Teemu Laitila
11. heinäkuuta, 2012 19:42
Puhelinvertailun testiin saapui tällä kertaa Nokian Lumia-malliston lippulaiva Lumia 900.
Lumia 900 saapui myyntiin Yhdysvalloissa jo kuluvan vuoden maaliskussa ja myöhemmin keväällä laite saapui myös Euroopan ja Suomen markkinoille. Alkuperäisen julkaisun jälkeisissä arvosteluissa Lumia 900:n julkaisua pidettiin kohtalon hetkenä niin uutta Amerikan-valloitusta yrittävälle Nokialle kuin koko Windows Phone -alustalle. Vaihtelevista arvosteluista huolimatta laite on myynyt Yhdysvalloissa kohtuullisesti, vaikka Nokia ei tapansa mukaan julkaise tarkempia lukuja.
Lumia 900:n kansainvälinen versio eroaa amerikkalaisesta vain siltä osin, että se ei tue LTE-yhteyksiä, joiden kattavuus Suomessakin on vielä erittäin rajallista. Ulkonäöltään Lumia 900 noudattaa jo Nokian N9:n mukana lanseerattua muotoilua, johon perustuu myös Nokian ensimmäinen Windows Phone -malli Lumia 800. Miten Lumia 900 sitten eroaa Puhelinvertailun jo aiemmin testaamasta Lumia 800 -mallista? Tutustutaan laitteeseen tarkemmin.
Isomman näytön mukana puhelimelle on kertynyt 18g enemmän painoa, mikä tarkoittaa, että 160 gramman kokonaispainollaan Lumia 900 on selvästi kokoluokkansa raskaimmasta päästä. Puhelin ei näytä erityisen sirolta eikä se sitä myöskään ole. Sen mitat ovat 116,5 x 61,2 x 12,1 eli se on useita millejä paksumpi kuin monet vastaavat puhelimet. Toisaalta tukeva polykarbonaattikuori tekee puhelimesta kestävän oloisen ja jämäkän pidellä, eikä se vaikuta hajoavan ensimmäisestä putouksesta (ei kuitenkaan testattu).
Vasemmassa kyljessä ei ole nappuloita laisinkaan, alareunassa on kaiuttimen ritilä ja yläreunasta löytyy USB-liitäntä, kuulokeliitäntä sekä pieni reikä, josta vääntämällä saa ulos micro-SIM-kortin kelkan. Kangottamiseen perustuva mekanismi ei ole hienostuneimmasta päästä ja reikä kuluukin ikävän näköiseksi kohtuullisen nopeasti. Yläreunassa on lisäksi erillinen mikrofoni melunvaimennusta varten. Takapuolelta löytyy kahdella LED-valolla varustettu kamera, joka on upotettu kromiseen kaistaleeseen takakannen yläosaan. Vaikka kiiltävä reunusta on nätin näköinen, se kerää naarmuja erittäin tehokkaasti ja käyttöömme annettu testikappale oli jo ilmeisesti kiertänyt muuallakin, sillä naarmut olivat näkyvissä jo paketista otettaessa.
Lumia 900:n näyttö on kooltaan 4,3 tuumaa eli 0,6 tuumaa isompi kuin Lumia 800:n näyttö. Silti käyttöjärjestelmän rajoituksista johtuen resoluutio on edelleen sama 800 x 480 pikseliä. Näyttötekniikka on Super AMOLED+ eli paneelin alipikselit on järjestetty RGB-matriisiin. Näyttö on erittäin laadukas ja heijastuksia vähentävä ClearBlack-tekniikka takaa kohtalaisen näkyvyyden myös kirkkaassa auringonvalossa. Etupuolen kapasitiiviset näppäimet vuotavat valoa näytön alareunaan, mutta ilmiö näkyy vain harvoissa tilanteissa eikä siitä käytännössä ole varsinaista haittaa.
