Markus Lehtiniitty
16. elokuuta, 2009 19:56
Apple on tullut ryminällä puhelinmarkkinoille. Vaikka yhtiö on ollut puhelinmarkkinoilla mukana vasta reilut kaksi vuotta, on se jo muuttanut alaa ja napsii juuri tällä hetkellä alan tuottamista voitoista suuren osan.
iPhone 3GS on päivitys edeltävään viime vuoden kesällä esiteltyyn iPhone 3G -malliin ja Applen kolmas iPhone. iPhone 3GS:n tuomat uudistukset eivät ole suuria ja monille malli on jopa jäänyt pettymykseksi. Uutta iPhone 3GS:ssä ovat parempi kamera, videokuvaus, ääniohjaustoiminnot, nopeampi prosessori, suurempi RAM-muisti, nopeammat HSDPA-yhteydet sekä suuremmat saatavilla olevat tallennusmuistikapasiteetit. iPhone 3GS:n yhteydessä julkaistu iPhone 3.0 -ohjelmistopäivitys puolestaan tuo mukanaan monia pieniä uudistuksia myös vanhemmille iPhoneille.
Suomessa iPhone 3GS:ää myy yksinoikeudella Sonera. Puhelimet ovat myös operaattorilukittuja Soneran liittymään. Soneran iPhone-hinnoitteluun voi tutustua aiemman uutisemme perusteella sekä Soneran iPhone-sivuilla.
Tämän iPhone 3GS -artikkelin rakenne eroaa hieman aiemmista testiartikkeleistamme. Sisältö on nyt jaoteltu vielä vahvemmin puhelimen valikkorakenteen mukaisesti - jokainen kotinäytöltä löytyvä kuvake mainitaan väliotsikoissa tämän jutun aikana.
Tulemme julkaisemaan myöhemmin, lähiaikoina (ensi viikon aikana), erillisen artikkelin, jossa vertaillaan iPhone 3GS:ää ja Nokian tämän hetkistä N97-lippulaivamallia.
iPhone 3GS:nn tarkemmat tekniset tiedot voi tarkistaa Puhelinvertailu-osiomme iPhone 3GS -sivulta!
Kaikkia Puhelinvertailu.comin juttuja iPhone 3GS:stä pääset lukemaan klikkaamalla tästä!
Jo aiemmin olemme kertoneet iPhone 3GS:stä ensikokemuksemme laitteen saavuttua käsiimme.
Artikkelissa esiintyvät kuvat iPhone 3GS:stä on kuvannut Joonas Kyllönen.
Artikkelin sisältö
-iPhone 3GS:n vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti
-Myyntipakkauksen sisältö
-Ohjelmiston päivittäminen
-Muotoilu ja rakenne
-Näyttö
-Yhteydet, muisti ja prosessori
-Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti
-Ääniohjaus
-Tekstinsyöttö
-Puhelin ja Yhteystiedot
-Viestit
-Mail
-Safari
-YouTube
-Kamera ja Valokuvat
-Kartat ja Kompassi
-iPod ja iTunes
-App Store
-Laskin, Kalenteri, Muistio, Sanelin, Kello, Sää, Pörssi
-Asetukset
-Toiminta-ajat
-Loppuyhteenveto
iPhone 3GS:n vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti
+ käytettävyys (näyttö ja käyttöliittymä)
+ nopeus
+ App Storen laaja tarjonta
+ laadun tunne, jämäkkyys
- rajoittuneisuus, lähinnä sovellusten tausta-ajotuen puute
- kamera edelleen kilpailijoita jäljessä
- ei tukea 900 MHz:n 3G-taajuudelle
- toiminta-ajat varauksin
Myyntipakkauksen sisältö
-iPhone 3GS -puhelin
-USB-kaapeli
-laturi ja laturin seinäpistoke
-kuulokkeet säätimellä ja mikrofonilla
-SIM-korttipaikan käyttötyökalu
-pikaopas ja tuotetietovihkonen suomeksi ja ruotsiksi
-kaksi Applen logotarraa
iPhone 3GS toimitetaan pakattuna tyylikkääseen, kompaktiin ja mustanpuhuvaan pakkaukseen. Pakkaus vastaa aiempia iPhoneja. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyseessä lienee yksi kauneimpia puhelimen myyntipakkauksia ikinä. Itse myyntipakkauksen sisältö on varsin yksinkertainen: mukana tulee kaikki tarpeellinen, mutta ei juuri mitään ylimääräistä. iPhone 3G:hen verrattuna pakkauksesta on pudotettu pois puhdistusliina.
