Testissä Samsungin Android-lippulaiva Galaxy S

Matti Robinson
21. syyskuuta, 2010 17:49

Samsung toi hiljattain markkinoille uuden Android-lippulaivamallin, joka kantaa nimeä Samsung Galaxy S. Myös virallisella GT-I9000-mallinimellä tunnettu puhelin on sopiva haastaja erityisesti uudelle iPhone 4:lle, joka julkaistiin samoihin aikoihin. Ominaisuuksiltaan kyseessä ei ole todellakaan identtinen laite, mutta muun muassa korkearesoluutioinen kosketusnäyttö, tehokas suoritin ja fyysisen näppäimistön puute yhdistävät laitteita.
Samsung on viimeajat siirtynyt pois Symbianin leiristä ja yhä enemmän Androidin ja oman Bada-käyttöjärjestelmän ääreen. Uusimmalla Android-puhelimella Samsung pyrkii haastamaan paitsi iPhonen, myös HTC:n Android-puhelimet sekä kuun lopussa julkaistavan Nokia N8:n. EISA:n vuoden parhaan matkapuhelimen palkinnonkin voittanut Galaxy S on kerännyt kehuja testaajilta ja käyttäjiltä, mutta pystyykö se vastaamaan neljännen sukupolven iPhonen sotahuutoon.

Tässä artikkelissa tulemme käsittelemään Samsung Galaxy S:n ja Android 2.1 Eclairin tärkeimpiä ominaisuuksia ja vertaamme niitä Applen uusimpiin tuotoksiin, iPhone 4:ään ja iOS 4 -käyttöjärjestelmään.

Lue Puhelinvertailu.comin Apple iPhone 4 -testi.

Sisällysluettelo


Samsung Galaxy S:n heikkoudet ja vahvuudet


+Super AMOLED- näyttö
+Käytettävyys ja nopeus
+Android market
-Ei kuvausvaloa/salamaa
-Ei maksullisia sovelluksia Android Marketissa

Myyntipakkauksen sisältö


-Samsung Galaxy S -puhelin
-USB-kaapeli
-verkkovirtakaapeli
-hands-free-kuulokkeet
-oppaat neljällä kielellä

Muotoilu ja rakenne


Suhteellisen kookkaan rungon (122.4 x 64.2 x 9.9 mm) rajoittavana elementtinä on luonnollisesti puhelimestä löytyvä suuri 4 tuuman kosketusnäyttö. Itseasiassa juurikaan tehokkaammin pinta-alaa ei olisi voinut käyttää, sillä puhelimen reunukset tulevat pian näyttöä vastaan. Painoa kookkaalla laitteella on yllättävänkin vähän, 119 grammaa, josta akkua on yli neljännes.

Toisin kuin esimerkiksi iPhone 4:ssä, Galaxy S:n kuoret ovat miltei kokonaan muovia. Irroitettava muovinen takakansi vaikuttaa huteralta, mutta asettuu paikalleen jämäkästi. Puhelin vaikuttaa keveytensä ja ontolta tuntuvan rakenteen johdosta uutta iPhonea heiveröisemmältä. Muovinen takakansi tosin kestää iskuja paremmin joustavuutensa ansiosta.

Puhelimen näyttöä ympäröi yksi perinteinen kotinäppäin, kaksi hipaisunäppäintä sekä yläpuolella VGA-kamera ja anturit etäisyys- ja valoisuusmittaukselle. Puhelimen oikealta sivulta löytyy lukitus/käynnistysnappi, vasemmalta sivulta äänenvoimakkuudensäädin ja yläreunasta 3,5mm kuulokeliitin sekä microUSB-liitin. Puhelimen takaosassa puolestaan loistavat ainoastaan Samsungin ja Googlen logot yhdessä kaiuttimen ja salamattoman kameran kanssa.

