Matti Robinson
8. kesäkuuta, 2011 16:47
Puhelinvertailu.comin toimitukseen saapui hiljattain kesän kenties kuumin matkapuhelin. Samsungin ultraohut ja huippuvarusteltu Galaxy S II on rikkonut myyntiennustuksia ja -ennätyksiä. Puhelin jatkaa siitä mihin alkuperäinen Galaxy S jäi. Mahdollisimman ohueen pakettiin on pyritty ahtamaan kaikki mitä mobiilitekniikka suinkin mahdollistaa, mutta onko Samsung päässyt eroon lapsentaudeistaan?
Kilpailu Android-valmistajien välillä on erittäin tiukkaa ja puhelinmallien ja -valmistajien väliset erot ovat niin pienet, että puhelimen valitseminen on tuskaisen vaikeaa. Korealaisjätti on kuitenkin panostanut Galaxyn maailmanvalloitukseen erittäin paljon. Älypuhelin yrittää vallata kalleimman hintaluokan segmentin muun muassa HTC:n, Sony Ericssonin, Motorolan ja tietysti Applen nenän edestä.
Samsungin ehdottomat kilpailuvaltit ovat laitteistopuolella. Yhtiö valmistaa itse näyttöjä, suorittimia ja muita komponentteja. Parhaat sisuskalut ahdataan siis Samsungin huippupuhelimeen. Samsungin ongelmat piilevätkin ohjelmistopuolella. Liitto Androidin kanssa soveltuu tästä syystä erityisen hyvin Samsungille, mutta vieläkö Samsung korruptoi kustomoinnillaan loistavaa lähtökohtaa?
+Uusi, entistä parempi Super AMOLED Plus -näyttö
+Nopeus ja suorituskyky
+Videokuvaus
-TouchWiz-kustomointi
-Koko
-Materiaalit
-Samsung Galaxy S II -puhelin ja akku
-USB-kaapeli
-Verkkovirtakaapeli
-Kuulokkeet
-Pikaohjeet
Samsung Galaxy S II on edeltäjänsä -- ja useiden kilpailijoidensa -- tapaan erittäin pelkistetty laite. Ulkoasua dominoi markkinoiden suurimpiin kuuluva 4,3 tuuman näyttö, jonka lasipinta jatkuu koko etuosan laajuisena.
Puhelimen materiaalivalinnoissa on päädytty Samsungilta tuttuun linjaan, jossa pääosaa näyttelee kiiltävä musta muovi. Napit ja liittimet täyttävät tehtävänsä, mutta miinuspisteitä täytyy antaa näytön alapuolelta löytyvistä kahdesta hipaisunäppäimestä. Näin ison näytön yhteydessä tulee yhdellä kädellä toimiessa usein kurkoteltua, joka johtaa ajoittain virhepainalluksiin, joita ei fyysisillä napeilla pääse tapahtumaan.
Edeltävää Galaxy S:ää hieman laadukkaampaan viimeistelyyn on päästy takakannen kuvioinnilla sekä kameramoduulin metallireunuksilla. Vaikka akkukannen karhea viimeistely auttaa laatuvaikutelmaa positiivisempaan suuntaan, kannen avaaminen paljastaa tutun, halvan tuntuman. Akkua, SIM-korttia ja muistikorttipaikkaa suojaava, yli neljän tuuman kokoinen kansi on nimittäin käsittämättömän ohut ja hauraan oloinen.
Pienikätiselle ja varmasti myös monelle normaalikätiselle ihmiselle 4,3 tuuman kosketusnäyttö aiheuttaa välillä päänvaivaa. Yhdellä kädellä laitetta operoidessa puhelinta joutuu välillä tasapainoilemaan, että saa kaikki painallukset ja eleet kosketusnäytöllä tehtyä. Puhelin on yksinkertaisesti liian ohut ja kookas, jotta käsittely olisi kaikissa tilanteissa mielekästä ilman lapionkokoisia käsiä.
Samsung Galaxy S II on varustettu yhtiön omalla Super AMOLED Plus -näyttöpaneelilla, joka lupaa aiempia AMOLED-näyttöjä kirkkaamman kuvan vähemmällä virrankulutuksella. Plus-lisänimi tuo Samsungin näyttöihin tavanomaisen RBG-matriisin, jonka nostaa subpikseleiden määrää. Tämä tarkoittaa sitä, että kuva on tarkempi vaikka pikselimäärä ei kasva ja pikselitiheys jopa laskee aiemmasta mallista.