Mukana tulevaa USB-kaapelia tarvitaan sekä kytkettäessä iPhone tietokoneeseen että ladattaessa iPhonea myös pistorasiasta. Tämä on hieman hankalaa, sillä johtoa joutuu siirtelemään liian usein. Esimerkiksi itse lataan puhelimeni akun yleensä aina öisin täyteen, eli tarvitsen silloin USB-kaapelia laturin seuraksi, kun taas päivisin puhelinta tietokoneeseen kytkettäessä tarvitsen kaapelia puolestaan tietokonetta varten. Mielestäni tässä asiassa Applen ratkaisu on huono. Laturin ja datakaapelin erottaminen täysin toisistaan olisi järkevämpää.
Mukana tulevat kuulokkeet ovat melko hyvät, vaikkakaan eivät millään tavalla ilmiömäiset. Kuulokejohdossa on myös pikkuruinen, kolminappinen kaukosäädin, jonka yhteydestä löytyy myös mikrofoni. Äänenvoimakkuutta lisäävien ja vähentävien nappien lisäksi säätimestä löytyy yleispainike. Musiikkia toistettaessa keskeltä löytyvää painiketta painamalla musiikki keskeytyy tai käynnistyy uudestaan, kahdesti painamalla siirrytään seuraavaan kappaleeseen ja kolmesti painamalla edelliseen. Pitkä painallus puolestaan käynnistää Ääniohjaus-toiminnon ja puhelun tullessa siihen voi vastata yhdellä painalluksella. Kokonaisuutena kuulokkeita on mukava käyttää.
SIM-kortin asentaminen iPhoneen on ensimmäisellä kerralla erittäin mielenkiintoinen prosessi. Mukana ei tule yhtä kuvaa lukuun ottamatta minkäänlaisia ohjeita tähän. Itseltäni ainakin meni hetki sisäistää, että työkalulla tarvitsee painaa melko lujaa suoraan iPhonen yläpäästä löytyvään pieneen reikään. Itse yritin ensin vetää työkalulla SIM-kortin pidintä ulos, siinä vähemmän yllättäen onnistumatta.
Mukana tuleva pikaopas on todellakin pikaopas eikä kattava ohjekirja. Silti mielestäni se ajaa asiansa todella hyvin ja tarjoaa varmasti kokemattomille iPhone-ensikertalaisille paljon uutta tietoa erilaisista pikakomennoista ja yleisesti laitteen käytöstä.
Hauskana lisänä iPhone 3GS:nkin paketista löytyy Applelle tuttuun tyyliin kaksi Applen logotarraa.
Ohjelmiston päivittäminen
Päivitimme testimme aikana iPhonen 3.0-ohjelmistoversiosta 3.0.1-versioon. 3.0.1-päivitys ei tuo mukanaan muuta kuin korjauksen aiemmissa iPhone-käyttöjärjestelmäversioissa ilmenneeseen haavoittuvuuteen tekstiviestien käsittelyssä. 3.0.1-päivitys oli tuomastaan pienestä muutoksesta huolimatta kooltaan lähes 300 megatavua, joka on aivan liikaa. Tällaisten päivitysten koko saisi olla korkeintaan muutamia megatavuja.
iPhonen käyttöjärjestelmä päivitetään iTunes-ohjelmalla tietokoneen kautta. Päivityksiä matkapuhelin- tai WLAN-verkon kautta suoraan puhelimeen, eli ns. FOTA-päivityksiä, iPhone ei tue.
Muotoilu ja rakenne
iPhone 3GS on äärimmäisen jämäkkä rakenteeltaan, omasta mielestäni myös eleettömyydessään tyylikäs. Ulkoasultaan puhelin vastaa täydellisesti aiempaa iPhone 3G -mallia - mitään eroja rakenteessa ei ole. iPhone 3GS:n mitat ovat 115,5 x 62,1 x 12,3 millimetriä ja painoa sillä on 135 grammaa. iPhone 3G:hen verrattuna painoa on tullut pari grammaa lisää mittojen pysyessä identtisinä.
Testiversiomme oli takakannen väritykseltään musta. Lisäksi saatavana on myös valkoinen väriversio.
iPhone 3GS:stä on edes sitä tarkoituksella vääntämällä tai puristamalla hyvin vaikea saada esiin mitään ääniä, nitinöitä tai natinoita. Rakenne on yksinkertaisesti erittäin laadukkaan tuntuinen ja luotettavuutta herättävä.
iPhonen etupuolta hallitsee 3,5 tuuman kosketusnäyttö. Näytön alapuolelta keskeltä löytyy Koti-näppäin ja näytön yläpuolelta kaiutin. Äärimmäisen yksinkertainen linja jatkuu myös puhelimen takapuolella. Yläkulmasta löytyy kameran pieni linssi, joka näyttää täysin vastaavalta kuin aiemminkin vaikka kameran tarkkuus on noussut. Kameran lisäksi iPhonen takakantta hallitsevat Applen logo sekä iPhone-teksti ja muut pienemmät infotekstit. Puhelimen kuorista ei löydy mainintaa, että kyseessä on juuri iPhone 3GS. Takakansi on kiiltävä ja tyylikäs, mutta valitettavasti myös herkästi sormenjälkiä ja tahroja keräävä.
iPhonen oikean reunan toiminnot on nopeasti käyty läpi, sillä sieltä ei löydy mitään. Vasemman reunan yläreunasta puolestaan löytyy on/off-tyyppinen äänikytkin, jolla iPhonen voi asettaa joko äänelliseen tai äänettömään tilaan. Tämän alta löytyy äänenvoimakkuussäädin.
iPhonen yläpäästä oikeasta reunasta löytyy puolestaan lukituskytkin (samalla myös virtanäppäin) ja vasemmasta reunasta 3,5 mm:n standardi kuulokeliitäntä. Keskeltä löytyy hankala SIM-korttipaikka, jota kuvailtiin jo edellä. Pohjaa hallitsee USB-kaapelin liitäntä sekä kaiutin. iPhone 3G:ssä ei ole stereokaiuttimia, vaikka pohjassa kaksi kaiutinta näyttäisikin ensivilkaisulla löytyvän. Niistä ainoastaan vasemmanpuolinen on kuitenkin kaiutin ja toisen verkon alta löytyykin mikrofoni. Kaiuttimen sijoitus ei ole paras mahdollinen, sillä se jää melko helposti iPhonea sivuttain pidettäessä sormen alle, jolloin ääni mykistyy lähes täysin.
Näyttö
iPhone 3GS:n näyttö vastaa aiempia iPhoneja. Se on kooltaan 3,5 tuumaa, sen tarkkuus on 320x480 pikseliä ja mikä tärkeintä, kyseessä on kapasitiivinen kosketusnäyttö.
En voi oikein sanoa näytöstä paljoa muuta kuin, että mielestäni siinä ei ole mitään vikaa. Näytön käyttötuntuma on erinomaisen herkkä ja katselukulmat ovat laajat. Näyttö myös näyttää hyvältä ja värit toistuvat loistavasti sekä tarkkuus on riittävä. Kunniamaininta näytölle täytyy antaa luettavuudesta kirkkaassakin (auringon)valossa. Toki aina näyttö voisi olla suurempi tai tarkempi tai toteutettu vaikkapa OLED-tekniikalla, mutta kilpailijoihinsakin verrattuna iPhonen näyttö on yhä verrattain hyvä vaikkei olekaan kokenut merkittävää päivitystä koko iPhonen historiassa. Näyttö on "riittävä".
iPhone 3G:hen verrattuna näyttöön on muuten Applen mukaan lisätty erityinen pinnoite, jonka pitäisi vähentää sormenjälkien ja muun lian tarttumista näyttöön. Tätä oli vaikea testimme perusteella todentaa, mutta ei iPhonen näyttö ainakaan mitenkään erikoisesti itseensä likaa kerää.
Kosketusnäytöistä puhuttaessa kapasitiiviset näytöt ovat kuin eri planeelta kuin resistiivisellä tekniikalla toteutetut. Resistiivistä kosketusnäyttöä täytyy tosissaan painaa, kun taas kapasitiivisella näytölle on mahdotonta laskea sormeaan ilman, että näyttö rekisteröi sen. Kapasitiivisen näytön ainoa heikkous täällä päin maailmaa on, että näyttöä täytyy koskettaa sormella - kosketus ei rekisteröidy tavallisen kankaan, hanskojen tai tai muiden läpi. Jos joskus niin talvella tämä voi olla ongelma, mutta kyseessä on kuitenkin melko marginaalinen haittapuoli verrattuna kapasitiivisen näytön tarjoamaan huikeaan käyttötuntumaetuun.
Paljon puhuttu monikosketus ei mielestäni ole niin iso juttu. Toki se mahdollistaa esimerkiksi verkkoa selattaessa tai kuvia katseltaessa nopean lähentämisen ja loitontamisen äärimmäisen intuitiivisella tavalla, mutta mielestäni tämä on vain ekstraa eikä mikään välttämätön asia. Tai aloinko pitämään sitä jo niin itsestäänselvyytenä, että oletan sen olevan vakiokamaa? En tiedä, mutta en kyllä ole monikosketustukea omaan N97:ääni hirveästi kaivannut iPhonen käytönkään jälkeen - tosin osaltaan tämä johtuu selaimen erilaisesta toimintalogiikasta sivujen taittamisen osalta.
On mielenkiintoista pohtia, mitä Apple aikoo näytön suhteen jatkossa tehdä. Näytön kokoa ei voi paljoa kasvattaa ilman koko laitteen kasvattamisen tarvetta ja näytön tarkkuudesta on jatkossa luultavasti muodostumassa Applelle suuri kompastuskivi. Toistaiseksi näytön tarkkuutta voidaan pitää vielä joten kuten riittävänä, mutta 320x480 pikseliä alkaa pikku hiljaa kapenemaan kilpailijoiden kovimpien näyttöjen kanssa, jotka tällä hetkellä yltävät jo 480x800 pikseliin. Näytön tarkkuuden kasvattaminen johtaisi yhteensopivuusongelmiin käytännössä luultavasti kaikkien App Store -sovellusten kanssa. Tämän vuoksi uskonkin, että seuraavasta iPhonesta löytyy (AM)OLED-näyttö. Näin Apple voi ainakin jollain tavalla parantaa näytön osalta.
Yhteydet, muisti ja prosessori
iPhone 3GS tukee neljää GSM-taajuutta (850/900/1800/1900 MHz) ja kolmea 3G-taajuutta (WCDMA 850/1900/2100 MHz). 900 megahertsin WCDMA-verkkojen tuen puute on erittäin harmittavaa sekä suuri puute puhelimessa. Suomessa 3G-verkkojen peitto laajenee suurten kaupunkien ulkopuolelle pääasiassa 900 megahertsin taajuusalueella, jonka myötä kyseistä taajuutta tukevat 3G-puhelimet pääsevät kiinni korkeampiin datasiirtonopeuksiin huomattavasti useammissa paikassa. Yhdysvalloissa iPhonea myyvä AT&T-operaattori käyttää 850 ja 1900 megahertsin taajuuksia, joten siellä asiat ovat paremmissa kantimissa tämän suhteen.
Verkkodatayhteyksien osalta iPhone 3GS tukee GSM-verkossa GPRS- ja EDGE-datayhteyksiä ja 3G-verkossa latauksia nopeuttavaa HSDPA:ta. Tältä osin parannettavaa ei oikeastaan jää. Ainoa puuttuva palanen on lähetyksiä nopeuttava HSUPA-tuki, mutta sitä ei vielä mielestäni voida pitää ns. vaadittavana ominaisuutena vielä toistaiseksi. iPhone 3GS muuten tukee edeltäjäänsä verrattuna nopeampia HSDPA-yhteyksiä: nyt tuki ylettyy 7,2 megabitin sekuntinopeuteen, kun aiempi iPhone 3G tuki vain maksimissaan 3,6 megabittiä. Käytännön hyötyä tästä nopeuspäivityksestä kylläkään ei ainakaan toistaiseksi juurikaan ole, sillä yleensä verkko on se rajoittava osapuoli datasiirtotilanteessa.
Langattomien lähiyhteyksien osalta iPhone 3GS tukee niin Bluetoothia kuin WLAN:ia, kuten odottaa sopiikin. Bluetoothista tuetaan 2.1-versiota EDR-nopeuksien kera ja WLAN:ista 802.11b/g-määrittelyjä. Uutta iPhone 3GS:ssä on tuki Bluetoothin A2DP-profiilille, eli ns. stereo-Bluetoothille, minkä myötä esimerkiksi langattomien kuulokkeiden käyttäminen musiikkia kuunneltaessa on tullut mahdolliseksi. Tiedostoja ei iPhonen Bluetoothin yli voi vieläkään lähettää, joka on ikävämpi asia.
Tietokoneeseen iPhone yhdistetään pääasiassa mukana toimitettavalla USB-kaapelilla. Tiedonsiirto sujuu sen kautta varsin vauhdikkaasti, eikä asian suhteen ole valittamista. iPhonen hallinnoimiseen käytetään tietokoneella iTunes-ohjelmaa, jonka kautta käy niin musiikin siirto, synkronoinnit kuin myös ohjelmistopäivitykset.
Uutta iPhone 3GS:ssä on myös mahdollisuus käyttää iPhonea tietokoneen modeemina. Suomessa kyseessä on lisämaksuton palvelu toisin kuin Yhdysvalloissa, jossa iPhone-operaattori AT&T aikoo laskuttaa palvelusta. Emme ehtineet lyhyen testiajan vuoksi testata modeemitoimintoa, mutta sen pitäisi toimia niin Bluetoothin kuin datakaapelinkin kautta.