Puhelimen sivuilta löytyvät napit jättivät toivomisen varaa. Virtanäppäin ja zoomiin sekä äänenvoimakkuuden säätämiseen tarkoitettu kytkin ovat varsin tunnottomia ja siten niitä tulee usein painettua joko kerran likaa tai liian vähän. Puolestaan liukumekanismilla toimiva microUSB-liittimen kansi oli erittäin positiivinen ratkaisu.

Näyttö


Näyttönä Galaxy S:ssä toimii 800 x 480 -resoluution AMOLED-näyttö. Samsungin oma Super AMOLED on virtapihi, mutta erittäin laadukas paneeli, jonka kirkkaus ja värit ovat markkinoiden huippua. Puolestaan kirkkaassa päivänvalossa näyttö ei ole yhtä helposti erotettavissa kuin iPhone 4:ssä ja pikselien erottelukyvyssä jäädään myös hieman jälkeen.



Näyttö toimii tutulla kapasitiivisella tekniikalla, joten kosketus rekisteröidään heti kosketuksesta -- tarvetta painamiseen ei siis ole. Kosketusnäyttö tukee myös muun muassa iPhoneista tuttua monikosketusta, jonka avulla esimerkiksi selaimen, kuvien tai Google Maps -karttasovelluksen zoomaus on helppoa.

Yhteydet, muisti ja prosessori


Mitä suorituskykyyn tulee, Samsung Galaxy S on varustettu varsin lupaavalla raudalla. Suorittimena toimii gigahertsin kellotaajuudella hyrräävä Humminbird ja RAM-muistia laitteesta löytyy anteliaasti 512 megatavua. Sisäistä tallennustilaa puhelimella on 8 gigatavua.

ARM Cortex A8:aan perustuva, Hummingbird-koodinimellä tunnettu suoritin on paritettu yhteen erittäin tehokkaan PowerVR SGX540 -grafiikkasuorittimen kanssa. Kyseessä on lähes sama kokoonpano kuin Applen iPhone 4:ssä, mutta Galaxy S tuo mukanaan astetta paremman grafiikkasuorittimen. On hyvä muistaa, että Apple A4 -suoritin on niin ikään ARM Cortex A8:aan pohjautuva ja kehitetty yhteistyössä Samsungin kanssa. Näiltäosin Samsung on siis kilpailijoitaan edellä.

Puhelin tukee 802.11b/g/n WLAN-verkkoja ja Bluetooth 3.0 -profiilia. Datasiirto onnistuu puhelimella erittäin mallikkaasti, onpa kyseessä WLAN, Bluetooth tai USB. Erityisenä bonuksena puhelin tukee DLNA-yhteyksiä, joiden ansiosta esimerkiksi median toistaminen onnistuu tietokoneelta WLAN-yhteydellä. Lisäksi puhelin kykenee toimimaan itse DLNA-palvelimena, joten puhelimelta löytyvien kuvien, videoiden ja musiikin toistaminen suoraan DLNA-yhteensopivalla laitteella on mahdollista WLAN-yhteyttä käyttäen. DLNA-ominaisuuksia varten puhelimesta löytyy oma AllShare-sovellus.



Samsung Galaxy S tukee neljää GSM-taajuutta ja kolmea 3G-taajuutta -- mukaan lukien 900MHz -- joten pullat ovat siltäkin osin hyvin uunissa.

Antenniongelmia kaikilla?


Applen uuden iPhone 4:n antenniongelmia on myös vähätelty kertomalla, että useimmat muidenkin puhelinvalmistajien laitteet kärsivät samantyyppisistä ongelmista. Varmaa on, että peittämällä kohtia, joissa puhelimen antenni sijaitsee, tulee eritasoisia signaaliongelmia. Aiempien omien kokemuksien sekä testien perusteella puheluiden katkeaminen tai edes suurten datanopeusvaihtelujen saavuttaminen on kuitenkin huomattavasti harvinaisempaa kuin iPhone 4:llä.