Vaikka näytön resoluutio saisi tietysti olla isompi, ei Lumia 900 jää jälkeen esimerkiksi samaan kokoluokkaan sijoittuvalle Galaxy S II -mallille. Yksi aiempien Lumia-puhelinten suurimmista ongelmista on omasta mielestäni ollut liian pieni näyttö, jonka Lumia 900 mainiosti korjaa. Isompiin näyttöihin tottuneelle vaihto pienempään on harvoin vaihtoehto ja Lumia 900:n 4,3 tuumaa on kohtuullisen optimaalinen kokoluokka.
Lumia 900 tukee neljää GSM-taajuutta (850/900/1800/1900) ja neljää 3G-taajuutta (850/900/1900/2100) sekä joidenkin operaattoreiden 4G:näkin mainostamaa DC-HSPA-tekniikkaa, jolla saavutetaan teoriassa enimmillään jopa 42 megabitin tiedonsiirtonopeus verkosta laitteelle päin. Lisäksi laitteesta löytyy perinteiset WiFi (b/g/n), Bluetooth 2.1 (A2DP, EDR) ja paikannus, joka tukee GPS- ja GLONASS-järjestelmiä.
Vaikka pelkästään speksilistaa tuijottamalla Lumia 900 näyttää suorastaan vaatimattomalta tämän päivän neliydinprosessoreilla varustettujen huippupuhelinten rinnalla, Windows Phone -järjestelmälle tehoa on riittämiin. Nettisivut latautuvat sujuvasti, karttasovelluksen zoomaus ei pätki ja sovellustenkaan käynnistymistä odotellessa ei ehdi vielä tylsistyä.
Tässä testissä ei ole tarkoitus käydä läpi Windows Phone -järjestelmän käyttöliittymää, vaan luoda yleiskatsaus Lumia 900:n ominaisuuksiin. Tarkempi esittely Windows Phone -järjestelmästä löytyy esimerkiksi aiemmasta Lumia 800 -artikkelista. Lumia 900 perustuu Windows Phone -järjestelmän 7.5 Tango -versioon ja testilaitteen tarkka ohjelmistoversio on 7.10.8779.8, joka on uudempi kuin alunperin myyntiin tulleissa laitteissa. Tango-version myötä Lumia 900 tukee nettiyhteyden jakamista, joka on yksi aiemman Mango-version suurimpia puutteita.
Pitkän Android-kokemuksen jälkeen pidän WP:n käyttöliittymästä, joka on mielestäni sulava käyttää ja sen ulkoasussa sekä käyttölogiikassa on löydetty tuore näkökulma ja vaihtoehto nykyisille ikoneihin ja kotiruutuihin perustuville käyttöliittymille. Windows Phonea on aiemmissa arvioissa moitittu esimerkiksi siitä, että tekstin väljä sijoittelu ruudulle hukkaa holtittomasti tilaa. Omasta mielestäni Windows Phone on kuitenkin isoine teksteineen sopivan väljä ja helppolukuinen.
Sulavan käyttöliittymän lisäksi yksi Windows Phonen parhaista ominaisuuksista on sen integraatio sosiaalisiin verkostoihin ja muihin nettipalveluihin. Twitteriä ja Facebookia käyttääkseen ei tarvitse välttämättä asentaa erillisiä sovelluksia, vaan eri palveluiden sisällöt löytyvät samasta paikasta kotiruudun People-välilehden alta. Lisäksi yksittäisten käyttäjien tiedot löytyvät helposti samasta paikasta kuin muutkin yhteystiedot. Myös sähköpostien (muidenkin kuin Hotmailin tai Exchangen) käyttö on vaivatonta ja sähköpostiohjelma on näppärä käyttää. Googlen palveluista käyttöön saa myös kalenterin, joka integroituu kätevästi järjestelmään.