Vaikka Samsung on pitänyt resoluution muista malleista tutussa 800x480:ssa ja samalla kasvattanut näytön kokoa, ei pikselitiheyttä osaa kaivata lisää. Näyttö on kertakaikkisen vaikuttava. Kontrasti on niin hyvä, että näytön ja mustan reunuksen rajaa on vaikea huomata.
Näytön lasipinta on tehty kestävästä Gorilla Glass -lasista ja siinä on likaa hylkivä pinnoitus.
Tälläkin rintamalla Samsung Galaxy S II on hampaisiin asti aseistettu. Yhtiön omalta Exynos-SOC-alustalta löytyy ARM Cortex A9:ään pohjautuva tuplaydinsuoritin, joka kellottaa taululle 1,2 gigahertsiä. Grafiikkasuoritin on niin ikään ARMin heiniä. Suorituskykyä Mali 400 -grafiikkapiireistä löytyy mallikkaasti.
Puhelimen muistiosastoltakaan ei löydy hengähdysaikaa kilpailijoille. RAM-muistia laitteessa on gigatavun verran ja tallennusmuistia löytyy 16 gigatavua. Lisäksi tallennustila on laajennettavissa microSD-muistikortilla.
Datasiirto onnistuu 3G-verkoissa neljällä taajuusalueella ja tuki löytyy sekä 5,76 megabitin HSUPA:lle että 21 megabitin HSDPA:lle. WLAN-yhteys toimii kaikista nopeimmissakin n-verkoissa. WLAN-verkkojen yli toimivat myös DLNA-palvelut AllShare-sovelluksen avulla ja löytyypä puhelimesta mahdollisuus WLAN hotspotille eli siirrettävälle tukiasemalle.
Lisäksi puhelimesta löytyy Bluetooth 3.0 sekä USB On-the-go:ta tukeva microUSB 2.0 -liitin.
Alla myös puhelimen Quadrant Standard benchmark-sovelluksen antamat pisteet, joissa Galaxy S II päihittää selvästi kaikki yksiytimisellä suorittimella varustetut Android-puhelimet ja kerää yli 3 kertaa enemmän pisteitä kuin edeltäjänsä. Valitettavasti huimalla suorituskyvyllä on varjopuoli, sillä puhelin kuumenee erittäin paljon.
Käyttöjärjestelmä Samsung Galaxy S II:ssa on luonnollisesti Android ja käyttöliittymää on kustomoitu totuttuun tapaan Samsungin omalla TouchWizillä. Nämä asiat eivät ole muuttuneet noin vuosi sitten julkistetusta alkuperäisestä Galaxy S:stä. Kyseessä ovat kuitenkin uudet versiot sekä käyttöjärjestelmästä että -liittymästä.
Puhelimesta löytyy Androidin 2.3-versio, joka tunnetaan nimellä Gingerbread. Kirjoitushetkellä puhelimeen on saatavilla 2.3.3-versio, joka on miltei uusin puhelimiin suunnattu Android-versio. TouchWiz on puolestaan menossa nelosversiossa.
Gingerbread tuo mukanaan muun muassa parannetun näppäimistön ja kopioi ja liitä -ominaisuuden, uudistetun virranhallinnan sekä odotetun uuden tehtävänhallinnan. Erityisesti jälkimmäinen on erittäin tervetullut uudistus.
TouchWiz puolestaan uudistaa käyttöliittymän puolella widget-minisovelluksia sekä lisää uudet eleohjaukset muun muassa selaimeen ja galleriaan. Eleohjausominaisuudet ovat tosin aika epäintuitiivisia ja kyseisille toiminnoille on jo vakiintunut käyttötapa, eivätkä ne siten todennäköisesti löydä tietä monenkaan käyttäjän rutiiniin.
Uudistukset parantavat entisestään hyvää käytettävyyttä. Ripeämpitoimiseen käyttöliittymään on tietysti osasyynä kasvanut suorituskyky. Nykimistä tai tökkimistä saa etsiä suurennuslasilla, eikä silloinkaan vastaan satu kuin erittäin harvinaisia, lähes näkymättömiä pätkimisiä ruudunpäivityksessä. Mitään haittaa käytössä niistä ei ole. Ainoana poikkeuksena ovat elävät taustakuvat, jotka aiheuttavat edelleen pientä nykimistä.