Testasimme pikaisesti Samsung Galaxy S:ää täysin samoissa olosuhteissa kuin iPhone 4:ää. Kuten alla olevalta videolta näkyy, ei nk. death grip aiheuttanut Galaxy S:ssä ongelmia. Datasiirron nopeudessa syntyvät vaihtelut ovat tavallisia, mutta testeissä ei erottunut juuri mitään eroja.

On mahdollista, että Galaxy S:llä ilmenee esimerkiksi EDGEen siirtymistä, mikäli puhelinta käytetään alueella, jossa kuuluvuus on heikompaa. Muutos oli testeissä kuitenkin pahimmillaankin vain murto-osa iPhone 4:n kärsimästä signaalivaihtelusta.



Käyttöliittymä ja käytettävyys


Samsung Galaxy S on varustettu Android 2.1 Eclair -käyttöjärjestelmällä ja TouchWiz 3.0 -käyttöliittymällä. Tämä tarkoittaa, että puitteiden tulisi olla kunnossa. Käyttöjärjestelmän osalta mitään valtaisia yllätyksiä ei tule, vaikka edellinen Puhelinvertailu.comin testaama Android-laite olikin varustettu huomattavasti aikaisemmalla Android-versiolla. Tuohon 1.5-versioon verrattuna Android 2.1 tuo mukanaan muun muassa parannetun Android Marketin, uuden haun kaikelle sisällölle äänikomennoilla varustettuna, silmäkarkkia galleriaan, elävät taustakuvat ja muita pienempiä uudistuksia.

Samsung on kustomoinut puhelimen omalla TouchWiz 3.0 -käyttöliittymällään, joka on tuttu useista eri puhelimista, useilla eri alustoilla. TouchWiz on huomattavasti HTC:n Sense-käyttöliittymää yksinkertaisemman näköinen. Pelkistetty ulkoasu ei allekirjoittaneen silmää miellytä Sensen tavoin, mutta käytettävyys tästä ei sinänsä kärsi. Kyse onkin enemmän “kauneus on katsojan silmässä”-efektistä.



Mukana on tuttuun tapaan omasta mielestäni Androidin ehdottomasti yksi parhaista ominaisuuksista -- alasvedettävä ilmoituspalkki. Palkkiin ilmoittaa muun muassa saapuneista puheluista ja tekstiviesteistä, uusista sähköposteista sekä asennetuista ohjelmista. Alas vedettäessä ikkuna kertoo lisätietoja ilmoituksista sekä pikanäppäimet Wi-Fin, Bluetoothin, äänettömän profiilin sekä värinän säädöille.

Puhelimen kotinäkymä on jaettu maksimissaan seitsemään työpöytään, johon on mahdollista asettaa widgettejä eli pienoisohjelmia, pikanäppäimiä ja kansioita. Pitkän painalluksen takaa löytyy lisäksi asetuksistakin löytyvä taustakuvan vaihto. Taustakuviksi on mahdollista määrittää ns. Live Wallpaper -taustakuvia, jotka ovat animoituja ja interaktiivisia. Allekirjoittanut ei elävistä taustakuvista juuri piitannut, sillä niiden päällä pitäminen söi selvästi hieman resursseja ja tällöin esimerkiksi työpöytien välillä liikkuminen vaikutti tökkivän.

Moniajo on myös tuttua aiemmista Androideista. Valtaosa sovelluksista tukee moniajoa, joten taustalle voi jättää pyörimään esimerkiksi Google Mapsin ja musiikkisoittimen samalla kun selaa nettiä. Kun kotinäppäintä pitää pohjassa hetken aikaa ilmestyy ruudulle kuuden viimeksi käytetyn sovelluksen valikko, josta pääsee helposti vaihtamaan edellisten sovellusten välillä. Valitettavasti sovelluksesta poistuminen ei kerro jääkö sovellus taustalle pyörimään, eikä sovelluksia ole useinkaan mahdollista sulkea erillisestä valinnasta.





