Testissä Nokian vaikuttava kosketusnäytöllinen 5800 XpressMusic
Markus Lehtiniitty
23. marraskuuta, 2008 17:56
5800 XpressMusicia voidaan pitää Nokian ensimmäisenä mallina kosketusnäyttömarkkinoilla. Nokialla on ollut aiemminkin kosketusnäyttöpuhelimia (6708, 7700, 7710), mutta ne eivät olleet massamarkkinoille tarkoitettuja tuotteita. 5800 XpressMusic on myös ensimmäinen S60-alustan kosketusnäyttöpuhelin. Nokian aiemmista kosketusnäyttöpuhelimista 6708 perustui UIQ-alustalle ja 7700 sekä 7710 Series 90 -alustalle, jonka kehityksen Nokia näiden mallien jälkeen päätti lopettaa.
5800 on yksi odotetuimmista Nokian puhelimista koskaan. 5800 XpressMusic on parasta mitä Nokialla on toistaiseksi tarjota kilpailussa Applen iPhonea vastaan. Tämän vuoksi sitä on myös iPhoneen verrattava, vaikkei 5800 XpressMusic välttämättä iPhonen aivan suora kilpailija olekaan, koska 5800 liikkuu paljon edullisemmassa hintaluokassa. 5800 on suunnattu ennen kaikkea musiikkipuhelimeksi ja nuorille käyttäjille. Lisää kosketusnäyttöpuhelimia 5800:n seuraksi Nokialta on tulossa ensi vuonna.
5800 tarjoaa hyvät perusominaisuudet keskihintaluokan puhelimeksi. Ominaisuuksia emme kuitenkaan tässä listaa sen tarkemmin, sillä Nokia 5800 XpressMusicinkin tekniset tiedot löytyvät Puhelinvertailu-osiostamme. Vertaile myös 5800 XpressMusicia ja Applen iPhone 3G 8GB:tä!
Testissämme ollut 5800 XpressMusic ei edustanut vielä lopullista myyntiversiota - ainakaan ohjelmistoltaan. Tästä lisää myöhempänä jutussa.
5800 XpressMusicin vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti
+ loistava hinta/ominaisuus- ja laatusuhde
+ vaikuttava näyttö
+ laajat multimediaominaisuudet
+ S60-alustan monipuolisuus
+ kattava myyntipakkaus
- internetselaimen heikko käytettävyys
- kamera ei yllä muun puhelimen tasolle
- joidenkin perusominaisuuksien puuttuminen (mm. toimisto-ohjelmat)
- ohjelmatarjonta toistaiseksi heikkoa
Myyntiintulo ja hinnoittelu
5800 XpressMusic tulee vuoden 2008 puolella myyntiin vain harvoilla markkinoilla. Suomi ei suuressa mittakaavassa kuulu näihin ja täällä 5800 näkeekin päivänvalon kunnolla vasta ensi vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Pieniä eriä voi tulla viikko-kaksi ennen joulua markkinoille täälläkin. On esitetty arvailuja, että Nokia ei yksinkertaisesti haluaisi tuoda 5800 XpressMusicia laajempaan joulumyyntiin, sillä se soisi kalliimpien (ja parempaa katetta tuottavien) mallien myyntiä.
Julkistuksen yhteydessä Nokia ilmoitti 5800 XpressMusicin hinnaksi 279 euroa ennen veroja ja operaattorien subventointeja. 279 euroa lisättynä Suomen 22 prosentin arvonlisäverolla tekisi 340 euroa. Suunnilleen tämän verran 5800 näillä näkymin myös tulee Suomessa maksamaan edullisimmillaan, kun se ensi vuoden puolella tänne asti saapuu. Suomen markkinoiden suositushinta 5800:lle on 420 euroa, mutta tämä kertoo lopullisesta hinnoittelusta lähinnä maksimin. 5800:n hinta Suomessa tulee olemaan siis noin 330-350 euroa. Tämä on yli 100 euroa vähemmän kuin Applen iPhone 3G:n 8GB-malli kustantaa.
5800:n hinnoittelu on hyvin aggressiivinen. Sitä voi peilata myös Nokian muihin älypuhelimiin, esimerkiksi vaikkapa N78:aan, johon verrattuna 5800 tarjoaa paljon enemmän samalla hinnalla.
Myyntipakkauksen sisältö
-5800 XpressMusic -puhelin
-8 gigatavun microSD-muistikortti
-BL-5J-akku
-AC-8E-laturi
-AD-54-kuulokeadapteri ja HS-45-kuulokkeet
-CA-101-datakaapeli
-CA-75U-videokaapeli
-CP-305-kantolaukku
-DT-29-pöytäteline
-2 stylus-kynää
-stylus-plektra ranneketjulla (CP-306)
-ohjekirjat sekä tietokoneohjelmisto-DVD
5800 XpressMusicin mukana tulevat Nokian mukaan edellä listatut tarvikkeet. Testikappalettamme ei toimitettu myyntipakkauksessa ja mukana ei tullut videokaapelia, toista stylusta kuten ei myöskään ohjekirjoja tai DVD:tä.
Testilaitteemme mukana ei tullut koko myyntipakkauksen sisältöä. Kuvasta puuttuukin siis esimerkiksi TV-ulostulon kaapeli.
Nokian ilmoittama 5800 XpressMusicin myyntipakkauksen sisältö on erittäin runsas. Videokaapeli, kantolaukku ja pöytäteline stylus-plektran ohella kuuluvat varusteisiin, joita näkee harvemmin kalliimpienkaan puhelinten myyntipakkauksissa. Lisäksi 5800:n mukana tulee kapasiteetiltaan melko suurikokoinen muistikortti.
Kantohihnaan yhdistetty stylus-plektra on yllättävän kätevä lisävaruste. Plektralla puhelimen näytön näppäily onnistuu sormia kätevämmin ja plektra pysyy hihnansa ansiosta aina kätevästi esillä. Plektra myös korostaa 5800 XpressMusicin musiikkipuhelinluonnetta.
Muotoilu ja rakenne
5800 XpressMusic on ns. normaalin puhelimen kokoinen ja muotoinen. Mitoiksi ilmoitetaan 111 x 51,7 x 15,5 millimetriä ja painoksi 109 grammaa. Monista kosketusnäyttöpuhelimista poiketen 5800 ei siis ole tavallista puhelinta paljoa leveämpi, joka helpottaa käyttämistä yhdellä kädellä. Sen sijaan 5800 tuntuu hieman paksulta ja parin millin laihdutuskuuri ei olisi tehnyt pahaa. Reunat ovat vinoja, minkä myötä takakuori on etupuolta merkittävästi pienempi.
5800:n etupuolta hallitsee kosketusnäyttö.
|
Takakuori on miellyttävän pehmeää, kumista muovia.
|
Kädessä 5800 tuntuu hyvältä, vaikka kuorissa onkin käytetty yksinomaan muovia. Käytetty kiiltävänmusta muovi näyttää kuitenkin hyvältä eikä edes kovin halvalta. Pirteyttä puhelimeen tuo puhelimen sivulla kiertävä punainen viiva. Takakuori on miellyttävän tuntuista ja pehmeää kumipäällystettyä muovia, joka niin ikään myös näyttää hyvältä ja tarjoaa hyvän pidon. 5800:n laatuvaikutelma on yllättävänkin hyvä: suurempia natinoita ei esiinny, puhelin tuntuu kädessä mukavalta ja näyttää hyvältä. 5800:n rakenne ja muotoilu ovat siis eleettömän onnistuneita.
