Markus Lehtiniitty
12. helmikuuta, 2011 20:11
Eilen viestimänsä mukaan Nokia ottaa käyttöön Microsoftin Windows Phonen pääasiallisena älypuhelinten käyttöjärjestelmänään. Se kuulostaa yhä uskomattomalta. Täysin käsittämättömältä. Naurettavalta. Valitettavasti se on kuitenkin totisinta totta.
11. helmikuuta 2011 tulee olemaan päivä, jonka tulen muistamaan ikuisesti. Niin myös varmasti hyvin moni muu suomalainen. Päivä jää historiaan päivänä, jolloin Nokian historiassa käännettiin uusi, erittäin surumielinen sivu. Itseni ei alun perin enää pitänyt kirjoittaa tätä kommenttia seurattuani ja kommentoituani eilisiä julkistuksia koko päivän ajan, mutta lopulta en kuitenkaan voinut jättää tätä väliin sillä samaan aikaan kun olen yhä melko sanaton, on toisaalta paljon myös jotain mitä haluan sanoa.
Itse en usko Nokian Microsoft-kumppanuuden ja Windows Phone -strategian menestysmahdollisuuteen. Täysin mahdotonta uudella strategiallakaan menestyminen ei toki ole, mutta liian korkeat vuoret on nyt kasattu Nokialle kiivettäväksi.
Nokia on ollut itselleni äärimmäisen tärkeä. Nokiassa, ja Nokian kanssa aikoinaan puhelinliiketoimintansa yhdistäneessä Salorassa, ovat työskennelleet isäni jopa 30 vuoden ajan, äitini sekä jopa isoäitinikin. Itselläni on ollut Nokian puhelin alkaen vuodesta 1997, jolloin täytin 7 vuotta. Käyttänyt niitä olin jo aiemminkin. Vuosituhannen vaihteen vuosina käytössäni kiersivät lähes tulkoon kaikki uudet mallit aina. Vuonna 2002 aloin tutustua laajemmin internetin maailmaan ja eri vaiheiden jälkeen vuoden 2005 alussa perustimme yhdessä Tomi Mikkolan kanssa tämän sivuston, Puhelinvertailu.comin. Ihmisen elämä kulkee nuorena paljoa sitä itse ohjaamatta, ja minun kohtaloni oli altistua puhelimille hyvin nuoresta lähtien, joka sitten johti muun muassa Puhelinvertailu.comiin. Ilman Nokiaa ei ikinä olisi ollut Puhelinvertailu.comia tällaisena.
Nokia on siis antanut elämääni melkoisen paljon, ja vaikuttanut moniin asioihin. Eilen minulle merkityksellinen Nokia kuitenkin kuoli, mikä oli ja on edelleen erittäin vaikea pala sulatettavaksi. Tilalle saattaa syntyä uusi erilainen Nokia, mutta Nokian täydellinen luovuttaminen kaiken sen kanssa, mihin olen uskonut yli 10 vuoden ajan ja jonka takana olen useimmiten seisonut ja pitänyt tehtyjä päätöksiä järkevinä, sai päätöksensä eilen. Tehdyt ilmoitukset jättivät itselleni todella tyhjän olon. Miksi tämä on tapahtunut?
Itse uskoin Nokian eiliseen asti harjoittamaan strategiaan, joka perustui kolmelle eri käyttöjärjestelmälle joista ylempien kategorioiden Symbian ja MeeGo yhdistettiin Qt:n avulla yhdeksi kehitysalustaksi ja jonka tavoitteena oli ajan myötä konvertoida Nokian puhelinten käyttäjät Nokian älypuhelinten käyttäjiksi kautta maailman, kaikissa hintaluokissa. Näkemykseni mukaan Nokian ongelmat eivät ole olleet strategian tavoitteissa ja suurissa suuntaviivoissa, vaan ennen kaikkea toimeenpanossa - näkemys, jonka jakavat toki myös useat muut. Viimeisen vuoden aikana tapahtui kuitenkin merkittävää edistystä: Symbianista saatiin vihdoin melko kelvollinen versio, ja MeeGo oli vihdoin lähestymässä valmistumista (Nokian ei olisi pitänyt lähteä MeeGo-pelleilyyn, vaan jatkaa itsenäisesti Maemon kanssa). Edullisemmissa hintaluokissa Nokia teki parhaansa, mihin se ikinä pystyi. Piraatteja vastaan on nykyisin hankala taistella. Pienemmin kuin nyt nähdyin muutoksin Nokian olisi tullut jatkaa harjoittamallaan strategialla.