Kamera ja galleria


Samsung Galaxy S:stä löytyy 5 megapikselin kamera puhelimen takaosasta sekä lähinnä videopuheluille tarkoitettu VGA-tasoinen kamera etupuolelta. Valitettavasti ensisijaisen kameran viereltä ei löydy minkään näköistä salamaa, joten hämärässä kuvaamisen voi unohtaa -- joskaan se ei ole kuvausvalon avullakaan kännyköillä kovin hohdokasta.



Puhelimen 5 megapikselin kamera pystyy kuvaamaan myös 720p-teräväpiirtovideota, joka oli omaan silmääni ehkä aavistuksen parempi laatuista kuin iPhone 4:n vastaava, mutta absoluuttista vertailua on vaikea tehdä sillä olosuhteet olivat vertailuvideoissa hieman erilaiset. Samsungilla kuvatessa valoa oli huomattavasti vähemmän, joten yhtä kirkkaassa säässä iPhonen tapaista puhkipalamista voi tapahtua silläkin. Oman vertailun voi tehdä täältä.



Valitettavasti erillinen fyysinen kameranappi loistaa iPhonen tavoin poissaolollaan.

Kameran säätöominaisuudet ovat kohdillaan. Tarjolla on kasvojentunnistusta, ajastinta, valkotasapainoa, ISO-herkkyyden säätöä, tärinän estoa, silmänräpäyksen tunnistusta sekä erilaisia tehosteita. Myös kuvaustiloja löytyy useita erilaisia. Yksittäisen kuvan ja jatkuvan kuvauksen lisäksi valittavana on muun muassa panoraamakuvaus, hymykuvaus, toimintakuvaus (panoraama liikkuvasta kohteesta) sekä lisää minut -moodi. Ohjelmatilaa voi puolestaa muuttaa muotokuvan, maiseman, yön, urheilun, sisätilojen, ilotulituksen ja useiden muiden välillä. Still-kuvauksesta löytyy myös iPhone 4:stä tuttu kosketustarkennus.

Videokuvauksessa säätöjä ei juurikaan ole. Kuvaustarkkuutta, videokuvan laatua, valkotasapainoa ja valotusarvoa sentään voi muuttaa.

Puhelimesta löytyvä Galleria-sovellus näyttää odotetusti puhelimelta löytyvät kuvat ja videot. Kyseessä on varsin onnistunut ja tarpeentäyttävä sovellus, josta ei puutu silmäkarkkiakaan. Kuvia voi jakaa muun muassa sähköpostina, Bluetoothin välityksellä ja Picasaan. Videoille valinnat ovat muuten samat, mutta Picasan tilalta valittavana on odotetusti YouTube. Videoiden lähettäminen YouTubeen onnistuu WLAN-verkoista täydellä 720p-tarkkuudella, kuten uuden päivityksen myötä myös iPhone 4:ssä.



Esimerkkikuvat ja -videot












Vertailu Samsung Galaxy S vs. iPhone 4:
Samsung Galaxy S:


Apple iPhone 4:


Viestit ja sähköposti


Viestintä Galaxy S:ssä tapahtuu joko tekstiviesteille tarkoitetun Viestit-sovelluksen tai sähköposteille tarkoitettujen Gmail- ja Sähköpostisovellusten avulla. Lisäksi tarjolla on Kirjoita ja mene -sovellus, joka mahdollistaa tekstiviestin, sähköpostin tai Facebook-päivityksen kirjoittamisen saman käyttöliittymän kautta.

Viestien kirjoittaminen tapahtuu pystysuunnassa joko QWERTY-näppäimistöllä, alfanumeerisella näppäimistöllä tai käsialakirjoituksella. Vaakatasossa tarjolla on ainoastaan QWERTY-näppämistö. Tarjolla on myös XT9 ennakoiva tekstinsyöttö, jossa on mahdollista erikseen asettaa muun muassa sanantäydennyksen, kirjoitusvirheiden korjauksen ja seuraavan sanan ennustuksen. Kaiken kaikkiaan kirjoittaminen sujui allekirjoittaneelta hieman iPhone 4:ää paremmin, suurena osatekijänä suurempi näyttöpinta-ala.