Kokovertailussa E90 Communicator, 5800 XpressMusic ja N81 8GB.
5800 XpressMusic ei ole kovin ohut: 15,5 mm.
5800 tulee markkinoille kolmena eri värivaihtoehtona: musta, punainen ja sininen. Erot ovat pieniä. Musta lienee kokonaan musta ilman sivuja kiertävää vivaa, joka punaisessa mallissa on punainen ja sinisessä vähemmän yllättäen sininen. Käyttöliittymän väritys vastaa puhelimen väriä. Testiversiomme oli punaista väriversiota.
5800 on melko eleettömän näköinen.
5800:n etupuolta hallitsee tietenkin kosketusnäyttö. Näytön alapuolelta löytyvät rinnakkain kolme näppäintä: vihreä luurinäppäin, valkoinen koti/valikkonäppäin ja punainen luurinäppäin. Näytön yläpuolelta löytyvät puolestaan kakkoskameran lisäksi medianäppäin sekä etäisyystunnistin. Medianäppäintä painamalla saa esiin yksinkertaisen mediavalikon, jonka kautta pääsee nopeasti siirtymään musiikkisoittimeen, galleriaan, kuvanjakosovellukseen, videokeskukseen tai internetselaimeen. Etäisyystunnistin puolestaan tunnistaa, kun puhelinta pidetään korvalla ja kytkee tällöin kosketusnäytön pois toiminnasta, mikä estää näytön koskettamisen vahingossa.
5800:n vasen puoli
|
Oikealta reunalta löytyvät äänenvoimakkuuden säätönäppäimet, lukitusnäppäin sekä kameranäppäin.
|
Vasemmalta löytyvät puolestaan paikat SIM-kortille ja muistikortille.
Takapuolelta löytyvät kamera ja sen kameran linssin alta kuvausvalo, joka koostuu kahdesta LED-valosta. Takapuolen alakulmasta löytyy myös stylus-kynän säilytyspaikka, josta kynän saa tarvittaessa helposti ja nopeasti otettua käyttöön.
microUSB, 3,5 mm:n liitäntä, laturiliitäntä, virtanäppäin
Puhelimen yläpäästä löytyvät virtanäppäin, laturiliitäntä, 3,5 mm:n standardi kuulokeliitäntä sekä luukun takaa microUSB-liitäntä, johon liitetään muun muassa datakaapeli. Vasemmalta puolelta löytyvät kaksi luukkua, joiden takaa paljastuvat SIM-korttipaikka sekä muistikorttipaikka. Vasemman puolen kulmista löytyvät myös 5800:n stereokaiuttimet. Oikealta puolelta löytyvät kameranäppäin, lukitusnäppäin sekä äänenvoimakkuuden säätönäppäimet. 5800:n pohjasta ei löydy mitään muuta kuin pieni mikrofonin reikä.
Stylus-kynälle löytyy kätevä paikka 5800:n alakulmasta.
Näyttö
5800 XpressMusicin näyttö on erittäin hyvä. Kuvat ja videot näyttävät sillä erittäin hyvältä. Kooltaan näyttö on 3,2 tuumaa ja tarkkuudeltaan 360x640 pikseliä. Se toistaa 16,7 miljoonaa väriä ja on toteutettu TFT-tekniikalla. Näytön kuva on kirkas, terävä ja tarkka. Esimerkiksi iPhoneen verrattuna 5800:n näyttö on pienempi (3,2 vs. 3,5 tuumaa), mutta tarjoaa merkittävästi paremman tarkkuuden (360x640 vs. 320x480 pikseliä). 5800:n näyttö on kuvasuhteeltaan 16:9 ja senkin osalta se siis sopii mainiosti videosisällön toistoon. Näyttöä suojaa paksu muovi.
5800:n näyttö vakuuttaa tarkkuudellaan.
5800:n kosketusnäyttö on toteutettu ns. resistiivisellä tekniikalla verrattuna esimerkiksi juuri iPhonessa käytettyyn kapasitiiviseen kosketusnäyttötekniikkaan. Kapasitiiviset näytöt toimivat yleensä paremmin auringonvalossa, ovat herkempiä kosketukselle ja mahdollistavat monikosketustoiminnot (multi touch). Kapasitiivisia näyttöjä voi kuitenkin käyttää vain sormin koskettamalla eivätkä ne siten tue esimerkiksi stylus-kynän käyttöä eikä niiden käyttäminen ole mahdollista esimerkiksi hanskat kädessä. Edellä mainitut seikat ovat myös tärkeimmät syyt Nokian päätöksessä käyttää resistiivistä tekniikkaa, esimerkiksi stylus-tuki on erittäin tärkeä vaikkapa Kiinan markkinoilla. Lisäksi resistiivinen tekniikka on yleensä kapasitiivista edullisempi.
Hieman kärjistetysti voi todeta, että kapasitiivista kosketusnäyttöä tarvitsee vain koskettaa kun taas resistiivistä näyttöä täytyy oikeasti painaa. Esimerkiksi siis 5800:ssa ei tapahdu mitään, jos sormensa vain laskee näytön päälle vaan näyttöä täytyy oikeasti painaa. Näyttöä ei kuitenkaan tarvitse painaa mitenkään hirveän kovaa, joten tämä ei ole mielestäni suuri ongelma.
5800:n käyttäminen onnistuu lähes tulkoon täysin sormin näyttöä koskettelemalla. Vielä mukavampaa, ja ennen kaikkea nopeampaa, se kuitenkin on joko stylus-kynällä tai plektra-styluksella. 5800 vastaa kosketukseen nopeasti ja kosketusnäyttö toimii tarkasti.
Kokonaisuutena 5800:n näyttö on erittäin hyvä. Jos jotain voisi toivoa, niin ainahan näyttö voisi olla vielä suurempi. Kuitenkin verrattuna perinteisiin näppäimistöllä varustettuihin älypuhelimiin, jotka ovat yleensä varustettu 2,4-2,8 tuuman näytöllä, 5800 on jo kuin eri maailmasta.
Värinävaste
5800 XpressMusicissa on ns. värinävasteominaisuus eli se värisee aina, kun näyttöä kosketetaan. Tarkoituksena tällaisella ratkaisulla on parantaa käyttötuntumaa ja siinä 5800:ssa onnistutaankin. Värinän myötä tietää painalluksen menneen perille. Luonnollisesti värinävasteenkaan kera kosketusnäyttö ei tarjoa samanlaista tuntumaa kuin erilliset näppäimet yleensä tarjoavat, mutta värinävaste on selkeästi positiivinen asia.
Värinän voimakkuuden voi valita kolmesta eri tasosta tai sen voi kytkeä kokonaan pois päältä.
Kiihtyvyysanturi, etäisyystunnistin, näytön lukitus, merkkivalo
5800 XpressMusic on varustettu sisäänrakennetulla kiihtyvyysanturilla. S60 5th Editionissa ensimmäistä kertaa Nokian puhelimissa anturit on täysin standardoitu alustasolla myös kehittäjien hyödynnettäväksi.
5800:ssa kiihtyvyysanturia käytetään vanhoihin tuttuihin asioihin. Tärkeimpänä näistä on ehdottomasti näytön kuvan kääntyminen automaattisesti puhelimen asentoa vastaavaksi. Tämän ominaisuuden hienoutta on turha yrittää väheksyä: se on yksinkertaisesti mahtava. Näytön kääntö tapahtuu pienellä viiveellä, joka ei kuitenkaan ole häiritsevän suuri ja on täysin muita puhelimia vastaava.
