Mitä iPhone 5s:n 64-bittinen suoritin tarkoittaa?

Manu Pitkänen
11. syyskuuta, 2013 11:42

Apple esitteli eilen iPhone 5s:n, jossa käytettävän A7-piirin on sanottu olevan maailman ensimmäinen 64-bittinen älypuhelinsuoritin. ARMv8-arkkitehtuuriin ansiosta yhteensopivuus nykyisiin 32-bittisiin ohjelmiin on kuitenkin säilytetty. Applen julkistus laukaisi nopeasti viime vuosikymmenen alusta tutun väittelyn 64-bittisen arkkitehtuuriin eduista 32-bittiseen nähden.
64- ja 32-bittisen suorittimen ero on yksinkertaistettuna siinä, että ensinnä mainitussa käytetään 64-bittisiä rekistereitä ja jälkimmäisessä 32-bittisiä rekistereitä. Nämä rekisterit ovat muistihierarkian huipulla, eli toisin sanoen tiedon luku sieltä on kaikista nopeinta. 64-bittiseen rekisteriin voidaan tallentaa 64 bittiä, siitä nimitys tulee. Arkkitehtuurista saadaan suurimmat hyödyt silloin kuin suoritettavana on paljon muistia vieviä tehtäviä. Tästä syystä 64-bittisen arkkitehtuurin edut tulevat parhaiten esiin palvelimissa.

Tavalliselle sukankuluttajalle 32- ja 64-bittisten arkkitehtuurien ero näkyy käytännössä siinä, että 32-bittisessä järjestelmässä keskusmuistin teoreettinen maksimimäärä on neljä gigatavua ja 64-bittisessä moninkertaisesti enemmän.
Mobiililaitteissa suoritettavat tehtävät eivät yleensä kuluta kovin paljoa muistia, jolloin laitteeseen asennettavan muistin määrä kannattaa pitää mahdollisimman alhaisena. Suorituskykyero 32- ja 64-bittisten arkkitehtuurien välillä jäänee käytännöntilanteissa melko pieniksi, mutta intensiivisissä ohjelmissa (esimerkiksi peleissä) 64-bittisyydestä voi olla etua.

Applen tapauksessa 64-bittisyyteen siirtyminen saattoi olla lähinnä markkinointikikka – aivan kuten kahdeksanytiminen Exynos-prosessori Galaxy S4:ssä. Kyseessä on hyvin perustavaa laatua oleva uudistus, joka koskee Applen lisäksi myös iOS-ohjelmien kehittäjiä hyvin läheisesti. Jos Apple olisi tosissaan lähtenyt puskemaan 64-bittisyyttä mobiililaitteisiinsa, olisi asia varmasti nostettu esiin jo WWDC-kehittäjätapahtumassa. Nyt asiasta kerrottiin kuluttajille suunnatussa julkistustilaisuudessa. IPhone 5s on näin ollen vain lähtölaukaus iOS-ekosysteemin perustan uusimiselle – vielä siitä ei välttämättä kannata innostua.

Tietokoneissa siirtymä 64-bittisiin järjestelmiin alkoi jo viime vuosikymmenen puolelta ja muutokset ovat olleet hitaita. Applen tapauksessakin kyse on myös usean vuoden projektista, mutta sillä on avaimet hoitaa siirtymä paljon nopeammin: se kehittää iOS-laitteiden käyttöjärjestelmän ja mikroprosessorit. Ainoa Applen ulkopuolella oleva muuttuja on sovelluskehittäjät, joiden pitää ohjelmoida applikaationsa 64-bittisiksi versioiksi. Todellinen siirtymä alkanee vasta sitten kun kaikista iOS-laitteista löytyy 64-bittinen suoritin. Tällä hetkellä laitemalleja on vain yksi kappale.

On mielenkiintoista nähdä mitä Androidin mahdollinen siirtyminen 64-bittiseen aikaan tarkoittaa. Lisääntyykö ekosysteemin fragmentoituminen entisestään?

Lue myös nämä
Tägit
Apple iOS Apple iPhone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.