Ehkä silmiinpistävin ongelma käytettävyydessä on kosketusnäytön rekisteröinnissä. Erittäin nopeita liikkeitä puhelin ei tunnista joko ollenkaan tai virheellisesti. Tämä toistuu tosin ainoastaan, mikäli vierittämistä tekee epäkäytännöllisen nopeasti. Vaikutukset käytettävyyteen ovat siis melko minimaaliset.
Kotinäkymä mahdollistaa edeltäjänsä tavoin maksimissaan seitsemän työpöytää. Työpöytien määrää ja järjestystä on mahdollista muuttaa nipistyseleen tai valikon Muokkaa-napin takaa löytyvästä työpöytänäkymästä.
Työpöytien widgetit ovat nykyään paremmin kustomoitavissa muun muassa koon osalta, joka mahdollistaa useampia erilaisia kokoonpanoja. Ilmeisesti widget-minisovellusten koon muuttaminen kuitenkin rajoittuu Samsungin omiin widgeteihin.
Moniajoa on parannettu entisestään erillisellä tehtävänhallintasovelluksella. Kotinäppäimen pitkällä painalluksella aukeaa edelleen sama viimeisimpien käytettyjen sovellusten lista, mutta nyt alapuolelta löytyy valinta, jolla pääsee siirtymään tehtävänhallintaan. Tehtävänhallinnasta löytyvät aktiiviset sovellukset ja niiden RAM- ja CPU-kuormat, puhelimeen ladatut sovellukset, RAM-muistin tila ja muistin tyhjennys sekä tallennusmuistin tila.
Tämän kategorian osalta ei jää juurikaan valitettavaa. Puhelin toimii nopeasti, kaikki tarvittavat käyttöliittymäelementit löytyvät ja toiminta on pääosin täydellisen sulavaa.
Samsung Galaxy S II on varustettu kahdella kameralla. Puhelimen takapuolelta löytyvä 8 megapikselin automaattitarkenteinen kamera pystyy 3264x2448-resoluution still-kuvien lisäksi tallentamaan peräti täyden teräväpiirron 1080p-videota. Kameraa avustaa yksittäinen LED-salama. Etupuolella oleva, tavallisesti lähinnä videopuheluihin tarkoitettu kamera ottaa verraten hyviä kuvia. Kyseinen kamera onkin tavanomaisia VGA-kameroita huomattavasti tarkempi kahdella megapikselillään. Pärstäkuviin voi siis huoletta käyttää myös etupuolelta löytyvää kameraa.
Kamerasovellus on varustettu Samsungin perinteitä kunnioittaen kaikennäköisillä asetuksilla ja ominaisuuksilla. Tavanomaisten säätöjen lisäksi mukana on jo edeltävästä Galaxy S:stä tutut kasvontunnistus, hymykuvaus, toimintakuvaus, tärinänesto, välähdyksen tunnistus sekä yli kymmenen ohjelmatilaa eri tilanteisiin. Videokuvauksessa valintoja ei ole samalla mitalla, mutta kaikki tarvittava löytyy. Videokuvauksen tarkkuuden voi valita teräväpiirtoisten 1280x720- ja 1920x1080-resoluutioiden sekä useiden pienempien tarkkuuksien välillä.
Still-kuvien osalta laatu ei vedä vertoja parhaille kamerapuhelimille. Varsinkaan hämärissä olosuhteissa yksittäinen LED-salama ei pysty ihmeisiin ja kuvasta tulee helposti rakeinen ja pitkästä valotusajasta johtuen usein tärähtänyt. Valtaosalle kamera kuitenkin still-kuvienkin osalta välttää, ja esimerkiksi EDoF-kamerat jäävät selvästi taakse.
Videokuvaukseen on panostettu Samsungin leirissä kuitenkin merkittävästi enemmän. Vielä toistaiseksi erittäin harvinainen täyden teräväpiirron videotallennus on erittäin mukava lisä, vaikka 720-pystypikselin HD-tarkkuuskin on jo usein täysin riittävä. Videot tallentuvat sulavasti ja täysikin teräväpiirto tallennetaan kunnioitettavalla 30 kehyksen sekuntinopeudella.
Galleria-sovellus on tuttu edeltäjästä. Valintoja on hieman monipuolistettu ja mukana on myös Facebook-jako. Lisäksi navigointiin on lisätty TouchWizin nelosversion tuoma ja verkkoselaimestakin tuttu kallistuszoomaus.