Näytön automaattisen käännön lisäksi kiihtyvyysanturi mahdollistaa tulevien puheluiden ja herätyksen hiljentämisen kääntämällä 5800 näyttö alaspäin. Asetuksista voi valita haluaako pitää edellä mainittuja ominaisuuksia päällä. Lisäksi mukana tuleva Global Racer -peli hyödyntää kiihtyvyysanturia. Kiihtyvyysanturin lisäksi 5800:sta löytyy myös etäisyystunnistin näytön yläpuolelta. Tämän tarkoitus on kytkeä näyttö pois päältä kun puhelinta pidetään korvalla.
Asetuksista voi valita halutut kiihtyvyysanturitoiminnot.
|
Asetukset löytyvät niin antureille, merkkivalolle kuin kosketuksellekin.
|
5800:n oikealta sivulta löytyy näytön lukitusnäppäin, joka on tuttua ns. liukumallia. Näppäintä on erinomaisen kätevä käyttää. Lukittuna 5800:n näyttö pimeää täysin ja kaikki näppäimet ovat luonnollisesti lukittuna. Lukitus ja herääminen lukituksesta tapahtuvat nopeasti. 5800:ssa on myös automaattinen lukitus, jonka aktivoitumisaika on käyttäjän päätettävissä. Jos tekstiviestejä on saapunut tai puheluihin ei ole vastattu, niin näytön alapuolelta löytyvän keskinäppäimen valkoinen valo palaa merkkinä tästä. Tämän ominaisuuden voi myös halutessaan kytkeä pois päältä.
Yleistä käyttöliittymästä
5800 XpressMusic on ensimmäinen Nokian S60-käyttöliittymän 5th Edition -versiolla varustettu laite. S60 5th Edition -käyttöliittymä pyörii Symbian-käyttöjärjestelmän 9.4-version päällä. Perustana on sama vanha tuttu S60, jota on päivitetty kosketusnäytöille sopivaksi. Osaltaan tämä on myös pieni rasite.
Kuten edellä jo onkin mainittu, voi 5800:aa käyttää joko sormin näyttöä koskettelemalla tai hyödyntämällä stylus-kynää tai -plektraa. 5800 on siis hyvin monipuolinen: sitä voidaan käyttää sekä yhdellä kädellä että kahdella kädellä. Käyttäminen sormin koskettamalla onnistuu lähes joka paikassa, sillä kuvakkeet ja painikkeet ovat tarpeeksi suurikokoisia. Pieniä ongelmia aiheuttavat lähinnä jotkin erikoistilanteet, kuten kuukauden vaihtaminen kalenterissa: vaihtonuolet ovat hieman liian pienikokoisia. Monissa toiminnoissa olisi myös ollut tilaa paljon suuremmille elementeille eikä ole helppoa ymmärtää, miksei tilaa ole hyödynnetty.
5800:n käyttöliittymä toimii kokonaisuutena nopeasti ilman suuria viiveitä. Käyttöliittymän kuvakkeet ovat myös tyylikkäitä.
Uudistuksia käyttöliittymässä
S60 5th Edition tuo myös monia aivan uusia toiminnallisuuksia kosketustukensa myötä. Monet näistä liittyvät valmiustilaan. Kellonaikaa painamalla avautuu Kello-sovellus, profiilin nimeä painamalla saa helposti esille profiilinvaihtovalikon tai avattua kalenterin ja ns. status-aluetta painamalla saa näkyviin esimerkiksi päällä olevat yhteydet sekä tiedon saapuneista viesteistä tai vastaamattomista puheluista. Näytön yläpuolella, oikealla puolella olevaa "näppäintä" koskettamalla aukeaa puolestaan uusi mediavalikko, jossa on pikakuvakkeet musiikkisoittimeen, galleriaan, kuvanjakosovellukseen, videokeskukseen tai internetselaimeen. Mediavalikko on mainio lisäys: sen kautta pääsee nopeasti käsiksi 5800:n tärkeimpiin toimintoihin olipa sitten missä tahansa valikossa.
Koskettamalla status-aluetta saa esille tiedon muun muassa vastaamatta jääneistä puheluista.
|
Koskettamalla profiilin nimeä saa esiin profiilinvaihtovalikon.
|
Mediavalikon kautta pääsee mistä tahansa valikosta nopeasti eri mediatoimintoihin.
Koko käyttöliittymä on optimoitu kosketusnäyttökäyttöön. Tämä näkyy muun muassa suurempina kuvakkeina, toimintonäppäiminä sekä tilan käyttämisessä esimerkiksi valikoissa. Uutena on lisätty kosketusnäyttökäyttöä helpottamaan ns. pikavalintakuvakkeet moniin valikoihin, kuten esimerkiksi osoitekirjaan puhelun soittamiselle, viestin lähettämiselle sekä uuden kontaktin lisäämiseksi. Nämä näkyvät niin pysty- kuin vaakanäyttötilassa. Pystynäytöllä ne näkyvät kahden toimintonäppäimen yläpuolella ja vaakanäytöllä kaikki viisi yhdistyvät yhteen palkkiin. Osoitekirjassa on käytössä myös niin sanottu adaptiivinen haku eli nimeä haettaessa puhelin tarjoaa syötettäväksi vain kirjaimia, joilla löytyy tietoja osoitekirjasta.
Käyttöliittymän idea perustuu kohdistamiselle ja tämä juontaa juurensa S60-alustan juurista. Tämän vuoksi 5800:n valikoissa tarvitaan yleensä kaksi painallusta valikon avaamiseksi. Tämä ei välttämättä ole kuitenkaan huono asia, kunhan siihen ensin täysin tottuu. Kohdistamiseen perustuvasta ajattelusta on myös hyötyä sillä sen myötä toiminnallisuus voidaan nostaa aivan eri tasolle kuin muuten. Ensimmäisellä painalluksella toiminta voidaan kohdistaa johonkin tiettyyn kohteeseen ja toimintonäppäintä painamalla saadaan esiin useita erilaisia toimintavaihtoehtoja. Jos kohdetta painaa ensimmäisen kerran jälkeen toiseen otteeseen, aukeaa valikko. Aluksi 5800:n ratkaisu voi tuntua huonolta, mutta ajan myötä siitä alkaa pitämään enemmän ja enemmän.
Kokonaisuutena 5800:ssa nähtyä S60 5th Editionia voidaan pitää hyvänä alkuna Nokian kosketusnäyttöalustalle. Täydellinen se ei missään nimessä ole, mutta toisaalta se on vapaa suuremmista ongelmista.
Kotinäyttö
5800 XpressMusicin koti/aloitusnäytön voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Vakiovaihtoehto on uusi yhteystietopaneeli. Siinä ruudulla saa valita näkyviin neljä kuvaa, jotka liittyvät tiettyyn ihmiseen osoitekirjassa. Kun kuvaa klikkaa, tulee esiin yhteyshistoria tämän henkilön kanssa sekä pikakuvakkeet soittamiseen ja viestin lähettämiseen kyseiselle henkilölle. Lisäksi henkilöihin voi liittää RSS-feedejä.
Kotinäyttö yhteystietopaneelilla.
