Mobiilivuosi 2011 pähkinänkuoressa

Matti Robinson
29. joulukuuta, 2011 17:08

Vuosi 2011 oli mobiilimaailmassa erittäin merkityksellinen monestakin syystä. Vaikka olemassa olevat älypuhelintrendit jatkoivat nousuaa, koettiin matkapuhelinvalmistajien ja käyttöjärjestelmien kehityksessä paljon uutta. Omistajasuhteet vaihtuivat, toimitusjohtajat vaihtuivat ja käyttöjärjestelmät vaihtuivat.
Teknisestikin mentiin eteenpäin. YouTuben mobiilikäytön kasvu kertoo osaltaan kasvaneesta datayhteyden tarpeesta ja sovelluskauppojen saavuttamat uudet virstanpylväät vahvistivat entisestään erityisesti Androidin ja iOS:n asemaa. Matkapuhelimissa nähtiin ensimmäistä kertaa HD-resoluution näyttö sekä ensimmäiset 3D-valmiudella varustetut laitteet. Vuosi 2011 oli kuitenkin sävytetty vielä merkittävimmillä uutisilla.

Nokian muutokset


Nokia kertoi heti helmikuussa, että yhtiö ottaa Windows Phone -käyttöjärjestelmän ensisijaiseksi älypuhelinalustaksi. Microsoftin käyttöjärjestelmää kuitenkin jouduttiin odottelemaan Nokian laitteeseen miltei vuosi, ennen kuin Nokia Lumia 800 julkistettiin. Symbianin oli tuleva hiljalleen hiipua ja panostusten laskea. Tämä realisoitui henkilökunnan vähennystarpeina ja irtisanomisina, samalla kun Symbian-kehitystä siirrettiin Accenturelle.
Vuoden aikana Symbiania kehitettiin kuitenkin jatkuvasti. Uusia puhelimia tuli useita ja ensimmäisellä puoliskolla esitellyn, pienemmän Anna-päivityksen lisäksi saatiin markkinoille merkittävämpiä Belle-puhelimiakin. Vuoden merkittävimmäksi Nokia-laitteeksi useat laskevat kuitenkin Nokia N9 -puhelimen, joka ehti myydä tänä vuonna Suomessakin hyvin.

Apple


Vaikka Applen tyyliin ovat kuuluneet useina vuosina peräkkäin kesällä järjestettävä uuden iPhonen julkistus, ei tällä kertaa vastaavasta päästy nauttimaan. Lokakuussa julkistettu iPhone 4S oli pari vuotta sitten julkistetun iPhone 3GS:n tavoin parannus edelliseen malliin, eikä huimia parannuksia esitelty. Yhtenä merkittävänä ominaisuutena kuitenkin mainittiin puhetunnistuksen mullistava Siri. Tämän vuoden merkittävimmät Apple-uutiset eivät kuitenkaan olleet iPhone 4S tai aikaisemmin julkistettu iPad 2, vaan yhtiön keulakuvan, Steve Jobsin terveysongelmat.

Steve Jobs otti sairaslomaa tammikuussa ja jäi lopullisesti pois toimitusjohtajan työstään elokuussa. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin lokakuussa Apple-ikoni menehtyi haimasyöpään.

Google ja Samsung


Vuoden 2011 voidaan sanoa kuuluneen Googlelle ja sen Androidille sekä Samsungille, joka onnistui kasvattamaan merkittävästi laitemyyntiään. Samsung Galaxy S II oli ehdottomasti yksi vuoden onnistuneimpia lanseerauksia ja vuosi kruunattiin uutta Androidia ensi kertaa esittelevällä Samsung Galaxy Nexus -huippupuhelimella.

HTC:n hiipuessa loppuvuodesta Samsungia voidaankin pitää selkeästi Android-valmistajista parhaiten onnistuneena. Android puolestaan ohitti markkinaosuudessa iOS:n ja muun muassa joulupäivien aktivoinneissa se oli Applen käyttöjärjestelmää selvästi edellä.

Patenttitaistot


Vuoden aikana yksi useimmin Puhelinvertailussakin mainittuja sanoja lienee patentti. Kiistat patenttien ja niiden käytön ympärillä ovat olleet lähes päivittäistä heinää mobiilimaailmassa. Erityisesti Applen ja Samsungin väliset taistot muistuvat mieleen, mutta ovathan mukana olleet lähes kaikki matkapuhelimiin edes etäisesti liitettävät yritykset. Ensin ampui Apple, sitten Samsung, seuraavaksi HTC, sen jälkeen taas Samsung, ja kohta mukana olivat kaikki. Kiistoja hyvin kuvaava kaavio löytyy elokuussa julkaistusta jutusta, jonka jälkeen kiemurat muuttuivat vielä monimutkaisimmiksi.

Yritysostot


Mobiilivuoden merkittävin yritysosto oli ehdottomasti Motorola Mobilityn siirtyminen Googlen omistuksiin. Toistaiseksi vielä Euroopan komission ja muiden kilpailuviranomaisten puntaroima kauppa on merkittävä erityisesti patenttiomistusten suhteen. 12,5 miljardin dollarin eli vajaan 9 miljardin euron kauppahintaan sisältyy aimo annos tärkeitä ja todennäköisesti Googlen tulevissa oikeusjutuissa tarvitsemia patentteja.

Muita kauppoja hierottiin muun muassa Sonyn ja Ericssonin välillä, kun Sony päätti ostaa koko Sony Ericssonin liiketoiminnan itselleen. Tulevaisuudessa näemmekin pelkällä Sony-brändillä varustettuja puhelimia. Ei niin onnistuneisiin kauppoihin voidaan lukea yhdysvaltalaisoperaattori AT&T:n yritykset ostaa T-Mobile. Huimaan 39 miljardin dollarin hintaan suunniteltu kauppa kuitenkin kariutui ja AT&T:lle jäi maksettavaksi ainoastaan korvaukset T-Mobilen emoyhtiö Deutsche Telekomille.

--

Siinäpä pähkinänkuoressa tämä vuosi mobiililaitteiden ja -palveluiden saralta. Varmasti enemmän ja vähemmän tärkeitä uutisotsikoita ja tapahtumia jäi mainitsematta, mutta niitä voikin metsästellä itse lisää uutisarkistostamme.

Puhelinvertailun tiimin puolesta kiitokset kaikille lukijoillemme ja oikein hyvää alkavaa vuotta 2012!

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Apple iPhone Samsung Android Google
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.