Matti Robinson
15. marraskuuta, 2011 15:16
Uusimpana tulokkaana Puhelinvertailu.comin testipenkkiin asettuu Nokia N9. Nokian MeeGo-puhelin tuo mukanaan herkullisen ulkoasun ja täysin uuden käyttöliittymän.
Miten marginaalipuhelimeksi Nokian portfoliossa jäänyt N9 vertautuu kilpaileviin älypuhelimiin, ja kuinka onnistunut on ensimmäistä kertaa kuluttajamarkkinoille päässyt käyttöjärjestelmä ja sen Swipe-käyttöliittymä?
Kattavassa testissä käydään läpi paitsi käyttöjärjestelmän salat ja muotoilulliset yksityiskohdat, myös puhelimen tärkeimmät ominaisuudet ja sovellukset.
Myyntipakkauksessa mukana tulevat Nokia N9 -puhelin, kuulokkeet, microUSB-johto ja verkkovirta-adapteri sekä muovinen suojus puhelimelle.
Tämän kategorian osalta keskustelua on käyty verkossa ja verkon ulkopuolella yllin kyllin. Selvensinpä omaa kantaa puhelimen muotoilusta ja rakenteesta jo puhelimen hands-on-artikkelissakin, mutta kerrattakoon vielä tuntemukset.
Nokia N9 on siis valmistettu väritetystä polykarbonaatista ja gorillalasista, ja muutamat ulkoiset yksityiskohdat, kuten äänenvoimakkuudensäädin ja virtanappi metallinvärisiä. Lisäksi kameran ympärillä on metallinen koriste. Yksinkertaista, mutta sitäkin toimivampaa. Vaikka puhelimen materiaalivalinnat eivät saa haukkomaan henkeä, niin erinomaisen muotoilun ansiosta puhelin vaikuttaa laatutuotteelta.
Erityisesti kaareva lasi, joka ikään kuin sulautuu runkoon, toimii sekä esteettisesti että käyttöliittymän toimintalogiikkaa edistävänä tekijänä. Polykarbonaatin eli muovin värjäämisellä on saatu aikaan se, ettei puhelimen naarmuuntuminen paljasta harmaata muovia. Nokian mukaan tämä tarkoittaa, että N9 "vanhenee arvokkaasti".
Nokia N9 on käteensopiva ja painaa sopivasti. Tasainen painojakauma ja 135 gramman paino saavat puhelimen tuntumaan jämäkältä ja tiiviiltä paketilta. Lienee tässä vaiheessa selvää, että kyseessä on sekä allekirjoittaneen että Nokian mielestä onnistunut rakenne -- käytetäänhän sitä myös tulevassa Nokia Lumia 800 -älypuhelimessa.
Heti näin alkuun on sanottava, että resoluutionsa ja näyttömatriisin puolesta Nokia N9:n näyttö ei ole todellakaan markkinoiden huippua. Kyseessä on siis 854x480-resoluution näyttö, joka käyttää Pentile-näyttömatriisia. Pikselien määrä ei siis ole markkinoiden huippua, vaikkakin riittää useimmille. Pentile-termi puolestaan tarkoittaa sitä, että näytön alipikselien määrä on kolmanneksen pienempi kuin optimaalisessa RGB-matriisissa (Red-Green-Blue). Pentile-näytön pikselit ovat RGB-RGB:n sijaan RG-BG-muodostelmassa.
Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että näyttö ei pysty toistamaan väriyhdistelmiä parhaalla mahdollisella tarkkuudella. Useimmissa sovelluksissa ja peruskäytössä eroavaisuudet ovat hyvin pieniä, mutta pikselitarkoissa grafiikoissa eron kyllä huomaa paljaalla silmälläkin.
Sen mitä Nokia N9:n näyttö häviää resoluutiossa ja Pentile-ongelmissa se voittaa kontrastissa. Suuren kontrastin ansiosta näyttö vaikuttaa jatkuvan aina lasin reunoihin saakka. ClearBlack-teknologialla varustetun näytön musta on todellakin mustaa, kuten näyttöä ympäröivä aluekin. Kontrastin lisäksi kaareva lasipinta ja hyvin lähelle pintaa saatu paneeli saavat aikaan tunteen, että kuva on miltei liimattuna lasiin.