Lisäksi QWERTYllä kirjoittamisen avuksi puhelimesta löytyy Swype-tekstinsyöttömetodi. Swypellä syöttäminen tapahtuu sormea kirjainten päällä liu’uttamalla. Testipuhelimessa Swypeä ei ollut suomeksi, joten suomenkielisten sanojen kirjoittaminen on sillä mahdotonta. Johtuen ongelmista Samsung PC-ohjelmiston (Kies) kanssa emme saaneet päivitettyä puhelinta, joka olisi saattanut lisätä kielivalintoja Swypeen. Kuitenkin päivitetyistä myyntipuhelimista suomen kieli löytyy. Testin viime hetkillä saimme selvitettyä ongelmat Kiesin kanssa. Ohjelmisto suostui tunnistamaan laitteen vasta kun puhelimen kieleksi oli valittu englanti, mutta päivitystä ei puhelimelle ollut saatavilla.





Sähköpostien lukemiseen ja kirjoittamiseen on kaksi erillistä sovellusta, Gmail ja Sähköposti. Ensimmäinen on luonnollisesti tarkoitettu ainoastaan Gmail-tilille, mutta jälkimmäiseen on mahdollista lisätä useita tilejä, mukaan lukien Gmail-tilejä. Mikäli käytössä on useampia sähköpostitilejä, onkin mielekkäämpää käyttää montaa tiliä ja yhdistettyä inboxia tukevaa sähköpostisovellusta. Molemmat ovat erittäin toimivia ohjelmia, pienenä erona Sähköposti tukee html-sähköpostien zoomausta monikosketuksen avulla.





Selain


Selain on aiemmista Androideista tuttu väline. Siitä löytyvät tärkeimmät ominaisuudet kuten selaushistoria, kirjanmerkit, tabit, lataukset sekä asetukset lähes kaikelle tarvittavalle. Selaimen hakupalkki toimii suorien nettiosoitteiden lisäksi myös ehdottavana Google-hakukenttänä.

Ison näytön ansiosta puhelin soveltuu erinomaisesti surffailuun. Galaxy S ei kuitenkaan pärjää selaimen suorituskyvyssä iPhone 4:lle. Raskaammilla sivustoilla zoomaus ja scrollaus saattaa tökkiä iPhoneen nähden hieman. Se, onko pätkiminen häiritsevää, riippuu pitkälti henkilöstä.



Visuaalinen kirjanmerkkisivu muistuttaa muun muassa Opera Minin aloitussivua ja onkin piristävännäköinen tavalliseen tekstilistaan nähden.

Selain on hyvä, mutta ei todellakaan täydellinen. Androidin ja Applen selaimet ovat hyvin lähellä toisiaan ja ainoastaan muutamat ominaisuudet ja pienet käytettävyyserot kallistavat kuppia suuntaan tai toiseen.

Muut sovellukset



Samsung Galaxy S:n muihin esiasennettuihin sovelluksiin kuuluvat muun muassa päivittäisin ajankohtaista informaatioita tarjoava Daily Briefing ja sosiaaliset yhteydet yhteen paikkaan yhdistävä Social Hub sekä tutut Googlen karttapalvelu Maps, pikaviestin Talk ja videopalvelu YouTube.







Samsungin omille Social Hub ja Daily Briefing -sovelluksille en löytänyt ollenkaan käyttöä, puolestaan Googlen palvelut ovat olleet allekirjoittaneella ahkerassa käytössä jo ennestään. YouTube toimii erittäin nopeasti ja tarjoaa hyvää kuvanlaatua, mikäli yhteystapana on Wi-Fi. Talk-pikaviestin on erittäin pelkistetty mutta toimiva. Google Maps ei valitettavasti vieläkään tarjoa navigointia Suomessa, joten mielenkiintoisin uutuus siinä on tuki Street View:lle eli katunäkymälle, jota on saatavilla nyt myös Suomen suurimmista kaupungeista.