Kaikista hyvistä oivalluksista ja toiminnoista huolimatta Windows Phonesta tulee mieleen, että yritys on hyvä, mutta toteutus ontuu. Ärsyttävimpiä ongelmia on epäluotettavasti toimiva moniajo, joka akun- ja muistinsäästöinnoissaan ei osaa pitää sovelluksia käynnissä taustalla. Osa sovelluksista toimii, mutta toisaalta taas sovellukset kuten SSH-asiakasohjelma eivät välttämättä osaa pitää yhteyttä auki, jos haluaa välissä tehdä jotain muuta. Koska ongelma on vaihteleva, kyseessä saattaa olla myös huono toteutus sovelluksissa.
Vaikka Windows Phone toimii sulavasti ja käyttöliittymä on elegantin yksinkertainen, vanha Android-käyttäjä kuitenkin kaipaa välillä laajempia säätömahdollisuuksia. Esimerkiksi WP:n näppäimistö ei tahdo millään osua omien sormieni alle eikä ennustavan tekstinsyötön onnistumisissa aina ole hurraamista. Siksi hermojen lepuuttamiseksi on aina välillä vaihdettava Androidiin, jotta voi käyttää hetken aikaa mainiota SwiftKey-näppäimistöä. Toinen säätömahdollisuutta kaipaava ominaisuus on ehdottomasti kiinteä hakunappula, joka epäloogisesti käynnistää sovelluksesta välittämättä aina Bing-nettihaun eikä esimerkiksi sovelluksen sisäistä hakua. Myös Bingin korvaisi monesti mielellään Googlen haulla.
Nokian Lumia-puhelimista löytyvä Windows Phone -järjestelmä ei juuri eroa esimerkiksi Samsungin vastaavasta, vaan laitevalmistajat pyrkivät erottumaan joukosta mukaan paketoiduilla yksinoikeussovelluksilla. Tällä hetkellä Nokia on ainoa suuri pelkästään Windows Phone -alustaan panostanut valmistaja, joten erottautuminen onnistuu suhteellisen helposti.
Lumia-puhelinten ostajalle on tarjolla joukko Nokian itse kehittämiä sovelluksia, jotka keskittyvät paljolti paikannukseen. Vaikka Windows Phone -alustä sisältää oletuksena myös Microsoftin oman Bing Maps -sovelluksen, Nokia on korvannut sen omalla Nokia Maps -sovelluksellaan. Toinen jo aiemmin Nokian puhelimista löytynyt ominaisuus on ilmainen ääniohjaava navigointi, joka toimintojensa puolesta korvaa hyvin jopa erilliset navigaattorit. Nokia Transit taas opastaa käyttäjää joukkoliikenteen parissa ja koekäytössä sovellus havaittin erittäin käteväksi käyttää. Bussi- ja ratikka-aikataulujen esittämisen lisäksi sovellus käynnistää Nokia Mapsin opastaakseen pysäkille löytämisessä. Ikävä kyllä sovellus toimii tällä hetkellä vain Helsingissä.
Tarjontaa löytyy myös viihdepuolella. Lumia 900:n myötä lanseerattu Nokia TV näyttää suomalaisten tv-kanavien internetpalveluiden sisällön. Mukana ovat Yle Areena, MTV3:n Katsomo, Nelosen Ruutu sekä Voice ja URHO TV. Nokia TV on kätevää ajanvietettä vaikka bussissa istuessa, mutta videon katseluun pätkimättä vaaditaan jotain muuta kun hitain mahdollinen 3G-yhteys. Nokia Music puolestaan tarjoaa kattauksen musiikkia lukuisista eri genreistä jaoteltuin valmiiksi soittolistoiksi tai mixtapeiksi. Mixtapet voi myös ladata puhelimen muistiin myöhempää kuuntelua varten.
Lumia 900:n kamera tallentaa kuvat kahdeksan megapikselin tarkkuudella ja optiikka on varustettu laatua viestivällä Carl Zeiss -logolla. Lisäksi etupuolelta löytyy VGA-tarkkuudella toimiva kamera videopuhelukäyttöön.
