteyksistä käytössä, joten kotimaassa lomailtaessa yhteydenpito ja digipalveluiden käyttö on sujuvaa erilaisilla mobiililaitteilla. Myös äly- tai urheilukellolla voi usein jo surffata netissä joko puhelimen netin kautta tai eSIM:in avulla", sanoo Elisan laiteliiketoiminnan johtaja Ville Valkama.
Samalla linjalla jatketaan myöskin Telian puolella.
Älykellojen osalta suosittuja olivat edelleen eSIM-ominaisuudella varustetut kellot, joihin saa hankittua erillisen liittymän.
"Kesä ja ihmisten liikkuminen ovat lisänneet älykellojen kysyntää. Myydyimpien mallien osalta näkyy kiinnostus hyvinvoinnin ja liikuntasuoritusten seuraamiseen. Heinäkuussa myyntiin tullut Polar UNITE nousi välittömästi suosituimpien kellojen joukkoon", sanoo Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen