Tuoreita ajatuksia Nokia N900:sta pidemmän käytön jälkeen
Markus Lehtiniitty
9. joulukuuta, 2009 19:28
Nokian Maemo 5 -käyttöjärjestelmällä varustettu N900 on varmasti yksi tämän vuoden kuumimpia uutuuksia puhelinrintamalla. N900:aan ladattiin ennakkoon yleisön ja median toimesta erittäin paljon ennakko-odotuksia - ja nyt kun N900 on tukevasti saapunut markkinoille sekä toistamiseen allekirjoittaneen omiin käsiin, on aika jälleen hieman tutkiskella asiaa.
Tämä artikkeli ei yritäkään olla kaikenkattava katsaus N900:aan ja sen Maemo-käyttöjärjestelmään, vaan tämän osalta tarkoituksena on ollut nostaa esille muutamia, suuremman ja pienemmän kokoluokan, seikkoja laitteesta, käyttöjärjestelmästä sekä käyttöliittymästä. Olemme jo aiemmin julkaisseet monia N900:n käyttökokemuksiin perustuvia, laajempia artikkeleja:
Ensikokemukset Nokian N900:sta: tehokkuus vakuuttaa, mutta matka on vielä kesken
Näin helposti onnistuu "mesen" integrointi Nokian N900:aan
Ensimmäinen Maemo-puhelin Nokia N900 vs. ensimmäinen S60-puhelin Nokia 7650
Tässä tulevat vastaukset Nokia N900 -kysymyksiinne!
Testissä Nokia N900 - aito mobiilitietokone, sekä hyvässä että pahassa
Kommentti: Nokia N900 + Maemo = mobiilitietokone
Laajamittaisemman saatavilletulon jälkeen N900 on myös herättänyt verkon keskustelupalstoilla mielettömästi keskustelua, kommetteja ja sekä niin positiivista kuin myös negatiivista palautetta. Yksi erityisesti useissa tapauksissa esille noussut asia on N900:n kaatuminen - muun muassa Kauppalehti kertoi tästä eilen verkossa.
Kaatuiluongelman yleisyydestä on vaikea saada kattavaa kokonaiskuvaa, mutta ilmeisestikin kyse on rajoittuneesta ongelmasta. Oman N900:ni kanssa en ole törmännyt merkittäviin kaatumisongelmiin - itse asiassa muistaakseni noin viikon aikana olen saanut laitteen kaatumaan vain kerran, ja silloinkin kyse oli laitteelle melko rasittavasta tilanteesta, joten kaatuminen ei tullut yllätyksenä.
Alla on muutamia muita ajatuksia N900:stä nyt hieman pidempään käyttökokemukseen perustuen, aiempien artikkeliemme päälle:
- Aiemmissa artikkeleissa olen maininnut N900:n toiminta-aikojen olevan varsin kohtuullisia. Tämä arvio ei kuitenkaan perustunut juurikaan tavalliseen käyttöön, sillä laitetta tuli käytettyä oikeastaan joka päivä tavallista huomattavasti enemmän ja rasitettua melkoisesti. Tässä käytössä N900 suoriutui ihan hyvin, tosin tämäkin saattoi olla osaltaan harhaa, sillä laitetta tuli aina välillä tietokoneen kautta "huomaamatta" ladattua. Nyt käytön normalisoiduttua täytyy sanoa, että olen melko pettynyt N900:n toiminta-aikoihin ja akkukestoon, ja että ne ovat ainakin N97:ää heikommat. Miksei N900:ssa ole edes 1500 milliampeeritunnin akkua, joka N97:stä löytyy, vaan vain 1320-milliampeerituntinen?
- Pidemmän päivittäisen käytön myötä N900 on alkanut tuntua liian paksulta. Tämä on oikeastaan melko outo reaktio, sillä yleensä asia menee juuri päinvastoin, eli asioihin tottuu ajan myötä. Itseäni paksuus on kuitenkin alkanut häiritsemään vasta nyt, ja mielestäni N900:n käytettävyys ottaisi selkeän loikan eteenpäin, jos laite olisi muutama milliä hoikempi.
- microUSB-liitännän sijoituspaikka on myös alkanut ottamaan päähän, sillä puhelinta vaakatasossa kahdella kädellä käytettäessä sormi hankaa jatkuvasti johtoon, jos sellainen on kiinnitettynä.
- Paksuudesta poiketen näppäimistöön on tässä ajassa ehtinyt jo hieman tottua, mutta edelleen se kaipaisi mielestäni kipeästi lisää kokoa ja yhtä lisäriviä. Kokoaan lukuun ottamatta näppäimistö on jo alkanut tuntua hyvältä, ja käytön mukaan yhä enemmän "omalta".