Verrattuna edeltäjäänsä on iPhone 3GS:ssä prosessorin kellotaajuus noussut 412 megahertsistä 600 megahertsiin ja RAM-muistin määrä tuplattu 128 megatavusta 256 megatavuun. Muutoksilla on merkitystä myös käytännössä. iPhone 3GS:ää pidetään yleisesti ottaen huomattavasti sukkelampana ja vauhdikkaampana kuin edeltäjäänsä. Tätä emme pystyneet testaamaan, sillä meiltä ei löydy iPhone 3G:tä vertailukumppaniksi.
Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti
iPhone-käyttöliittymä on erittäin mukava käyttää, kunhan siihen on päässyt sisälle. Yleisesti ottaen voisi sanoa käyttöliittymän olevansa yksinkertaisuutensa vuoksi juuri niin hyvä kuin se on.
Koti-valikko koostuu yhteensä 20 kerrallaan näkyvästä kuvakkeesta. Näistä alareunassa erillisellä pohjalla näkyvät neljä näkyvät jokaisella Koti-näytöllä. Kuvakkeita voi helposti järjestää haluamaansa järjestykseen painamalla ensin jotain kuvaketta pitkään, jonka jälkeen kaikki kuvakkeet alkavat väristä ja niitä voi raahata haluamiinsa paikkoihin. Kansioita ei iPhonen valikoissa käytetä, vaan sama ongelma on ratkaistu useampien Koti-näyttöjen myötä. Tämä on ehkäpä jopa järkevämpi ratkaisu.
Ääniohjaus aukeaa pitämällä Koti-näppäintä painettuna hieman pidemmän aikaa. Tämän jälkeen puhelimelle vain puhutaan. Toteutuksessa on hienoa, että saatavilla olevat komennot liukuvat näytöllä tekstinä. Tarjolla on esimerkiksi mahdollisuus soittaa johonkin numeroon tai tietylle henkilölle, kysyä soivan kappaleen nimeä, käskeä soittamaan lisää samankaltaista musiikkia tai vaikkapa keskeyttää musiikkia. Suomenkielisessä ohjelmistoversiossa myös äänikomennot ovat suomeksi ja puhelin vastaa suomeksi.
Ääniohjaus toimii melko luotettavasti, mutta silti se lienee useimmille ainakin toistaiseksi melko hyödytön koska se toimii liian hitaasti. Toimintoihin pääsee nopeammin käsiksi tavallisella tavalla.
Tekstinsyöttö
iPhone 3.0:n myötä QWERTY-näppäimistö on saatavilla laajakuvatilassa useammissa sovelluksissa. Näppäimistöä voi nyt käyttää vaakatilassa Viestit-, Muistio-, Yhteystiedot- ja Safari-sovelluksissa. Esimerkiksi Kalenteri-sovelluksessa vaakanäppäimistöä ei kuitenkaan ole saatavilla, mikä on sääli.
Tekstinsyötön osalta on myös annettava kiitosta näppäimistön mukautumisesta tietyissä sovelluksissa. Esimerkiksi Safari-selaimen osoitepalkkiin kirjoitettaessa löytyy välilyöntinäppäimen paikalta painikkeet pisteelle, kauttaviivalle ja .com-lopulle. Näppäimistö siis mukautuu erinomaisesti käyttötilanteen mukaan.
Puhelin ja Yhteystiedot
Puhelimena iPhone toimii jopa yllättävän hyvin. Äänenlaatu on käypä, soittaminen on yksinkertaista, kuten myös puheluihin vastaaminen ja niiden aikana toimiminen.
Yhteystiedot-sovellus on löytänyt paikkansa iPhone 3GS:ssä vakiona vasta toiselta Koti-näytöltä. Kaikki yhteystiedot -näkymässä henkilöt näkyvät allekkain ja nopeasti listalla liikkuminen onnistuu näytön oikeasta reunasta löytyvän kirjainvalikon kautta. Lisäksi tarjolla on hakutoiminto. Yhteystietosivulla tiedot näkyvät selkeästi ja tarjolla on helppo mahdollisuus erillisen soittoäänen valitsemiseksi sekä tekstiviestin lähettämiseksi ja yhteystiedon jakamiseksi joko sähköpostilla tai multimediaviestillä.
