Teemu Laitila
24. huhtikuuta, 2012 12:34
Android on käyttöjärjestelmänä lähes surullisenkuuluisa lukuisista eri versioista, joita markkinoilla löytyy samanaikaisesti. Applen iOS-järjestelmän yhteydessä fragmentaatiosta eli sirpaloitumisesta ei juuri kuule puhuttavan, vaikka eri järjestelmiä löytyy myös iOS-laitteista. Graafikko ja teollinen suunnittelija Chris Sauve rakensi kattavan taulukkopaketin vertaillakseen järjestelmien sirpaloitumisen astetta.
Sauven grafiikat perustuvat 50 eri sovelluskehittäjältä saatuihin tilastotietoihin eri iOS-versioiden yleisyydestä ja niissä otetaan huomioon versiot iOS 3.0 -järjestelmästä alkaen.
Ensimmäisessä kuvassa on esitetty eri iOS-versioiden nykyiset markkinaosuudet. Kuvan perusteella 5.x-versio löytyy runsaasta 75 prosentista laitteista ja loput käyttävät suurelta osin 4.x-version käyttöjärjestelmää.
Androidin kohdalla käyttäjien suurin valituksen kohde ovat yleensä laitevalmistajat, joilla kestää kohtuuttoman kauan tuoda tuorein Android-versio laitteisiinsa, jos sitä yleensä edes tapahtuu. Applen kohdalla ongelmaa ei pääse syntymään, sillä laitteet ovat yhden valmistajan vastuulla. Alla olevassa taulukossa on esitetty eri versioiden yleistymisen nopeus niiden julkaisun jälkeen.
Mielenkiintoisin taulukoista on kuitenkin yleistymisnopeutta kuvaava taulukko, johon on merkitty myös Sauven aiemmasta vastavasta artikkelista peräisin oleva data Androidin eri versioiden kehityksestä. Taulukon perusteella iOS 5.x oli asennettu 75 prosenttiin kaikista laitteista samassa ajassa, jossa Android 2.3 eli Gingerbread saapui vain neljälle prosentilla Android-käyttäjistä. Vaikka kuvaajassa ei olekaan merkittynä Androidin uusinta 4.x-versiota eli Ice Cream Sandwichiä, tilanne näyttäisi vieläkin surullisemmalta. Android 4.0.3 löytyy Googlen omien tilastojen mukaan vasta 2,4 prosentista Android-laitteita.
Järjestelmien erilaisista lähtökohdista johtuen vertailu ei tietenkään voi olla täysin reilu. Android-valmistajat eivät voi käytännössä millään yltää Applen vauhtiin, sillä Google julkaisee uusien järjestelmien lähdekoodin myös kumppaneilleen vasta järjestelmän virallisen julkaisun yhteydessä, jolloin valmistajat pääsevät aloittamaan työn omien laitteidensa päivittämiseksi. Toisaalta kuvaajat eivät myöskään anna täysin totuudenmukaista kuvaa Applen iOS-järjestelmien yhtenäisyydestä. Vaikka uusin iOS löytyy suurimmasta osasta laitteita, erilaisista rajoituksista johtuen laitteiden ominaisuudet eivät ole täysin vertailukelpoisia, vaan vanhemmille laitteille on päivitysten mukana tuotu vain osia uusimpien laitteiden ominaisuuksista.
Kaikesta huolimatta Googlen soisi tekevän muutoksia julkaisutapoihinsa. Lähdekoodin toimittaminen isoimmille kumppaneille jo ennen virallista julkistusta vähentäisi viivettä julkaisun ja saatavuuden välillä ja samalla vähentäisi käyttäjien turhautumista uusia ominaisuuksia odotellessa. Jos uusimpia huhupuheita on uskominen, Google julkaisee seuraavan Jelly Bean -nimisen Android-päivityksen vielä kesän mittaan, mikä ei ainakaan paranna tilannetta. Nykyisellä tahdilla julkaistut versiot karkaavat parissa vuodessa kaksinumeroisiin lukuihin, kun käytössä olevat versiot laahaavat viitosen tietämillä.