Teemu Laitila
14. syyskuuta, 2012 15:54
Kiinalaiset verkko- ja mobiililaitevalmistajat kiistävät asentaneensa tuotteisiinsa niin kutsuttuja takaovia Kiinan hallituksen käskystä. Yhdysvaltain markkinoille pyrkiviä kiinalaisvalmistajia on syytetty Yhdysvalloissa teollisuusvakoilusta. Esimerkiksi ZTE:n puhelimista löydettiin viime keväänä haavoittuvuus, jonka avulla kuka tahansa sai helposti root-oikeudet laitteeseen.
Puhelinten lisäksi ZTE ja Huawei valmistavat matkapuhelinverkkojen laitteistoa. Molempien yhtiöiden johtohenkilöitä oli kutsuttu edustajainhuoneen kuulemiseen vastaamaan yhtiöitä vastaan esitettyihin syytteisiin. Molemmat yhtiöt vakuuttivat edustajille, että yhtiöt eivät aio vaarantaa kaupallista menestystään Yhdysvaltain markkinoilla minkään kolmannen osapuolen tai hallituksen hyväksi.
ZTE:n Pohjois-Amerina ja Euroopan toimintojen johtajan mukaan löytyneet ongelmat eivät ole tahallaan aiheutettuja. "Nämä takaoviksi kutsutut ominaisuudet ovat itseasiassa normaaleja ohjelmistobugeja", ZTE:n Zhu Jinyun vakuutti.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitean jäsenet olivat pyytäneet kiinalaisyhtiöitä kertomaan tarkemmin esimerkiksi yhtiöiden sisäisistä järjestelyistä sekä Yhdysvalloissa käytetyistä hinnoittelurakenteista. Yhtiöt ova olleet haluttomia vastaamaan kysymyksiin, mikä komitean jäsenten mukaan herättää entistä enemmän epäilyksiä. Kiinalaisten mukaan taas kysymyksessä ovat tiedot, joita "mikään järkevä yhtiö, ulkomainen tai kotimainen, ei suostuisi paljastamaan vapaaehtoisesti".
Huawei on maailman toisiksi suurin ja ZTE viidenneksi suurin verkkolaitteiden valmistaja. Verkkolaitevalmistajista isoin on ruotsalainen Ericsson.