Panu Roivas
15. tammikuuta, 2013 15:33
Japanissa vieraillessa ei jää epäilyksen varaa siitä etteikö maa olisi edelleen kännykkäkulttuurin ykkösmaa huolimatta älypuhelinten esiinmarssista. Yhtä asiaa uudet älypuhelimet eivät ole kuitenkaan ilmeisesti vielä onnistuneet sisällyttämään - salasuhteiden pitämistä salassa.
Japanilainen bloggeri Bakanabe kertoo blogissaan pelimieselämästään, mihin kuuluu oleellisena osana puhelimen "viattomuus", eli toisin sanoen naisystävien kolutessa puhelinta salaa läpi sieltä ei saisi löytyä mitään raskauttavaa todistusaineistoa muista suhteista. "Ideana on antaa vaikutelma siitä ettei sinulla ole mitään syytä lukita puhelintasi."
Suosituimpana mallina on pidetty Fujitsun vanhoja simpukkamallin F-sarjan puhelimia jotka sisältävät halutut yksityisyysominaisuudet, jotka piilottavat puheluita, sähköposteja ja tekstiviestejä huomaamattomasti. Jos valituilta numeroilta on tullut viesti, ainoa merkki tästä on lähes huomaamaton muutos esimerkiksi akkumittarin muodossa tai sävyssä.
Ongelmaksi on muodostunut kyseisillä ominaisuuksilla varustettujen puhelinten ikä. Vaikka Fujitsu tarjoaakin edelleen paljon turvallisuusominaisuuksia puhelimissaan, ei tämänkaltaista huomaamatonta suojausta ole vielä syystä tai toisesta lisätty älypuhelinmalleihin. Bakanaben mukaan uusien älypuhelinmallien yksityisyysasetukset ovat "täysin hyödyttömiä".
Muun muassa Androidille löytyy kuitenkin jo sovellus nimeltä CATE, Call and Text Eraser, joka tuo samankaltaiset piilotusominaisuudet Android-pohjaisiin älyluureihin. Kyseistä sovellusta on ladattu jo yli 10 000 kertaa, ja iPhone-versio on kuulemma tulossa lähiaikoina.