Eilen Nokian tuttu strategia kuitenkin poistettiin roskakoriin, ja tuo roskakori tullaan tyhjentämään seuraavan kahden vuoden aikana. Uudeksi toivoksi asennettiin vanhan tilalle Microsoft ja Windows Phone. Miten ihmeessä tämä muka tulee ratkaisemaan Nokian ongelmat tai luomaan paremman tulevaisuuden Nokialle? En usko, että se tulee. Sen sijaan se tuo mukanaan Nokialle kenties ihan passelin tulevaisuuden parhaassa mahdollisessa tapauksessa - huomio: parhaassa mahdollisessa! Nokian Windows Phoneen siirtyminen on huikea riski keskinkertaisen tulevaisuuden tavoittelussa. Nokia ei tähtää kuuhun, ei edes tähtiin vaan kuusenlatvaan. Risukasaan taidetaan kuitenkin päätyä.
Millainen on tulevaisuuden Nokia, joka tulee syntymään seuraavan parin vuoden aikana? Se tulee olemaan Microsoftin käskyläinen, mikä toki on sopivaa, sillä näin Stephen Elop pääsee näppärästi jatkamaan vanhassa tutussa asemassaan Steve Ballmerin silmän alla. Kun Nokia vielä ennen eilistä oli maailman suurin puhelinvalmistaja, jolla oli oman tulevaisuutensa avaimet hanskassa, niin uusi Nokia on vain 1) brändi Microsoftin rinnalle 2) jakelukoneisto Microsoftille sekä 3) kasa patentteja. Nokia on alihankkija, niin surulliselta kuin se kuulostaakin. Ehkä Microsoft tulee ostamaan ihan oikeastikin Nokian jatkossa, ken tietää, mutta jo eilen Nokiasta tuli vain yksi Microsoftin divisioona.
Tuntemani Nokia kuoli 11.2.2011. Symbian kuoli, Nokian ylpeys meni, MeeGo ja Qt selvisivät toistaiseksi, mutta ovat jo hengityskoneessa. Eilen toisaalta syntyneelle uudelle Nokialle povaan vaikeaa elämää sekavan kumppanuuden, omista tavoitteista kroonisesti jäämisen, ikävän Amerikan-seikkailun sekä lopulta suuren katumuksen merkeissä. Ainakin toistaiseksi henkilökohtaisesti tuntuu siltä, että itseäni eivät nämä enää kiinnosta - merkitys on Nokiasta kadonnut.
Stephen Elop jää historiaan miehenä, joka teki yhden suurimmista kaappauksista ikinä. Hän kaappasi Nokian Microsoftille. Mutta en syytä häntä - hänhän teki vain työtään. Oikeasti syy on heidän, ketkä antoivat tämän tapahtua. Se oli virhe. Yksi päätös, niin Nokian suunta olisi eri. On varmaa, ettei Vanjoen Nokiasta ei olisi tullut alihankkijaa. Nokia, jonka tunnemme, olisi pysynyt hengissä.
Elopin tapettua tuntemani Nokian tulee Applen seuraava iPhone mitä todennäköisimmin olemaan seuraava puhelimeni. iPhonen tarjoama kokonaisuus on jo jonkin aikaa ollut yksinkertaisesti parasta, mitä on tarjolla. Eiliseen asti tuin Nokiaa uskoen sen vielä joskus kirivän ja nousevan takaisin ykköseksi, ja sen vuoksi jaksoin taistella houkutusta vastaan, mutta nyt kaikki toivo on sammunut. Nokia muuttui vain yhdeksi muiden joukossa.
Kiitän Nokiaa kuluneesta 14 vuodesta.
Markus Lehtiniitty