Vaikka näyttö on teknisesti selvästi jäljessä esimerkiksi Samsungin Super AMOLED HD -näytöistä, miellyttää näyttö erittäin paljon.
Puhelimen sisuksista löytyy muun muassa seuraavaa: 1GHz Cortex A8 -suoritin, PowerVR SGX530 -grafiikkasuoritin, 1 gigatavu RAM-muistia ja 16 tai 64 gigatavua tallennustilaa. Yhteyksistä tuetaan tuttuun tapaan Bluetoothia, Wi-Fin nopeinta n-standardia, neljää GSM- ja viittä 3G-taajuutta ja luonnollisesti USB-yhteyttä.
Käyttöjärjestelmä ja -liittymä vaikuttavat hyvin optimoiduilta, joten yksikin gigahertsin ydin saa sen toimimaan erittäin sulavasti. Lisäteholle ei juurikaan ole tarvetta, sillä moniajossakin puhelin toimii sulavasti ja nopeasti.
Nokia on tuonut N9:ään täysin uuden MeeGo/Harmattan-käyttöjärjestelmän ja sen mukana saapuu ensimmäistä kertaa markkinoille myös Swipe-käyttöliittymä. Linux-pohjaisen käyttöjärjestelmän päälle on rakennettu erittäin helppokäyttöinen käyttöliittymä, jossa liikkuminen tapahtuu näyttöä eri tavoin pyyhkäisemällä.
Swipe-eleellä tarkoitetaan puhelimen sivuilta (näytön ulkopuolelta) alkavaa pyyhkäisyä. Ero normaaliin pyyhkäisyyn on siis ainoastaan kosketuksen alkukohta. Eleen tarkoitus on sulkea ohjelma ja palata kolmiruutuiseen aloitusnäkymään. Mikäli eleen tekee näytön yläosasta, tällöin sovellusta ei jätetä taustalle pyörimään, vaan se suljetaan kokonaan. Alhaalta elettä tehdessä, jos sormen pysäyttää ruudulle, tulee esiin pikavalinnat.
Mainittu kolmiruutuinen kotinäkymä koostuu syöte-, sovellus, ja moniajoruudusta. Ensimmäinen näyttää päivämäärän lisäksi sään ja erilaiset ilmoitukset viesteistä, sosiaalisista verkostoista ja muista syötteistä. Sovellusruutu koostuu kaikista laitteelle asennetuista sovelluksista. Sovellusvalikkoa voi järjestää uudelleen, mutta esimerkiksi kansioita ei voi luoda -- vielä, päivitys tiettävästi korjaa tämän. Moniajoruutu tarjoaa ruudukkomuodossa kaikki päällä olevat sovellukset. Nipistyseleellä on mahdollista muuttaa ruudukkoa kahden tai kolmen sovelluksen levyiseksi.
Käyttöliittymä on siis hyvin yksinkertainen ja helppo käyttää, mutta onpa siinä ongelmansakin. Kuten jo ensikosketusartikkelissa mainitsin, tulee eteen tilanteita, että takaisinnapista olisi hyötyä. Usein tämä ongelma ei esiinny, mutta tällaisista pienistä puutteista huomaa, että käyttöliittymä ei ole käynyt läpi samaa tosielämän testiä kuin markkinoilla pidempään olleet kilpailijat.
Nokia N9 on varustettu 8 megapikselin kameralla ja kahdella LED-salamalla. Etupuolelta löytyy myös kamera, mutta syystä tai toisesta sitä ei voi ainakaan vielä käyttää. Mahdollisesti tuleva päivitys tuo kamerasovellukseen mahdollisuuden kuvata myös etupuolen kameralla.
Tarkkoja vertailuja eri puhelinkameroiden välillä emme valitettavasti pystyneet toteuttamaan. Kamera kuitenkin toimii nopeasti ja säätöjä on tarpeeksi, joskaan ei korealaisvalmistajien tavoin. Miinusta täytyy antaa paitsi etukameran toimimattomuudesta, niin myös helposti likaantuvasta linssistä. Lisäksi loisteputkivalossa videokuva ottaa herkästi häiriötä.