Vaikka kyseessä on Nokian lippulaivamalli, kameran laatu ei erotu erityisesti muista huippumalleista. Lisäksi kameran käyttöliittymä tarjoaa vain välttämättömät perussäädöt eikä kamera tue esimerkiksi sarjakuvausta tai panoraamakuvia HTC:n ja Samsungin uusimpien mallien tapaan. Kuvaussovelluksen esikatselukuvassa ruudun keskellä näkyy monessa tilanteessa iso vaaleanpunainen läiskä, joka ei kuitenkaan onneksi siirry lopullisiin kuviin. Ongelma tuntuisi olevan suhteellisen yleinen, mutta läiskän koko vaihtelee.
Laatunsa puolesta kameran piirtojälki on kohtuullista, vaikka pienempiä yksityiskohtia tarkastellessa kuvanparannusalgoritmien jälki erottuukin selkeästi. Dynamiikan osalta lopputulos voisi olla parempikin, sillä jälki on paikoitellen vaihtelevaa osan kuvasta palaessa pahoin puhki ja osan jäädessä täysin pimentoon. Kuten puhelinten kameroilla yleensä, hämäräkuvaus aiheuttaa nopeasti sietämättömän paljon kohinaa. Kaikesta huolimatta Lumia 900:n kamera ei silti varmasti tuota pettymystä, jos kameraa tarvitsee lähinnä satunnaisten tilannekuvien näpsimiseen eikä tuotoksista ole tarkoitus kehittää tauluja kodin seinälle.
Kaksi täysikokoista yksityiskohtaa esimerkkikuvista:
Jos Lumia 800 ja Windows Phone on vaikuttanut kiinnostavalta, mutta nykymittapuulla pikkuruinen näyttö arveluttaa, Lumia 900 korjaa tilanteen. Käytännöllisesti katsoen Lumia 900 on vain suurempi versio Nokian ensimmäisestä Lumia-mallista. Suuremman ruudun mukana tulee tietysti lisäpainoa ja kokoa, mutta niiden kanssa kyllä oppii elämään. Vaikka laite on hyvän näköinen, ei sen aikanaan täysin uudentyyppinen muotoilu enää herätä yhtä suuria intohimoja.
Lumia 900 on yleisesti ottaen tasapainoinen kokonaisuus, jossa kritisoitavaa löytyy lähinnä järjestelmän rajoituksista. Käyttöjärjestelmään myös liittyy laitteen suurin ongelma, joka saattaa rajoittaa sen menekkiä. Ongelma ei kuitenkaan ole laitteen nykyinen käyttöjärjestelmä itsessään, vaan Microsoftin ja Nokian kesäkuussa vahvistama tieto siitä, että nykyiset Windows Phone -laitteet eivät tule saamaan joskus loppuvuodesta julkaistavaa Windows Phone 8 -järjestelmää. WP8-päivityksen sijaan Lumioille on luvattu Windows Phone 7.8 -numerolla varustettu päivitys, joka tuo mukanaan ainakin osan uuden järjestelmän ominaisuuksista, joista näkyvin on ehdottomasti uusi kustomoitava kotiruutu. Silti nykyisen sukupolven laitteet eivät välttämättä pyöritä kaikkia erityisesti uudelle järjestelmälle suunniteltuja sovelluksia, mikä saattaa kahden vuoden kytkysopimuksen aikana muodostua ongelmaksi.
Jos tyytyy luvattuun WP7.8-päivitykseen, Lumia 900 on todennäköisesti tämän hetken paras Windows Phone -laite (mikä ei vielä ole paljon ottaen huomioon kilpailun) ja myös sovellusvalikoima alkaa olla suhteellisen hyvällä tasolla. Silti runsaan 500 euron hintaluokka tuntuu piirun verran korkealta puhelimen ominaisuuksiin ja tulevaisuudennäkymiin verrattuna.
Edit: Korjattu tieto mahdollisuudesta ladata musiikkilistoja myös puhelimen muistiin.