Kotinäyttö pikavalintapaneelilla
|
Pikavalinnat voi päättää itse.
|
Toinen vaihtoehto on pikavalintapaneeli, joka vastaa lähinnä aiemmissa S60-malleissa nähtyä aktiivista valmiustilaa. Yläreunaan saa valita neljä mieleistään pikavalintaa eri sovelluksiin ja näiden alapuolelta löytyy linkki Haku-sovellukseen sekä tiedot tulevista kalenteritapahtumista ja esimerkiksi musiikkisoittimen ja radion toiminnasta, jos ne ovat päällä. Varsinkin tässä vaihtoehdossa tilaa olisi ollut tarjolla suuremmallekin määrälle erilaisia toimintoja. Nyt suurta näyttöä ei täysin hyödynnetä. Kolmas vaihtoehto on tyhjä aloitusnäyttö, jolloin näkyvillä on vain pelkkä taustakuva. Kaikissa kolmessa vaihtoehdossa näytön alareunasta löytyvät kuvakkeet, joista avautuvat puhelinnäppäimistö ja osoitekirja. Kotinäyttö toimii ainoastaan pystysuunnassa.
Tyhjä kotinäyttö
|
5800:n mukana tulee monipuolinen valikoima taustakuvia.
|
Edellä mainituista vaihtoehdoista riippumatta kotinäytön taustakuvan voi valita lisäksi vapaasti. Mielenkiintoisin vaihtoehto on kuvaesitys, johon voi valita esimerkiksi mukana tulevat 25 taustakuvaa ja näin taustakuva vaihtuu automaattisesti esimerkiksi aina minuutin välein.
Ohjelmavalikko ja avoimet ohjelmat
Ruudukkovalikko
|
Listavalikko
|
Näytön alla keskellä olevaa valikkonäppäintä painamalla avautuu 5800:n ohjelmavalikko. Valikkotyylin voi valita kahdesta eri vaihtoehdosta: joko 3x4 kuvakkeen ruudukko tai allekkainlistaus. Valikkokohteiden järjestystä voi muokata mieleisekseen. Erittäin hienoa on, että 5800:ssa on karsittu eri valikkokohteiden määrää rankalla kädellä. Monet asiat, joilla aiemmin oli oma valikkokuvakkeensa löytyvät S60 5th Editionissa vain asetusvalikon kautta. Tämä on pelkästään positiivinen asia ja nostaa puhelimen käytettävyyttä melkoisesti.
Valikot toimivat myös vaakasuunnassa.
Valikkokohteiden uudelleenjärjestely onnistuu raahamalla ne uuteen sijaintiinsa.
|
Avointen ohjelmien listaus
|
Samaa, edellä mainittua, valikkonäppäintä pidempään painamalla avautuu avoinna olevien ohjelmian lista. Sen kautta pystyy nopeasti siirtymään eri ohjelmien välillä. Aiemmin näppäimillä varustetuissa laitteissa tämän valikon kautta oli myös mahdollisuus nopeasti sulkea ohjelmia, mutta 5800:ssa ohjelmien sulkeminen tätä kautta ei onnistu.
KORJAUS: Kommenteissa huomautettiin edeltävästä poiketen ohjelmien sulkemisen onnistuvan avointen ohjelmien listan kautta. Kovin intuitiivista tämä ei kuitenkaan ole: ensin täytyy valikkonäppäintä painelemalla siirtyä oikean ohjelman kohdalle, jonka jälkeen näyttöä painetaan pidemmän aikaa, jolloin avautuu pieni valikko, josta ohjelman voi sulkea.
Applications-valikkokansion sisältöä
|
Vieläkin S60:sta löytyy ns. turhia sovelluksia.
|
Valikkorakenne
Testiversiomme oli englanninkielinen. Tästä johtuen myös alla oleva valikkorakenteen kuvaus on englanniksi.
-Calendar
-Contacts
-Log
-Internet: Web, Share online, Search
-Messaging
-Gallery
-Download!
-Music: Music player, Radio, Music store, Podcasting
-Maps
-Settings
-Help
-Applications: File manager, Calculator, Converter, IM, Clock, Recorder, RealPlayer, Location, Bounce, RT GR, Notes, Welcome, My Nokia, Settings wizard, Camera, Video centre, Accessory setup, Video services, Switch
Toiminta puhelimena
5800 XpressMusic toimii mainiosti puhelimena. Puhelimen soidessa puheluun voi vastata tai sen voi hylätä erillisillä luurinäppäimillä tai ruudulla näkyviä kuvakkeita koskettamalla. Puhelun aikana vastaavanlaisesta kuvakkeesta saa kätevästi kytkettyä päälle esimerkiksi kaiutinpuhelintilan.
5800:n puhelinnumeronäppäimistö
|
Puhelu tulossa...
|
5800:n osoitekirja
Osoitekirjan, lokitietojen, tekstiviestien ja sähköpostin suhteen 5800 ei tarjoa paljoakaan mitään uutta ja ihmeellistä. Kaikki on niiden osalta kunnossa. Aloitusnäytöltä pääsee kätevästi puhelinnäppäimistöön tai osoitekirjaan. Myös kotinäytön yhteystietopaneelivaihtoehto helpottaa käyttöä viestintävälineenä.
Tekstinsyöttö
Tekstinsyöttö on 5800 XpressMusicissa mahdollista neljällä eri tavalla: ruudulle ilmestyvällä perinteisellä puhelinnäppäimistöllä, koko ruudun kattavalla vaakasuuntaisella QWERTY-näppäimistöllä, sekä pysty- että vaakasuunnassa toimivalla pienois-QWERTY:llä tai käsin kirjoittamalla näytölle stylus-kynällä (käsialantunnistus). Vaihtaminen eri tilojen välillä on helppoa ja tapahtuu näytöllä näkyvän näppäimistökuvakkeen kautta.
Vaihtaminen eri tilojen välillä on helppoa.
|
Ennustava tekstinsyöttö, isot kirjaimet vai numerot?
|
Tekstinsyöttö onnistuu hyvin perinteisellä puhelinnäppäimistöllä.
|
Merkkien lisääminen vaatii turhaa hyppelyä.
|
Puhelinnäppäimistö ja suuri QWERTY-näppäimistö valtaavat aina koko näytön alan, sen sijaan pienois-QWERTY-tila ja käsialantunnistus ilmestyvät näytölle muiden elementtien päälle ja niitä voi liikutella haluamaansa kohtaan näyttöä. Eri vaihtoehdoilla on omat vahvuutensa. Itse käytin eniten tavallista puhelinnäppäimistöä sekä koko ruudun QWERTY-näppäimistöä. 5800:n vahvuudeksi täytyy laskea mahdollisuus valita itselleen mukavin vaihtoehto.
Koko ruudun QWERTY-näppäimistö
Puhelinnäppäimistö toimii aivan kuten tavallisissa puhelimissa vastaava fyysinenkin näppäimistö. Se on myös tekstinsyöttövaihtoehdoista ainoa, jota voi käyttää yhdellä kädellä. Näppäimistön kuvakkeet ovat riittävän suurikokoisia, mutta luonnollisesti kirjoitustuntuma ei yllä tavallisen puhelimen tasolle. Lisäksi puhelinnäppäimistön yhteydessä jäi häiritsemään erikoismerkkien kuten esimerkiksi pisteen tai kysymysmerkin lisääminen. Se vie liikaa aikaa, koska merkkiä lisättäessä puhelin sulkee ensin puhelinnäppäimistönäkymän ja avaa merkkinäkymän toiselle näytölle, josta palataan jälleen takaisin näppäimistönäkymään kun merkki on saatu valittua. Parempi toteutus olisi ollut avata merkkivalikoima suoraan näppäimistönäkymän päälle.
Pienois-QWERTY vaatii käytännössä joko styluskynän tai -plektran käyttämistä, sillä kirjainten kuvakkeet ovat liian pieniä sormilla painettaviksi.