Luonnollisesti mukana on myös Android Market, jonka valikoima on laajentunut merkittävästi sitten viime tutustumisen. Edelleenkään tosin Suomen valikoimissa ei ole maksullisia sovelluksia, joka kaventaa valikoimaa. Ilmaisia sovelluksia Android Marketissa on kuitenkin tiettävästi jopa enemmän kuin App Storessa, joten kuta kuinkin kaikkeen mahdolliseen löytyy sovellus.

Mukaan on ahdettu lisäksi Aldiko eBook -niminen e-kirjasovellus, lähes tyhjä Samsung Apps -sovelluskauppa sekä Layar Reality Browser -sovelluksen, joka toimii niin kutsuttuna laajennettuna todellisuutena (augmented reality).



Yhteenveto


Samsung Galaxy S on, kuten alkusanoissa arvelimme, erittäin sopiva kilpailija iPhonelle. Korealaisvalmistaja on jälleen onnistunut valmistamaan laitteen, joka houkuttelee hyvillä komponenteilla ja ominaisuuksilla. Paperilla laite kuitenkin näyttää ehkä mielenkiintoisemmalta kuin mitä se todellisuudessa on. Galaxy S ei kuitenkaan ole todellakaan huono puhelin, pikemminkin tylsä.

Viimeisen vuoden aikana Android-puhelinten esiinmarssi on ollut niin vahva, että lähes vastaavilla ominaisuuksilla varustettuja “iPhonen tappajia” on tusina. Eroavaisuudet ovat laitteiden välillä vähissä, mikäli käyttöjärjestelmäversio vain pysyy samana. Tätä ongelmaa pyrkii taklaamaan Samsung TouchWiz 3.0, kuten HTC Sensekin. Valitettavasti Samsungin lahjat käyttöliittymäpuolella eivät ole yhtä vahvat kuin laitevalmistajana. Allekirjoittanut preferoi Sense-käyttöliittymää huomattavasti TouchWiziä enemmän.

On kuitenkin selvää, että iPhonea vastaan Galaxy S:llä on paljon ässiä hihassa. Valtaosa näistä tulee Androidin avoimemmasta luonteesta, jonka ansiosta tehokäyttäjä saa puhelimesta enemmän irti. Muutama kompromissi täytyy kuitenkin tehdä matkalla. Ensinnäkin iPhonen työkalumainen, jämäkkä rakenne on omassa sarjassa, vaikkakin se samalla kärsii käytännöllisyydessä. Androidin tarjoama käyttökokemus ei myöskään ole aina aivan iPhonen tasolla.

Kumpi puhelin sopisi siis sinulle paremmin? Helpoiten vastauksen tähän löydät, kun kysyt itseltäsi tarvitsetko enemmän monipuolisuutta vai helppokäyttöisyyttä. Käytännöllisyyttä vai näyttävyyttä? Mikäli vastasit molempiin aiemman vaihtoehdon, on Galaxy S sinulle todennäköisesti sopivampi laite, mikäli jälkimmäisen kannattanee sijoittaa iPhone 4:ään. Jos allekirjoittaneen täytyisi jompikumpi puhelimista valita, kääntyisi vaakalauta hienoisesti Androidin muokattavuuden ansiosta Galaxy S:n suuntaan.

Miltä uuden sukupolven Symbian näyttää ja tuntuu Nokian uudessa kamerapuhelimessa. Se selviää, kun Puhelinvertailu.com testaa seuraavaksi Nokia N8:n.

Lue myös nämä
Tägit
Samsung Samsung Galaxy -sarja
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.