Toiko pukki puhelimen? Lataa nämä sovellukset
Manu Pitkänen
25. joulukuuta, 2014 18:44
Eilen kilttejä lapsia ja vähän vanhempaakin väestöä tervehtimässä käynyt joulupukki on tuonut taas moniin talouksiin uusia puhelimia, jotka otetaan tietysti välittömästi käyttöön (kunhan mahdolliselta SIM-korttisäädöstä päästään yli).
Yksi ensimmäisistä vaiheista älypuhelimen käyttöönotossa on tietysti sen turvottaminen täyteen must have -sovelluksia. Alla olevaan listaan olemme koonneet muutamia suosittuja ohjelmia, joiden lataamista kannattaa itsekin ainakin harkita.
Viestittely ja yhteisöpalvelut
SMS-viestit alkavat olla jo historiaa, kun niitä lähetellään enää lähinnä omille vanhemmille. Kavereiden kanssa yhteyttä pidetään erilaisten pikaviestiohjelmien kautta.
- WhatsApp: Pikaviestiohjelmien kirkkainta kärkeä käyttäjäkantansa perusteella, ja pikaviestimien sekä yhteisöpalveluiden hyvyyshän mitataan käytännössä käyttäjäkunnan laajuudella. Ensimmäinen vuosi on maksuton, minkä jälkeen ohjelman käyttö maksaa 0,89 senttiä.
- Telegram: Maksuton vaihtoehto WhatsAppille.
Muita pikaviestimiä: Kik, Viber, Snapchat, Facebook Messenger ja LINE. Mikä näistä on sitten paras? Se mitä ystäväsikin käyttävät.- Facebook: Muutama vuosi sitten sinua katsottiin kieroon, mikäli sinulta ei löytynyt Facebook-profiilia eikä tilanne ole siitä paljoa muuttunut.
- Twitter: Kätevä julkinen viestintä kanava, jonka kautta olet aina hököllä tuoreimmista tapahtumista ja pääset osallistumaan julkiseen keskusteluun.
- Instagram: Ihmiset jakavat edelleen innoissaan vintage-suodattimilla koristeltuja tai pilattuja kuvia.
- Skype: Monille videopuhelut ovat edelleen sama asia kuin skypettäminen. Osa jo edellä mainituista viestisovelluksista tarjoaa myös mahdollisuuden ääni- tai videopuheluille.
Musiikki ja video
- Spotify: De facto -palvelu suoratoistomusiikin kuunteluun, mutta kilpailijoitakin kannattaa kokeilla (alla).
- Rdio: Palvelun ilmaisversio tarjoaa kuunneltavaksi kuratoituja soittolistoja mieltymystesi mukaan. Maksullisessa versiossa voit kuunnella haluamaasi kappaletta milloin vain.
- Deezer: Toinen Spotifyn kaltainen palvelu, jonka ilmaisversiossa voi kuunnella haluamaansa musiikkia (mainoksia vastaan).
- Soundcloud: "Musiikin YouTube", jonne artistit lisäävät uusia kappaleita tai demoja fanien kuunneltavaksi.
- Radiot.fi: Jos tykkäät kuunnella suomalaisia radiokanavia, on Radiot.fi lataamisen arvoinen. Yhden sovelluksen alle on saatu koottua useimmat suomalaiset kanavat.
- YouTube: Melkolailla pakko ladata jos haluat katsella nettivideoita.
- Yle Areena: Ylen kanavat ja niillä aiemmin nähdyt ohjelmat
- Katsomo: MTV:n televisio-ohjelmien katsomiseen tarkoitettu sovellus.
- Ruutu: Nelosen, JIMin, LIVin ohjelmat.
- Netlifx, Filmnet, HBO Nordic ja Viaplay: TV-sarjoja ja elokuvia tarjoavia suoratoistopalveluita. Käyttö vaatii palvelun tilaamisen.
Kuvaus
- VSCO Cam: Monipuolisilla muokkausvalinnoilla ryyditetty kameraohjelma iOS:lle ja Androidille.
- Adobe Photoshop Express: Tietokoneilla ammattilaisten suosioon nousseen Photoshopin karsittu mobiiliversio.
- Camera+ (iOS) ja FV-5 (Android): Suositut oletuskameraohjelman korvaajat.
Hyötyohjelmat
- 1password: Jos käytät paljon verkkopalveluita ja haluat käyttää niissä hyvien oppien mukaisesti erilaisia vahvoja salasanoja, niin 1password taltioi ne kaikki yhden salasanan taakse.
- Evernote: Loistava ohjelma muistiinpanojen tekemiseen ja taltioimiseen. Saatavilla mobiililaitteiden lisäksi myös tietokoneille.
- Pushbullet: Yksinkertainen sovellus, jonka avulla tiedostoja sekä linkkejä saa jaettua tietokoneen ja mobiililaitteiden välillä langattomasti (Windows Phonelle: PushPin)
- Mailbox: Simppeli, mutta samalla monipuolinen sähköpostiohjelma.
- Sunrise: Moderni mobiilin vaatimukset huomioon ottava kalenterisovellus.
- Pocket: Netissä tulee vastaan paljon kiinnostavaa sisältöä jatkuvasti, mutta niitä ei pysty aina lukemaan saman tien. Pocketin avulla saat tallennettua mielenkiintoisimmat jutut myöhempää lukemista varten.
- Office: Jotkut asiat eivät koskaan muutu. Yksi niistä on Officen asema toimisto-ohjelmistoissa. Officen tuoreimpien iOS-sovellusten avulla peruseditointi onnistuu ilmaiseksi.
- Dropbox: Puhelinalustojen kehittäjät tarjoavat käyttäjilleen rajoitetun määrän pilvitallennustilaa ilmaiseksi ja tarjoavat lisää tilaa maksua vastaan. Lisää tilaa voi myös hankkia kolmansien osapuolien kehittäjiltä, kuten suositulta Dropboxilta.
- HERE ja Google Maps: Ominaisuuksilla ja tarkkuudessa mitattuna parhaimmat paikkatietopalvelut. HERE on saatavilla Windows Phonelle ja Androidille, mutta ensi vuoden alussa siitä on tarkoitus julkaista iOS-versio.