Pienois-QWERTY vaatii kynän käyttöä.
|
Käsialantunnistusta tuskin monet käyttävät.
|
Vaakasuunnassa näytölle ilmestyvä QWERTY-näppäimistö on luultavasti nopein tapa syöttää tekstiä 5800:lla, vaikkei välttämättä kovin suurella erolla. Se vaatii kahden käden käyttämisen. Kirjaimet ovat sen verran suurikokoisia, että käyttö onnistuu helposti sormin koskettamalla.
Käsin kirjoittaminen eli käsialantunnistus ei luultavasti saavuta kovin suurta suosiota, kun muitakin hyviä tapoja syöttää tekstiä on tarjolla. Eräillä markkinoilla, kuten Kiinassa ja muualla Aasiassa, se on kuitenkin erittäin tärkeä ominaisuus. Käsialantunnistuksen käyttäminen edellyttää luonnollisesti styluksen käyttöä. Pääosin käsialantunnistus tuntuu toimivan juuri niin hyvin kuin voi odottaakin. Se tukee myös yleisimpiä merkkejä, kuten esimerkiksi piste, pilkku, kysymys- ja huutomerkki. Sitä voidaan haluttaessa myös opettaa enemmän sopivaksi omaan käsialaan ja myös omia "pikakomentoja" on mahdollista luoda.
Koko ruudun QWERTY-tilaa lukuun ottamatta muut vaihtoehdot toimivat niin näyttö pysty- kuin vaaka-asennossa. Testilaitteessamme ei ollut suomen kielen tukea ja lopullisessa Suomessa myyntiin tulevassa versiossa ä- ja ö-kirjaimet lienevät suoraan esillä. Meidän laitteessamme ne joutui QWERTY-tiloissa hakemaan alavalikon kautta, joka oli hidasta.
Tekstiviestin luonti
5800:sta löytyy kopiointi&liitä- eli copy&paste-ominaisuus, jota iPhone ei tue.
Toisin kuin Applen iPhonet, 5800 tukee myös tekstin kopiontia, leikkaamista ja liittämistä (copy&paste). Tämä onnistuu maalaamalla ensin teksti koskettamalla ja sen jälkeen valitsemalla valikosta joko kopiointi tai leikkaus.
Ohjelmien yhteensopivuus
5800:sta löytyy yhteensopivuustila, jonka avulla Java-sovellusten sekä aiemmille S60-versioille suunniteltujen sovellusten pitäisi laitteessa toimia. Ongelmanahan tietenkin on erilainen näytön tarkkuus sekä näppäinten puuttuminen. Useimmat Java-sovellukset toimivat 5800:ssa ns. yhteensopivuustilassa näytölle ilmestyvien virtuaalinäppäinten kera.
S60-alustalle suunnattujen ohjelmien osalta tilanne on heikompi. Osa toimii, osa ei. Esimerkiksi käyttämäni Nokian oma mainio Sports Tracker ei 5800:ssa toimi. Tilanne ohjelmien suhteen kuitenkin paranee nopeasti lähimpien kuukausien aikana, kun sovelluksista julkaistaan päivitettyjä versioita.
Vanhoille S60-versioille suunnitellut teemat eivät luonnollisestikaan 5800:ssa toimi.
PÄIVITYS: Vanhemmille S60-versioille suunniteltujen ohjelmien toimintaa helpottavaa yhteensopivuustilaa, joka tuo näytölle näkyviin virtuaaliset näppäimet, ei löydy lopullisesta myyntiin tulevien laitteiden ohjelmistosta.
Ohjelmiston tila ja testiversiomme oikut
Testiversiomme oli varustettu 1. lokakuuta päivätyllä ohjelmistoversiolla, joka nyt tämän jutun kirjoitushetkellä on jo noin 50 päivää vanha. Kehitystä käyttämästämme ohjelmistoversiosta on siis jo melko varmasti tapahtunut paljonkin, kun 5800:n myyntiintulo tietyillä markkinoilla on jo melko lähellä.
Download applications -kohta ei testiversiomme johtanut mihinkään.
Testilaitteemme ohjelmisto oli vielä pahasti keskeneräinen. Kaikki valinnat eivät ole johtaneet mihinkään, mistä esimerkkinä on kontekstivalikoista löytyvä Download applications -kohta. Lisäksi ohjelmat kaatuivat melko useasti. Huvittavin bugi oli ehkäpä kotinäytön alareunassa sijaitsevien puhelinnäppäimistön ja osoitekirjan kuvakkeiden ajoittainen valuminen lähes tulkoon täysin pois näytöltä.
5800:n voi päivittää itse FOTA-päivityksenä verkon yli. Emme kuitenkaan tätä uskaltaneet yrittää.
Yhteydet
5800 XpressMusic tukee neljää GSM-taajuutta (850/900/1800/1900 MHz) ja kahta WCDMA- eli 3G-taajuutta (900/2100 MHz). GSM-verkossa 5800 tukee GPRS- ja EDGE-datayhteyksiä ja 3G-verkossa latauksia nopeuttavaa HSDPA-tiedonsiirtoa. Verkkoyhteyksien ja -datayhteyksien osalta 5800 tarjoaakin kaiken, mitä voisi odottaa ja toisaalta vaatia.
Lähiyhteyksien osalta tilanne on myös hyvä. 5800:sta löytyy niin Bluetoothin 2.0-versio stereotuella kuin myös langattoman lähiverkon eli WLAN:in (802.11b/g) tuki. Näiden lisäksi tiedonsiirto onnistuu tietokoneelle luonnollisesti myös USB-datakaapelin avulla. 5800 ei tue USB-latausta.
Edellä mainittujen lisäksi 5800 tukee vielä TV-ulostuloa. Emme kuitenkaan testanneet sen toimivuutta 5800:n kanssa, koska meille ei toimitettu lopulliseen myyntipakkausvarustukseen kuuluvaa CA-75U-videokaapelia. Videokaapeli kytketään 3,5 mm:n standardiin kuulokeliittimeen, jollainen 5800:sta löytyy.
Yhteysasetusten valikko
|
Yhteysosoitteita voi asettaa käyttöjärjestykseen.
|
5800:ssa voi yhteysosoitteita asettaa käyttöjärjestykseen: esimerkiksi jos WLAN-verkko on saatavilla käytetään sitä ja muulloin käytetään matkapuhelinverkon tarjoamaa tiedonsiirtomahdollisuutta. Näin puhelin ei aina kysele, mitä yhteyttä sen tulisi käyttää kuten aiemmin S60-puhelimet ovat tehneet.
Muisti
Sisäistä tallennustilaa 5800 XpressMusic tarjoaa vain 86 megatavua, mutta mukana tulee kahdeksan gigatavun microSD-muistikortti. Tarkalleen ottaen kahdeksan gigatavun kortti tarkoittaa oikeasti kortin kapasiteetin olevan 7672 megatavua ja siitä kortille esitallennennettu sisältö - kuten kuvat, videot ja musiikki - haukkaa noin 350 megatavua. Nokian mukaan 5800 tukee maksimissaan 16 gigatavun kortteja, mutta myös 32 gigatavun kortit ilmeisesti toimivat 5800:n kanssa.
RAM-muistia 5800:ssa on 128 megatavua, josta käynnistyksen jälkeen jää vapaaksi hieman päälle 70 megatavua, mikä on riittävästi. Ohjelmia voi huoletta pitää auki useampia ilman, että muisti loppuu kesken.