Samsung Galaxy S II:n vakiovarusteisiin kuuluvat myös valokuvaeditori ja videotyökalu. Ensin mainitulla on mahdollista muokata valokuvia muun muassa rajaamalla, kääntämällä ja muuttamalla värikylläisyyttä, kontrastia ja kirkkautta. Lisäksi valokuviin on mahdollista lisätä erilaisia tehosteita.
Videotyökalu mahdollistaa kaikessa yksinkertaisuudessaan videoiden, kuvien ja ääniraitojen yhdistämisen yhdeksi “elokuvaksi”. Mitään kokopitkää elokuvaa ohjelmalla ei kyllä saa aikaiseksi, mutta pikaiset kyhäelmät onnistuvat kätevästi. Useiden klippejen yhdistäminen esimerkiksi lomareissulta onnistuu käden käänteessä ja transitioefektit sekä musiikki ovat helposti lisättävissä. Tuotokset voi luonnollisesti jakaa esimerkiksi YouTuben välityksellä.
Viestit ja sähköposti toimivat kuten ennenkin, eikä mitään suurempia yllätyksiä tule. Googlen sähköpostipalvelulle on oma sovelluksensa, mutta muutkin sähköpostipalvelut asentuvat likipitäen yhtä helposti. Uudemman Android-version mukana tuomat monipuolisemmat leikepöytäominaisuudet ovat tosin erittäin tervetulleita, joten pieniä parannuksia on tullut aiempien Android-puhelinten omistajille.
Puhelut ja yhteystiedot löytyvät saman sovelluksen alta. Mitään mullistavaa ei näistäkään sovelluksista löydy, mutta kaikki tarpeellinen kylläkin. Yhteystietoihin voi yhdistää muun muassa Google- ja Facebook-tunnuksia sekä määritellä tietoja syntymäpäivästä postiosoitteeseen. Lisäksi yhteystietoja voi yhdistää toisiinsa, mikäli esimerkiksi tuttavan Google-tunnus ja Facebook-tunnus esiintyvät eri yhteystietoina. Ryhmien integrointi tapahtuu automaattisesti Googlen yhteystiedoista, mikäli sellaisia on määritelty.
Puhelujen tekeminen ja viestien lähettäminen onnistuu helposti yhteystiedoista liu’uttamalla sormea yhteystiedon päällä oikealle tehdessä puhelua ja vasemmalle viestin kirjoittamiseksi. Oikeaa yhteystietoa voi hakea selaamalla listaa kineettisen scrollauksen avulla, oikealta löytyviä kirjaimia painamalla tai ylhäältä löytyvällä hakupalkilla. Tarvittaessa käytössä on myös perinteinen numeronäppäimistö.
Sähköpostisovellus ei ole juurikaan aiemmasta kehittynyt, mutta allekirjoittaneen käyttössä olevan Gmailin osalta sille ei ole juuri tarvettakaan. Likipitäen kaikki tarpeellinen on käytössä ja sovellus toimii nopeasti. Liitetiedostojen lisääminen voisi olla monipuolisempaa, sillä Gmail-sovelluksesta liitteeksi voi valita vain Galleriasta löytyviä tiedostoja.
Kommunikointiominaisuudet on hieman aiempaa paremmalla tasolla, eikä siitä jää hirveästi valittamista. Yhteystietojen liittäminen työpöydälle on allekirjoittaneelle lähes pakollinen ominaisuus, sillä päivittäisessä käytössä on yleensä vain muutamia yhteystietoja. Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että puhelujen ja tekstiviestin käyttöaste on itselläni niin pieni, että aktiivisemmat puhujat ja viestittelijät voivat löytää helpommin tämän osa-alueen kohdalla sekä negatiivisia että positiivisia puolia.
Androidin Gingerbread-versio ei tuo juurikaan uudistuksia selaimeen, mutta se ei liene ollut hirveän tarpeellistakaan. Muutamien formaattejen ja verkkostandardien tukemattomuutta lukuun ottamatta Androidin oletusselain toimii mainiosti. Uuden sukupolven puhelimien tuomat nopeat suorittimet auttavat asiaa entisestään.
Selain toimii Galaxy S II:lla erittäin vikkelästi. Lataaminen on nopeaa, eivätkä sivujen selaaminen tai zoomaaminen hidastele pätkääkään. Erityisenä herkkuna voidaan pitää Flash-videoiden suorituskykyä. Erikseen Android Marketista ladattavan Flash Playerin avulla selain toistaa muun muassa YouTube-videot erittäin sulavasti. Edes sivun vierittäminen ei pätkäise videota.
