Näin sovellusten käyttäjäarviot toimivat: iPhone vs Android vs Windows Phone

Petteri Pyyny
15. helmikuuta, 2015 18:51

Viime vuoden kesällä lanseerasimme vihdoin AfterDawnin ensimmäiset mobiilisovellukset Windows Phonelle ja Androidille. Ennen noiden sovellusten julkaisua emme tienneet oikeastaan mitään mobiilisovellusten kehittäjän arjesta ja ongelmakohdista. Koska opittavaa oli paljon, on aika jakaa jotain oppimaamme muillekin.
PÄIVITYS 28.3.2017: Apple muutti käytäntöjään iOS 10.3:ssa, päivitetty vastaamaan nykytilannetta.

Mobiilisovelluksia on tällä hetkellä tarjolla miljoonia ja taas miljoonia. Paraskaan sovellus ei löydy itsestään eri alustojen sovelluskaupasta, vaikka niin toivoisi. Käytännössä sovellusten löytymiseen niiden elämän alkuvaiheessa voi vaikuttaa ainoastaan mainostamalla - joko rahalla tai muutoin. Mutta heti sovelluksen julkaisun jälkeen kehittäjä törmää toiseen, lähes yhtä tärkeään seikkaan kuin löydettävyys: sovellukset elävät tai kuolevat käyttäjäarvioidensa mukana.
Mielenkiintoiseksi tilanteen tekeekin se, että jokainen merkittävä sovelluskauppa tarjoaa hyvin, hyvin erilaisen lähestymistavan käyttäjien antamiin arvosteluihin. Applen App Storen, Googlen Play Storen ja Microsoftin Windows Phone Storen tavassa käsitellä ja käyttää käyttäjien antamia arvioita on merkittäviä eroja ja niiden ymmärtäminen auttaa valtavasti sovelluksen kehittämistyössä.

Joten, pieni katsaus kolmen suurimman sovelluskaupan eroihin käyttäjäpalautteen käsittelyssä on paikallaan.

Mahdollisuus reagoida käyttäjäarvioihin


Yksi tärkeimmistä seikoista, mitä sovelluskehittäjä voi tehdä, on reagointi käyttäjältä saamaansa arvioon. Joskus saatu arvostelu on hyvin yksityiskohtainen kuvaus jostain sovelluksen kanssa syntyneestä ongelmatilanteesta, jolloin ratkaisu on - ainakin näennäisesti - helppo: korjaa ongelma. Mutta ongelmaksi tulee tässäkin tapauksessa käyttäjällepäin kommunikointi: Miten kertoa sille yhden tähden antaneelle käyttäjälle, että hänen mainitsemansa ongelma on nyt korjattu? Kaupat eroavat tässä melkoisesti toisistaan.

iOS

Android


Vastataan Android-käyttäjän antamaan arvioon

Windows Phone


Vastataan Windows Phone -käyttäjän antamaan arvioon

Arvioiden paikallisuus


Käyttäjäarviot saattavat vaihdella varsin villisti sen mukaan, missä maassa sovellusta käyttänyt käyttäjä sattuu asumaan. Toisinaan kehnot arviot johtuvat puhtaasti kehnoista tai puuttuvista käännöksistä, toisinaan kyseessä saattavat olla kulttuurisidonnaiset erot eri maiden välillä. Yhtä kaikki, tässäkin eri sovelluskaupat eroavat merkittävästi toisistaan.

iOS

Android



Android-sovelluksen arviot, Italia vs Suomi

Windows Phone


Äänten keskiarvo samalle sovellukselle, Suomessa ja Yhdysvalloissa

Versiokohtaiset arviot


Oikeassa elämässä ensimmäiset tarjolle tuodut sovelluksen versiot ovat aina bugisia. Bugeja korjaillaan ja ominaisuuksia parannetaan sitten versiohistorian kehittyessä, mutta joissain sovelluskaupoissa myös ne ensimmäisiin versioihin pettyneiden käyttäjien aikoinaan antamat äänet jäävät "kummittelemaan" äänten keskiarvoa laskettaessa.

Tämän vuoksi onkin syytä olla perillä siitä, antaako valitsemasi alusta "anteeksi" alkuaikojen kehnot arviot vai pitäisikö sovelluksen julkista lanseerausta viivästyttää vielä parilla lisäkuukaudella ja pyrkiä testaamaan sovellusta vielä yhden ylimääräisen kerran..

iOS

Android ja Windows Phone

Yhteenveto


Yhteenvetona voitaneen sanoa, että iOS on hieman anteeksiantavampi alustana kuin Android tai Windows Phone: arviot ovat paikallisia ja uudella versiolla pystyy kehittäjä "nollaamaan" äänten keskiarvon.

Tiedot pohjautuvat pääosin HIGH.FI -sovellusta kehittäessä esiintulleisiin kokemuksiin sekä keskusteluihin eri mobiilisovelluksia kehittävien tahojen kanssa. HIGH.FI -sovellus on tällä hetkellä saatavilla sekä Androidille että Windows Phonelle.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Android App Store iOS Windows Phone sovelluskauppa Google Play mobiilisovellukset
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.