Musiikki, radio, musiikkikauppa, podcasting
5800:n musiikkivalikko
|
Musiikkisoitin tukee kansikuvien esittämistä.
|
5800 XpressMusicia myydään ennen kaikkea musiikkipuhelimena, kuten jo sen nimikin kertoo. 5800 tarjoaakin hyvän äänenlaadun ja kelvollisen musiikkisoitinsovelluksen. 5800 tukee laajasti erilaisia musiikkiformaatteja, kuten MP3, AAC eri versioineen sekä WMA myös suojatussa muodossa (WMA DRM). 5800:n soitin sisältää musiikinohjauspainikkeet sekä tukee kansikuvia. Musiikkiinsa pääsee käsiksi artistien, albumien, soittolistojen, genrejen ja säveltäjien kautta. Lisäksi soittimesta löytyy taajuuskorjain, joka tarjoaa perusasetusten ohella viisi muuta esiasetusta: bassovahvistus, klassinen, jazz, pop ja rock. Käyttäjä voi itse muokata näitä.
Soittimen päävalikko
|
Soitin tarjoaa tarpeelliset toiminnot.
|
Taajuuskorjaimella voi säätää äänentoistoa mieleisekseen.
Musiikin hallintaan tietokoneella voidaan käyttää vanhaa PC Suiten ohjelmaa, uutta Nokia Music -ohjelmaa tai vaihtoehtoisesti Windows Media Playeriä MTP-protokollalla.
Mukana tulevat kuulokkeet edustavat melko hyvää tasoa mukana tulevien kuulokkeiden ryhmässä. 5800:sta kuitenkin löytyy standardi 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, joten laitteeseen saa kätevästi suoraan kiinni mitkä tahansa kuulokkeet. Toinen vaihtoehto on kytkeä omat kuulokkeet kaukosäätimellä varustetun AD-45-adapterin kautta. Lisäksi 5800 tukee myös stereo-Bluetoothia, joka mahdollistaa langattomien kuulokkeiden käytön. Vielä yksi mahdollisuus musiikinkuunteluun ovat stereokaiuttimet, joista saa ulos ääntä melkoisella voimakkuudella.
Soitin vaakanäytöllä
Nokia lupaa 5800:lle 35 tunnin musiikintoistoaikaa, mikä olisi erittäin vaikuttava lukema. Emme testirupeamamme aikana tätä pystyneet testaamaan, mutta 5800 tuskin siis kuuluu kaikkein virtasyöpöimpien musiikkipuhelinten joukkoon.
Nokian oma musiikkauppa myy DRM-suojattuja WMA-tiedostoja. Musiikkikauppaan löytyy linkki 5800:n Musiikki-valikosta. Lisäksi kauppaa voi käyttää myös tietokoneella, tosin se vaatii yhä selaimeksi Microsoftin Internet Explorerin. Nokian Musiikkikaupassa yksittäiset kappaleet maksavat euron ja albumit 10 euroa. Lisäksi tarjolla on musiikin vuokrapalvelu, jossa 10 euron kuukausimaksulla saa ladata kuunneltavakseen niin paljon musiikkia kuin haluaa.
5800 tulee ensi vuoden alkupuolella myyntiin myös Comes with Music -versiona. Lisähintaa tälle versiolle tulee perusversioo nähden luultavasti noin 100 euroa (oma arviomme perustuen moniin lähteisiin). Comes with Music antaa käyttäjälle mahdollisuuden ladata vuoden ajan ilman erillistä maksua niin paljon musiikkia kuin haluaa, ja tämän musiikin saa myös pitää itsellään. Lisätietoa Comes with Musicista löytyy
täällä,
täällä ja
täällä.
Radio tarjoaa hienon visualisaation.
Lisäksi 5800:sta löytyy RDS-tuella varustettu FM-radio. Radiosovellus on hyvin yksinkertainen. Lähes tulkoon ainoa erikoisuus, jonka se tarjoaa on kuvassa näkyvä visualisaatio.
5800:n Podcasting-sovellus
5800:n Podcasting-sovellukseen pääsee myös musiikkisoittimen kautta. Sovellus tarjoaa ladattujen podcastien luettelon, Nokian tarjoaman podcast-luettelon sekä haun. Podcasting-sovellus on yksinkertainen, mutta ajaa asiansa.
Kamera, kuvaaminen, kuvat, kuvien jako
5800 XpressMusicissa on 3,2 megapikselin automaattitarkennuksella ja Carl Zeiss Tessar 2.8/3.7 -linsillä varustettu kamera, mikä edustaa melko perustasoa nykypäivän keskihintaluokan puhelimessa. Kameraa säestää kahdesta LED:istä muodostuva kuvausvalo. Videoita 5800:lla voi kuvata VGA-tarkkuudella (640x480 pikseliä) ja 30 kuvan sekuntinopeudella ilman aikarajaa.
5800:sta löytyy 3,2 megapikselin kamera Carl Zeissin linsillä ja kaksois-LED-kuvausvalolla.
Kuvaaminen 5800:lla tapahtuu luonnollisesti puhelin vaaka-asennossa. Kameranappi löytyy tällöin oikean käden ulottuvilta. Itse kameranäppäin on varsin onnistunut toteutus. Se tarjoaa sopivasti vastetta, mutta silti sitä on kevyt painaa. Kamera käynnistyy melko nopeasti, kun kameranäppäintä on painettu.
Kameran käyttöliittymä - selkeän toimiva
Kameran käyttöliittymä on yksinkertainen ja sitä on mukava käyttää. Ruudulla näkyy tarpeeksi informaatiota. Oikeasta sivupalkista löytyvät kuvake salaman asetuksiin sekä valikkokuvake, jonka kautta pääsee käsiksi suureen määrään erilaisia asetuksia. Asetusvalikon kautta 5800:ssa pääsee säätämään kaikkea, mitä voisi odottaakin. Kuvan voi ottaa joko kameranäppäintä painamalla tai näytöllä näkyvää kuvaketta koskettamalla. Zoomaamiseen käytetään äänenvoimakkuuden säätönäppäimiä.
Esiin saa suuren määrän erilaisia asetuksia.
Salama-asetukset
5800 ei tue kuvien geotaggausta eli GPS-sijainnin tallentamista kuvien yhteyteen. Tämä on hieman yllättävää, sillä vanhemmalla S60 3rd Edition -alustalla pyörivät tuoreimmat N-sarjan älypuhelimet tukevat tätä. Olisi odottanut, että geotaggaus olisi liitetty kiinteäksi osaksi S60 5th Editionia. On mahdollista, että 5800 saa geotaggauksen tuen tulevien ohjelmistopäivitysten myötä.
PÄIVITYS: Kommenttien mukaan myyntiversion ohjelmistossa on jo tuki kuvien geotaggaukselle.
5800:n kameran tuottama kuvanlaatu ei ole mitenkään ihmeellinen. Kun muu puhelin edustaa huipputasoa, ei kamera näyttäydy tässä suhteessa hyvässä valossa. Alta löytyy muutama esimerkkikuva.
5800:n Galleria-sovellus on suhteellisen onnistunut. Kaikki laitteessa olevat kuvat ja videot näkyvät pienikokoisina ruudukossa, josta näpäyttämällä saa kuvan suurenemaan koko näytölle. Koko näytöllä kuvissa voi siirtyä kuvan eteen- tai taaksepäin "pyyhkäisemällä" näyttöä samaan tapaan kuin iPhonessa - tosin 5800:n kanssa syntyy enemmän virheitä näissä pyyhkäisyissä. 5800:sta löytyy myös monipuoliset muokkausvaihtoehdot, jotka avautuvat myös ruudukkona näytölle.
