Valtteri Ahonen
8. toukokuuta, 2014 16:02
Elisa on selvittänyt suomalaisten puhelinkäyttäytymistä. Vuodenvaihteessa tehtyyn Näin Suomi kommunikoi -kyselytutkimukseen osallistui lähes 1800 vastaajaa.
Tutkimuksella oli muutamia selkeitä tuloksia. Ensinnäkin huomattiin, että älypuhelimen käytöstä on tullut kiinteä osa arkea. Soittelun lisäksi niillä muun muassa surffataan netissä, luetaan sähköpostia, käytetään sosiaalista mediaa ja katsellaan lyhyitä videoita.
Älypuhelimen käyttö on lisääntynyt valtavasti, mutta silti tietyissä tilanteissa sen käyttämistä katsotaan hieman alta kulmien. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi työpalaverit ja ruokailut, joiden aikana moni yleisestä suhtautumisesta huolimatta kirjoittelee viestejä tai esimerkiksi lukee uutisia.
Tutkimuksessa älypuhelimen käyttäjät jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, miten monipuolisesti he laitteitaan käyttävät. Alla olevasta kuvasta selviää, miten myöhäiset omaksujat, keskivertokäyttäjät ja edelläkävijät eroavat toisistaan.
Tutkimuksessa selvitettiin myös, mihin aikaan päivästä ihmisten mielestä on sovelista olla yhteydessä ihmisiin erilaisilla asioilla. Nuoret osoittautuivat tässä suhteessa muita työikäisiä joustavammiksi.
Yleisesti vastanneiden mukaan ensimmäiset työhön liittyvät sähköpostit on soveliasta lähettää jo aamutuimaan, mutta työpuheluiden soittaminen on hyväksyttävää vasta yhdeksän aikaan aamulla. Ystäville on soveliasta soitella aamuisin vasta yhdeksän jälkeen.
Alle 25-vuotiaista neljännes oli kuitenkin sitä mieltä, että ystäville voi lähetellä viestejä jo ennen aamukuutta, eli käytännössä mihin aikaan päivästä tahansa. 41–65-vuotiaista viestin lähettäisi samaan aikaan vain noin joka kymmenes.
Myös sukupuolten välillä havaittiin eroja. Tyypillisin älypuhelimen tehokäyttäjä on nuori mies, mutta naiset ovat ottaneet aktiivisuudessa selkeästi miehiä kiinni. Sosiaalisen median ja pikaviestien käytössä naiset ovat jo ohittaneet miehet, minkä lisäksi heidän odotetaan menevän vuoden sisällä ohi myös juna-, lento- ja bussilippujen ostossa puhelimella.
Tutkimuksen tulokset löytyvät kokonaisuudessaan täältä.