Puhelin-sovelluksesta löytyy seuraavat välilehdet: Suosikit, Äskeiset, Yhteystiedot, Näppäimistö ja Puheposti. Puheposti-palvelua ei Sonera ainakaan toistaiseksi tarjoa, joten sen voimme tässä yhteydessä unohtaa. Yhteystietoja voi lisätä Suosikeiksi. Vakioasetuksin Suosikit-listaan pääsee painamalla Koti-näppäintä vikkelästi kahteen kertaan. Itseäni kummastutti se, että jos henkilön lisäsi suosikiksi, ei hän enää näkenyt Puhelin-sovelluksen Yhteystiedot-näkymässä. Sen sijaan Koti-näytön kautta Yhteystiedot-sovelluksessa henkilö kuitenkin näkyi. Mielestäni tämä on outoa ja sen ei tulisi olla näin.
Suurin iPhone 3.0:n tuoma uudistus viestien saralla on kuitenkin MMS- eli multimediaviestien tuki. Suomessa MMS-tuki löytyy odotetusti suoraan paketista. iPhonen MMS-toiminnallisuus on nyt käytännössä samalla tasolla kilpailijoidensa kanssa. Aiemmin multimediaviestituen puutetta on käytetty mollaamaan iPhonen rajoittuneisuutta, mutta enää tämä ei ole mahdollista.
Multimediaviestin luominen käy yksinkertaisesti lisäämällä tavalliseen tekstiviestiin jotain materiaalia, jo olemassa oleva tai uusi kuva tai video. Tämä käy yksinkertaisen valikon kautta. Lisäksi multimediaviestinä voi lähettää myös sijaintinsa tai Sanelin-sovelluksen äänityksen, mutta tämä tapahtuu kyseisten sovellusten jakotoimintojen kautta.
Viestien osalta iPhonea täytyy edelleen moittia jäljellä olevien merkkien näytön ja välitystietojen puutteesta.
Mail
Sähköpostisovellus kulkee iPhonessa Maceista tutulla Mail-nimellä myös suomenkielisessä ohjelmistossa.
Mail tukee ainakin Gmailin kanssa viestien "pushausta" puhelimeen. iPhone näyttää lukematta olevien viestien lukumäärän valikossa Mailin kuvakkeen yhteydessä. Saapuneet sähköpostit iPhone näyttää näytöllä niin, että kerrallaan näkyy noin neljä viestiä. Yläreunasta löytyy myös hakutoiminto, joka ei kuitenkaan valitettavasti hae viestien sisällöstä vaan vain tietokentistä, kuten lähettäjä ja otsikko. Viestien poistaminen ja siirtäminen eri kansioon onnistuu helposti joko itse viestistä alareunan painikkeista tai Muokkaa-toiminnon kautta, jolloin viestejä voi valita kerralla useampia. Valitettavasti Mail ei tarjoa helppoa mahdollisuutta merkitä nopeasti useita viestejä luetuiksi, vaan ainoa tapa on todellakin avata jokainen viesti erikseen.
Safari toimii erittäin nopeasti eikä toimintanopeuden osalta ole huomautettavaa. Safarissa ei ole tukea Flashille, joka on teknisestä näkökulmasta merkittävä puute. Käytännössä puutteella ei ainakaan toistaiseksi ole niin kauhean suurta merkitystä - varsinkin, kun suosituimman videopalvelun YouTuben videoiden katselu onnistuu erillisen sovelluksen kautta.
iPhone 3.0:n tuomaa uutta Safari-selaimessa on muun muassa salasanojen muistamistoiminto, joka toimii odotetusti. Salasanatoiminto pystyy hallitsemaan useita eri tunnuksia samalle sivulle ja sen käyttäminen on helppoa. Lisäksi tarjolle on tullut mahdollisuus avata linkki uudella sivulla tai kopioida se, jotka löytyvät linkkiä pidempään painamalla.
Safari ei näytä verkkosivua aivan koko näytöllä vaan alareunan palkki pysyy aina näytöllä. Lisäksi yläreunassa näytetään aina tilapalkki. Osoitekentän ja Googlen hakukentän sisältävä palkki piilotetaan, kun sitä ei tarvita. Olisi parempi, jos samoin toimittaisiin myös alapalkin kanssa. Itse alareunan palkista löytyy painikkeet edelliselle ja seuraavalla sivulle siirtymiseen sekä pääsyyn kirjanmerkkeihin sekä sivunvaihtonäkymään. Lisäksi löytyy lisäyspainike, jonka kautta sivun voi lisätä kirjanmerkiksi tai Koti-valikkoon tai lähettää sivun linkin.
Kokonaisuutena iPhone 3GS ja Safari-selain tarjoavat erinomaisen verkkoselailukokemuksen - mielestäni parhaimman, mihin olen toistaiseksi puhelimissa törmännyt.
