Suomen ensimmäinen Google-puhelin testissä - ensikokemukset HTC Herosta

Matti Robinson
10. elokuuta, 2009 16:15

Odotettu Googlen Android -puhelinalusta on vihdoin rantautunut myös Suomeen ja on nyt ensimmäistä kertaa myös Puhelinvertailun testattavana. Alunperin Saunalahden oli tarkoitus tuoda ensimmäisenä Google-puhelin Suomeen HTC Magic -mallin myötä, mutta lanseeraus sittemmin peruuntui syystä tai toisesta. Googlen älypuhelinalusta on nyt kuitenkin Suomessa uudemman HTC Hero -mallin saavuttua hiljattain kauppoihin. Kirjoitushetkellä puhelinta myy muun muassa Verkkokauppa.com, jossa sillä on hintaa 600 euroa, sekä Saunalahti, jonka kytkykauppapaketissa puhelimella on hintaa 21 euroa/kk tai 504 euroa kertamaksuna. Kyseessä ei ole siis kovinkaan halpa puhelin.
Puhelimen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat 3,2 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö, viiden megapikselin kamera, 3G-yhteydet, WLAN, A-GPS ja microSD-muistikorttipaikka. Lisäksi puhelimesta täytyy mainita 3,5mm kuulokeliitin, joka on puuttunut aiemmista HTC:n Android-puhelimista. Tarkemmat tekniset tiedot löydät vertailustamme.




Varsin simppelin pakkauksen sisältä löytyvät englanninkielinen pikaopas, muutamia mainos- ja takuulehtisiä, USB-piuha ja verkkovirta-adapteri, kuulokkeet, akku, muistikortti ja itse puhelin.



Laite on erittäin laadukkaan oloinen ja tuntuinen, kuten 600 euron hintalappu antaa odottaakin. Kuoren materiaalit ovat ensiluokkaisen tuntuisia, vaikka puhelimen ulko-osat ovat valmistettu käsittääkseni täysin muovista. HTC:lla on mitä ilmeisemmin ollut myös käytettävyys mielessä materiaaleja valitessa, sillä puhelimen näyttöä lukuunottamatta sormenjälkitahroja ei jää mihinkään. Takakannen muovi on päälystetty kumimaisella pinnoitteella, jonka matta pinta tuntuu kädessä pehmeältä eikä luista kirkaan ja kiilloitetun muovin tapaan.



Puhelimen takakannen irroitus onnistuu helposti eikä sitä kiinnittäessäkään tunnu, että muovi halkeaisi. Takakannen alta paljastuu 1350 mAh akku ja microSD-muistikorttipaikka, sekä akun alla sijaitseva SIM-korttipaikka. Takakannen yläosassa on kameran linssi, jolla ei valitettavasti ole kaverina minkäänlaista salamaa.

Puhelimen etuosaa dominoi tavalliseen tapaan 3,2 tuuman kosketusnäyttö, jonka resoluutio on iPhonestakin tuttu 320x480. Näytön alapuolelta löytyvät soitto- ja lopetus-/virtanappi, koti-, menu-, haku- ja takaisin-näppäimet sekä erikoisimpana ilmestyksenä trackball-ohjain. Puhelimen alaosa on HTC:n aiemmista Android-puhelimista tutusti kallistettu eräänlaiseksi "leuaksi", jonka logiikkaa allekirjoittanut ei ole vielä täysin sisäistänyt. Puhelimen yläpuolelta löytyy 3,5mm kuulokeliitin, vasemmalta puolelta äänenvoimakuuden säädin ja alapuolelta miniUSB-liitin.



Ehdottomasti puhelimen mielenkiintoisin osuus on kuitenkin Googlen luoma Android-käyttöjärjestelmä ja sen päälle rakennettu HTC:n Sense UI -käyttöliittymä. Sense UI:ssä voi havaita yhtäläisyyksiä Windows Mobile -puhelimien TouchFLO-käyttöliittymään, jota HTC on käyttänyt ahkerasti kosketusnäyttöpuhelimissaan. HTC on selvästi panostanut Heron käyttöliittymään ja se haastaa toiminnaltaan myös iPhonen, joka on paitsi puhelimen tärkeimpiä kilpailijoita, myös selkeä tasomittari. Toimintanopeudessa HTC Hero ei ole aina iPhonen tasolla, mutta käyttöliittymän muokattavuus ja erityisesti widgetit puoltavat Heroa.



Vaikka puhelin on tarjonnut ensimmäisten käyttötuntien aikana erittäin positiivisen käyttökokemuksen, niin muutama asia on oudoksuttanutkin. Koska puhelimen tukee moniajoa, niin ohjelmia voi jättää taustalle päälle. Ongelma tässä on se, että en löytänyt kuinka ohjelmia suljetaan. Toinen ongelma koskee laitteen fyysistä olemusta. Puhelimen käytössä olennainen takaisin-nappi on sijoitettu oikeaan alareunaan, joka yhdellä kädellä (oikealla) käytettäessä on erittäin epämiellyttävässä paikassa. Pitemmän käytön jälkeen osaan luonnollisesti arvioida paremmin kuinka pahoja ongelmia nämä ovat.

Tässä pikaiset ensikokemukset Suomen ensimmäisestä Android-puhelimesta. Tulossa on tavalliseen tapaan myös laajempi testiartikkeli, joten pysykää kuulolla!

Kameran testikuvat:



Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.