Verkkoselaaminen 4,3 tuuman näytöllä on erittäin mielekästä ja ehdottomasti puhelimen parhaita puolia.
Samsung Galaxy S II on luonnollisesti varustettu Android Marketilla, josta sovellusten lataaminen on helppoa. Ohjelmia löytyy lähes loputtomasti ja nykyisin myös maksulliset sovellukset ovat saatavilla Suomessa, joka lisää entisestään valikoimaa. Android Marketin ja muiden tavanomaisten Android-sovellusten lisäksi puhelimeen tulee esiasennettuna neljä Samsungin omaa hubisovelluksia, jotka yhdistelevät esimerkiksi sosiaalisen media, musiikin tai pelien tarjontaa.
Hubit eivät kuitenkaan vakuuta. Ne ovat turhauttavia, mukailevat jo olemassa olevia toimintoja eivätkä tuo juurikaan lisäarvoa. Pelihubin puolelta löytyi ilmaisia kokeiluversioita peleistä, mutta valitettavasti heti ensimmäisen kokeilun kohdalla peli kaatui.
Samsung on kuitenkin onnistunut tällä kertaa lisäämään myös hyödyllisiä ja toimivia sovelluksia puhelimeensa. Kies Air on puhelimen etäkontrollointiin tarkoitettu sovellus, joka toimii WLAN-yhteyden avulla. Käytännössä Kies Air tekee puhelimesta web-serverin, josta on mahdollista tarkastella ja muokata puhelimelta löytyviä tietoja, kuten kontakteja, kuvia, soittoääniä tai tekstiviestejä. Myös DLNA-jakojen hyödyntämisen mahdollistava AllShare-sovellus on erittäin mukava lisä.
Odotukset Samsung uusimmalle huippupuhelimelle ovat luonnollisesti korkeat. Puhelimen edeltäjä teki lähes kaiken moitteettomasti, mutta hieman parannettavaakin jäi. Alkuperäisessä Galaxy S:ssä heikosti toteutetun käyttöliittymän osalta löytyi puutteita, ja valmistusmateriaaleissa jäi toivomisen varaa.
Konsepti ei ole sinänsä muuttunut mihinkään alkuperäisestä Galaxy S:stä. Puhelimeen on satsattu kaikki hardisosaaminen mitä yhtiön ja sen kumppaneiden riveistä löytyy, mutta hinta on tietysti sen mukainen. Kuuden sadan euron hinnalla puhelimelta tuleekin odottaa paljon.
Samsung Galaxy S II:ta on vaikea olla suosittelematta ihmiselle, joka haluaa huippuunsa varustellun kosketusnäyttöpuhelimen. Luonnollisestikaan esimerkiksi QWERTY-näppäimistöä puhelin ei itsestään kasvata, joten se saattaa ajaa pois ostoaikeet. Muuten vakavimmat puutteet allekirjoittanut havaitsee puhelimen fyysisissä ulottuvuuksissa.
Järjettömän ohut laite sujahtaa taskuun usein huomaamattomasti, mutta tällä kertaa ongelma ei olekaan paksuudessa vaan leveydessä ja pituudessa. Koko-ongelmat ilmenevät myös puhelimen päivittäisessä käytössä. Puoli tuumaa vähemmän näyttöä ja sitä olisi pienemmilläkin käsillä helpompi käyttää. Lisäksi, vaikka puhelimen kuoret ovatkin hieman laadukkaamman oloiset kuin aiemmin, niin halpa muovi ei mielestäni kuulu 600 euron puhelimeen. Alumiinia kiitos!
TouchWiz on ottanut pieniä askelia eteenpäin. Tällä kertaa en pidä sitä enää kovinkaan suurena heikkoutena. Saattaapa olla, että kyse on ennemminkin lisääntyneen tehon tuomasta sulavuudesta. Mistä päästäänkin hyvin huippusuorituskykyä tarjoavan prosessorin lämmöntuottoon. Ajoittain puhelimen takaosa lämpenee niin paljon, että sen huomaa lähes polttavan taskussa. Tiukkaan pakattu teho ei siis ole tämän suhteen kovinkaan kiva asia.
Mikäli aiemmat puutteet, ongelmat tai hinta eivät häiritse, niin Galaxy S II on erinomainen valinta.