YouTube
Mukana tuleva YouTube-sovellus on mainio. iPhone tarjoaakin ehkäpä parhaimman käyttökokemuksen missään puhelimessa ikinä YouTube-videoiden suhteen, kun vertaillaan puhelimia vakiokuoseissaan.
Itse sovelluksen kautta videoihin pääsee kiinni esittelyssä olevien, suosittujen, uusimpien ja parhaiden kautta.
Videokuvauksen ohella uutta iPhone 3GS:ssä on myös videoiden muokkausmahdollisuus. Muokkaustilassa yläreunassa näkyy video kuvasarjana, josta valitaan muokattava osa-alue videosta. Toistaiseksi jos muokatun videon haluaa tallentaa, korvaa se alkuperäisen. iPhone 3.1 -käyttöjärjestelmäversion myötä on tulossa mahdollisuus tallentaa muokattu video myös ilman alkuperäisen korvaamista.
Alta löytyy muutamia iPhone 3GS:llä otettuja esimerkkikuvia sekä -video, joiden perusteella jokainen voi muodostaa oman mielipiteensä kameran kuvanlaadusta.
Kartat ja Kompassi
iPhonesta löytyvä Kartat-sovellus perustuu Google Mapsin karttoihin. Karttoja ei tallenneta laitteeseen, vaan ne ladataan aina verkon yli sovellusta käytettäessä. Tämä on myös yksi karttaohjelman suurimmista puutteista. Esimerkiksi ulkomailla, jossa karttaohjelmasta voisi olla hyötyä, ei iPhonen karttasovellusta raaski käyttää operaattoreiden törkeiden data roaming -maksujen vuoksi.
Musiikin voi jättää soimaan myös taustalle. Tällöin aloitusnäytöllä näkyy soivan kappaleen nimi. Musiikin soidessa saa aloitusnäytön näkyviin, vaikka puhelin olisi lukittu, painamalla kaksi kertaa Koti-näppäintä. Tästä näkymästä voi nopeasti joko keskeyttää toiston tai jatkaa sitä tai vaihtaa seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen.
Itse latasin App Storesta lähinnä ilmaisia pelejä, joissa valikoima on aivan valtava - pelattavaa ja viihdettä riittää ikuisuudeksi. Jos vanhoihin peleihin kyllästyy, voi aina käydä hakemassa uuden olipa sitten missä tahansa milloin tahansa. Tässä on laitteesta löytyvien ohjelmistokauppojen suurin valtti. Niiden käyttäminen on vain niin helppoa. Laitteesta löytyvät, helppokäyttöiset ohjelmistokaupat ovat yksi suurimmista mullistuksista puhelinmaailmassa viime vuosina ja aivan syystä.
Alta löytyy esimerkkejä kuvankaappausten kera ilmaisista peleistä, joista itse pidin paljon.
Tap Tap Revenge |
Tap Tap Revenge, Lady GaGa: Lovegame |
Blackjack |
Paper Toss |
PAC-MAN LITE |
Tokavuh Technologiesin Telkussa |
HS.fi - Helsingin Sanomien iPhone-sovellus |
Twitterrific |
Laskin on pääosin mainiosti toteutettu iPhonessa. Näyttö pystyasennossa on laskimessa mukana perustoiminnot, mutta kääntämällä iPhone vaaka-asentoon laskimen toiminnot laajenevat yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskusta käsittämään myös muun muassa trigonometriset yhtälöt, neliöjuuret, potenssit, prosentit, sulkeet sekä vielä paljon muuta. Laskin on itselleni erittäin tärkeä toiminto puhelimessa ja voisin sanoa, että iPhonen laskin on toistaiseksi käyttökokemukseltaan ehkä paras kokemani - mutta vain kun lasketaan joku yksi lasku. iPhonen laskimesta nimittäin puuttuu aiemmat laskutoiminnot allekkain näyttävä toiminto.
Kalenteri
Muistio
Sanelin
Toiminta-ajat
Apple itse ilmoittaa iPhone 3GS:n valmiusajaksi 300 tuntia, puheajaksi GSM-verkossa 12 tuntia ja 3G-verkossa 5 tuntia. Internetiä iPhonella ilmoitetaan voitavan käyttää 5 tuntia 3G-yhteydellä ja 9 tuntia WLAN-yhteydellä. Videotoistoaikaa luvataan 10 tuntia ja audiotoistoaikaa 30 tuntia.
iPhone 3GS oli testissämme vain yhden viikon verran, jossa ajassa johtopäätösten tekeminen toiminta-ajoista oli melko vaikeaa - varsinkin, kun puhelinta oikeasti käytettiin useita tunteja päivässä.