- Itse olen ottanut paketista vedetyn uudenkarhean N900:n jo kaksi kertaa käyttöön, ja tämän myötä huomannut, että Maemon säätäminen itselleen sopivaksi vie melkoisesti aikaa. Toki toinen vaihtoehto on olla säätämättä, mutta silloin hukkaa todella paljon laitteen ja käyttöjärjestelmän potentiaalista. Tämä muokkaamisen välttämättömyys on osasyy siihen, että N900 ja Maemo eivät mielestäni toistaiseksi sovi vielä peruskäyttäjille.
- Stylus-kynää ei juuri muuten tarvita, mutta olen huomannut, että selainkäytössä sitä tulee käytettyä melko useastikin. Syy on yksinkertainen: stylus parantaa käytettävyyttä huomattavasti.
- Selaimen osalta täytyy todeta sen verran, että pidemmän käyttökokemuksen perusteella ei se nyt niin maata mullistava ole. Tämä ei ole siis varsinaisesti negatiivisessa mielessä sanottu, mutta ei N900:kaan tällä osa-alueella mikään kaiken korjaava laite ole. Käytettävyydeltään pitäisin Applen iPhone 3GS:ää selainkäytössä N900:n pidemmän käytön jälkeen yhä parempana, mutta mahdollisuuksien määrässä N900 pesee kyllä iPhonen puolestaan selkeästi.
- Itse käytän selainta useimmiten niin, että avaan joltain sivulta 5-10 artikkelia uusiin ikkunoihin. Tämä onnistuu N900:ssa koskettamalla linkkiä pidempään, jonka jälkeen ilmestyy esiin laatikko, josta linkin voi valita avautumaan uudessa ikkunassa. Useammankin kerran N900:n selainikkuna on kuitenkin mennyt sellaiseen tilaan, ettei näin ole voinut enää tehdä: vaikka kuinka olisi yrittänyt koskettaa linkkiä, kyseinen laatikkovalikko ei ole enää auennut. Tähän ei ole auttanut sivun uudelleenlataaminen, vaan ainoastaan sivun tarkastelu uudessa selainikkunassa.
- Näppäinoikoteiden (muun muassa kopioimisen Ctrl+C, liittämisen Ctrl+V, tallentamisen Ctrl+S jne.) paluu on tuntunut ihanalta. Vihdoinkin monien "tyhmien" laitteiden jälkeen ollaan palattu kunnon mobiilitietokonetyyliin.
- Myös N900:sta löytyvää monipuolista ilmoitusvaloa on kiiteltävä. Tämä on ensimmäinen omistama laitteeni, josta tällainen ominaisuus löytyy, ja se on tuntunut todella mukavalta. N900:n ilmoitusvalohan siis ilmoittaa perustilasta valkoisella, vastaamattomista puheluista tai saapuneista viesteistä sinisellä latauksesta keltaisella, akun täynnä olosta vihreällä valolla. Tämän pitäisi olla jokaisen puhelimen vakio-ominaisuus.
- Erikoista myös on, että N900 värisee ladattaessa. Tämä on uutta Nokian puhelinten osalta - olisi mielenkiintoista tietää, mikä tähän muutokseen on johtanut.
- En ole vieläkään löytänyt ratkaisua aiemmin mainitsemiini WLAN-ongelmiin. N900 siis tukkii Buffalon WLAN-reitittimen muilta laitteilta siihen yhteydessä ollessaan. Mikään aiempi laite ei ole itselläni näin tehnyt.
- Onko N900:n kameran kuvanlaatu N97:ää heikompi? Ovatko muut huomanneet saman? Ainakin itse saan omalla N900-laitteellani jostain syystä vain yllättävän heikkolaatuisia kuvia.
- Lopuksi täytyy vielä todeta, että Maemo 5:n sovellustarjonta on vielä toistaiseksi melko heikko. Kypsän kehitysvaiheen saavuttaneet, mielenkiintoiset sovellukset on hyvin nopeasti saavutettu. Lisäksi myös Sovellusten hallinnasta löytyisi kehitettävää: missä on mahdollisuus tarkastella tuoreimpia uusia sovelluksia? Nyt joutuu aina selaamaan koko luettelon läpi, jos sattuisi vaikka huomaamaan jonkin uuden, kivan sovelluksen.
Nokia on aiemmin luvannut muun muassa pystynäyttötilan selaimeen sekä Ovi Store -sovelluskaupan tuovan päivityksen vielä tämän vuoden puolella. Toivottavasti aikataulussa pysytään, ja mukana olisi paljon myös muita parannuksia. Toistaiseksi tarkempia tietoja tästä päivityksestä tai sen saatavuudesta ei ole vielä kuultu. Toivottavasti päivitys ei myöhästy niin kuin N900 - 22 päivää aikaa...