Apple julkaisi iOS 9:n – Tämä on uutta

Manu Pitkänen
16. syyskuuta, 2015 20:03

Apple on aloittanut iOS 9 -mobiilikäyttöjärjestelmän jakelun ympäri maailmaa. Uusi ohjelmisto on saatavilla iPhone 4S:lle, iPad 2:lle, viidennen sukupolven iPod touchille ja näitä uudemmille malleille.
Ennen kuin aloitat päivityksen asentamisen, varmista että laitteessasi on tarpeeksi virtaa. Tarvittaessa laita se lataukseen päivityksen ajaksi. Voit myös joutua tyhjentämään laitteeseen tallennettuja tiedostoja jos vapaata tallennustilaa on niukalti. Tallennustilaa tarvitaan suunnilleen 1,3 gigatavua, mikä on selvästi vähemmän kuin vuosi sitten iOS 8:n tapauksessa.

Tarvittavan vapaan tallennustilan määrä onkin aika vahva vihje siitä, mihin Apple on keskittynyt iOS 9:ssä: Optimointiin ja bugien nitistämiseen. Uuden käyttöjärjestelmän pitäisi olla suorituskykyisempi ja kuluttaa vähemmän akkua. Ominaisuuksiakin on tosin tullut lisää.
iOS:n ehkä suurin Akilleen kantapää on ollut sovellusten välillä liikkuminen. Näpäytät linkkiä, Safari aukeaa, mutta jos haluat takaisin sovellukseen josta lähdit pois, joudut avaamaan moniajonäkymän ja sieltä valitsemaan haluamasi sovelluksen. iOS 9:ssä on pieni ilmoituspalkkiin lisätty tekstipainike, josta saa auki suoraan edellisen sovelluksen.

Uutta on myös kotinäytön vasemmalle puolelle lisätty Proactive-näkymä, joka toimii Google Now -tyyppisenä ennakoivan tiedon tarjoajana. Näkymä tarjoaa oikopolun lähistöllä oleviin palveluihin, suosituimpiin yhteystietoihin sekä suosituimpiin sovelluksiin.

iPadille tarjolla on vuorostaan parannettu moniajo, joihin kuuluu mahdollisuus käyttää ohjelmia jaetulta näytöltä tai niin sanotussa Slide Over -tilassa. Jaettulla näytöllä voidaan suorittaa kahta sovellusta yhtä aikaa, mutta se toimii tällä hetkellä vain iPad Air 2:lla. Generaatiota vanhemmilla iPadeillä voidaan taas tehdä nopeita Slide Over -sovellusvilkaisuja.

The Vergen iOS 9 -video summaa melko hyvin käyttöjärjestelmän uudet piirteet.

Lue myös nämä
Tägit
Apple iOS Apple iPad Apple iPhone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.