Manu Pitkänen
5. syyskuuta, 2013 11:43
All Things D ja New York Times ovat julkaisseet Nokian ja Microsoftin lähellä oleviin lähteisiin perustuen tarinan siitä, miten Microsoft lopulta päätyi ostamaan Nokian Devices & Services -yksikön.
Neuvottelut jotka lopulta johtivat Nokian matkapuhelintoimintojen myymiseen Microsoftille, alkoivat käytännössä tammikuun lopulla Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmerin soitettua Nokian hallituksen puheenjohtajalle, Risto Siilasmaalle.
Ballmer kysyi Siilasmaalta vain viitisen minuuttia kestäneessä puhelussa, että voisivatko miehet tavata. Siilasmaa suostui tapaamiseen, joka pidettiin Mobile World Congress -messujen yhteydessä Rey Juan Carlos -hotellilla Barcelonassa. Vahvasta yhteistyöstä huolimatta Nokia ja Microsoft eivät onnistuneet saamaan tarpeeksi suurta jalansijaan älypuhelinmarkkinoilla. Ballmerin ja Siilasmaan tapaamisen tarkoituksena oli pohtia syitä ja ratkaisuja tilanteeseen. Noin tunnin kestäneessä tapaamisessa mietittiin niin pieniä korjauksia nykyiseen yhteistyöhön kuin paljon suurempiakin muutoksia.
Tapaamisen jälkeen molemmat yhtiöt alkoivat tutkia millaisia vaihtoehtoja niillä on jatkaa eteenpäin. Nokiallakin oli pöydällä sellaisia vaihtoehtoja, joissa Microsoft ei ollut mukana. Seuraavina kuukausina yhtiöt neuvottelivat useaan otteeseen. Meneillään ollutta neuvottelumaratonia alettiin kutsua nimellä Project Gold Medal – Nokia oli Paavo Nurmi ja Microsoft Edwin Moses.
Kauppaneuvotteluiden yksi tärkeä päivämäärä on 22. huhtikuuta, jolloin Nokian ja Microsoftin neuvotteluryhmät tapasivat Nokian käyttämän Skadden Arps Slate Meagher & Flom -asianajotoimiston tiloissa New Yorkissa. Nokiaa oli edustamassa Siilasmaan lisäksi Stephen Elop, Nokian lakiasiainjohtaja Louise Pentland sekä Nokian talousjohtaja Timo Ihamuotila. Microsoftin puolella neuvotteluita käytiin Steve Ballmerin, Windows Phone -johtaja Terry Myersonin, talousjohtaja Peter Kleinin ja lakiasiainjohtaja Brad Smithin voimin.
Nokia ja Microsoft olivat näkemyksissään niin kaukana toisistaan, että kauppa vaikutti keväällä hyvin epätodennäköiseltä. Uusia neuvotteluita ei pitänyt enää järjestää, mutta Siilasmaa tuli ilmeisesti katumapäälle ja otti jo seuraavana päivänä yhteyden Microsoftiin. Useiden konferenssipuheluiden jälkeen osapuolet tapasivat toisensa uudelleen toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa tapaamispaikka oli Microsoftin käyttämän asianajotoimiston (Simpson, Thacher & Bartlett) tilat Lontoossa.
Lontoon neuvotteluiden aikana Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer kompastui epähuomiossaan kahvipöytään ja sai haavan otsaansa. Nokian neuvotteluryhmä luuli aluksi, että käytävillä kajahtanut kova huuto johtui jostakin heidän ehdotuksesta, josta Ballmer ei pitänyt lainkaan. Ensihoidon jälkeen kun tilanne rauhoittui, neuvotteluita jatkettiin.
Neuvotteluiden yhdeksi solmukohdaksi osoittautui Nokian karttabisnes, jonka molemmat osapuolet halusivat. Microsoft olisi halunnut ostaa sen, mutta Nokia ei ollut valmis myymään. Tätä ongelmaa ratkottiin 14. kesäkuuta Kirkkonummella sijaitsevassa Båtvikin kartanossa, jonka Nokia omistaa. Sopimukseen ei päästy, mutta neuvotteluita päätettiin jatkaa.
Seuraavat viikot olivat neuvotteluiden suhteen hieman hiljaisempia, koska molemmilla yhtiöillä oli kädet täynnä muita töitä. Microsoft valmisteli uutta strategiaa ja organisaatiomuutosta. Sen piti järjestää myös vuosittainen MGX-tilaisuus (Microsoft Global Exchange). Nokiaa työllisti Siemensin osuuden osto NSN-verkkolaiteyhtiöstä.
Heinäkuun lopulla osapuolet tapasivat New Yorkissa ja keksivät ratkaisun karttakysymykseen. Nokia pysyisi sen omistajana, mutta Microsoftille annettaisiin samanlaiset mahdollisuudet muokata karttapalveluita kuin mitä Nokiallakin on.
Elokuun aikana yhtiöiden välillä käytiin päivittäin keskusteluja ja asianajajat sorvasivat kauppasopimusta kuntoon. Samaan aikaan pinnan alla kyti toinen suurempi muutos Microsoftissa: toimitusjohtaja Steve Ballmer oli jäämässä eläkkeelle. Ballmer soitti ennen tiedon julkituloa Siilasmaalle sekä Elopille.
Kauppa Nokian ja Microsoftin välillä julkistettiin 3. syyskuuta.