Petteri Pyyny
5. elokuuta, 2015 13:18
Mielenkiintoinen havainto mobiilisovellusten ihmeellisestä maailmasta. Suomen maailman mittakaavassa käsittämätön täysin rajaton mobiilidata aiheuttaa ongelmia sovelluskehittäjille. Ongelma ei ole niinkään käyttäjissä, eikä sovelluskehittäjissä vaan sovelluskauppojen ylläpitäjissä: Googlessa, Applessa ja Microsoftissa.
Kaikkien kolmen sovelluskaupan asetukset nimittäin aiheuttavat ongelman: kaikissa kaupoissa on kytketty oletusarvoisesti sovellusten automaattinen päivittäminen päälle, mutta niin, että sovellukset päivitetään automaattisesti ainoastaan WLAN-verkkoon kytkeytyessä, eikä mobiilidataa käytettäessä. Koska tunnettu tosiasia on, että iso osa käyttäjistä ei sormellakaan koske useimpiin puhelimen asetuksiin, aiheutuu tästä selkeä ongelma päivitysten jakelun suhteen.
Suomessa lähtökohtaisesti ei kuluttajalla ole minkäänlaista intressiä kytkeä puhelintaan koskaan langattomaan lähiverkkoon, saati edes vaivautua syöttämään lähiverkon salasanoja, jne laitteeseensa, koska mobiilidata on halpa, rajaton ja pääsääntöisesti tarpeeksi nopea.
Tämä yhdistelmä aiheuttaa sen, että osa kuluttajista ei välttämättä koskaan päivitä sovelluksiaan, ellei sovellus yksinkertaisesti kerro suoraan käyttäjälle hänen käytävän vanhentunutta versiota sovelluksesta ja "pakottaen" kuluttajan päivittämään sovelluksen.
Maissa, joissa WLAN-verkon käyttö on järkevää aina kun niitä on saatavilla (johtuen tiukasti rajatuista kuukausittaisista datakatoista) ongelmaa ei ole, koska laite päivittää oletusasetuksilla kaikki laitteeseen saatavilla olevat uudet versiot samantien laitteen kytkeytyessä lähiverkkoon.
Ongelman voisi ratkaista kahdella tavalla:
Tietysti operaattoreiden näkökulmasta tämä toisi potentiaalisesti valtavan määrän lisää datan kulutusta verkkoon, esim. Facebookin sovellusten päivittyessä miljooniin laitteisiin samana päivänä. Mutta toisaalta vanhentuneet sovellusversiot - puhumattakaan vanhentuneista käyttöjärjestelmäversioista, joita ei ole päivitetty samasta syystä - aiheuttavat aina potentiaalisia tietoturvariskejä.