Kommentti: Nokia N900 + Maemo = mobiilitietokone

Matti Robinson
2. joulukuuta, 2009 16:59

Odotin Nokian uuden N900-lippulaivamallin saapumista testiin kuin kuuta nousevaa. Se vaikutti markkinointimateriaalin perusteella sopivalta laitteelta, eivätkä prototyyppien testitkään lytänneet toiveita. Nokian edelliset yritykset tuottaa laadukasta, muokattavaa ja avointa mobiilitietokonetta olivat puolestaan jääneet pettymyksiksi pitkälti alisuorittaneen Symbian-alustan johdosta. Vaikka mobiililaitteiden aallonharjalla eläminen on ollut tavoitteenani, niin viime vuodet potentiaaliset vaihtoehdot uudeksi kännykäkseni ovat olleet vähissä. Tästä johtuen aikansa huippupuhelin, Nokia N95, on palvellut älypuhelimenani yli kaksi vuotta.
Aivan viimeaikoina asiat ovat kuitenkin muuttuneet merkittävästi positiivisempaan suuntaan. Markkinoille saapuu yhä enemmän puhelimia, jotka soveltuvat käyttööni paremmin. Puhelujen soittaminen on toissijaista, tekstiviestejäkin lähetän vain silloin tällöin. Valtaosa puhelinlaskusta koostuu kiinteähintaisesta, rajattomasta datapaketista. Pääasia on, että olen tavoitettavissa yhden laitteen kautta, jolla voin tehdä mahdollisimman paljon samoista asioista kuin pöytätietokoneellani.

Koska iPhone ei sovellu rajoittuneisuutensa johdosta mobiilitietokoneeksi ja Windows Mobile ei vakuuta vanhentuneella käyttöliittymällään, niin vastausta olen etsinyt erityisesti Androidin suunnasta. Olenkin päässyt kokeilemaan muun muassa HTC Heroa, joka vakuutti toiminnallaan ja muokattavuudellaan minut jonkin aikaa sitten. Olikin enemmän kuin lähellä, että jo ennen N900:n markkinoille saapumista puhelimenani olisi toiminut hakukonejätin suunnittelemaa käyttöjärjestelmää ajava Hero. Miten asian laita on nyt, kun N900 on saapunut?
Muutaman päivän pikaisen kokeilun jälkeen olen muodostanut jo jonkinlaisen kuvan Nokian ensimmäisestä Maemo-puhelimesta. Voin hyvin yhtyä kolleegani Markus Lehtiniityn kuvaukseen, jonka mukaan N900 on oikea mobiilitietokone, niin hyvässä kuin pahassa. Tämä artikkeli keskittyy kuitenkin siihen mikä mobiilitietokoneessa on mielestäni olennaista. Heti alkuun haluan myös sanoa, että iPhone todellakin on parempi -- joissain asioissa. Se on kuitenkin jonkin toisen artikkelin heiniä, joten jätetään se asia sikseen.

Kun valtaosa puhelin- ja käyttöjärjestelmävaihtoehtoja on karsittu pois karkealla rajauksella, niin voidaan siirtyä itse asiaan. Miten Maemo-käyttöjärjestelmä pärjää Googlen Androidia vastaan? Molemmissa tärkeätä ovat muokattavuus ja avoimuus, joiden lisäksi integroituminen erilaisiin verkkopalveluihin, kuten sähköpostiin, Skypeen ja Facebookiin, ovat avainasemassa. Molemmissa onnistuu muun muassa kontaktien yhdistäminen Facebook-tietoihin. Olemassa oleville kontakteille on siten mahdollista synkronoida muun muassa kuva ja syntymäpäivä Facebook-tilin avulla. Viestimisen ja verkkoselailun tulee olla saumatonta, nopeaa ja tukea uusimpia teknologioita. Moniajo on itsestäänselvyys kun puhutaan tietokoneesta, olipa se kuinka mobiili tahansa.

Ylläolevien ominaisuuksien lisäksi nykystandardiksi on muodostumassa kosketusnäyttö, joka edistää erityisesti verkkoselailua. Myös sen tuoma suuri näyttöpinta-ala on tärkeää mobiilitietokoneille. Lisäksi puhelimesta tulee mielestäni löytyä fyysinen (täys)näppäimistö, jonka avulla osoitteiden ja viestien kirjoittaminen on nopeampaa ja mielekkäämpää. Kenties tästä syystä HTC Hero ei koskaan tarttunut kaupan hyllyltä käsiini. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Android olisi hävinnyt samalla taistelun, sillä Google on onnistunut loistavasti strategiassaan lisätä Android-puhelimien valikoimaa kuluvan vuoden aikana. Ja olihan historian ensimmäinen Android-puhelinkin, T-Mobile G1, varustettu fyysisellä täysnäppäimistöllä. G1:n jälkeen markkinoille on saapunut QWERTY-näppäimistöllä varustettuina LG GW620, Samsungin valmistama Sprint Moment, Motorola CLIQ sekä uusin tulokas Motorola Droid. Näistä kuitenkin rautavertailussa ainoa kilpailija on Euroopassa Milestone-nimellä myyntiin tuleva Motorola Droid.

Olemme siis edenneet tilanteeseen, jossa vaihtoehdoikseni jäävät ainoastaan Nokia N900 ja Motorola Milestone. Rautaratkaisuiltaan ne ovat erittäin lähellä toisiaan, joten valinta jää ohjelmistojen vertailun varaan. Molemmissa on eittämättä omat puolensa. Tällä hetkellä Android voittaa sovelluskilpailun helposti. Android Marketissa on tuhansia sovelluksia kun Maemolle on saatavilla toistaiseksi vain kourallinen erilaisia ohjelmia. Potentiaalia Maemolla kuitenkin on. Mikäli avointa lähdekoodia tukeva yhteisö ottaa puhelimen ja käyttöjärjestelmän omakseen, on mahdollista että sovellusvalikoima kasvaa hurjaa vauhtia. Sovelluksista puhuttaessa määrän lisäksi on kuitenkin eräs toinen seikka, joka on mielestäni tärkeää huomioida -- avoimuus.

Avoimuus on ollut kännykkämaailman huulilla erityisesti, kun ihmiset ovat kyllästyneet Applen harrastamaan hyväksymis- tai pikemminkin hylkäyspolitiikkaan. Avoimuudella tarkoitetaan sovellusten kehittämisen helppoutta, sovelluskehittäjien mahdollisuutta päästä käsiksi ohjelmiston kehittämisen kannalta potentiaaliisiin kohteisiin, mahdollisuutta julkaista ohjelmiaan sekä käyttäjälle sallittujen toimintojen rajoittamattomuutta. Näiden ominaisuuksien yhdistäminen on olennainen osa mobiilitietokoneen ydintä. Androidia markkinoitiin ja hypetettiin erittäin avoimeksi alustaksi. Vaikka varsinaisesti kyse ei ole mistään virhetiedosta, niin liiottelua on ehkä hieman. Sovelluskehitys on hyvällä mallilla kuten Android Market -ohjelmistokaupan tarjonnasta voi päätellä, mutta soraääniäkin on kuultu. Sekä mediassa että kehittäjien keskuudessa on ihmetelty, että onko Google varmasti avoimen kehityksen linjoilla. Open source -leiman hyväksikäytöstä on syytetty myös Nokian omistamaa Symbiania.

Maemo voi kiriä nopeastikin etumatkaa, mikäli kohtelee sovelluskehittäjiä suosiollisesti. Tämä johtuu muun muassa siitä, että olemassa olevien avoimen lähdekoodin ohjelmistojen porttaaminen Maemolle on erittäin helppoa, koska kyseessä on aito Linux-distribuutio. Lisäksi Nokian ajama Qt-kehitysympäristö mahdollistaa tulevaisuudessa alustariippumattoman ohjelmistokehityksen muun muassa molemmalle Nokian älypuhelinalustalle. Tämä lisää väistämättä kiinnostusta kehittäjien keskuudessa.

Tällä hetkellä Androidin markkina-asema voittaa paljon kilpailustaan itselleen, mutta täytyy muistaa, että N900 on ensimmäinen Maemo-alustalla varustettu puhelin. Mikäli tehokäyttäjät -- joille N900 soveltuu -- ottavat puhelimen omakseen ja tuleva riisuttu Maemo-malli voittaa myös muiden älypuhelinkäyttäjien sydämet, niin Maemosta tulee todennäköisesti Nokian tarvitsema menestystarina. Sitä odotellessakin N900 on loistava puhelimella varustettu mobiilitietokone. Valinta puhelimien välillä ei ole kuitenkaan helppo. Android antaa tällä hetkellä loistavasti rahalle vastinetta, mutta toisaalta tietokonemaisuutta, kuten loistavasti toimiva moniajo, löytyy enemmän Maemosta. Milestonen saapuessa Suomeen taskutietokonetta hankkivalla on mielestäni kaksi loistavaa vaihtoehtoa. Koska Milestonen ei näillä näkymin ehdi jouluksi Pohjolaan, niin allekirjoittaneen lahjakääreisiin sujahtaa todennäköisesti Nokia N900 ja Maemo.

Lisää Maemosta ja Nokia N900:sta löydät aiemmista artikkeleistamme:
Ensikokemukset Nokian N900:sta: tehokkuus vakuuttaa, mutta matka on vielä kesken
Testissä Nokia N900 - aito mobiilitietokone, sekä hyvässä että pahassa
Tässä tulevat vastaukset Nokia N900 -kysymyksiinne!

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.