Applen iPhone ja kalliimmat Android-puhelimet kuvaavat jo 1080p-videokuvaa kun N9:llä joutuu tyytymään 720p-tarkkuuteen. Videokuvan jälki on kuitenkin N9:lläkin hyvää HD-tasoa 30 kehyksen sekuntinopeudella ja jatkuva tarkennus toimii hyvin.
Tarkempia testejä Nokia N9:n kamerasta löytyy esimerkiksi GSM Arenan loistavasta kännykkäkameratyökalusta.
Puhelimen musiikkitoiminnoista vastaa Musiikki-sovellus sekä Ovi Musiikki -kauppa. Soitin on melkolailla pelkistetty ja vaativimmille käyttäjille onkin MeeGo-yhteisön puolesta tehty korvaavia soittimia. Esimerkiksi soittolistoja ei voi tehdä muuten kuin merkkaamalla suosituimpia kappaleita. Lisäksi automaattisina soittolistoina ovat soitetuimmat, soittamattomat, viimeksi lisätyt ja viimeksi soitetut.
Itse soittonäkymästä on mahdollista tarkastella kappaleen ja tiedoston tietoja, merkata suosikiksi, asettaa soittoääneksi sekä kytkeä päälle/pois sekoitus ja uudelleensoitto. Soittimen aloitusnäkymästä löytyy linkki Ovi Musiikkiin ja kappaleen tiedoista linkki kyseisen artistin sivulle samaiseen palveluun.
Vähintään yhtä yksinkertainen on videosoitin. Videoita voi katsoa ja jakaa. Huomioitavaa on, että Videot-sovelluksen kautta näkyvät ainoastaan puhelimen Movies-kansioon lisätyt videot, eivät puhelimella kuvatut. Puhelimella kuvatut videot löytyvät Galleriasta, kuten valokuvatkin.
Sekä videoille että musiikille löytyy vaihtoehtoisia soittimia sovelluskaupasta.
Nokia N9:n viestisovellus kokoaa yhteen paikkaan tekstiviestit, MMS-viestit ja pikaviestit. Pikaviestejä voi lähettää ja vastaanottaa muun muassa Google Talkin, Facebookin ja Skypen välityksellä. Viestien kirjoittamisessa voi käyttää pysty- tai vaakatason QWERTY-näppäimistöä tai Swype-tekstinsyöttöä, joka lisättiin PR1.1-päivityksessä.
Sähköpostisovellukseen on mahdollista lisätä useita sähköpostitilejä, jotka näytetään erillisinä laatikkoina sekä yhdistettynä Kaikki viestit -kansion alle. Sähköposti tukee viestien tavoin myös Swypeä.
Virtuaalinäppäimistö toimii mukavasti ja sopivan mieto, kaksiosainen tärinävaste toimii kirjoittaessa yllättävänkin hyvin. Mitään kovinkaan kummaa viestittelysovellukset eivät tarjoa. On kuitenkin mukavaa, että sosiaalisten verkostojen integroinnit on toteutettu hyvin ja tarpeelliset viestintävälineet löytyvät.
Puhelimen oletusselain on ominaisuuksiltaan varsin riisuttu ja puutteita löytyy. Selain ei tue muun muassa Flash-sisältöä, joskin suosituimmat videosivustot toimivat mukana tulevalla soittimella. Käytännössä valinnoista löytyy ainoastaan sivun jakaminen, sivuston aloitusnäyttöön lisääminen ja syötteiden tilaus.
Selaimesta on mahdollista avata uusia ikkunoita, jotka toimivan hieman eri periaatteella kuin perinteiset välilehdet. Jokainen ikkuna avaa käytännössä uuden selaimen, joka näkyy moniajo valikossa omana ikkunanaan. Kaikkia ikkunoita ei voi sulkea kerralla, mikäli ei halua sulkea myös kaikkia muita taustalla pyöriviä ohjelmia.
Nokia N9:n selain toimii ydintoiminnassa kuitenkin erinomaisesti. Sivustot ladataan ja renderöidään nopeasti, ja sivuston selaaminen ja zoomaaminen on sulavaa. Riisutusta luonteesta huolimatta selain on siis hyvää tasoa.
