Asiantuntijat Ylelle: 4G-verkkojen aikataulu ja nopeudet liian optimistisia

Teemu Laitila
5. huhtikuuta, 2012 12:50

Asiantuntijat Ylelle: 4G-verkkojen aikataulu ja nopeudet liian optimistisia

Yle Uutisille puhuneet suomalaisten korkeakoulujen edustajat pitävät Liikenne- ja viestintäministeriön arvioita ja suunnitelmia 4G-verkkojen yleistymisestä liian optimistisina. Myös puheet jopa 50 megabitin sekuntinopeuksista saavat asiantuntijat epäileviksi.


LVM ilmoitti maaliskuun lopussa, että hallitus aikoo järjestää 800 MHz:n taajuudella toimivien 4G-verkkojen taajuuksista huutokaupan viimeistään vuoden 2013 aikana.

Ylen haastattelema Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner ei näe 4G-verkoille vielä tarvetta. Mannerin mukaan edelliset kokemukset 3G-verkon yleistymisestä viittaavat siihen, että myöskään 4G ei tule yleistymään ministeriön suunnittelemalla vauhdilla. Yleistymistä hidastaa perinteinen muna-kana-ongelma, eli päätelaitteiden puuttuessa operaattoreiden ei kannata investoida verkkoihin eikä päätelaitteille nähdä tarvetta kun verkkoja ei ole.

Mainospuheet kymmenistä megabiteistä saavat Mannerilta myös tuomion. "Kapasiteetti, mitä tukiasemasta tulee, on kuitenkin jaettu kapasiteetti. Mummo syrjässä voi yksin saada sen nopeuden. Mutta odotas, kun on sata tai tuhat käyttäjää saman tukiaseman alla", professori kommentoi Ylelle.

4G-tekniikalla eli tarkemmin ottaen LTE-tekniikkaan pohjautuvilla verkoilla on hyvien nopeuksien lisäksi haittapuolensa. Tiedonsiirtonopeuksien kasvaessa älypuhelimen tehonkulutus kasvaa samaan tahtiin, Manner selittää. Edes lupaus nopeudesta ei välttämättä siis saa käyttäjiä siirtymään LTE-tekniikkaan jo ennestään lyhyen akkukeston kustannuksella. Todennäköisempää onkin, että LTE-yhteyksiä käytetään ainakin aluksi lähinnä kannettavien tietokoneiden yhteydessä nettitikuilla ja mokkuloilla.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijaopettaja Jouni Ikonen ei usko nopeidenkaan langattomien yhteyksien korvaajan nykyisiä langallisia pistokkeisiin tulevia nettiyhteyksiä. Ikonen huomauttaa, että 4G-verkkojen mainostetut nopeudet tarkoittavat yleensä verkosta käyttäjälle saatuja nopeuksia. Pilvipalveluiden lisääntyessä käyttäjillä kasvaa tarve siirtää suurempia datamääriä myös verkkoon päin.

Asiantuntijoiden epäilyksistä huolimatta verkkojen rakentaminen ja suunnittelu on parempi aloittaa mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Kasvaneilla nopeuksilla ja suorituskyvyllä on tapana löytää käyttötarkoituksensa. Samalla kannalla on Ylen haastattelema viestintäministeri Krista Kiuru. Kiurun mukana 4G-verkkojen alullepanolla halutaan palvella kansan tarpeita ja samalla luoda teknologia-alalle uusia mahdollisuuksia yritystoiminnan kehittämiseen. "Luodaan tietoa jalostamalla sellaisia sovelluksia, appseja, joita kuluttajat joko tarvitsevat tai jotka tehdään heille tarpeellisiksi. Haetaan nousua erilaisten start-upien ja innovaatioiden kautta. Nopeat yhteydet luovat sille puitteet", Kiuru selittää Ylelle.

Lue myös nämä
Tägit
LTE LVM 4G