Joka tapauksessa jonkinlaisena karkeana yleistyksenä voisi sanoa, että iPhone 3GS:n tarjoamat toiminta-ajat eivät ole hirveän hyvät. Vertailua iPhone 3G:hen meidän ei ollut mahdollista suorittaa, Applen itsensä mukaan iPhone 3GS:n pitäisi tarjota paremmat toiminta-ajat kuin edeltäjänsä.
Loppuyhteenveto
Valitettavasti iPhone 3GS:n testiaikamme rajoittui vain yhteen viikkoon, jossa ajassa kattavan mielipiteen muodostaminen on kaikkien muiden tavallisten kiireiden ohella melko vaikeaa.
iPhone 3GS aiempien iPhonejen tapaan on laite, joka varmasti jakaa mielipiteet tehokkaasti kahtia. Toiset rakastavat sitä, toiset pitävät sitä aivan leluna. Kysymys on lähinnä siitä, mitä puhelimessaan arvostaa.
Verrattuna edeltäjäänsä iPhone 3G:hen ei iPhone 3GS tuo paljoa uutta. Parempi kamera, enemmän tehoa, digitaalinen kompassi sekä enemmän tallennusmuistia. Käytännössä tässä ovat merkittävimmät erot. iPhone 3GS:n yhteydessä esitelty iPhone 3.0 -käyttöjärjestelmäpäivityskään ei tuo koko puhelinmaailman silmin katsottuna merkittäviä uudistuksia. Se kuitenkin korjaa monia vanhoja, naurettavia puutteita ja tuo mukanaan esimerkiksi kopioi ja liitä -toiminnon ja tuen multimediaviesteille.
Sekä raudassa että softassa tapahtuneiden puutteiden korjausten jälkeen mielestäni iPhone on nyt erittäin hyvä laite. Uskallan jopa sanoa, että iPhone 3GS on paras mobiililaite, jota olen ikinä käyttänyt. Puhelimena laite ei välttämättä ole sanan varsinaisessa merkityksessä paras, mutta kokonaisuutena laatutuntumaltaan, käytettävyydeltään ja hauskuudeltaan kyseessä on jopa melko selkeästi paras ikinä käyttämäni "puhelin" - tai mobiililaite.
Kaikille iPhone ei kuitenkaan sovi. Itse voisin jopa väittää, että itse olen lähes täydellisesti sopiva iPhone-käyttäjiksi ja siksi mielipiteeni siitä on niin positiivinen. Pidän selkeydestä, jota iPhone edustaa viimeiseen saakka. Pidän myös App Storen käytännössä loputtomasta sovellusvalikoimasta, josta voi aina vaikka kerran päivässä poimia yhden uuden sovelluksen tai pelin. Pidän myös iPhonen Safari-selaimesta.
iPhonekin on heikko muutamilla osa-alueilla. Se tarvitsisi paremman kameran, joka olisi kilpailijoiden tasolla. Myös muun muassa karttojen ja navigoinnin osalta Nokia tarjoaa toistaiseksi paremman kokemuksen. Lisäksi jotkin sovellukset kaipaisivat yksinkertaisuuden rinnalle lisää myös ominaisuusmuskelia. Myöskin 900 megahertsin 3G-taajuuden tuen puute kismittää.
Mutta loppupeleissä mielestäni iPhone 3GS:n vahvuudet voittavat heikkoudet, ja suurella marginaalilla. iPhone 3GS on laite, jonka itse haluaisin ostaa ja omistaa. Valitettavasti tulin kuitenkin jo ennen viikon iPhone-käyttörupeamaa ostaneeksi juuri omaksi uudeksi puhelimekseni Nokian uuden N97-lippulaivamallin. Jollen olisi sitä tehnyt, niin viikon käyttökokemuksen perusteella olisin valmis tilaamaan uuden iPhone 3GS:n heti. Nyt jään odottamaan seuraavaa iPhonea.
Myös lisää iPhone 3GS -sisältöä on vielä tulossa: lähiaikoina tulemme julkaisemaan Nokian N97:ää ja iPhone 3GS:ää vertailevan artikkelin. Kumpi onkaan voittaja, suomalaisen ja maailman suurimman puhelinvalmistajan tuore lippulaivamalli vai puhelinmarkkinoiden nykyisen suunnannäyttäjän pienen päivityksen jälkeinen nykytarjokas? Pysykää kanavalla!
Jos jutustamme löytyy virheitä tai haluaa kysyä jotain iPhone 3GS:stä, sana on vapaa kommenttien puolella!
Ja tässä vielä artikkelin loppuun muutama kuva iPhonesta pyörittämässä App Storen sisältöä: