Manu Pitkänen
15. elokuuta, 2014 12:37
Nokia ja Queen Mary University of Londonin (QMUL) tutkijat ovat yhdessä selvittäneet mahdollisuutta hyödyntää ääntä älypuhelimien lataamisessa. Samankaltaista pietsosähköiseen ilmiöön perustuvaa tekniikkaa kehittää yhdysvaltalainen uBeam.
Vaikka Nokian/QMUL:n ja uBeamin tutkimien tekniikoiden tieteellinen pohja perustuukin samaan ilmiöön, eroavat ne toisistaan teknisiltä ratkaisuiltaan. UBeamin toteutuksessa lataus tapahtuu ultraäänen avulla, mutta Nokia ja QMUL ovat onnistuneet lataamaan puhelinta tavallisen taustamelun avulla käyttämällä sinkkioksidista koostuvia nanosäikeitä.
Korealaiset tutkijat havaitsivat neljä vuotta sitten sinkkioksisäikeiden tuottavan sähköä äänen aiheuttaman mekaanisen rasituksen takia.
Nokian ja QMUL:n kehittämä laturi, jossa nanosäikeet on pakattu kahden kontaktipinnan väliin, on suunnilleen Lumia 925:n kokoinen ja se tuottaa viiden voltin latausjännitteen (jonka verran tavallisetkin laturit tuottavat) ympäristön taustamelusta. Korealaiset onnistuivat omissa testeissään tuottamaan 50 millivoltin jännitteen (100 dB:n äänenvoimakkuudella). Tavallisesti kontaktipintojen materiaalina käytettäisiin kultaa, mutta Nokia ja QMUL keksivät ratkaisun, jonka avulla kulta voidaan korvata edullisemalla alumiinilla.
QMUL:n tutkijat kertoivat viime vuonna havainneensa äänen parantavan sinkkioksidisäikeitä sisältävien aurinkokennojen sähköntuottoa.