Matti Robinson
10. heinäkuuta, 2013 12:29
Puhelinvertailun testiin saapui huomenna Suomessa myyntiin saapuva Nokia Lumia 520. Älypuhelinten edullisimpaan kastiin kuuluvan laitteen myyntivolyymit voivat hinnan perusteella nousta erittäin korkeiksi, mutta onko tässä Lumiassa todella älypuhelinainesta?
Lumia-perheen nuorimmainen, Lumia 520 on mielenkiintoinen laite, jota täytyy käsitellä hintaan suhteutettuna. Älypuhelinkategorian huippumalleissa hintaeroilla ei ole useimmiten juurikaan väliä, mutta 135 euron Lumian kohdalla hinta on painettu niin alas, että voiko sillä saada samankaltaista älypuhelinkokemusta kuin vaikkapa kolmen, neljän tai viiden sadan euron puhelimesta?
Tarkastelemme artikkelissa Lumia 520:n rakennetta ja laatuvaikutelmaa, ominaisuuksia ja niiden puutteita sekä suorituskykyä.
Lumia 520:sta löytyy 4 tuuman WVGA-resoluution (800x480) kosketusnäyttö, joka on toteutettu IPS LCD -tekniikalla. Se mahdollistaa esimerkiksi lippulaiva 920:n tavoin käytön hanskat kädessä tai vaikkapa avaimella.
Suorittimena on muistakin edullisemmista Lumia-malleista tuttu kaksiytiminen gigahertsin suoritin, jota avustaa 512 megatavua RAM-muistia. Tallennustilaa löytyy 8 gigatavun verran ja sitä on mahdollista kasvattaa microSD-muistikortilla.
Langattomat yhteydet onnistuvat Bluetoothilla, Wi-Fillä tai neljällä eri 2G- ja 3G-taajuudella, joiden maksiminopeus yltää 21 megabittiin.
Kamera on 5 megapikselinen ja kuvaa 720p-resoluution teräväpiirtovideota. Etukameraa Lumia 520:ssa ei ole.
Laitteen akkukapasiteetti on 1430 milliampeerituntia, joka ei numerona ole kummoinen, mutta tavanomainen ottaen huomioon vähävirtaisen raudan. Puheaikaa akulle annetaan liki 15 tuntia ja valmiusaikaa noin 360 tuntia.
Raudan osalta ollaan hintatasoon nähden erittäin kilpailukykyisellä tasolla. Vastaavan hintaiset Android-puhelimet ovat varustettu tavallisesti samankaltaisella tekniikalla.
Lumia 520:n merkittävin muotoilullinen aspekti on vaihdettavat takakuoret, jonka siivellä tulee myös vaihdettava akku. Jämäkät kuoret on helppo vaihtaa ja siten ilmettä saa vaihdettua, mikäli sellaiseen on halua.
Laite on nykyisessä älypuhelinkatraassa pienikokoinen. Leveyttä on 6,4 senttiä, korkeutta noin 12 senttiä ja paksuutta 9,9 milliä, joka tarkoittaa että laite on saman paksuinen kuin Lumia 820. Laite sujahtaa taskuun helposti ja on miellyttävä käyttää yhdellä kädellä. Aivan ohuimmasta päästä se ei ole, mutta esimerkiksi ohuempi kuin samanhintainen Android-puhelin Galaxy Trend.
Laitteen oikealta sivustalta löytyy Windows Phone -puhelimista tutut napit eli äänenvoimakkuuden säätimet ja kaksitoiminen kamerapainike. Alaosaan on sijoitettu microUSB-liitin ja ylhäältä löytyy 3,5mm kuulokeliitin.
Pyöreähkö takakannen profiili tarkoittaa että laite soveltuu hyvin kämmeneen ja sitä onkin helppo ja mukava pitää kädessä. Ainakin osa kuorista vaikuttaa hieman liukkailta, mutta parin viikon aikana laitetta ei tullut pudotettua kertaakaan.
Vaihtokuorista johtuen joissain yksilöissä on ollut ongelmia esimerkiksi kamerapainikkeen herkkyyden kanssa, mutta tällaista ei havaittu testaamassamme yksilössä.
Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä Lumia 520:ssä eivät eroa käytännössä lainkaan arvokkaammista Windows Phone -puhelimista, joten puhelimen kohdalla voidaan hyvällä omallatunnolla puhua älypuhelimesta.
On myöskin mukava nähdä, että käyttöjärjestelmää pyöritetään edullisemmalla raudalla edelleen malliikkaasti, kuten oli asian laita Windows Phone 7 -puhelimissakin. 512 megatavua RAM-muistia näyttää riittävän varsin pitkälle myös WP8-käyttöjärjestelmässä.
Jotain omituisuuksia testin aikana kuitenkin havaittiin. Sovellusten avaaminen tai sulkeminen joissain tapauksissa vei useamman sekunnin, joka saattaa johtua liiaksi kuormittuneesta RAM-muistista. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut usein, joten se ei jäänyt liiaksi vaivaamaan.
RAM-muistin puutteen suurempi ongelma on sovellusten rajoittaminen. Sovelluskaupan tarjonta on hieman isommalla muistilla varustettuja WP-sisaria pienempi. Esimerkiksi Temple Run -pelin lataaminen ei onnistu kaupasta tavanomaisin keinoin. Välityspalvelimen avulla kikkaileminen mahdollistaa tosin tämänkin pelin asentamisen, mutta siinä joutuu tekemään pientä säätöä.
Laite on varustettu Nokian tutuilla paikkasovelluksilla (HERE Drive, Maps ja Transit) sekä Nokia TV- ja Nokia Musiikki -sovelluksilla.
Lumia 520:n kamera on varustettu viiden megapikselin kennolla ja automaattitarkennuksella. Siinä kaikki mitä tämä Lumia pitää sisällään kameran osalta. Ei Carl Zeiss Tessar -linssiä, ei kuvausvaloa, ei etukameraa, eikä tietystikään kuvanvakaajaa tai muita hienouksia. Videokuvaus rajoittuu 720p-resoluutioon.
Jossainhan laitteessa on pakko säästää, kun hinta poljetaan parhaimmillaan 135 euron luokkaan. Kamerassa se näkyy. Kuvat ovat nykypuhelimelle vaatimattomia ja kuvausvalon puute turhauttaa paikoittain.
Harmi on myös, että Microsoftin nykyisin omistaman Skypen videopuhelut jäävät Lumia 520:lla tekemättä, koska etukameraa ei ole.
Mikäli posiitiivisia puolia haluaa hakemalla hakea, on kiva, että linssisovellukset toimivat myös tässä edullisemmassa mallissa. Linssit, kuten Cinemagraph saavat kamerasta tehtyä edes hieman käyttökelvollisemman.
Heti alkuun on tehtävä selväksi, että 135 eurolla ei saa älypuhelinta, jonka toiminnallisuudet ovat samalla tasolla kuin Lumia 920:ssa tai Galaxy S4:ssä. Tälläkin kertaa joutuu kärsimään erityisesti kameran ja näytön osalta.
Ja näin se useimmiten on myös Androidilla, sillä juuri kamera ja näyttö ovat älypuhelinten kalleimpia osia.
Yksi ero halpislaitteiden osalta näiden kahden alustan välillä kuitenkin löytyy. Se on nimittäin suorittimet sisältävä järjestelmäpiiri. Eikä varsinaisesti itse asiassa järjestelmäpiirikään, sillä Lumia 520 on varustettu samalla tai samankaltaisella piirillä kuin suuri osa edullisista Android-laitteista.
Kyse on nimittäin siitä, ettei Lumia 520:ssä huomaa, että järjestelmäpiiristä ja suorittimesta on säästetty. Ja se tekee yllättävän paljon käyttökokemuksessa. Kameran heikko suorittaminen ja kehno resoluutio ovat asioita, joita olettaakin tällaisesta laitteesta. Sen sijaan käyttöliittymän sulava toiminta on jotain mitä on ainakin tähän asti voinut pitää pitkälti premium-ominaisuutena.
Vielä kun koko neljän tuuman näytöllä ja muotoilu pirteillä kuorilla on onnistunutta, voidaan helposti sanoa, että kyseessä on tavanomaista parempi edullinen älypuhelin. Hintaluokassaan loistava.