Kuten Windows Phone -malleissa, myös Nokia N9:ssä karttasovellus ja ajonavigointisovellus on irrotettu omiksi sovelluksiksi. Sinänsä muutos ei vaikuta hirveästi käyttöön, mutta hieman se helpottaa käyttöliittymän soveltamista eri käyttötarkoituksia varten. Kävelyä ja joukkoliikennettä varten käytetään Kartat-sovellusta ja henkilöautolla kuljettaessa Ajo-sovellusta. Kartat-sovelluksesta navigointitavaksi henkilöauton valittaessa Ajo käynnistyy automaattisesti.
Sovellukset toimivatkin erikseen paremmin ja erityisesti Ajolla navigointi on aiempaa paremmin toteutettu. Sovellus toimii erittäin nopeasti ja käyttöliittymä on toteutettu niin, ettei kuljettajan tarvitse huitoa ohi minimaalisen pienistä napeista. Kohteen valitseminen on tosin hyvä tehdä ennen auton starttaamista.
Karttasovellus tukee ainakin Lonely Planetin ja Tripadvisorin tietoja ja arvosteluja nähtävyyksistä, ravintoloista ja muista kiinnostavista paikoista.
Jo käsiteltyjen sovellusten lisäksi puhelimesta löytyy esiasennettuna yksinkertainen laskin, dokumenttilukija, syötteet, muistikirja, AccuWeather-sääsovellus, WiFi-Hotspot sekä muutamia muita kolmannen osapuolen sovelluksia ja pelejä.
Mukana tulevat sosiaalisten verkojen sovellukset toimivat hyvin ja päivitykset niin Facebookista kuin Twitteristäkin saa näkymään syötenäkymään. Muutkin esiasennetuista sovelluksista toimivat hyvin, vaikkakin esimerkiksi dokumenttien luonnin sekä monipuolisemman laskimen puuttumiset voivat harmittaa. Ainakin jälkimmäiseen ongelmaan löytyy tosin ratkaisu sovelluskaupasta.
Kuten jo ensikosketus puhelimeen enteili, ulkoisesti Nokia N9 on loistava laite. Puhelimen muotoilu ja rakenteelliset valinnat miellyttävät. Muutamat pienet yksityiskohdat, kuten kekseliäästi piilotetut microUSB- ja SIM-korttipaikat, ovat piristäviä innovaatioita, joita puhelimissa haluaa nähdä.
Tapa, jolla puhelinta käytetään jatkaa muotoilun pelkistettyä, mutta hiottua linjaa. Yksinkertaiset pyyhkäisyeleet oppii nopeasti, vaikka manuaaleja tai esittelyitä karttanut ensikäyttäjä saattaa kuluttaa muutaman minuutin logiikkaan totutellessa. Elepohjaiseen käyttöliittymään on osuvasti tuotu muutama lisätoiminto -- ohjelman sulkeminen ja pikavalinnat -- pelkän ohjelman taustalle jättämisen lisäksi.
Vaikka puhelimen napittomuus ei haittaa kovinkaan usein, tulee silti ajoittain eteen tilanteita, jolloin erityisesti takaisin siirtyminen voisi olla helpompaa. Napit ovat eri sovelluksissa eri paikoissa, erinäköisinä. Sovelluksen sisällä taaksepäin siirtyminen olisi siis nopeampaa fyysisen napin avustuksella.
Pienet puutteet jäävät kuitenkin mielekkään käyttökokemuksen varjoon. Tärkeimmät sovellukset ja ominaisuudet löytyvät nopeasti kolmesta kotinäkymästä, pyyhkäisyeleiden avulla tai laajennettavasta tilapalkista.
Massamarkkinoille puhelimesta ei ole. Tämä ei kuitenkaan johdu käyttöjärjestelmän tai puhelimen soveltuvuudesta tavanomaisen älypuhelinkäyttäjän kapulaksi. Ennemmin kyse on maltillisesta valmistusmäärästä ja korkeasta hinnasta. Lisäksi sovellusvalikoiman niukkuus karkottaa osan kuluttajista Androidin tai Applen suuntaan.
Mikäli puhelimelta haluaa kuitenkin tyylikkäästi omalaatuista otetta, eikä sovellusten määrä haittaa, on Nokia N9 ehdottomasti hankkimisen arvoinen.