Galleria-sovelluksessa kuvat näkyvät ensin pienenä ruudukkona.
|
Kuvien lataaminen nettiin onnistuu suoraan.
|
5800 tarjoaa laajat muokkausmahdollisuudet.
Galleria-sovellus on onnistunut.
Kuvan katselu
Luonnollisesti 5800:sta löytyy myös Online-jako (Share online) -sovellus, joka mahdollistaa kuvien jakamisen suoraan laitteesta internetin kuvapalveluihin, kuten Nokian omaan Share on Oviin tai vaikkapa Flickriin.
Videot
Kookkaan ja muutenkin loistavan näytön myötä 5800 XpressMusic soveltuu melko täydellisesti videoiden katseluun. Näytön kuvasuhdekin on 16:9, joka vastaa videosisällön yleistä laajakuvasuhdetta.
Pöytäteline ja suuri hyvä näyttö = ainekset hyvään videokokemukseen.
Käyttöliittymän vaihtoehdot ovat selkeät videon katselussa.
5800 käyttää videoiden näyttämiseen RealPlayer-ohjelmaa. 5800 tarjoaa videonkatseluun hyvät perusominaisuudet. Videoiden katselussa näytöllä näkyvät tärkeimmät videon ohjaamiseen tarkoitetut kuvakkeet. Nokia lupaa 5800:n videontoistoajaksi maksimissaan 5 tuntia, joka on kilpailukykyinen lukema. Mainio varuste erityisesti videokäytössä on mukana tuleva pöytäteline, jolla 5800:n saa pysymään vaakasuunnassa optimaalisessa katseluasennossa pöydällä.
Yön ritari -traileri
5800:n mukana tulee muutamia videoita kuten musiikkivideoita sekä Batman-leffa Yön ritari (Dark Knight) -leffan traileri, jolla vilahtaa myös 5800-puhelin. 5800:sta löytyy myös Videokeskus-sovellus, jonka kautta pääsee kätevästi käsiksi internetin videosisältöön.
Videokeskus
5800:ssa on myös TV-ulostulotuki, joten videoita voi myös katsoa television kautta. Tätä emme kuitenkaan testanneet, koska testivarustukseemme ei kuulunut lopullisesta myyntipakkauksesta löytyvää CA-75U-videokaapelia.
Selain
Selain on osa-alue, johon henkilökohtaisesti olen 5800 XpressMusicissa ehkä eniten pettynyt. Selaimen käyttäminen on yksinkertaisesti liian tahmaisen ja sekavan tuntuista ollakseen kovin mukavaa.
5800:n selain ei vakuuta.
Näytöllä näkyvä zoom-liukusäädin
S60:n mukana tuleva internetselain on uudistettu perusteellisesti tukemaan kosketusta. Selain toimii luonnollisesti niin pysty- kuin vaakanäytöllä ja käyttökokemusta parantavat näytön suuri koko ja tarkkuus. Sivun kokoa näytöllä voi muuttaa joko näyttöä napauttamalla tai valikon liukukytkimestä. Sivuvalikon kautta saa helposti esille paljon toimintavaihtoehtoja. Valikon saa luonnollisesti piilotettua ja esiin sen saa napauttamalla näytön alakulmaa. Linkkien avaus tapahtuu painamalla pidemmän aikaa linkkiä. Olisi parempi, jos linkkien avaaminen vaatisi vain yhden selkeän lyhyen painalluksen. Tämä tosin vaatisi luopumista sivukoon muuttamisesta napauttamalla. Linkkien avaamisen lisäksi toinen osa-alue on sivun liikuttaminen, joka on melko tahmaista. Selain myös käytännössä vaatii joko stylus-kynän tai -plektran käyttämistä.
Sivupalkista aukeava selaimen toimintovalikko
Kevyillä sivuilla selain toimii kohtalaisesti.
On myös hieman yllättävää, että selain on se osa-alue, joka vaatisi selkeästi enemmän lisävääntöä puhelimeen. Nyt monimutkaiset sivut aukeavat selaimella todella hitaasti. Erityisesti näitä ovat sivut, jotka sisältävät paljon Flash-elementtejä. Hitaus laskee merkittävästi selaimen käytettävyyttä. Kevyemmillä ja yksinkertaisemmilla sivuilla 5800:n selain on suht hyvä. Kokonaisuutena 5800:n selain ei kuitenkaan tarjoa edes edellisiä S60-puhelimia vastaavaa selailukokemusta.
Vertailussa 5800 ja iPhone 3G
Osana selainta löytyy myös RSS-syötteiden lukumahdollisuus, joka on toteutettu onnistuneesti.
Pelit
5800 XpressMusicin mukana tulee kaksi peliä: Bounce ja Raging Thunder Global Racer. Pelit hyödyntävät 5800:n ominaisuuksia: Bouncea pelataan näyttöä koskettamalla ja Global Racerissa autoa ohjataan kallistelemalla puhelinta.
Bouncessa ohjataan punaista palloa koskettaen näyttöä.
Bouncessa ohjataan punaista palloa läpi erilaisten kenttien. Sorminkin pelaaminen onnistuu, mutta mukavampaa se on stylus-kynällä. Palloa ikään kuin kuljetetaan näytöllä koskettamalla sitä. Näyttöä napauttamalla pallo hyppää. Kokonaisuutena Bounce tarjoaa mukavan pelituntuman.
Global Racer -autopelissä ohjataan kallistelemalla puhelinta.
Global Racer on ensi alkuun hyvin vaikea hallittava. Pelissä ei tarvitse painaa kaasua sen tapahtuessa automaattisesti. Pelaajan tehtäväksi jaa ohjata autoa kallistelemalla puhelinta. Ohjaus on melko herkkä ja varsinkin aluksi seinät tulevat varmasti tutuiksi. Hetken harjoittelun jälkeen alkaa kuitenkin pysyä kilpakumppaneiden vauhdissa. 5800:ssa ei ole erillistä 3D-sirua. Erityisesti Global Racer kärsii tästä, mutta mielestäni heikko grafiikka ei haittaa pelikokemusta kuin hiukan.
Ainakaan toistaiseksi Nokian N-Gage-sovellusta ei ole saatavissa 5800 XpressMusicille, mutta Nokia on lupaillut N-Gagen saapuvan kosketusnäyttölaitteisiin ensi vuoden aikana.
Lataa (Download)
Nokian Lataa-sovellusta on haukuttu siitä lähtien, kun Apple näytti iPhonen 2.0-ohjelmiston myötä App Storella, miten ohjelmien jakelu puhelimiin tulisi toteuttaa.
Lataa ei ole uudistunut tarpeeksi.
|
PanoMan-sovelluskin löytyy kaupasta...
|
5800:n osalta vaikuttaisi, että Nokia jatkaa pääosin samalla linjalla Lataa-palvelun kanssa kuin aiemminkin, vaikka palvelua onkin koitettu hieman tiukemmin integroida osaksi muuta puhelinta. Mukana Lataa-palvelussa on sekalainen joukko erilaisia sovelluksia ja muuta sisältöä. Mielestäni Nokian pitäisi erittäin pikaisesti kopioida Applen App Storen idea ja korvata sillä nykyinen Lataa-sovellus.
Kartat, paikannus ja navigointi
5800 XpressMusicista löytyy sisäänrakennettuna GPS-paikannus ja mukana tulee esiasennettuna 2.0-versio Nokian Kartat (Nokia Maps) -ohjelmasta. Tuttu Kartat-sovellus on erittäin helppokäyttöinen, sisältää laajasti toiminnallisuuksia ja sopii kaveriksi niin autolla kuin myös jalan liikuttaessa. 5800:n matkapuhelinverkolla avustettu GPS-paikannus (A-GPS) toimii nopeasti ja luotettavasti. Karttanäkymän voi tuttuun tapaan valita tavallisen 2D-kartan, 3D-kartan, satelliittitilan sekä ns. hybriditilan väliltä. Kartan zoomaus onnistuu kätevästi ruudulla näkyviä plus- ja miinusympyröitä painamalla. Reittisuunnittelu toimii mainiosti ja esimerkiksi reitin voi valita nopeimmasta tai lyhimmästä vaihtoehdosta.
Karttojen osalta 5800 ei tarjoa paljoa uutta.
5800:n mukana tulee ilmeisesti tulemaan kolmen kuukauden ääniohjatun navigoinnin kokeilulisenssi, jonka jälkeen navigointiominaisuudesta joutuu maksamaan.
Kartta- ja navigointiominaisuuksien osalta 5800 ei eroa paljoakaan monista aiemmista Nokian puhelimista, muuten kuin suurempikokoisella näytöllä ja tuella kosketusnäytölle. Ainakaan toistaiseksi Kartat ei kuitenkaan toimi kuin pystysuuntaisella näytöllä. Suuremman näytön ansiosta 5800 XpressMusic tarjoaa aiempaa enemmän haastetta erillisille autonavigaattoreille.
GPS-tiedot ja Maamerkit on yhdistetty nyt yhden kuvakkeen alle
Kartat-sovelluksesta irralliset GPS-tiedot- ja Maamerkit-sovellukset on 5800:ssa yhdistetty yhteisen valikkokuvakkeen (Location) alle, josta pääsee kätevästi myös paikannusasetuksiin. Tämä on hyvä, mutta en edelleenkään ymmärrä, miksi näitä ei vain yhdistetä osaksi Kartat-sovellusta.
Muut toiminnot ja sovellukset
Kuukausinäkymässä näkyvät valitun päivän tapahtumat.
|
Kalenterin päivänäkymä.
|
5800 XpressMusicin kalenteri on yksinkertaisen selkeä ja toimiva. Kalenteri tarjoaa kuukausi-, viikko- ja päivänäkymän. Kuukausinäkymässä näytön alareunassa näkyvät valittuna olevan päivän tapahtumat. Lisäksi tehtäviä voi tarkistella vielä omana, erillisenä listauksenaan.
Muistikirja-sovellus: piirto-ominaisuus olisi ollut kiva.
Applications- eli Sovellukset-valikosta löytyy paljon tuttuja S60-sovelluksia, jotka on vain mukautettu toimimaan kosketusnäytöllä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi painikkeiden koon kasvattamista. Näihin sovelluksiin lukeutuvat muun muassa laskin, muunnin, kello, sanelin sekä muistikirja. Esimerkiksi muistikirjasovellusta olisi voinut kosketusnäytöille päivittää niin, että näytölle olisi voinut piirtää muistiinpanonsa styluksella.
Muunnin
Myös tiedostonhallintasovellus noudattelee pääosin entisiä linjoja. Mukana on varmuuskopiointiominaisuus, joka mahdollistaa puhelimen sisällön - kuten asetusten, viestien, yhteystietojen, kalenterimerkintöjen, selaimen kirjanmerkkien sekä tiedostojen varmuuskopioinnin puhelimen muistista muistikortille. Varmuuskopioinnin voi automatisoida tapahtuvaksi tietyin aikavälein - esimerkiksi päivittäin - ja tiettyyn aikaan.
Tiedostonhallinta
|
Tärkeät tiedot voi varmuuskopioida muistikortille.
|
Varmuuskopioinnin aikavälin voi valita itse.
|
Eri toimintoihin käytetyt ohjelmat voi valita itse.
|
5800:sta ei löydy tuttuja toimistosovelluksia - eli Quickofficea, Adoben PDF-lukijaa tai Zip-pakkausohjelmaa.
Ohjeet kuvien ottamiseen!
Ohjesovellus on 5800:ssa äärimmäisen kattava. Mutta eikö puhelimen tulisi olla niin helppo ja intuitiivinen käyttää, että ohjeita ei tarvittaisi lainkaan?
Toiminta-ajat
5800:n akku on mallia BL-5J ja tarjoaa 1320 milliampeerituntia.
5800 XpressMusicissa on kapasiteetiltaan varsin suuri akku: 1320 milliampeerituntia. Nokia itse lupaa 5800:lle puheaikaa 8,8 tuntia GSM-verkossa ja 5 tuntia 3G-verkossa. Vastaavasti valmiusajaksi GSM-verkossa luvataan 406 tuntia ja 3G-verkossa 400 tuntia.
Testilaitteemme oli vielä esiversio, joten välttämättä kaikkia lopullisia optimointeja virrankulutuksen suhteen ei ole vielä tehty, mutta käytössämme 5800:n toiminta-ajoista ei koitunut ongelmaa. Käytännössä lataaminen kuitenkin kannattaa suorittaa joka yö ja jos katsoo esimerkiksi videoita, kuuntelee musiikkia tai surffailee paljon internetissä voi 5800 hyytyä jo yhden päivän aikana.
SIM-kortin poistamisohjeet
5800 ilman akkua: SIM-kortin sijoituspaikka on jännä.
Yllä olevassa kuvassa näkyy myös 5800:n SIM-korttipaikan hieman erikoinen sijoituspaikka. SIM-kortti asetetaan laitteeseen siis ulkokautta ja sen poistamiseksi tarvitaan puolestaan apuväline, jollaiseksi käy esimerkiksi mukana tuleva stylus-kynä.
Loppuyhteenveto
5800 XpressMusic on erittäin hyvä puhelin. Se tarjoaa erittäin monipuoliset ominaisuudet edullisessa paketissa. Edelleenkin Applen iPhone 3G on kuitenkin kokonaiskäytettävyydessä edellä.
5800 lunastaa suurimman osan odotuksista.
Uskomattominta 5800:ssa lieneekin hinta, joka asettuu Suomessa noin 350 euron hujakoille. Tähän hintaan saa puhelimen suurella erittäin hyvällä näytöllä, kohtalaisella kameralla, hyvällä musiikkisoittimella sekä muun muassa kahdeksan gigatavun muistikapasiteetilla varustettuna. Muutenkin myyntipakkauksen sisältö on varsin runsas. Verrattuna kilpailevien valmistajien tarjontaan ja myös Nokian omaan tuotevalikoimaan, on 5800 mielestäni omassa luokassaan kun hintaa suhteutetaan laatuun ja ominaisuuksiin.
5800:n parhaita puolia ovat näyttö, laajat multimediaominaisuudet sekä S60-alustan mahdollistama monipuolisuus. Suurin heikkous on selaimen tahmea käytettävyys ja kamera ei yllä muuta puhelinta vastaavalle tasolle. Lisäksi joidenkin jo perusominaisuuksiksi laskettavien asioiden, kuten toimisto-ohjelmien puute kismittävät. Joka tapauksessa Nokia on mielestäni onnistunut ensimmäisen S60-alustan kosketusnäyttöpuhelimen kanssa erinomaisesti. 5800 asettaa suuret saappaat täytettäväksi Nokian tuleville kalliimman hintaluokan kosketusnäyttömalleille.
Jutussa esiintyvät kuvat 5800:sta on valokuvannut
Joonas Kyllönen.
Ja jos 5800 XpressMusicista jäi vielä jotain kysyttävää tai lisätiedon halua, niin kyselkääpä kommenteissa!